Értékelések
Én évekkel ezelőtt már olvastam (akkor még nem voltam moly-tag), és akkor nagyon húztam a szám. Nem tudtam értékelni. Újra nekifutottam, és teljesen másként vélekedek a könyvről. Úgy látszik, Márquez írásaihoz is érni kell. A nevekkel most is bajban voltam, többször is hátra kellett lapoznom a családfához. A vége felé persze rájöttem, hogy nem véletlenül ismétlődnek a nevek, hiszen a nemzedékek által újra meg újra ismétlődnek dolgok (jellemek, hibák, sorsok, és a család nagy keresztje, a magány). Engem a szerelmi szálak nem igazán hatottak meg, gyakran úgy érezem, mintha valami latin-amerikai szappanoperába csöppentem volna – persze ezáltal néha vicces is volt. A misztikum, a megannyi megmagyarázhatatlan dolog, a bibliai utalások viszont nagyon tetszettek (például Melchiadész figurája, a pillangók, Remedios mennybemenetele – akár Szűz Mária és még sorolhatnám). Kedvenc szereplőm Ursula, az erős az asszony megtestesítője, akárcsak Héra a görög mitológiában, egész életében azért küzd, hogy összetartsa a családot. Nem véletlen, hogy halála után szét is hullanak a Buendiák. Érdekes volt a tekercs rejtélye is, elég ironikus, hogy generációkon keresztül szenvedtek vele, próbálták lefordítani a saját történetüket, végzetüket. Megjegyzem, nem lett volna érdekes, ha valamelyik családtag idő előtt rájön. Mindent összevetve csodálatos történettel ajándékozott meg minket az író, most már belátom én is, és nem véletlen, hogy életművét Nobel-díjjal jutalmazták.