Idézetek

Anó

Lili, kedves kicsi barátnőm. most egy vallomás következik. Most még nem az, amit még félek leírni – hanem az, hogy rettenetes botfülem van és rémületes énekhangom.

Anó

Apám észrevette a fogadóbizottságot a távolban, és zavarában elmosolyodott. Nem volt szerencsés grimasz. A peron sápatag lámpáinak fényében felszikráztak Apám fémfogai, a viplák.
A két lány riadtan egymásra pillantott. Aztán restelkedve újra a peron felé fordultak.
Apám közeledett a sűrű hófátyolban.
Most már jól látszott, hogy szemüvegének bal oldali lencséjét, fél órával azelőtt, kínjában újságpapírral ragasztotta össze. Hagyott rajta egy kis rést, hogy a bal szemével is lásson valamit. A maradék területet az Aftonbladet aznapi száma töltötte ki.
Közelgett Apám a hólepte peronon, két számmal nagyobb, kölcsön télikabátja lebegett a bokája körül, és mintha könnyezett volna, talán a hidegtől, talán izgalmában. Ez méterekről is kivehető volt a jobb szemén, a vastag lencse mögött. És szélesen mosolygott, fém fogsorával.
Lili tényleg halálra rémült. Volt még egy kis idő, talán öt másodperc, hallótávon kívül. Zárt szájjal, mint egy szélütött, azt súgta oldalra.
– Neked adom! Cseréljünk!
S mikor apám már csak három méterre volt tőlük, megeresztett egy halk rimánkodást.
– Könyörgöm! Legyél te Lili!

Szürkült.
Apám elfáradt a kis emelkedő végén, nem tudott tovább tekerni. Tolta a biciklit vagy húsz métert, majd megállt.
A ház ablakain nem lógott függöny, még a kerítés mellől is, ahol Apám állt, be lehetett látni a szobába….
„…Az ablakokon nem volt függöny: beláttam egy kis munkáslakásba… Fáradtnak érzem magam. 25 év s mennyi, mennyi rossz. Én nem emlékezhetek harmonikusan szép családi életre: nem volt részem benne. Talán azért is vágyok rá olyan bolondul…”

Anó

A kórterem nyitott ablakában Lili és Sára ültek, olvastak.
Gold Judit bezuhant az ajtón.
– Lili! Lili! Telefonod van!
Lili ránézett, nem értette meg rögtön.
– Rohanj! Miklós hív!
Lili elvörösödött, leugrott a párkányról.
Szinte repült.
Leszáguldott a lépcsőkön, le a kórház pinceszintjéig, ahol berendeztek a betegeknek egy telefonszobát.
Egy nővér lépett ki éppen a helyiségből, megütközve nézte. Lili látta, hogy az asztalon a kagylót a készülék mellé helyezték.
Lefékezett, lelassult, szinte megállt.
Félve érintette meg a kagylót, óvatosan a füléhez emelte.
– Én vagyok…

Anó

Ezerkilencszáznegyvenöt július hetedikén Apám már Gotland tartomány Lärbro nevű falucskájának kórházában, egy tizenhat személyes kórteremben feküdt, a hátát nekitámasztotta a vánkosnak, és levelet írt.
A napfény arany sugárban zubogott be az ablakokon. Az ágyak között ropogósra keményített blúzos, fehér főkötős nővérkék cikáztak, földet súroló vászonszoknyákban.
Apám írása gyönyörű volt: csinos betűk, elegáns hurkok, lélegzetvételnyi rés a szavak között.
Miután befejezte a levelet, borítékot kerített, leragasztotta, s a lezárt kopertát egy tele üveg vizeskancsónak támasztotta az éjjeliszekrényén.
A borítékot két órával később egy Katrin nevű ápolónő magához vette, és a többi beteg levelével együtt postára adta.

Anó

Apám emlékezett egy tündéri délutánra, amikor kisfiúként annyira rabul ejtette Alekszej Tolsztoj Első Pétere, hogy elfelejtkezvén térről és időről, tűzvörös füllel száguldott át a cári udvar cselszövényein, a létra tetején. Estefelé érte jött az anyja, tavasz volt, és széles karimájú, bordó kalap pompázott a fején.
– Miki, hét óra van, elfelejtettél ebédelni. Mit olvasol?
A kisfiú felnézett, a nő a bíbor kalapjában ismerős volt, de mégsem tudta hová tenni.

Etike P

– Hogy viszonyul a legyekhez, Gold Judit?
Kronheim Emil az íróasztal fölött zümmögő légyre mutatott.
– Irtózom tőlük.
– Vigyázni kell az irtózattal. Könnyen átcsaphat gyűlöletbe. Majd rögtön utána jön az agresszió. Később az ideológia. S a végén legyeket üldözhet egész életében.

egy_ember MP

Harry eltöprengett vágyának kacskaringós szeszélyén. Úgy tűnt, megmagyarázhatatlanul véget ért az a korszaka, mikor csak a sápadt, darázsderekú nők gyakoroltak rá hatást.

egy_ember MP

Apám végre ismerős terepre ért. Ezt nagyon szerette. Az elmúlt ósdi világ, amint elfújja a friss, szocialista szél.

egy_ember MP

– Mit mondott Ádám Évának, amikor először találkoztak?
(…)
– Hölgyem, kérem, álljon odébb, mert nem tudom, meddig nő ez az izé.

30. oldal,