„Azt hiszem, minden, amit valaha is tettem és írtam, csupán előkészület volt ehhez a könyvhöz. ” – mondta műveiről a szerző, s bár nem önéletrajzi regényt írt, hősének sorsában, világszemléletében Eric Knight életútjára, mélységes humanizmusára ismerhetünk. Egy esztendővel a halála előtt fejezte be életének fő művét, ezt a regényt, melynek minden sorát az igazság kimondásának felelősségérzete hatja át. Tombol a második világháború, Angliára hullanak a bombák, a brit társadalom élete fájdalmasan felbolydul. Ekkor találkozik két fiatal: Prudence, a gazdag arisztokrata lány és Clive, az alacsony sorból származó fiú. Megszeretik egymást, tervezgetik majdani életüket, amelyről a lelkük mélyén mindketten sejtik, hogy csak vágyálom, szörnyűségeket megszépítő illúzió… Clive, a katona – a „lázadó Anglia fia” –, rádöbben, hogy nem az elnyomottakért harcol, hanem a háborút előidéző vezető rétegek érdekeiért. Megszökik a katonaságtól, és abban a reményben hal meg, hogy a háború után mégiscsak egy jobb világnak kell következnie. A regény megjelenésekor szinte azonnal bestseller lett Angliában és Amerikában is. Úgy beszéltek róla, mint az első nagy regényről, amely a II. világháborúról íródott. Már 1942-ben film készült belőle, amelyet Oscar-díjjal jutalmaztak.
Címkék
Top értékelések
Csodálatos könyv, a gazdag lány és a szegénysorból önérőből felemelkedő fiú szerelme
olvasmányos, szép gondolatokkal.
nem vagyok oda a háborús történetekért, de ez a könyv igazán közel hozta az akkori életet.
Top idézetek
Ha nem merem kimondani azt, amiben hiszek, akkor nincs is jogom, hogy higgyek benne.
p485
Mi a szerelem? (…) Mintha az ember egész életén át sötétben és szennyben gázolt volna, és akkor egyszerre csak áttör egy függönyön, és megpillant maga előtt egy napfényben fürdő völgyet, és tudja, hogy új világ és új élet kezdődik a számára, mostantól fogva mindörökké.
Térjenek vissza a mi mai életünkhöz, mai félelmeinkhez és mai küzdelmeinkhez. Ha ezt megtennék, akkor nem kellene hívogatniuk bennünket, hogy térjünk vissza az egyházukhoz. Mert nem is mi hagytuk ott magukat. Maguk hagytak el minket.
az egyház alapvető hibái - p466-468
De az a furcsa…, hogy azt még soha nem hallottam, hogy valaki imádkozott volna roham közben.
p254
Nincsenek linkek.