Marie Antoinette 5 csillagozás ↑ 9%

Egy királyné naplója
Evelyne Lever: Marie Antoinette

Ezeken a lapokon Marie Antoinette, a frivol és szentimentális, a mások tetszését kivívni akaró, a független, az élénk és szenvedélyes királyné vall magáról és mindennapjairól. Különleges és tragikus életének eseményeit tizenöt éves korától, a Versailles-ba való megérkezés pillanatától a monarchia 1792-es összeomlásáig követhetjük nyomon.

GABO, 2008
384 oldal · ISBN: 9789636891305 · Fordította: Makádi Balázs és Bíró Péter

Bur3sz P

Evelyne Lever: Marie Antoinette ↑ 9% Egy királyné naplója

Érdekes volt. Annak ellenére, h MA soha nem írt naplót, vagy ha tette is, az napjainkig nem került elő, a regény mégis hiteles. Egészen más szemszögből ismerni meg a magányos, hányadtatott sorsú királynét. Mondhatni, ez az érem másik oldala.

Ami miatt visszavettem a csillagozást, az az eleje szárazsága. Legalább is számomra.
Mindent összefoglalva, tetszett.

Katherine_Grey

Evelyne Lever: Marie Antoinette ↑ 9% Egy királyné naplója

A történelmi esszéíró regényt ír. Mégpedig naplóregényt.
Eredmény: aki történelmi hitelességű műre vágyik, amilyen a szerző két magyarul is olvasható, Madame Pompadourról vagy a nyakék-ügyről írt, jegyzetelt, szakszerű könyve volt, csalódik, mert sosem tudja pontosan, mi a fikció és mi a tény ebben a naplóban. Aki bulvártörténelmet és hálószobaügyeket akar olvasni, elalszik a könyv felett. Aki teljes életrajzot akar, szintén nem lehet teljesen elégedett, mert értelemszerűen az utolsó időszakban, amikor tollat sem adtak a bebörtönzött, megalázott királynőnek, nem naplózgathat a főhős, a napló tehát félbeszakad.
Egyetlen igazi erénye a könyvnek, hogy megpróbál leszámolni a Marie Antoinette-et illető tévhitekkel (erkölcstelenség, félrelépés, pazarlás, politikai beleavatkozás, felelőtlenség). Bemutatja azt a lelkes, képzetlen és felvilágosítatlan 15 éves kamaszlányt, akitől egy ostoba és esztelen politikai szövetség és házasság összehozása után (az egymást utáló franciák+osztrákok) azt várták, hogy megváltoztatja Európa történelmét. Aztán pedig megkísérli a királyné személyiségét minél több oldalról megismertetve bemutatni, hogyan változott felnőtt nővé, teljes személyiséggé Marie Antoinette. Erre – jó könyv.

Judy22 P

Evelyne Lever: Marie Antoinette ↑ 9% Egy királyné naplója

Marie-ről már sok könyvet olvastam,egyik kedvelt történelmi figurám.
Viszont ezzel a könyvvel nem voltam haladéktalanul elégedett.
Általában két megközelítése van a személyének.Vagy erkölcstelen,nemtörődöm,pénzszóró nőnek festik le vagy pedig egy szegény kislánynak aki nem tehet semmiről.
Esetünkben inkább az utóbbi az igaz.
Illetve egy olyan nőnek állítja be a könyv,aki csak élni,jól érezni szeretné magát.Minden rossz tulajdonságtól mentes,minden rossz ügybe csak belerángatják.Ő semmiért sem hibás,csak sodródik az eseményekkel.
Én mindezek ellenére nem kedveltem meg a karakterét.
A könyv nem pozitiv emberként állítja be számomra.Így biztos nem lenne a kedvenc történelmi alakom és nem olvasnék róla többet.
Ami viszont a könyv pozitívuma az az,hogy napló szerűen írja le az eseményeket,mintha az egykori királyné irná.Így szépen megvan a töredezettség a könyvben.Bármikor abba lehet hagyni az olvasást és bármikor el lehet kezdeni.
Gyorsan tudtam haladni vele,talán egy napot vett igénybe a könyv olvasása.
A többi körülötte élő embert is érinti a könyv,de csak nagy vonalakban.családjáról,gyermekeiről nem tudunk meg semmit a történetben,számomra ez is egy nagy pontlevonással jár.

Spoiler!!!
Sajnos az utolsó napok nehézségei,a halála már nem került be a könyvbe,amit én sajnálok.Szerintem egy fontos része az életének.

Mónika_Papp

Evelyne Lever: Marie Antoinette ↑ 9% Egy királyné naplója

Hiába napló,vagy talán éppen azért,nagyon száraz volt,alig bírtam lenyomni…