!

Tündérekkel életre-halálra (Artemis Fowl 1.) 89 csillagozás

Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Emberfia! Tovább egy tapodtat se! Nem tudod, mivel játszol…”
A 12 éves Artemis Fowl zseniális alvilági elme. De még Artemis sem sejti, mire vállalkozik, amikor túszul ejt egy tündért, nevezetesen Pinduri Berkenye századost – egy tisztet a TÜNdefi-egységből. Ezek nem azok a tündérek, akikről lefekvés előtt szokott mesélni anyukád. Ezek a tündérek fegyverrel mászkálnak, és életveszélyesek mindazokra, akik ellenük törnek. Artemis azt hiszi, simán zsebre vághatja őket – de aztán alaposan meglepődik…


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Artemis Fowl


Hirdetés

Kedvencelte 13

Most olvassa 4

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 1

Elcserélné vagy eladná


Kiemelt értékelések

+
>!
ppayter 
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Tizenöt éve biztos imádtam volna ezt a könyvet. Azonban csak 2001-ben jelent meg, akkoriban pedig már inkább Tolkient, Asimovot és Zsoldos Pétert olvastam, ennyire „gyerekkönyvnek” látszó tárgyat már csak kamaszos dacból sem vettem volna a kezembe. Most viszont az élet úgy hozta, hogy kölcsönkaptam a sorozat első két részét és az elsőt be is daráltam nettó időben kb. két óra alatt – a nagy betűk, kis oldalak és laza szedés előnyei…

Korszakalkotó könyvet, új Harry Pottert, komoly tanulságokat nem érdemes várni az Artemis Fowl sorozat első részétől, mely szerencsére nem is állítja ezt magáról (csak egyes kritikusok). Azt viszont tökéletesen hozza, ami elvárható: könnyed szórakoztatást, nem túl bonyolult, de izgalmas történetet, mókás szereplőket és jeleneteket, valamint olyan játékosságot, amiből sokkal többre lenne szükség a kortárs gyermek- és ifjúsági irodalomban.


Bővebben a blogon: http://kultnaplo.blogspot.hu/2013/03/eoin-colfer-artemis-fowl-1-tunderekkel.html

6 hozzászólás
+
>!
Crowslayer
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Sajnos az eleje lassan indult be, hogy az 50-60 oldal között valahol el is aludtam(?), bár lehet ennek inkább az volt az oka, hogy aznap 2 körül aludtam el, és nem a könyv számlájára írható. Mindegy, azután egyszerűen imádtam. A tündérek világa jól fel van építve, Kisgebe egyszerűen fantasztikus(még több kentaurt és varázslényt!), és úgy az egész pörög, bár kicsit csodálkoztam, hogy kb. 100-150 oldal arról szól, hogy Artemis fogva tartja Berkenyét. Alig várom, hogy olvashassam a további részeket, és remélem, hogy a Gabo kiadja a 2,3 részt is, mivel a könyvtárban nem biztos, hogy bent van, de az új kiadásokat biztosan beszerzem egyszer! :)

+
>!
Emmonita
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Sokadik olvasás, és még mindig abszolút imádom. :) Újabb könyv, ami miatt imádom Írországot. :)
Bevallom, én nagyon szeretem Artemis figuráját, minden hibájával együtt. Persze szeretem Berkenyét is, de nem mondanám, hogy szurkolok neki. Sokkal inkább szurkolok azért, hogy Artemisnek normális tinikora legyen. Végül is egy tündér elég sokat él, el tud viselni pár óra bezártságot. :)
Imádom Kisgebét. Mindig boldogan elmosolyodok amikor megérkezik a történetbe, és imádom, ahogy nem hiszi el, hogy a sárnép mi mindenre képes. :)

És hát mi mégiscsak a sárnép vagyunk, aki még önmagával sem képes együtt élni, és tönkreteszi azt a gyönyörű környezetet, amit kaptunk. Néha csak megérdemelnénk azt a biobombát.

+
>!
zakkant
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Végtelenül sokat nevettem a könyvön, mert a karakterek (főleg a törpök és a tündérek) nagyon jó jellemábrázolást kaptak. Szinte látom magam előtt a bagót rágó Gyökér századost és simán elképzeltem, amikor Tőzeg a törp és Butler először ismerkedik meg egymással egy végtelenül gusztustalan, de nagyon vicces jelenetben.

Szerettem, hogy Eoin Colfer ennyire könnyedén és ennyire szórakoztatóan kalauzol el a tündérek közé így észre sem vettem a cselekvények között, hogy véget is ért Artemis első kalandja. Colfer jól beépítette a modern kori világot a mesekönyvekből ismert lények közé és ez a kettősség szerintem nem mutatott hülyén, hanem sok érdekességet olvastam és tudtam meg belőle. A történet nincs túlbonyolítva, a szereplők könnyen megjegyezhetők, az erőviszonyok átláthatóak ezért kis kamaszoknak tökéletes olvasmány lesz. Persze engem így vén fejjel is elszórakoztatott :)

+
>!
Tiger205 P
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

nekem kicsit vadul keverte az irányzatokat, stílusokat történeteket – lányom imádta,
Pinduri Berkenye százados miatt +1 csillag
szóval tün DÖFI könyv, javaslom kiskamaszoknak elolvasni :)

+
>!
Sceurpien IMP
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Az ifjúsági regények között egy egészen „eredeti” darab: egy fiatal normális Richie Rich rájön, hogy létezik egy varázslatos világ a Föld alatt, ahol a tündérek élnek. Van benne néhány felnőttesebb poén, de a srác kora nagyjából megegyezik a célközönség átlagéletkorával is. Az idősebbeknek csak megfelelő gyermekded lélekkel ajánlom.

+
>!
Batus P
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

jópofa és ötletes, de öreg vagyok én már ehhez. jó pár évvel korábban biztosan tetszett volna, de a mostani hülye fejemmel már kínosan bugyutának éreztem a párbeszédeket és a szereplők viselkedését. pedig tényleg jó volt az alapötlet.

+
>!
RandomSky
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

2003. ősze
Általában rühellem, ha egy író nekilát a tündéreket és egyéb mágikus lényeket modern tulajdonságokkal és eszközökkel felruházni. De ez az ír tanárember jó érzékkel úgy írta meg könyvét, hogy mégsem zavaró.
A történet címszereplője egy 12 éves milliomossarj, egyben bűnügyi lángelme, aki egy alkoholista koboldtól kicsalja a tündérek & co. varázskönyvét, amit a sárnép (azaz az ember) sosem láthat. Eztán pedig nekilát ördögi terve végrehajtásának, hogy megszerezze a tündérek legendás aranyát. Ennek érdekében pedig túszul ejt egy tündérleányt, nevezetesen Pinduri Berkenye századost. Ennél többet nem árulok el a sztoriból, legyen elég annyi, hogy a történet izgalmakban, váratlan fordulatokban, valamint üdítően szellemes, jó humorban egyaránt gazdag.
Azt nem mondanám, hogy a Harry Potter könyvekhez mérhető az Artemis Fowl, de jó kis meseregény, nem hiszem, hogy bárkinek kárára vállna.

+
>!
Dominik_Blasir 
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

Humoros, egyszerű, ifjúsági fantasy. Unalmasabb napokra, vagy éppen strandra.

+
>!
Gedi
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra

én ifjúságomban olvastam, ifjúsági fantasynak tehát jó volt… :) nem sokra emlékszem, csak tündérekre meg kentaurra:D folytatások? én azokból már kinőttem:)


Népszerű idézetek

+
>!
Rika

– Látta valaki, hogy ide jössz?
Berkenye eltűnődött.
– Az FBI, a CIA, az IRA, a KGB és a BSA. Ja, meg a MAH.
Kisgebe felhúzta a szemöldökét. – MAH?
– Mindenki A Házban – vigyorgott Berkenye.

47. oldal (Gabo, 2011)

+
>!
Rika

– Ne rémüljön meg, Mr. Nyugen – mosolygott Artemis. – A fegyvereket nem fogjuk használni.
Nyugen nem úgy festett, mint akit ez a kijelentés megnyugtat.
– Nem – folytatta Artemis. – Butler ugyanis legalább száz különféle módon képes végezni önnel anélkül, hogy használná a fegyvertárát. Bár meggyőződésem, hogy ha egyféle módon már végzett, a többire nemigen lesz szükség.

13. oldal (Gabo, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Artemis Fowl
+
>!
Crowslayer

-Nem szükséges üvölteni főnök, ezek a mikrofonok azt is érzékelik, ha tojik a pók Madagaszkáron.
-Na, és tojik az a pók Madagaszkáron?
-Hát… tudom is én? Szóval valójában nem is…

153. oldal, 6. fejezet-Ostromállapot

+
>!
Amapola P

Gyökérnek elege lett. – Mennyi idő, Kisgebe?
– Ööö… Két perc, plusz-mínusz.
– Plusz-mínusz micsoda?
– Tíz év, ha a számításaim tévesek.

112. oldal

+
>!
Rika

– Értettem.
Gyökér átható pillantást vetett rá. – Nem tudom miért, Pinduri százados, de ahányszor maga elkezd egyetérteni velem, határozottan ideges leszek.

46. oldal (Gabo, 2011)

+
>!
Rika

– Artemis?
– Artemis Fowl. Az egész az ő ötlete volt. Mindig minden az ő ötlete.

99. oldal (Gabo, 2011)

+
>!
Amapola P

– Az önbizalom tudatlanság – szavalta bölcsen a kentaur. – Ha olyan fickósan érzed magad az csak azért van, mert valamit nem tudsz.

52. oldal

+
>!
Amapola P

Az ilyesmit jobb szerette a bakákra bízni. A hadműveleti parancsnok oly pótlhatalannak ítélte becses szermélyét, hogy nem kockázathatta testi épségét egy ilyen bizonytalan kimenetelű hadműveletben. A Nép általános érdekeit figyelembe véve jobb lesz, ha távol tartja magát a veszélyzónától.

231. oldal


A sorozat következő kötete

Összehasonlítás

Artemis Fowl sorozat


Hasonló könyvek címkék alapján


Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is