Az avar korral foglalkozó régész, Fülöp Gyula és a szakmai útmutatás nyomán dolgozó kitűnő grafikus, a nemrégiben elhunyt Lendvai Antal közös műve ez a – honfoglalási évfordulóra ismét megjelent – ismeretterjesztő kötet. A magyarok bejövetele előtt a Kárpát-medencében élt népek életmódja, kultúrája kevéssé ismert; ebben a kötetben sokoldalúan és képzeletindítóan elevenedik meg az avarok világa, akik a 6. és 9. század között egy félig nomád, félig földművelő kultúrát honosítottak meg itt. A hazai régészet módszeres ásatásainak leletanyagából rekonstruálja a szerző a társadalom szerkezetét, a települések formáit, az életmódot, s azokat a mesterségeket, amelyeket viszonylag magas szinten műveltek. Fazekasaik, kovácsaik, ötvöseik termékei kerültek elő a sírokból, következtetni lehet orvoslásukra, sámánisztikus vallásukra, temetkezési kultuszaikra. A leírások, amelyeket a rajzok megelevenítő ábrái kísérnek, nem személytelenek: Fülöp Gyula a… (tovább)
Árpád népe előtt 2 csillagozás
Honfoglalásunkat megelőző kb. 200 év kárpát-medencei történéseit, az itt élő avarok életmódját, szokásait, kultúráját mutatja be ez a gyönyörű rajzokkal illusztrált könyvecske. A régész szerző szinte megszólaltatja a föld mélyén talált tárgyakat. Szemünk előtt látjuk az avarok hétköznapjait és ünnepeit. Megtudjuk, hogyan harcoltak, dolgoztak is pihentek, miként nevelték gyermekeiket, mivel táplálkoztak. Fülöp Attila beavat bennünket ásatásaik néhány érdekes eseményébe is.
Az egyik ásatásomra (…) két idős, nyugdíjas bácsi érkezett. (…) Valamelyik délután egy sír felszedése közben egyikük megkérdezte tőlem:
– Főnök, miért írja rá a zacskókra azokat?
Már éppen válaszolni készültem, amikor tudós társa közbevágott:
– Minek, minek? Te ostoba! Hát azért, hogy ha majd Gábriel trombitája megszólal a feltámadáskor, visszataláljanak szegények a múzeumból a régi helyükre.
57.