!

Nana (Rougon-Macquart család 9.) 303 csillagozás

Émile Zola: Nana Émile Zola: Nana Émile Zola: Nana Émile Zola: Nana Émile Zola: Nana Émile Zola: Nana Émile Zola: Nana Émile Zola: Nana Émile Zola: Nana Émile Zola: Nana Émile Zola: Nana Émile Zola: Nana Émile Zola: Nana Émile Zola: Nana Émile Zola: Nana Émile Zola: Nana Émile Zola: Nana
Book and Walk 499 Ft
1 2
DiBook 990 Ft-tól
Könyvmolyképző · 2.999 Ft –16% 2.519 Ft
1 2 3 4 5 6
Régikönyvek.hu 480 Ft-tól
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Fauchery írása … egy fiatal lány története volt, aki alkoholisták negyedik-ötödik generációjából született, vérét megrontotta a nyomor és az ivás tartós örökletessége, mely benne a nőiség kóros túltengésébe csapott át. Egy külvárosban nőtt fel, a párizsi utcakövön; és nagyra, szépre, bujára nőve, mint a trágyadombon hajtatott növény, bosszút állt a koldusokért és az elhagyatottakért, akiktől származott. … Természeti erő lett belőle, a pusztítás kovásza…”

Ő Nana, a Variétés Színház ünnepelt dívája, a buja szőke Vénusz, akinek lábai előtt ott hever egész Párizs. Fiatalok és vének, arisztokraták és polgárok, gazdagok és szegények, nősek és nőtlenek. És Nana ádáz kéjjel és dühvel tapod rajtuk. Mohón habzsolja és herdálja az életet, keze között hatalmas vagyonok olvadnak el, hószín combjai szorításában férfiak tucatjai vergődnek és zúzódnak halálra. Az olcsó utcalányból lett luxusprostituált tündöklése és bukása egybeesik a második császárság végnapjaival, a porosz–francia… (tovább)

Eredeti mű: Émile Zola: Nana (francia)

Eredeti megjelenés éve: 1880

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2013
398 oldal · ISBN: 9789633831625 · Fordította: Jancsó Júlia
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2008
396 oldal · ISBN: 9789632450568 · Fordította: Vajthó László
>!
Kossuth, Budapest, 2006
348 oldal · ISBN: 9630948001 · Fordította: Vajthó László

12 további kiadás


Enciklopédia 1


Hirdetés

Kedvencelte 28

Most olvassa 38

Várólistára tette 229

Kívánságlistára tette 47

Kölcsönkérné 2

Elcserélné vagy eladná

>!
1.000 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Ndrew könyve Émile Zola: Nana
>!
400 Ft ★★☆☆☆ Eladó
DieBiene könyve Émile Zola: Nana
>!
500 Ft ★★★☆☆ Eladó
annamariakiss könyve Émile Zola: Nana
>!
★★★★☆ Eladó Elcserélhető
mosolygo_marti könyve Émile Zola: Nana
>!
500 Ft ★★★★☆ Eladó
Fekete_Olga könyve Émile Zola: Nana
>!
500 Ft ★★★★★ Eladó
Nikolett_Boros könyve Émile Zola: Nana
>!
800 Ft ★★★★☆ Eladó
Sándor123 könyve Émile Zola: Nana
>!
500 Ft ★★★★☆ Eladó
gabor128 könyve Émile Zola: Nana

Kiemelt értékelések

+
>!
negyvenketto P
Émile Zola: Nana

Bízom én ebben a Zolában, olyan érdekeseket mutatott már nekem, úgyhogy amikor most kézenfogott, hogy gyere, elviszlek egy jó buliba, megmutatom neked a Nanát, akkor hittem neki, és mentem vele. Végülis a Nana az egyik leghíresebb, nyilván jó lesz. Aztán odaértünk egy hatalmas partiba, rengeteg ember, és akkor elengedte a kezem és lelépett bulizni, engem meg otthagyott egy csomó vadidegen között. És ezek az idegenek egyáltalán nem törődtek velem, meg sem próbáltak bemutatkozni vagy valami, csak pletykálkodtak tovább egy másik nagy rakás vadidegenről, meg folytatták az orgiát. Ami egyrészt rosszul esik az embernek, mert hát ki szereti, ha kiközösítik, és elbeszélnek a feje fölött, másrészt viszont igazán egy szavam se lehet, mert ezek azok a fajta emberek, akiket amúgy is nagy ívben elkerülök. Szóval ott volt ez a sok ember, és mire vége lett a partinak, addigra is legfeljebb ha négy nő meg három férfi nevét sikerült megjegyeznem, a többiek csak a tömeg voltak, mind egyformán erkölcstelenek, hát nem mindegy nekem, hogy melyik kikkel és milyen sorrendben feküdt le?

Szóval ezután a könyv után is ugyanaz volt az érzésem, mint amikor balga módon elmegyek valami buliba, hátha ez majd más lesz: ezek az emberek megérdemlik egymást, igazán nincs miért sajnálnom a nyomorukat.

10 hozzászólás
+
>!
NannyOgg ×SP
Émile Zola: Nana

Nana egy középtermetű, fehér indiai elefánttehén, aranypihékkel és olyan hatalmas, szőttesekkel meg csecsebecsékkel borított arany pamlaggal a hátán, amiben a maharadzsák szoktak utazni. Bárki felülhet rá, akit nem zavar, hogy Nana az összes mogyorót kiveszi a kezéből, de még azt a féltve őrzött zacskót is, amit a belső zsebében tartogat, és igazából két karámmal arrébb a tevéknek szánt. Az utazás amúgy sem tart sokáig, Nana már trappol is tovább a következő látogatóhoz – nála banán van! –, útjában kidönti a fákat, letapossa a cserjéket. Nem gonoszságból, pusztán ügyetlenségből. Csak az állatkerti gondozóval szemtelen egy kicsit, de hát az meg folyton ott lohol a nyomában, Nana akármit is csinál, és féltékeny pillantásokat lövell a Nana hátán 15 perc hírnévben basáskodó látogatókra. De Nana, az elefánt emlékszik még a cirkuszra, az ostorcsapkodásra és éhezésre, és bölcsen úgy látja, hogy ha a sok buta látogató hajlandó odaadni az utolsó szem földimogyoróját is egy rövid elefántogolásért, akkor magukra vessenek, és punktum. Szerintem igaza van.

Nem tudom, miért ez lett Zola leghíresebb könyve, amúgy. Illetve dehogynem: az elefánt a szajha, mint témaválasztás biztos sokat nyomott a latban. Mondanám, hogy „botránykönyv” volt a 19. században, de a saját korában Zola minden könyve „botránykönyv” volt – nem is csoda, sorra leszedi a keresztvizet az összes társadalmi, egyházi és világi rétegről, nyilván bepipul mindenki –, meg mondhatnám, hogy „erotikus” utalások vannak benne, de miután a Szürke-trilógia is „erotikusnak” van feltüntetve, inkább azt mondom, nincsenek.

Szegény Nana, ha nem oda és akkor születik, nem „szajha” lett volna, hanem úrinő befolyásos barátokkal. C’est la vie.

>!
Európa, Budapest, 1977
514 oldal · ISBN: 9630706393 · Fordította: Vajthó László
+
>!
ppeva MP
Émile Zola: Nana

A kétharmadáig túl mozgalmasnak, hektikusnak éreztem, csak kapkodtam a fejem, azt se tudtam, ki kicsoda, pláne ki kinek a kicsodája vagy ki kivel és épp kivel nem. A lóversenynél kezdett el tetszeni, bár semmi közöm nem volt még lóversenyhez, olyan érzékletesen írta le, hogy szinte ott voltam. És onnantól ment előre és felfelé a történet, bár A patkányfogó és a Tisztes úriház jobban tetszett.
Folyt. köv. – mármint a Rougon-Macquart család történetének olvasásában.

+
>!
barbikaunatkozik
Émile Zola: Nana

A Skarlátbetű elolvasása előtt azt mondtam volna, hogy simán megérdemli a négy csillagot, de a végtelenül ellenszenves Nana mellett a könyv is teli van buktatókkal. A stílusa nagyon terjengős volt. A lényeg emiatt kissé el is veszett benne. Mindenesetre Nana élete nem volt eseménytelen. És ahogy a férfiakkal bánt…azért a szerencsétlen grófot sajnáltam, hogy ennyire lábtörlő lett érte (érdekes, az elején ő tiltakozott a legjobban egy ilyen „kapcsolat” ellen), hogy szegény George-ot ne is említsem.

+
>!
csgabi P
Émile Zola: Nana

Életem második Zola könyve volt, a Hölgyek öröme címűhöz hasonlóan tizenévesként ismertem meg. Az akkori francia társadalom valós, életszerű ábrázolása, és egy szerencsétlen, szomorú élet bemutatása.
Kiváló regény.

+
>!
Mia_Wallace
Émile Zola: Nana

Ez egy rendkívül aktuális könyv, tessék elolvasni, és levonni a tanulságot. Úgyis nagy divatja van manapság az erotikus könyveknek, akkor már mennyivel (ó, de mennyivel!) inkább ezt, mint a sok ulpiusos tucatmarhaságot.
Tényleg, rég olvastam ennyire aktuális könyvet. Ha többen olvasnák ezt manapság, nem tartana ott a világ, ahol.

+
>!
dreamorreality
Émile Zola: Nana

Az első 70-80 oldal nagyon nehéz szülés volt, de a legtöbb klasszikusnál nálam sajnos ez így van. Ha többet olvasnék ilyet, biztosan változna a dolog.
Végül is a kezdeti nehézségek után, ahogyan azt vártam beindult a gépezet, és tulajdonképpen egy hétvége plusz a mai nap kellett, hogy a végére érjek Nana történetének, ami sokszor megmosolyogtatott, de sohasem botránkoztatott meg, tudtam, hogy mit várjak.
Mivel roppant kíváncsi vagyok az emberi természet iránt, így nekem nagy csemege volt ez az egész. Én vagyok az, aki egyik szereplőt sem ítélte el semmiért. Ők ilyenek voltak, az egy ilyen kor volt, engem magával ragadott az egész. Egyedül a rengeteg különféle szereplő okozott néha bennem kavarodást, persze a könyv végére, már mindenkivel tisztában voltam, azt hiszem.
A történet vége egyébként engem nagyon emlékeztetett a Dorian Gray-re, aki elolvassa az majd megtudja miért.

+
>!
Light P
Émile Zola: Nana

Kicsit rétes, de nekem tetszik Zola stílusa. Ezek a párizsiak, hát mit öszeműveltek! Fujjj , megérdemelték egymást!

2 hozzászólás
+
>!
Csabeee
Émile Zola: Nana

A kedvenc részem amikor Nana férfiruhába öltözik, bajuszt fest magának, kocsiba száll és felkajtatja egész Párizst Sataint után…
Ja, nem is ez a kedvenc részem, az egészet imádom.
Szenzációs!
Amikor almát rágicsál és visszasírja a bakancsos kurva korszakát vagy amikor hónapos retket eszik, aztán amikor a Sabin grófné 90 éves apját úgy rejtegeti az ágyban, mint valami szégyellni való piszkot és amikor életében először és utoljára igazán szerelmes lesz a kis Zizibe vagy amikor megkapja a birtokot és kiszagol a hintóból, mint egy kiskutya…
A legviccesebb az volt, amikor ahhoz a részhez értem, amikor a gróf előtt meztelenül fetrengve süttette magát a kandalló tüzénél és egyszer csak észrevett magán egy anyajegyet és különösen szépnek találta magát ezen a ponton, aztán megnéztem és nekem is pont ott van egy ugyanolyan anyajegyem….
Gyááá, én lennék a reinkarnációja????

1 hozzászólás
+
>!
blianhun
Émile Zola: Nana

Hú, de nehezen indult, kegyetlenül megszenvedtem vele.

Az első fele szinte olvashatatlan, volt vagy 30 egyenrangú szereplő, mindegyikről 1-2 mondat egymás után, aztán másik fejezet, másik helyszín, ugyanaz a 30 szereplő kétmondatonként… Jegyzetfüzet nélkül egyszerűen követhetetlen. (Legalábbis az én agyammal nem sikerült.)

Aztán a kitartásom „hirtelen” meghozta a gyümölcsét, a második felében varázsütésre „beindult” a dolog. Végre már csak egy főszereplő volt (Nana), végre történt is valami! Néhol már egyenesen izgalmas volt (pl. a derbi), amit az elején sohasem gondoltam volna.

Ha valaha is újra fogom olvasni, csak a második felét :)


Népszerű idézetek

+
>!
Klementina

[…] tisztességes nő – egyszerre csak egy szeretője van, s az illető mindig tekintélyes egyéniség.

+
>!
Rita_Sándor

De ettől az estétől fogva egyre nehezebb lett az életük. Egész héten át sűrűn csattogott a pofon, mintha óraketyegés lett volna, mely életüket szabályozza.

278. oldal

+
>!
Lilla_Maros

Tisztességes asszony, akinek egyszerre csak egy szeretője van, s az is mindig tiszteletre méltó férfiú.

27. oldal, 1. fejezet (Ulpius,2013)

+
>!
Rita_Sándor

Fent és alant mindenki sárban fetreng! Na, szép kis élet folyhatik Párizsban este kilenc órától hajnali háromig! Nana gúnyosan nevetve mondogatta, hogy ha az ember minden hálószobába bepillanthatna, bizony furcsa dolgokat tapasztalhatna. A kisemberek nyakig úsznak a fertőben, s itt is, ott is akárhány előkelő személyiség még mélyebben turkál a piszokban, mint mások!

287. oldal

+
>!
cassiesdream

Nana most elcsevegett a négy férfival, mint kedves háziasszony. Napközben éppen egy regényt olvasott, egy utcalány történetét, mely nagy port vert fel akkoriban. Hevesen kikelt ellene, s azt mondta, hogy hazugság az egész, s különben is méltatlankodva fordult el ettől a trágár iránytól, mely állítólag a valóságot akarja tükrözni. Mintha mindent mutogatni lehetne! Mintha egy regénynek nem az volna az egyetlen hivatása, hogy kellemes órákat szerezzen az embernek! Könyvek meg színdarabok dolgában nagyon határozott elvei voltak Nanának; az ilyesmi érzelmes legyen és nemes, hogy álomba ringassa, lelkét emelje.

+
>!
ppeva MP

Nana más drágaságokat is hozott Oroszországból, hímzett kelméket, értékes csecsebecséket, egy arany-asztalkészletet, még bútorokat is; bizony, szívem, ötvenkét málhát, hatalmas ládákat, három vagonra valót. Mindez a pályaudvaron maradt. Mégiscsak szörnyű meghalni anélkül, hogy az ember legalább kipakolhatná a holmiját.

+
>!
mcborzaska

– Vandeuvres úr – kérdezte Chantereau-né hangosan –, ugye, vasárnap kifütyülték Wagnert?
– De csúnyán, asszonyom – válaszolt az finom udvariassággal közeledve.

85. oldal

+
>!
Nílkantha

…az anya okossága veti meg a gyermek boldogságának alapját.

296. oldal, Európa Könyvkiadó Budapest, 1982

+
>!
Rita_Sándor

Érezték egymás leheletét, s Venus kibontott haja Muffat kezére omolt. Lelkifurdalással vegyes gyönyör volt ez, egyike a katolikus ember gyönyöreinek, melyeket a pokoltól való félelem ösztökél a bűnben.

157. oldal

+
>!
Nílkantha

Tisztelet nélkül nincs szerelem.

334. oldal, Európa Könyvkiadó Budapest, 1982


A sorozat következő kötete

Rougon-Macquart család sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján