Egymásra hangolva 82 csillagozás

Öt szeretetnyelv a házasságban
Gary Chapman: Egymásra hangolvaGary Chapman: Egymásra hangolvaGary Chapman: Egymásra hangolva

„Ez a könyv Amerika- és Európaszerte nagy sikert aratott. Feltétlenül nyereség, hogy magyarul is olvashatóvá vált. Szerzője – Gary Chapman – a kommunikáció-pszichológia eredményeire alapozva újabb fontos felfedezést tesz: a szeretetközlés többféle csatornán át történhet, de mindenki csak azt az adást képes fogni, amelyre neveltetése közben, közvetlen környezete és személyes hajlamai hatására ráhangolódott. Ezért gyakran megtörténik, hogy a szeretett személy a szerelmi lángolás alábbhagyása után nem érzi, hogy társa szereti őt. Sok házastársi kapcsolat szenved kárt emiatt. Pedig a megoldás egyszerű: fel kell ismernünk és meg kell tanulnunk társunk "szeretetnyelvét”. A könyvben olvasható esetleírások – de bármelyikünk személyes tapasztalatai is – könnyen meggyőznek arról, hogy a házasságokban oly gyakori kommunikációs zavarok „kulcsa” került birtokunkba ezzel a könyvvel." (dr. Pálhegyi Ferenc)

Eredeti cím: The Five Love Languages

Eredeti megjelenés éve: 1992

Harmat, Budapest, 2011
164 oldal · ISBN: 9789639148635 · Fordította: F. Nagy Piroska
Harmat, Budapest, 2010
ISBN: 9789632880273 · Felolvasta: Süveges Gergő

havas P

Gary Chapman: Egymásra hangolva Öt szeretetnyelv a házasságban

Először találkoztam Chapman doktorral. Még ha személytelenül is, jólesett, hogy megszólított. Nem hiszem, hogy van olyan: túl késő(n).
Mindig tudtam, hogy mi az, ami fontos számomra egy kapcsolatban, de soha nem gondoltam arra, hogy ez annyit tesz: ez az én szeretetnyelvem. És egyáltalán nem recept, hogy két ember ugyanazt a szeretetnyelvet beszélje. Csak éppen „meg kell találni azokat a szavakat, amikre neki van szüksége” (hogy már megint Hervayt idézzem). Vagy nem is biztos, hogy szavakat keres. Kinek mi: ölelés, szívességek… Ahogy mondom, mindannyian más nyelvjárást használunk (olykor).

Nem csak házastársaknak szóló batyu ez. Mindünknek, akik úton vagyunk (vagy megérkeztünk?) egy-egy (emberi) kapcsolatba(n), vann benne pogácsa. HA érdekel, ha egyirányba tartunk (szeretnénk tartani).

Egyetlen kérdés merült fel igazából bennem, miután befejeztem: honnan tudom, hogy aki nagyon jól beszéli az én szeretetnyelvemet, valóban szeretetből teszi azt (?). A válasz bennem volt, régebbről (és mégcsak nem is én fogalmaztam meg): „Aki szeret minket, annak nem tudunk hazudni”

imma AP

Gary Chapman: Egymásra hangolva Öt szeretetnyelv a házasságban

egy szívmelengető könyv arról, hogyan kell szeretni.
kedvelem az ilyen könyveket, rendet raknak a fejemben, megnyugtatnak, erőt adnak, és irányt mutatnak. azokat a dolgokat, amiket eddig is sejtettem, szépen összeszedve, világos szavakkal helyezik a figyelmem középpontjába. és erre különösen jó odafigyelni. fogok még olvasni a témában, mert szerintem fontos. ez a könyv elég rövid és olvastatja magát, szóval ne sajnáld rá az időt, láss hozzá!

graphoman P

Gary Chapman: Egymásra hangolva Öt szeretetnyelv a házasságban

Azt szeretem benne, hogy korántsem csak párkapcsolatokban alkalmazható.

Gary Chapman: Egymásra hangolva Öt szeretetnyelv a házasságban

Hát Chapman doktor engem is meggyőzött. Bár igazából nem találta fel a spanyolviaszt, de jól összefoglalta a dolgokat. Valahogy nagyon sok esetben így megy ez szerintem. Tudnánk mi, ha akarnánk… de túl elfogultak vagyunk (magunkkal szemben), már nem látunk tisztán, bezzeg ha leírva látjuk, vagy ha egy tiszteletreméltó doktor mondja ezt nekünk, akkor jön az „áháá, valóban” felismerés.
Kellemes olvasni, átjárja a testem a szeretet, a szeretni akarás, a jól szeretni akarás. Nagy pozitívuma a könyvnek, hogy rövid és remekül tagolt, így bármikor könnyedén rászánhatja magát az ember, hogy újraolvassa, átlapozgassa. Így ismét könnyedén feltöltődhet némi jól szeretni akarással és elfogadással.
Az esetleírások is nagyon jók, meg persze hitelessé teszi az egészet az, hogy maga az író is átment ezen a kálvárián.
Ha csak a pár egyik tagja olvassa, úgyis hasznos, de azért mindenképp páros olvasásra és átgondolásra ajánlom. Én elég hamar megtaláltam a saját szeretetnyelvemet, és a páromét is (szerintem), ami egy-két momentumot érthetőbbé tett a számomra. Ez a könyv spórol nekem némi időt. Ezért jó a tudást tovább adni.
Fél csillag mínusz a kiadás miatt. Túlzottan is hasonlít egy munkafüzetre, és én valahogy másképp képzelném el. Plusz egy vagy két csúnya elgépelés van benne (több fölös karakter belenyomva). Illetve a szerelem és szeretet között – főként az összegzésben – túl erős különbséget tesz, a szeretetet annyira az értelemhez kapcsolja, ami számomra már idegen és kellemetlen.
És nagyon cseles, hogy már a gyerekeket is beleteszi :)

marchesa

Gary Chapman: Egymásra hangolva Öt szeretetnyelv a házasságban

Érdekes könyv, megtudtam belőle, hogy mi az én szeretet nyelvem, és próbáltam rájönni, hogy szeretteimnek mi a szeretet nyelve. Kemény munka odafigyelni arra, akiket szeretünk, de nagyon megéri, mert ezerszeresen visszahozza a bele fektetett energiát.

Nandi

Gary Chapman: Egymásra hangolva Öt szeretetnyelv a házasságban

Ajánlom mindenkinek. Ha az emberek mindezt gyakorolnák a mindennapi életben, ha szeretettel fordulnának egymáshoz, ápolnák kapcsolataikat, önzetlenül tennének egymásért, minden sokkal jobb lenne.

Szumire

Gary Chapman: Egymásra hangolva Öt szeretetnyelv a házasságban

Akkor valamit nagyon jól csinálunk a párommal.Mert anélkül követjük Chapman doktor tanácsait hogy előtte olvastuk volna egyikőnk is.

pwz SP

Gary Chapman: Egymásra hangolva Öt szeretetnyelv a házasságban

Hasznos, érdemes kipróbálni a leírtakat! :)

Zsuzsi22

Gary Chapman: Egymásra hangolva Öt szeretetnyelv a házasságban

Házasságban, párkapcsolatban élőknek kötelezőolvasmány!!!!Sok kapcsolat megmenthető (lenne), ha a könyvben leírtak szerint élnének!Mert nem tudnunk kell, hogy a Kedvesük szeret, hanem éreznünk!És természetesen fordítva is igaz.Erre tanít meg ez a könyv!

Szivecskedo

Megkérdeztem, mit tehetnék, hogy tele legyen a szeretettankja, mire ő így válaszolt: „A legnagyobb dolog, amit megtehetnél nekem ma este, ha kimosnád a szennyest.” "Szerelem és szennyes ruha? – kérdeztem. – Mi köze a kettőnek egymáshoz?"
– Úgy tűnik – feleltem, – nincs tisztában a felesége szeretetnyelvével. A maga számára melyik a legfontosabb?
– A „testi érintés”, azon belül is a szexualitás – vágta rá habozás nélkül.
– Jól figyeljen – mondtam neki. – Az a szeretet, amit maga a felesége testi érintésekor érez, ugyanaz, mint amit ő érez akkor, ha maga kimossa a szennyest helyette.
– Ide azt a szennyest! – kiáltotta. – Minden este nagymosást csinálok, ha ez ennyire jólesik neki!

nagy_csilla

Nem szükséges egyetértenünk mindenben, de módot kell találnunk arra, hogy úgy kezeljük a különbségeinket, hogy azok ne álljanak közénk.

ritusss

Szeretetből képesek vagyunk hegyeket megmászni, tengereket átszelni, homoksivatagokon átkelni és kimondhatatlan megpróbáltatásokat elviselni.

ritusss

A szeretet nem azt jelenti, hogy magunknak kedvezünk, hanem azt, hogy mások kedvéért teszünk valamit.

imma AP

Mikor a kiságyba kapaszkodva elindul, így biztatják: „Gyere bátran! Nagyon jó! Ügyes vagy!" A baba lép egyet, és elesik, s mit mondanak erre? Semmiképpen sem azt, hogy „Jaj, de ügyetlen vagy, mikor tanulsz már meg járni?" Inkább ezt mondják: „Jól van, ügyes voltál!" Így aztán feláll, és újra próbálkozik.

gwyneira

A szerelem élménye euforikus boldogsággal jár együtt. Szoros érzelmi kötődés fűzi össze a szerelmeseket. Ő az utolsó gondolatunk elalvás előtt, s mihelyt fölébredünk, elsőként ő jut az eszünkbe. Vágyva vágyunk rá, hogy együtt legyünk. Az együtt töltött idő olyan, mintha a mennyország előszobájában tartózkodnánk. Ha egymás kezét fogjuk, mintha a vérünk is együtt keringene. Vég nélkül tudnánk csókolózni, ha nem kellene órára vagy munkába mennünk. Mikor megöleljük egymást, a házasság mámoros gyönyöreiről álmodozunk.

havas P

Társunk érzelmi szükségletének betöltése választás dolga. Naponta meg kell hoznunk a döntést, hogy betöltjük szeretetvágyát.

nagy_csilla

Ha egy nő érzi, hogy a férje szereti, megbecsüli és elismeri, akkor meghitt testi kapcsolatra vágyik vele. Ilyen érzelmi közelség híján azonban aligha érez vágyat a szexuális együttlétre.

Szivecskedo

Tévedés volt azt képzelni, hogy a szerelem örökké fog tartani. Tudhattuk volna, hogy egyszer elmúlik. Már a felületes megfigyelés is elegendő annak belátásához, hogy ha a szerelmi láz tartós lenne, mindannyian bajba kerülnénk. Komoly megrázkódtatást jelentene ez az üzleti életben, az ipar, a vallás, az oktatás és a társadalom minden területén. Miért? Mert a szerelmeseket valójában semmi más nem érdekli. Ezért is nevezzük ezt az állapotot megszállottságnak”. A diák, aki fülig beleszeret egy lányba, lerontja a jegyeit, mert képtelen a tanulásra koncentrálni. Másnap dolgozatot kell írnia a napóleoni háborúkról, de kit érdekelnek azok a régi csetepaték? Ha az ember szerelmes, minden egyéb lényegtelennek tűnik.

PDF 14. o.

vilmos

A minőségi idő lényege az együttlét. Ez nem csupán fizikai közelséget jelent. Lehet két ember ugyanabban a szobában, egymás közelében, de ez még nem feltétlenül együttlét. Az együttléthez elengedhetetlen az egymásra irányított figyelem.