!

Ida regénye 487 csillagozás

Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye
Amazon
Book and Walk 399 Ft
Publioboox 395 Ft
1 2
Régikönyvek.hu 783 Ft-tól
Könyvtár

A félárva, zárdában nevelkedett Idának az apja, Ó Péter borkereskedő gazdag hozománnyal, hirdetés útján keres férjet: sürgősen szabadulni akar leányától, hogy továbbra is szabados életmódjának hódolhasson. A leendő férjnek életmentő a pénz, hisz tehermentesítheti vele nővére birtokát, s jómagának is alkalma nyílik festői ambíciói megvalósítására. Az esküvő előtt Balogh Csaba és Ó Ida megfogadja egymásnak: üzleti alapú és szigorúan formális házasságukat egy esztendő múltán felbontják…

Eredeti megjelenés éve: 1924


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Ó Ida · Balogh Csaba · Balogh Jolán · Ó Péter


Hirdetés

Kedvencelte 164

Most olvassa 23

Várólistára tette 182

Kívánságlistára tette 62

Kölcsönkérné 5

Elcserélné vagy eladná

>!
1.000 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Blissenobiarella könyve Gárdonyi Géza: Ida regénye
>!
1.000 Ft ★★★★★ Eladó
anikoszabo könyve Gárdonyi Géza: Ida regénye
>!
350 Ft ★★★★★ Eladó
xueyouyou könyve Gárdonyi Géza: Ida regénye
>!
600 Ft ★★★★★ Eladó
Mul könyve Gárdonyi Géza: Ida regénye

Kiemelt értékelések

+
>!
Sárhelyi_Erika I
Gárdonyi Géza: Ida regénye

Ez a könyv édes, édes, édes! De nem gejl, szirupos, mézsűrű, hanem mint a friss tejszín – lágy és könnyű. Bájosan romantikus, kedves, még a mai asszony- és lányszíveknek is. Mert szerintem ez inkább női olvasmány, mint férfiregény – már ha lehet ilyen különbséget tenni. Merthogy csipke és porcelán ritkán dobogtatja meg a férfiszívet. Hacsak nem festőművész, akit épp Balogh Csabának hívnak, és nem mellékesen békebeli úriember az illető :)

+
>!
gab001 P
Gárdonyi Géza: Ida regénye

Az Egri csillagokat többször olvastam, s nagyon szeretem, mégsem mertem eddig mást olvasni Gárdonyitól. Most végre eljött az idő, s a könyv tökéletes választásnak bizonyult a folytatáshoz, mert teljesen elbűvölt. Tetszett a felépítése is. A történet a közepén kezdődik, majd megismerjük Idát és ezzel együtt az előzményeket is. Aztán végig azon szorítunk, hogy végre fény derüljön azokra a dolgokra, amikről mi már tudunk. Közben nagyon megszerettem a szereplőket és sokat megtudtam arról, hogy a festők hogyan látják a világot. Az író ugyan egészen részletesen meséli el az eseményeket, mégsem vontatott. Szép történet.

2 hozzászólás
+
>!
havas
Gárdonyi Géza: Ida regénye

Hőhőhőőőő :D
Ez nem semmi, kérem. Apróhirdetés útján házasodni. Vagy mégis lehet ez valami? Hát persze: mi más, mint házasság :D:D?
Gyönyörű a nyelvezete a könyvnek! Amivel bajom volt, az a fránya álszemérmesség, a (látszat)kényeskedés, az álszigorlat(?)…
Idácskának szerettem volna megsúgni, hogy nem ám ő a húsvéti pirostojás. Na, de Balogh úr, kegyedről jobb ha zárva maradnak ajkaim, különben olyat mondanék, hogy életed végéig festhetnéd a múzsa halálát…

Nem is tudom, no. Szerintem ez nem lányregény, hanem elgondolkodtatós-mondanivalós-üzennivalós cuki könyvecske, merhogy, tetszik tudni, manapság is mitől döglik sok légy. Izé, akarom mondani, manapság is (azért) mennyi lehet az aránya a szereteten alapuló házasságoknak(?). (Ilyenkor jut eszembe, hogy nulla vagyok matekből, valamint, hogy fogalmam nincs miről beszélek, mert nem vagyok abban a cipőben)

Tetszett. Üdítő őszi napokra :)

11 hozzászólás
+
>!
mama_gold
Gárdonyi Géza: Ida regénye

Nagyon szerettem Idát és a regényt is :) Remek alkotás…hogy ez eddig hol bujkált előlem? :o
Annak idején a kötelező olvasmányokkal szinte elrettentették a gyerekeket a magyar íróktól…nem kedveltem Gárdonyit. De úgy tűnik vagy én értem meg rá vagy ő nem csak Egri csillagokat írt :)
A lényeg, hogy aranyos páros voltak Csabával, annyira szorítottam értük. Ida egy igazi naiv kislány volt, ami persze a zárdalbeli élete után nem is furcsaság.

Érdekes gondolatok:
„Akik egymáshoz illők, az az igazi pár. Azt nem más választja meg. Az érzés választja meg, jó asszony, az a szent mágnestű, amit Isten a szívekbe tett.”
„Ahogy az emberi test nem test lélek nélkül, a ház se ház asszony nélkül.”
„Természet rendje szerint való, hogy minden nőnek férje legyen. Amíg nincs, keresse. Ha talált, magához bilincselje.”
„Ahányszor egybekel valakivel, mindig arra szerződik, hogy ameddig szeretik egymást. Azontúl pokol a házasság.”
„A sírás nem egyéb – mondta hidegen –, csak tehetetlenségünk érzésének a nyomása a szemünk idegeire.”

Jaj, nagyon élveztem, még, még Gárdonyit!

1 hozzászólás
++
>!
oldmoviegirl01
Gárdonyi Géza: Ida regénye

Örülök, hogy van élet az Egri csillagok után, amely számomra csak egy rossz emlék. Sajnos akkor, azokat a kötelezőket nem szerettem.

Amint megszoktam a régies mondatokat, már csak úgy pörögtek a lapok. Az elején megismerhettük mindkét főszereplőnk élethelyzetét, motivációit. Csaba családi nehézségeit és képzőművészetek iránti rajongását éppúgy, mint Ida mérhetetlen szabadságvágyát. Szegény Ida egész gyermekkorát vágyakozással töltötte a zárdában a szülői ház után, de sajnos otthon nem az várt rá, amit naiv kamaszlányként elképzelt és már innen is csak menekülni akart. Megköttetett tehát a névházasság, s ezzel új helyek, új ismeretségek, új tapasztalatok jártak, ami nagyon is kellett Idának ahhoz, hogy kicsit érjen és éljen a zárdai teljes elzártság után. Egy talpig úriember „férj” pedig csak hab a tortán.
Őszintén kívántam ennek a lánynak, hogy végre észrevegye azt, ami körbeveszi, akik körbeveszik és az elvágyódás helyett rájöjjön mégsem olyan rossz az a házasság. :)

Kedves, bájos, romantikus történet, amely boldog mosolyt csal az ember arcára.
A festészetről, képzőművészetről leírt gondolatok pedig külön érdekes és élvezetes adalékai a műnek.

„– Művész, ha rezdülést érez, valami szépet érez. De mi az a szép? – Ha kinek-kinek más a szép! Ha Rembrandtnak az árnyék-szín a szép, Tiziánnak a világosszín a szép, ha Botticellinek a vonalhullám a szép!
És egyszer csak ebéd közben a levegőbe mered a kanala:

– Ami a szívét gyönyöríti. Kinek-kinek az a szép, ami az ő szívét elgyönyöríti!

Nyomban következett azonban megint a nagy kérdőjel:
– De hát mi gyönyörítheti el a szívet?
Erre már csak a szivarfüstben találta meg a választ:
Minden! Minden, amire a szeme valamely percben szeretettel néz. A szeretet a laterna magica! A szeretet a mindent arannyá változtató csodaláng. A láng heve a gyönyörület. A gyönyörületet kincsünknek érezzük: tehát mentjük az elmúlástól. A festő menti festékkel, a költő tollal. A képnek az a része a mesteri. A könyvnek az a lapja halhatatlan.”

3 hozzászólás
+
>!
Csoszi P
Gárdonyi Géza: Ida regénye

Sok-sok évvel ezelőtt, még középiskolásként olvastam Ida regényét. Csak arra emlékeztem, hogy nagyon tetszett. A véleményem azóta sem változott. Teljesen magával ragadott ez a remekmű. Igazi szívet melengető történet, és Gárdonyi gyönyörűen ír. A regény nyelvezete igazán élvezetes. Mindenkinek jó szívvel ajánlom ezt a könyvet.
A két főszereplő nagyon szimpatikus volt, bár Idát egy kissé merevnek tartottam, ami nem csoda, hiszen élete nagy részét zárdában, apácák közt töltötte. Csaba talpig úriemberként viselkedik. Tartja magát a felállított szabályokhoz a házasságukat illetően. A családi birtok megmentése érdekében képes pénzért házasodni, ám emiatt folyamatos lelkifurdalás gyötri.

+
>!
theodora
Gárdonyi Géza: Ida regénye

Lassabb tempójú regény, mint amilyeneket manapság megszoktunk, de jó belemélyedni Ida és Csaba világába, ahol az apró gesztusok is nagy jelentőséggel bírnak és szép lassan kibontakozik előttünk a két ember vonzalma.

1 hozzászólás
+
>!
Nihilchan
Gárdonyi Géza: Ida regénye

Két dolgot sajnálok; hogy nem olvastam korábban és, hogy vége. Kérem, így kell lágy, édes, de nem cukormázas romantikus történetet írni. Sose gondoltam volna, hogy pont Gárdonyi tollából születik meg ez a remek irodalmi alkotás, ami teljesen rabul ejtette a szívem.

+
>!
Julos
Gárdonyi Géza: Ida regénye

Bevallom, mindössze azért olvastam el, mert a kedves magyartanárom ezt adta fel kötelezőolvasmánynak, de csak áldani tudom őt érte, mert nagyon tetszett.
A történet viszonylag gyors folyású és kidolgozott, minden kis eseményfoszlánynak jelentősége van, valamint Gárdonyi könnyed, kellemes stílussal ír.
A szereplők nem nőttek különösebben a szívemhez, kivéve ugye Csaba, de hát őt ki ne kedvelné meg a történet során? Bár nem sok közöm van a festészethez, az ő beszámolói ezzel kapcsolatban még engem is lekötöttek. Bár az elején még kifejezetten undoknak látszott, de az igazából csak Ida, meg az értelmetlen feltételi miatt volt.
Ja igen, Ida. Annyira bosszantott a félreértéseivel, meg az „idegenek vagyunk!” mániájával! (A ma népszerű könyvek „idegesítsük-az-olvasókat-hihihi” főhősnői biztos nagy példaképüknek tekintik őt.) Ennek ellenére -vagy pont emiatt- Idát rendkívül hitelesnek találtam, egy-egy gondolatával, megjegyzésével megláttam magamat benne, és úgy gondolom, helytállna akár a mai tizenéves lányok között is.


Népszerű idézetek

+
>!
Lahara SP

A könyvesbolt kirakatában látta, hogy csupa regény. Kedve lett volna mindjárt be is lépni, de érezte, hogy nem elégedne meg eggyel: tízenkint veszi ő majd, s a cseléd hozza mögötte haza.

90. oldal

+
>!
Izolda ×+SP

(…) ökör vagyok! És bivaly vagyok! És szamár vagyok! És egy egész állatkert vagyok!

302. oldal

1 hozzászólás
+
>!
Dün ×SP

– A sírás nem egyéb – mondta hidegen –, csak tehetetlenségünk érzésének a nyomása a szemünk idegeire.

Kossuth Kiadó, 2007, 212.o.

Kapcsolódó szócikkek: sírás
+
>!
worsi A×SP

Vajon boldogok-e a fák, mikor virágzanak?

148. oldal (Kincses könyvek, 1964-es kiadás)

+
>!
Enola87 P

Akik szeretik egymást, keresik egymást. Ha a szél kétfelé fújja őket, térden is visszamásznak egymáshoz. Ha tengert vetnek közéjük, a lelküket küldik által a tengeren: levélben találkoznak.

268. oldal

+
>!
Or_Sheet

Sötétben állunk néha, magunk se tudva, hogy kerültünk belé. Csak meresztjük a szemünket, csak tapogatódzunk, bizonytalankodunk. És a szívünk hüledez.
– Merre?
S véljük, hogy semerre.
Csak tapogatódzunk. Lépünk. Meg-megállunk vakul. Fejünk felett talán kőszikla csügg? Lábunk előtt talán farkasverem vagy szakadék tátong? Talán kígyóra lépünk? Szívünk remeg, mint a nyárfalevél.
– Istenem!…
De mennünk kell, hogy kijussunk valamerre. Hát lépünk, bizonytalankodunk tovább és tovább. Az iránytalanságban. Vakon. Dermedezve. Tapogatódzva. Szemünket olykor könny önti el. Szívünket olykor elszorítja az aggodalom. Aléldozunk.
– Hova jutok?!
S nem érezzük a sötétségben, a bizonytalanságban, a veszedelmek között, a Halál el-ne-csússz ösvényén, nem érezzük, hogy egy láthatatlan jóságos kéz van a kezünkön. Vezet.

+
>!
damaru

Mindent lehet mellékesen, csak művészetet nem. Vagy teljes lélekkel, vagy sehogy.

11. oldal, 1. rész, 1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Balogh Csaba
1 hozzászólás
+
>!
Sárhelyi_Erika I

Mentül igazabb a szó, annál kínosabb a hallása.

257. oldal (Akkord Kiadó)

+
>!
hóvirág P

– Miért nem szól, ha fixírozzák?
Ida vállat vont.
– Nem tudtam, hogy szóljak-e. Nekem bizony kellemetlen volt.
– Hát máskor azonnal szóljon.
– De hát minek? Mit tehet vele?
– Mit? Azt, hogy pofon ütöm.

3. rész, 5. fejezet

2 hozzászólás
+
>!
Sárhelyi_Erika I

A szeretet a laterna magica! A szeretet a mindent arannyá változtató csodaláng. A láng heve a gyönyörület. A gyönyörületet kincsünknek érezzük, tehát mentjük az elmúlástól. A festő menti festékkel, a költő tollal. A képnek az a része mesteri. A könyvnek az a lapja halhatatlan.

310. oldal (Akkord Kiadó)


Hasonló könyvek címkék alapján


Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is