!

Ida regénye 405 csillagozás

Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye Gárdonyi Géza: Ida regénye
Amazon
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az Ida regénye Gárdonyi életművének záróköve. Folytatásokban 1920 áprilisától 1921 augusztusáig jelent meg a Pesti Hírlapban; könyv alakban már csak az író halála után, 1924-ben látott napvilágot.
A történethez az alapötletet egy jelentéktelen apróhirdetés adta. De az öregkori mű cselekményébe minduntalan belejátszanak az író fiatalkori élményei, töprengései. A regény első része, a zárdai élet kegyetlenül pontos rajza komor háttér a továbbiakhoz: kéz makulátlanul tiszta ember egymásra találásának könnyes-mosolygós idilljéhez. A lélekgyilkoló aszkézis kritikájában nem nehéz felfedezni a Gárdonyi néptanítói éveinek keserű emlékéből táplálkozó indulatot, amelynek legteljesebb kifejezése több mint húsz évvel korábban A lámpás című regény volt. A történet második része, a müncheni fejezetek viszont arra adnak módot, hogy az író elmondja kedvenc művészeti ágával, a festészettel kapcsolatos nézeteit. Gárdonyi maga is festett, többször megfordult Münchenben, és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1924


Enciklopédia 1


Hirdetés

Kedvencelte 130

Most olvassa 22

Várólistára tette 163

Kívánságlistára tette 48

Kölcsönkérné 5

Elcserélné vagy eladná

>!
800 Ft ★★★★★ Eladó
TheJigSaw könyve Gárdonyi Géza: Ida regénye
>!
1.000 Ft ★★★★★ Eladó
anikoszabo könyve Gárdonyi Géza: Ida regénye

Kiemelt értékelések

+
>!
Netelka I
Gárdonyi Géza: Ida regénye

Ez a könyv édes, édes, édes! De nem gejl, szirupos, mézsűrű, hanem mint a friss tejszín – lágy és könnyű. Bájosan romantikus, kedves, még a mai asszony- és lányszíveknek is. Mert szerintem ez inkább női olvasmány, mint férfiregény – már ha lehet ilyen különbséget tenni. Merthogy csipke és porcelán ritkán dobogtatja meg a férfiszívet. Hacsak nem festőművész, akit épp Balogh Csabának hívnak, és nem mellékesen békebeli úriember az illető :)

+
>!
mama_gold
Gárdonyi Géza: Ida regénye

Nagyon szerettem Idát és a regényt is :) Remek alkotás…hogy ez eddig hol bujkált előlem? :o
Annak idején a kötelező olvasmányokkal szinte elrettentették a gyerekeket a magyar íróktól…nem kedveltem Gárdonyit. De úgy tűnik vagy én értem meg rá vagy ő nem csak Egri csillagokat írt :)
A lényeg, hogy aranyos páros voltak Csabával, annyira szorítottam értük. Ida egy igazi naiv kislány volt, ami persze a zárdalbeli élete után nem is furcsaság.

Érdekes gondolatok:
„Akik egymáshoz illők, az az igazi pár. Azt nem más választja meg. Az érzés választja meg, jó asszony, az a szent mágnestű, amit Isten a szívekbe tett.”
„Ahogy az emberi test nem test lélek nélkül, a ház se ház asszony nélkül.”
„Természet rendje szerint való, hogy minden nőnek férje legyen. Amíg nincs, keresse. Ha talált, magához bilincselje.”
„Ahányszor egybekel valakivel, mindig arra szerződik, hogy ameddig szeretik egymást. Azontúl pokol a házasság.”
„A sírás nem egyéb – mondta hidegen –, csak tehetetlenségünk érzésének a nyomása a szemünk idegeire.”

Jaj, nagyon élveztem, még, még Gárdonyit!

1 hozzászólás
+
>!
havas
Gárdonyi Géza: Ida regénye

Hőhőhőőőő :D
Ez nem semmi, kérem. Apróhirdetés útján házasodni. Vagy mégis lehet ez valami? Hát persze: mi más, mint házasság :D:D?
Gyönyörű a nyelvezete a könyvnek! Amivel bajom volt, az a fránya álszemérmesség, a (látszat)kényeskedés, az álszigorlat(?)…
Idácskának szerettem volna megsúgni, hogy nem ám ő a húsvéti pirostojás. Na, de Balogh úr, kegyedről jobb ha zárva maradnak ajkaim, különben olyat mondanék, hogy életed végéig festhetnéd a múzsa halálát…

Nem is tudom, no. Szerintem ez nem lányregény, hanem elgondolkodtatós-mondanivalós-üzennivalós cuki könyvecske, merhogy, tetszik tudni, manapság is mitől döglik sok légy. Izé, akarom mondani, manapság is (azért) mennyi lehet az aránya a szereteten alapuló házasságoknak(?). (Ilyenkor jut eszembe, hogy nulla vagyok matekből, valamint, hogy fogalmam nincs miről beszélek, mert nem vagyok abban a cipőben)

Tetszett. Üdítő őszi napokra :)

10 hozzászólás
++
>!
theodora
Gárdonyi Géza: Ida regénye

Lassabb tempójú regény, mint amilyeneket manapság megszoktunk, de jó belemélyedni Ida és Csaba világába, ahol az apró gesztusok is nagy jelentőséggel bírnak és szép lassan kibontakozik előttünk a két ember vonzalma.

1 hozzászólás
+
>!
Julos
Gárdonyi Géza: Ida regénye

Bevallom, mindössze azért olvastam el, mert a kedves magyartanárom ezt adta fel kötelezőolvasmánynak, de csak áldani tudom őt érte, mert nagyon tetszett.
A történet viszonylag gyors folyású és kidolgozott, minden kis eseményfoszlánynak jelentősége van, valamint Gárdonyi könnyed, kellemes stílussal ír.
A szereplők nem nőttek különösebben a szívemhez, kivéve ugye Csaba, de hát őt ki ne kedvelné meg a történet során? Bár nem sok közöm van a festészethez, az ő beszámolói ezzel kapcsolatban még engem is lekötöttek. Bár az elején még kifejezetten undoknak látszott, de az igazából csak Ida, meg az értelmetlen feltételi miatt volt.
Ja igen, Ida. Annyira bosszantott a félreértéseivel, meg az „idegenek vagyunk!” mániájával! (A ma népszerű könyvek „idegesítsük-az-olvasókat-hihihi” főhősnői biztos nagy példaképüknek tekintik őt.) Ennek ellenére -vagy pont emiatt- Idát rendkívül hitelesnek találtam, egy-egy gondolatával, megjegyzésével megláttam magamat benne, és úgy gondolom, helytállna akár a mai tizenéves lányok között is.

+
>!
csillagka P
Gárdonyi Géza: Ida regénye

Igazi nyári finom, könnyed regény, jól megírt kicsiny csipkefodor. Imádtam minden apróbb fordulatát, számomra olyan volt mint egy tavaszi virágfakadás, egy lélekmelengető kis romantikus kirándulás. Ida a nagy hős, Csaba az örök művész és mégis mennyi könnyed félreértés és elhibázott mondat amit jóvá lehet tenni és teszik is mert erről szólnak a mesék.

+
>!
Liliane
Gárdonyi Géza: Ida regénye

Hát nem a magyar Büszkeség és balítélet, de attól még jó könyv.
Gárdonyi olyan leírásokat használt, amitől szinte magam előtt láttam pl. az Angyaltragédiát.
Hűha, nagyon tetszett és izgalmas könyv is volt!

+
>!
szil0214
Gárdonyi Géza: Ida regénye

Nagyon szerettem. Könnyed, édes, romantikus, de nem csöpögős. Nagyon jól szórakoztam, izgultam, hogy hogy fog végződni, mi lesz ebből a sok félreértésből. Nagyon szerethető történet volt, kár, hogy olyan hirtelen lett vége, szívesen olvastam volna még Idáról és Csabáról.
Most már biztos, hogy Gárdonyi az egyik kedvenc íróm.

+
>!
winrudi
Gárdonyi Géza: Ida regénye

Láttam én ám az értékelések alapján, hogy ez jó, na de hogy ennyire? Könnyed, olvasmányos, érdekes, századelős, romantikus (szerencsére nem úgy, amit ez manapság jelent). Még korrajz is, főleg a korszak Münchenéről, no meg a festőkről, nem is beszélve a magyar nyelvről, amit Gárdonyi használ. Igen, Ida szende, naiv, Bambira hajazó, „bocsánathogyélnimerek” személyiségétől párszor agygörcsöt kaptam, de még így is bájos az egész. Könnyed, de tartalmas kikapcsolódásnak tökéletes. (Bővebben a blogban.)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

+
>!
Lahara SP

A könyvesbolt kirakatában látta, hogy csupa regény. Kedve lett volna mindjárt be is lépni, de érezte, hogy nem elégedne meg eggyel: tízenkint veszi ő majd, s a cseléd hozza mögötte haza.

90. oldal

+
>!
Izolda A×+SP

(…) ökör vagyok! És bivaly vagyok! És szamár vagyok! És egy egész állatkert vagyok!

302. oldal

1 hozzászólás
+
>!
Dün ×SP

– A sírás nem egyéb – mondta hidegen –, csak tehetetlenségünk érzésének a nyomása a szemünk idegeire.

Kossuth Kiadó, 2007, 212.o.

Kapcsolódó szócikkek: sírás
+
>!
worsi A×SP

Vajon boldogok-e a fák, mikor virágzanak?

148. oldal (Kincses könyvek, 1964-es kiadás)

+
>!
Enola87

Akik szeretik egymást, keresik egymást. Ha a szél kétfelé fújja őket, térden is visszamásznak egymáshoz. Ha tengert vetnek közéjük, a lelküket küldik által a tengeren: levélben találkoznak.

268. oldal

+
>!
Or_Sheet

Sötétben állunk néha, magunk se tudva, hogy kerültünk belé. Csak meresztjük a szemünket, csak tapogatódzunk, bizonytalankodunk. És a szívünk hüledez.
– Merre?
S véljük, hogy semerre.
Csak tapogatódzunk. Lépünk. Meg-megállunk vakul. Fejünk felett talán kőszikla csügg? Lábunk előtt talán farkasverem vagy szakadék tátong? Talán kígyóra lépünk? Szívünk remeg, mint a nyárfalevél.
– Istenem!…
De mennünk kell, hogy kijussunk valamerre. Hát lépünk, bizonytalankodunk tovább és tovább. Az iránytalanságban. Vakon. Dermedezve. Tapogatódzva. Szemünket olykor könny önti el. Szívünket olykor elszorítja az aggodalom. Aléldozunk.
– Hova jutok?!
S nem érezzük a sötétségben, a bizonytalanságban, a veszedelmek között, a Halál el-ne-csússz ösvényén, nem érezzük, hogy egy láthatatlan jóságos kéz van a kezünkön. Vezet.

+
>!
damaru

Mindent lehet mellékesen, csak művészetet nem. Vagy teljes lélekkel, vagy sehogy.

11. oldal, 1. rész, 1. fejezet

1 hozzászólás
+
>!
Netelka I

Mentül igazabb a szó, annál kínosabb a hallása.

257. oldal (Akkord Kiadó)

+
>!
hóvirág P

– Miért nem szól, ha fixírozzák?
Ida vállat vont.
– Nem tudtam, hogy szóljak-e. Nekem bizony kellemetlen volt.
– Hát máskor azonnal szóljon.
– De hát minek? Mit tehet vele?
– Mit? Azt, hogy pofon ütöm.

3. rész, 5. fejezet

2 hozzászólás
+
>!
Netelka I

A szeretet a laterna magica! A szeretet a mindent arannyá változtató csodaláng. A láng heve a gyönyörület. A gyönyörületet kincsünknek érezzük, tehát mentjük az elmúlástól. A festő menti festékkel, a költő tollal. A képnek az a része mesteri. A könyvnek az a lapja halhatatlan.

310. oldal (Akkord Kiadó)


Hasonló könyvek címkék alapján

Viviane Villamont: Kisdarázs
Denis Diderot: Az apáca
Mariana Alcoforado: Portugál levelek
Puskely Mária: Szerzetesek
Pergel Zsolt: Apácabordély
Mark Salzman: Éber álom
William Somerset Maugham: Catalina

Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is