Facebook Twitter RSS

Douglas Coupland: A rágógumitolvaj

Douglas Coupland »

Európa, 2008, ford.: Pék Zoltán

"Te is ki akarsz szállni? Gyakran szeretnél másvalaki lenni, bárki, csak ne az, aki vagy?" – kérdezi Roger a naplójában, mert neki aztán tényleg van oka, hogy elege legyen önmagából. Negyvenhárom évesen egy írószer-nagyáruházban dolgozik, rakosgatja a tollakat és a nyomtatópapírokat, vedeli a vodkát, és csak úgy csöpög belőle a bánat, mert valahol, valamikor nagyon elronthatott valamit az életében…
De egyszer csak elkezdi olvasni a naplóját egy munkatársa, Bethany, a "halott lány". Aki persze nem halott, csak úgy öltözik, mintha az volna. Vagy mintha szeretne meghalni: fekete cuccok, fekete rúzs, fehérre festett arc.
Roger és Bethany barátok lesznek, pedig csak egymás naplóját olvassák: különös, keserű gondolataikat az életről, amelyben mindenki kész katasztrófa. S most, hogy van végre olvasója, Roger elkezdi írni régóta tervezett regényét, a Kesztyűk tavá-t: egy öregedő író történetét, aki a feleségével együtt vedeli a whiskyt, és csak úgy csöpög belőle a bánat. Meg egy fiatal íróét, akinek a készülő könyve egy írószer-nagyáruházban játszódik…
Szomorú, kegyetlenül szomorú komédia Coupland új könyve, melynek minden alakja úgy él, olyan elevenen jelenik meg előttünk, hogy pontosan érezhetjük: ez a mostani életünk álcázott halál.
"Talán te is változtatni akarnál azon, aki vagy? Alakítsunk egy klubot?"

Borítók (1)

Kívánságlistán

Top értékelések

csobi PS 19 napja 7 komment 5× kedvenc
→ 2010. augusztus 15., 21:26

Fülszöveg: "Te is ki akarsz szállni? Gyakran szeretnél másvalaki lenni, bárki, csak ne az aki vagy?" – Erről egyből a Stop the world! I want to get off graff jutott eszembe. Coupland mindkét főszereplőt bedobta ugyanarra a munkahelyre egy írószer áruházba. Egy ilyen unalmas helyről ki nem szeretne elmenekülni? Még ha csak képletesen is, mert igazából csak Bethany az, aki világot szeretne látni, Rogernek meg tökmindegy. Elkezdenek "napló-levelezgetni", hogy azért valahogy mégiscsak teljen az idő, s miközben kiderülgetnek apró információk a másikról meg az élet dolgairól, találkozhatunk olyasmi eszement történetekkel is, mint az Gen X-ben. Roger ihletet merítvén a levelezgetésből beizzítja a Kesztyűk tava című regényét, melynek időközben Bethany anyja is rajongója lesz, s így már két szálon fut a történet, néha beugrik egy-egy levél Roger volt feleségétől meg a dolgozóktól is, hogy színesedjen az élet.
Egy nap alatt elolvastam, s ha most valaki megkérdezné, hogy ki az az író aki igazán szórakoztatóan tud írni, akkor Coupland nevét mondanám. Nagyon sajnáltam, hogy elfogytak a lapok, olvasgattam volna még, igazán.

ficka PS 1 hónapja 2 komment
→ 2010. július 16., 16:12

Ez igazán súlyos volt, Coupland baromira jó hangot talált el az X generáció után jó sok évvel is, jó lenne, ha a magyarul kiadott művei száma nőne, bár most néztem, hogy a hónapban jön a 4. 1998-ból, DE legelőször is Kesztyűk tavát mindenkinek a kezébe!

metahari több mint 1 éve
→ 2009. február 14., 16:07

A kedvenc mondatom a végéről: "Volt egy flúgos belga srác abban a koszlott párizsi hostelben, aki azt mondogatta, hogy mindnyájan két világban élünk egyszerre: a való világban meg a vége-világban."

Top idézetek

ficka PS 1 hónapja 4× kedvenc

Don't happy, be worry. Hopp, fordítva.

197. oldal, Budapest: Európa, 2008

zsofigirl 8 hónapja 2 komment 4× kedvenc

Döbbenetes,hogy lehetsz bármilyen faszfej, a lelked akkor is veled lóg. A lelkeket fel kéne hatalmazni, hogy lelécelhessenek, ha átlépünk bizonyos viselkedési küszöböket: én meghúzom a határt a csalásnál a golfban; meghúzom a határt a százezer dollár feletti lopásnál; meghúzom a határt az állatszexnél.

29.o.

ficka PS 1 hónapja 1× kedvenc

Kyle folytatta: – Szerintem a világon minden olvasónak olyan egyedi a kedvenckönyv-listája, akár az ujjlenyomata. Nekem mindig gyanúsak azok a fiatalok, akik a "ki a kedvenc íród" kérdésre Henry Jamest vagy más halott írót neveznek meg. Ez olyan, mintha arra a kérdésre, ki a kedvenc zenészed, azt felelnék, Vivaldi. Lehet bízni egy ilyen emberben? Véleményem szerint ahogy az ember öregszik, úgy tendál a klasszikusok felé, de azok akkor sem adják meg azt a reményteli színezetet a világnak, amit a kedvenc könyv.

101. oldal, Budapest: Európa, 2008

zsofigirl 8 hónapja 1 komment 1× kedvenc

Az életem legszebb részének annyi, a maradék meg úgy süvít el mellettem, mintha hozzá lennék pillanatragasztózva egy olyan automata rodeóbikához, ami egyben időgép is.

metahari 10 hónapja 1× kedvenc

Azt sugallja a tévé, a mozi meg a Reader's Digest, hogy a válság erős személyiségváltozást indukál, és ez a változás az, ami megér minden fájdalmat. De ő úgy látta, mondta, hogy szinte sosem történik ilyen nagy változás. Az ember egyszerűen elveszettnek érzi magát. Fogalma sincs, mit mondjon, tegyen, érezzen vagy gondoljon. Összeomlik és úgy is marad, romokban. Az a pár bejáratott zsoltár meg ima kicsit elviselhetőbbé teszi, hogy elmarad a válság szülte megvilágosodás.

csobi PS 18 napja

Ahogy minden közepes színésznő, la Tigg is érdekesebb volt a való életben, mint színpadon. Van az a régi közhely, hogy mind rossz színészek vagyunk, páváskodunk a színpadon, aztán meghalunk… hát én ezt nem hiszem. Legközelebb ha nyilvános helyen vagy, figyeld meg, ahogy a közönséges emberek a legapróbb gesztust is tökéletes kecsességgel és gördülékenységgel adják elő – fogják a mosott ruhát, például, közben az időjárásról motyognak valamit a koreai mama-szannak, akié a mosoda, és ezzel együtt pénzt kotornak elő a retiküljük vagy pénztárcájuk mélyéről. Mesteri. De ha előtte bármelyiküknek adnál egy sort egy szövegkönyvből? Elszúrnák. Az emberek eltolnák a való életet.

230.o. (Budapest: Európa, 2008)

ficka PS 1 hónapja

– … Így hát Kyle, kérem, meséljen azokról a könyvekről, amelyek a személyiségét és az életét formálták.
– Hát…
Kyle beszélni kezdett, Steve pedig nagyon igyekezett tettetni, hogy odafigyel. Gondolatai azonban elkalandoztak más, hasonló pillanatokra, amikor ugyanezt a kérdést tette fel más íróknak. Kivétel nélkül mindenki attól a törtető Salingertől nevezett meg valamit, attól az egytrükkös pónitól, aki olyan szánalmas, hogy minden cselekményét telefonhívások viszik előre.

97-98. oldal, Budapest, Európa, 2008

zsofigirl 8 hónapja

Hiszem, hogy a halottak beszélnek hozzánk, de nem hiszem, hogy szavakkal. Azt használják, ami kéznél van: megsimít egy léglöket, aranyszín víz fodroz az amúgy nyugodt tavon, vagy egy szunnyadó virágtönkben megindul a nedv, és bimbó bújik ki ott, ahol amúgy nem lett volna.

zsofigirl 8 hónapja

Speed Racer, barátom, soha de soha ne hagyd, hogy mások tudják, mit akarsz. Mert annyi erővel akkor már dombornyomásos kérelmet is küldhetsz nekik, hogy "Helló. Ez az, amit ne engedjetek soha elérnem."