A nagy Romulus / Az öreg hölgy látogatása 18 csillagozás
A történelem groteszk ábrázolása végre a nagy lendülettel induló fiatal írót egyszeriben híressé, majd világhíressé tette. Ez volt az 1950-ben írt, A nagy Romulus című történelmietlen tragikomédia. A nagy Romulus jelentéktelen, mégis emlékezetes történelmi alak, Romulus Augustulus, az utolsó nyugatrómai császár. A már teljesen legyengült birodalom utolsó uralkodója valójában gyerekember volt, az uralkodás teendőihez nem is érthetett. A népvándorlás diadalmas barbár vezére, Odoaker ellenállás nélkül szállta meg Itáliát, bevonult Rómába, megszűntnek nyilvánította a császárságot és a kiskorú császárt megfosztotta trónjától. De megkímélte életét, sőt egy kellemes vidéki villát bocsátott rendelkezésére, és életfogytig járó jövedelmet biztosított számára. Sokkal későbbi kifejezéssel nyugalomba küldte. Példátlan történelmi példa. Ez a témája Dürrenmatt komédiájának…

Jómagam még középsuli végén olvastam. Dürrenmatt zseinalitása amiatt is lenyűgöző, úgy írja át a történelmet, hogy lényegileg hű marad hozzá.
Minden háttértudás nélkül álltam neki, suliban sem tanultuk. Mindkét mű meg tudott lepni olyan, fordulatokkal, amikre egyáltalán számítottam, másrészt ami miatt nem lehetett egyszerűen letenni a könyvet. Az emberi jellemek nagyon életszerűen vannak megformázva, de mégis minden írói vélemény nélkül. Senki felől nem éreztet véleményt, teljesen az olvasóra bízva szereplőinek megítélését. Ajánlani tudom mindeninek!
ROMULUS Nem én árultam el a birodalmat. Róma önmagát árulta el. Ismerte az igazságot, és mégis az erőszakot választotta. Tudta, mi az emberség, s mégis a zsarnokságot választotta. (…) Miféle választ vársz te attól, aki a római történelem e hatalmas építményének csúcsáról szól hozzád, a mélybe? Mit szólhat a te sebeidhez a császár, aki saját fiainak és idegen népek gyermekeinek holtteste fölött trónol, az áldozatok hekatombái fölött, akiket a Róma dicsőségéért viselt háborúk meg a Róma élvezetét szolgáló vadállatok taszítottak tömegestül a lába elé?
JULIA Húsz éve vagyunk házasok, Romulus.
ROMULUS Mire célzol ezzel az ijesztő ténnyel?
JULIA Valaha szerettük egymást.
ROMULUS Te is tudod, hogy hazudsz.
JULIA Tehát csak azért vettél feleségül, hogy császár légy?
ROMULUS Azért bizony.
JULIA Ezt ilyen nyugodtan a szemembe mered mondani?
ROMULUS Természetesen. Házasságunk borzalmas volt, de azt a bűnt sosem követtem el, hogy akár egy napig is kétségben hagytalak volna afelől, miért vettelek el. Elvettelek, hogy császár lehessek, s te nőül jöttél hozzám, hogy császárné légy. Feleségem lettél, mert a római főnemesség legelőkelőbb sarja vagyok, te pedig Valentinianus császár és egy rabszolganő lánya voltál. Én törvényesítettelek téged, te megkoronáztattál engem.
Wir müssen zwischen einem katastrophalen Kapitalismus und einer kapitalen Katastrophe wählen.
53. oldal Romolus der Grosse Verlag der Arche Zürich,1946
Ihr seid nichts als Motten, die um mein Licht tanzen, nichts als Schatten, die untergehen, wenn ich nicht mehr scheine.
Ich weiss, was ihr unter euren schwarzen Mänteln verbergt, was für einen Griff eure Hand jetzt umklammert. Aber ihr habt euch geirrt. Ihr glaubtet zu einem Wehrlosen zu gehen, nun springe ich euch an, nicht ich bin angeklagt, ich klage euch an. Wehrt euch! Wisst ihr nicht, vor wem ihr steht? Ich habe wissentlich das Vaterland zu Grunde gerichtet, das ihr verteidigen wollt. Ich breche das Eis, auf dem ihr geht, ich lege Feuer an eure Wurzeln. Was klebt ihr stumm an den Wänden meines Zimmers, bleich wie der Wintermond? Es gibt für euch nur eine Antwort. Tötet mich, wenn ihr glaubt, ich sein im Unrecht, oder ergebt euch den Germanen, wenn es die Wahrheit ist, dass wir kein Recht mehr haben, uns zu wehren. Antwortet mir.