A Tízparancsolat 1 csillagozás

Élj a szeretet törvénye szerint
Dr. Szigeti Jenő: A Tízparancsolat

Miért kell a törvény? Erre a kérdésre sokan így válaszolnak: azért, mert visszatart a bűn elkövetésétől. Ám tapasztalataink szerint a legjobb törvény is tehetetlen a gonoszság áradatával szemben.

A Tízparancsolat – minden emberi törvény alapja – nem paragrafusokba rendezhető tilalmak sorozata. A Tízparancsolat lehetőség, kerítés, ami véd és felszabadít a jóra. Ezért kell meg­keresni e parancsolatok biztosan célba vezető ösvényét.
Ez a néhány mondat Istennel és felebarátainkkal való kap­cso­latunknak az alapja. Ezért sorskérdés, hogy megválaszoljuk: mit jelent számunkra ez a tíz ige.
A 21. századra elhomályosodott igazi emberiesség sokszor elfelejtett titkát őrzik ezek az ősi kőtáblák. Isten Tízparancsolata szárny, és nem teher, de csak akkor, ha Jézus példaadása nyo­mán a lényegét, a szeretetet fedezzük fel benne. Bod Péter 18. századi református lelkipásztor írta, hogy a törvény:
„Erős sövény, amely kirekeszti a… (tovább)

Olvasók Háza, Budapest, 2011

Dr. Szigeti Jenő: A Tízparancsolat Élj a szeretet törvénye szerint

Érdekes megközelítésmóddal magyarázza a Tízparancsolatot: nem emberileg megtartandó parancsok, inkább Isten által biztosított áldások. Ennek bizonyítása és életpéldásítása a sorozat módszere. A stílusa pedig valamilyen korábban elhangzott élőbeszédre (előadás, prédikáció) emlékeztet.
Hasznos dolog ilyenekkel foglalkozni! A hitélet lényeges, maradandó. Mint az Ige. Ez a Tíz is.

padamak

Az imádság nem akarátvitel, hanem akaratátvétel.

39. oldal - A harmadik parancsolat - Aki Istent akarja csapdába ejteni (Olvasók Háza, Budapest, 2011)

padamak

Ahol életről van szó, ott létfeltétel a tisztaság. Szülőotthonban, bölcsődében, kórházban, élelmiszerek gyártásánál és még lehetne sorolni. Ahol a közösségeinket éljük, ott is ez a létezés feltétele: család, gyülekezet, munkahely, egyház mind-mind ezt példázza.

94. oldal - A 7. parancsolat A becsapott szerelem (Olvasók Háza, Budapest, 2011)

padamak

A harag életromboló indulat. A haragvó ember jellemzője az, hogy a másik ember ellen él. Akire haragszom, azt meg akarom semmisíteni. Megpróbálom kiszorítani az életemből, és lehetetlenné tenni. A szeretet a harag ellentéte. Ha szívemben szeretet gyúl, akkor egy nagy értékcsere következik be életemben. Többé nem a másik ember ellen akarok élni, életcélomat nem a másik ember ellenére akarom megfogalmazni, hanem a másik emberért akarok élni. Ez lesz mindennapjaim értelme. Úgy kezdek élni, hogy a másik embert megajándékozom az Istentől nekem adott kincsekkel.

75. oldal - A 6. parancsolat Gyilkosság - vér nélkül (Olvasók Háza, Budapest, 2011)

padamak

A törvény lényege nem az, hogy felhatalmazásával ítéletet mondhatunk. Jézus szerint a törvény késztetés a jóra, a megváltozott életre.

91. oldal - A 7. parancsolat A becsapott szerelem (Olvasók Háza, Budapest, 2011)

padamak

A kilencedik parancsolat magyarázatát így foglalja össze Luther Márton: „Istent félnünk és szeretnünk kell, hogy felebarátunkat hazugságba ne keverjük, el ne áruljuk. Háta mögött meg ne szóljuk, rossz hírét ne költsük, hanem inkább mentsük, jót mondjunk róla, és mindent javára magyarázzunk.”

115. oldal - A 9. parancsolat A becsület elrablása (Olvasók Háza, Budapest, 2011)