Polcra

Douglas Adams: Galaxis Útikalauz stopposoknak

Ez a történet a szörnyen ostoba csütörtökről és a rendkívüli következményeiről szól, és arról, hogy miért sokkal biztonságosabb a világegyetem, ha van nálunk egy törülköző. Ez a történet emellett egy könyvről is szól, melynek címe: Galaxis Útikalauz stopposoknak. Ez nem földi könyv, sosem adták ki a Földön, és a szörnyű katasztrófát megelőzően egyetlen földlakó se látta vagy hallott róla. A könyv mindazonáltal szerfelett figyelemreméltó. Valószínűleg ez a legfigyelemreméltóbb könyv, ami csak napvilágot látott a Kisgöncöl óriási kiadóhivatalainak gondozásában – bár a földlakók ezekről se hallottak. Ez a könyv nem csupán hallatlanul figyelemreméltó, hanem elképesztően sikeres is. Népszerűbb, mint a Mennyei Házi Mindentudó, jobban fogy, mint a Hatvanhárom További Figura Súlytalanság Esetére című illusztrált kiadvány, és ellentmondásosabb, mint Oolon Coluphid filozófiai bombaként robbanó trilógiája: a Hol Tévedett Isten,a Még Néhány Isten Legsúlyosabb Tévedéseiből és a Végül Is Kicsoda Ez Az Isten Egyáltalán? A Galaxis Külső Peremének néhány liberálisabb civilizációja számára a Galaxis Útikalauz már kiszorította a hatalmas Encyclopaedia Galacticát, s egyedül tölti be az összes tudás és bölcsesség tárházának szerepét, mert noha sok benne a hézag, és tele van kétes, de legalábbis üvöltően pontatlan adattal, két fontos vonatkozásban felülmúlja kevésbé szárnyaló elődjét. Egyrészt némileg olcsóbb. Másrészt borítóján a következő szavak láthatók, szép nagy betűkkel szedve: NE ESS PÁNIKBA!

Borítók (4)

Fülszövegek (1)

Sorozatpolc

További kötetek: Isaac Asimov: A halhatatlanság halála, Fred Hoyle: Osszián küldetése, Karinthy Frigyes: A delejes halál, Abe Kóbó: A negyedik jégkorszak, Dmitrij Bilenkin – Alekszandr Dnyeprov: Hullámverés a Marson / Bíbormúmia, Krzysztof Boruń: Antivilág, Brian W. Aldiss: Szürkeszakáll, Clifford D. Simak: A város, M. Jemcev – J. Parnov: Világlélek, Cserna József: Dráma a Holdon, Szepes Mária: Surayana élő szobrai, Zsoldos Péter: A feladat, René Barjavel: Az óvatlan utazó, Pierre Boulle: A majmok bolygója, Isaac Asimov: Alapítvány, Csernai Zoltán: Atleóntisz, Italo Calvino: Kozmikomédia / Le cosmicomiche, Isaac Asimov: Alapítvány és Birodalom, Jorge Luis Borges: Körkörös romok – Fantasztikus novellák, Laczkó Géza: Holdbéli Dávid csodálatos tapasztalatai a Földön, Szever Ganszovszkij – Ariadna Gromova: Három nap egy esztendő / Fénykörben, Stanislaw Lem: Éden, Arthur C. Clarke: 2001: Űrodisszeia, Zsoldos Péter: A Viking visszatér, Zsoldos Péter: Ellenpont, Isaac Asimov: Második Alapítvány, Ray Bradbury: Kaleidoszkóp, Herbert Ziergiebel: A világűr foglyai, Ljuben Dilov: A szkafander súlya, Zinovij Jurjev – Valentina Zsuravljova: Alfa és Omega / Hóhíd a szakadék fölött, Zsoldos Péter: Távoli tűz, Fekete Gyula: Triszex, Herbert Franke: Az elefántcsonttorony, Jókai Mór: Óceánia, Darázs Endre: Vashold, Mesterházi Lajos: Sempiternin, Pápay Kálmán: A leghosszabb éjszaka, Alekszej Tolsztoj: Garin mérnök hiperboloidja, Louis Trimble: A városgép, Szepes Mária: Tükörajtó a tengerben, Pierre Barbet: A psziborgok álmai, Ludovik Soucek: A Fekete Bolygó Testvérei, Kaszás István: A Galaktika urai, Fekete Gyula: A kék sziget, Michael Moorcock: A fekete folyosó, Ilja Varsavszkij: Molekuláris kávéház, Vagyim Sefner: A szerény zseni, Gennagyij Gor: Varázsos út, Mircea Eliade: Különös kalandok, Kuczka Péter (szerk.): Ötvenedik, John Wyndham: Újjászületés, Arkagyij és Borisz Sztrugackij: A kölyök, Czeslaw Chruszczewski: A kozmosz tüneménye, Mary Shelley: Frankenstein, Günther Krupkat: Amikor meghaltak az istenek, Szentmihályi Szabó Péter: A sebezhetetlen, Karin Boye: Kallocain, Hal Clement: Az elveszett rakéta, John Brunner: A Yan játékmesterei, Arkagyij és Borisz Sztrugackij: Egymilliárd évvel a világvége előtt, Georges Walter: Repülnek a Vanessák, Arthur C. Clarke: A város és a csillagok, Ursula K. Le Guin: A sötétség balkeze, Csernai Zoltán: A boldogságcsináló, Francis Carsac: A sehollakók, Robert Sheckley: Kozmikus főnyeremény, Gera György: Az endogén expedíció, Stanislaw Lem: Az Úr Hangja, George Lucas: Csillagok háborúja, Fred Hoyle – John Elliot: Androméda, Adolfo Bioy Casares – Italo Calvino: Morel találmánya – Láthatatlan városok, Dévényi Tibor: Hová lett Artúr?, Aszkold Jakubovszkij: A galaktika kupolája, Arkagyij és Borisz Sztrugackij: Fogadó a Halott Alpinistához, Bohdan Petecki: Messier 13, Luigi Menghini: Láncreakció, Arthur C. Clarke: Randevú a Rámával, Donald F. Glut: A Birodalom visszavág, Steven Spielberg: Harmadik típusú találkozások, Laczkó Géza: Innen és túl, Edwin A. Abbott – Olof Johannesson: Síkföld / A nagy számítógép, Aldous Huxley: Szép új világ, Apáti Miklós: A Fekete Gén, Kaszás István – Kasztovszky Béla: A felderítő – Kétszemélyes világ, Lőrincz L. László: A nagy kupola szégyene, Szepes Mária: Napszél, Kir Bulicsov: Kettészakított élet, Massimo Bontempelli: Kaland a panzióban, Szentmihályi Szabó Péter: A tökéletes változat, Vlagyimir Szavcsenko: Monomah sapkája, William Kotzwinkle: E. T., a földönkívüli kalandjai a Földön, Lőrincz L. László: A hosszú szafári, James Hilton: A kék hold völgye, Gergely Mihály: A kozmosz 15. törvénye, Hc. G. S. Solenard (Tandori Dezső): A Stevenson-biozmagória, Szepes Mária: A Vörös Oroszlán, Umberto Simonetta: Éjszakai utazók, Lengyel Péter: Ogg második bolygója, Weinbrenner Rudolf: A kitüntetés, Pavel Vezsinov: A sorompó / A fehér szalamandra, James Kahn: A Jedi visszatér, Fekete Gyula: Szerelmesek bolygója, Arthur C. Clarke: 2010: Második űrodisszeia, Komacu Szakjo: A sárkány halála, Nemere István: Holtak harca / Játszma tízmilliárdért, Isaac Asimov: Az Alapítvány pereme, Lőrincz L. László: A föld alatti piramis, Philip K. Dick: A halál útvesztője, C. S. Lewis: A csendes bolygó, Johanna & Günter Braun: A nagy varázsló tévedése, Szepes Mária: A változatlanság hullámhossza, Csernai Zoltán: Tollaskígyó utolsó visszatérése, Gyertyán Ervin: A kiberneroszok tündöklése és bukása, Fábián László: Itt a bobókat is megölik?, Szepes Mária: A tibeti orgona, Alan Dean Foster: A nyolcadik utas a halál, Frank Herbert: A Dűne, William Kotzwinkle: E. T. A Zöld Bolygó könyve, Kurt Vonnegut: A Titán szirénjei, Walter M. Miller: Hozsánna néked, Leibowitz!, Lőrincz L. László: Üvöltő bika, Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál, Konrad Fialkowski – Adam Hollanek: Homo divisus / Még egy kicsit élni, Jeremy Taylor: Bolygófalók, Szergej Sznyegov: Istenemberek, Hal Clement: Csillagfény, Isaac Asimov: Alapítvány és Föld, Frederik Pohl – C. M. Kornbluth: Dr. Gladiátor, Nemere István: Túl a Plútón, Hank Jeff: Az átkozott lehetőség, Harry Harrison: Technicolor időgép, David Konsztantyinovszkij: Az idő fogva tart, Ursula K. Le Guin: A szigetvilág varázslója, Garry Douglas: Hegylakó, Arkagyij és Borisz Sztrugackij: Válaszd az életet, Futaki József – Kuczka Péter (szerk.): Lopakodó árnyak – Kísértethistóriák, Harry Harrison: A Rozsdamentes Acélpatkány, Poul Anderson: Majd ha az Orion fölszáll, Wolfgang Jeschke: A teremtés utolsó napja, Luigi Menghini: A felhőbirodalom, Arthur C. Clarke: 2061: Harmadik űrodisszeia, J. G. Ballard: Vízbe fúlt világ, Ursula K. Le Guin: Atuan sírjai, Orson Scott Card: Végjáték, Vonda N. McIntyre: Az Enterprise elindul, Isaac Asimov: Az Alapítvány előtt, Ursula K. Le Guin: A legtávolabbi part, Michael Moorcock: Harcikutya, K. W. Jeter: Isten veled, láthatár, David Bischoff: Az ufó-összeesküvés, David Bischoff: Massza, Alan Dean Foster: Az út végén a halál, David Bischoff: Éjszakai világ, H. Beam Piper: Bundás népség, Arkagyij és Borisz Sztrugackij: Sánta sors, Ursula K. Le Guin: Tehanu, Murray Leinster: A grekek ajándéka, Samuel R. Delany: Menekülés a holt városból, Edgar Pangborn: Hamis tükörkép, Alan Dean Foster: Elfelejtett űrhajó, William Gibson – Bruce Sterling: A gépezet, Joan Slonczewski: Génszimfónia, William Gibson: Híd trilógia – A holnap tegnapja, Arthur C. Clarke – Stephen Baxter: Az idő szeme, Neal Stephenson: Snow Crash, Kasztovszky Béla: Grin, Arthur C. Clarke – Stephen Baxter: Napvihar, Szergej Lukjanyenko: Éjszakai őrség, Robert Charles Wilson: Pörgés, Joan Slonczewski: Ajtó az óceánba, László Zoltán: A keringés, Szergej Lukjanyenko – Vlagyimir Vasziljev: Nappali őrség, Nemere István: Elveszettek, Frederik Pohl: A hícsík nyomában, Szergej Lukjanyenko: Alkonyi őrség, Jonathan Lethem: Amerikai amnézia, Ken MacLeod: Kozmonauták vára, Jack McDevitt: Született stratéga, Elisabetta Vernier: Clipart, Harry Harrison: Helyet! Helyet!, Clive Barker: Abarat, Jean-Claude Dunyach: Halott csillagok, Wolfgang Jeschke: A Cusanus-játszma I-II., China Miéville: Armada I-II., M. John Harrison: Fény, Robert Charles Wilson: Tengely, Brandon Hackett: Isten gépei, Mary Shelley: Az utolsó ember I-II., Joan Slonczewski: Elízium lánya, Szergej Lukjanyenko: Utolsó őrség, Szélesi Sándor: A beavatás szertartása, Robert Charles Wilson: Bioszféra, Robert Silverberg: Lord Valentine kastélya, David Brin: Dettó, Jack McDevitt: Polaris, Szergej Lukjanyenko: Ugrás az űrbe, Antal József: Justitia, Arthur C. Clarke – Stephen Baxter: Elsőszülöttek, Arkagyij és Borisz Sztrugackij: Lakott sziget, Kétszázadik, John Wyndham: Szemünk fényei, Vlagyimir Vasziljev: Káosz-Őrség, Harry Harrison: Édentől nyugatra, Andreas Eschbach: Hajszőnyegszövők, Clive Barker: Abarat 2 – Varázsórák, véres éjek, Ken MacLeod: Sötét fény, Robert Silverberg: Majipoor krónikái, Guy Gavriel Kay: Ysabel, László Zoltán: Nulla pont, Rudyard Kipling: Kívánságok háza, Jean-Claude Dunyach – Ayerdhal: Haldokló csillagok 1-2.

Most olvassa

Doro 11tqn55

Top értékelések

krys 3 hónapja 3 komment 3× kedvenc
→ 2009. december 10., 10:34

Az egyik legszórakoztatóbb olvasmány volt amivel eddig találkoztam :) Abszurd humor, valószínütlenségek tömege :D Kötelező!

norka 5 hónapja 3× kedvenc
korábbi olvasás

Életem legjobb olvasásélménye. Másfél hónapot éjjel nappal dolgoztam, az irodában laktam. Vége lett. Meglátogattam egy barátomat vidéken és a kezembe nyomta az első részt. A szőnyegen hason fekve olvastam el. Aztán a szőnyegen hason fekve olvastam el másodszor.

ppayter P S 6 hónapja 3 komment 3× kedvenc
→ 2009. szeptember 12., 15:38

Kötelezően kihagyhatatlan, zseniálisan abszurd, és hát 42 ugyebár. Persze hangulat (elmeállapot?) az azért kell hozzá.

HAri P 1 éve 3× kedvenc
korábbi olvasás

Annyira abszurd, hogy már értékteremtő. Pontosabban visszanyal a fagyi. Lassan valósággá válik néhány agyszüleményalapú idiótasága.. Például bevonult a történelembe a törölközőnap, a 42 mint megoldás a bábel hal… Tán az utókor már csak törölközőszobroknak fog hajlongani 42 x.
Ki tudja milyen ókori sci-fi író agyszüleménye mondjuk az idők ködén túlról, az általunk komolyra vett olimpia. Ugrálnak, futkároznak meg dobálóznak. Nekem minden esetre gyanús;)

puma 1 hónapja 2× kedvenc
→ 2010. február 1., 20:41

Basszus, most már tudom, miért nem vett komolyan senki a múltkor, amikor stoppal akartam a Holdra menni…

Frobben 3 hónapja 5 komment 2× kedvenc
korábbi olvasás

Egyszerűen zseniális, fenomenális, megismételhetetlen és megközelíthetetlen ötrészes trilógia, mely népszerűbb, mint a Mennyei Házi Mindentudó, jobban fogy, mint a Hatvanhárom További Figura Súlytalanság Esetére című illusztrált kiadvány…
Hihetetlen, de ebben a könyvben VALÓBAN választ kapunk a nagy kérdésre: Mi az élet értelme???

Ydobon 14 napja 1× kedvenc
korábbi olvasás

Vannak okosságba burklt hülyeségek – és vannak hülyeségbe burkolt okosságok… bravó :)

kharoon 1 hónapja 1× kedvenc
korábbi olvasás

létezik, hogy ezt még nem értékeltem? ehh… szerintem napjaink egyik legismertebb könyve. igazi kult-darab, és mint jelenség egy kicsit óvatos is vagyok vele, nem szeretem a divatot, és nem szeretek csak azért beszélni valamiről, mert akkora felhajtás övezi.
jelen esetben azonban nem lehet elmenni a tartalom mellett sem. fergeteges humor, kesernyés poénok, pörgős cselekmény, és még több poén. itt-ott belecsepegtetett társadalomkritika, és könnyed optimizmus. rongyosra olvastam a könyvet, a legtöbb párbeszédet kívülről tudom.

hattori 1 hónapja 1× kedvenc
→ 2010. február 2., 19:52

Biztos kiskereskedelmi mennyiségű füvet el kellett szegény írójának szívnia, hogy megírhassa, de istenbizony megérte ;) frenetikus :)))

Top idézetek

z 4 hónapja 12× kedvenc

Köztudott, hogy végtelen számú világ létezik, egyszerűen azért, mert végtelen tér áll rendelkezésre. Mindazonáltal nem mindegyiken van élet, ezért a lakott világok száma véges. Bármely véges szám osztva végtelennel, jó közelítéssel nullát ad eredményül, így az Univerzum átlagos népsűrűsége nullának mondható. Ebből következik, hogy az egész Univerzum népessége maga is zéró, vagyis azok a személyek, akikkel időnként összefutunk, csupán a zabolátlan fantázia termékei.

mazsa 1 hónapja 11× kedvenc

Fontos és közismert tény, hogy a látszat olykor csal. Például a Földön az ember mindig szentül hitte, hogy intelligensebb a delfinnél, mivel oly sok mindent elért: feltalálta a kereket, New Yorkot, a háborút, egyebeket, mialatt a delfinek csak vidáman lubickoltak. A delfinek ezzel szemben azt hitték, hogy sokkal intelligensebbek az embernél – pontosan a fenti okok miatt.

23. fejezet

Sceurpien P 4 hónapja 2 komment 11× kedvenc

Ám egy csütörtöki napon, csaknem kétezer évvel azután, hogy valakit felszögeztek a fára, mert azt mondta, milyen remek is lenne, ha az emberek a változatosság kedvéért kedvesek volnának egymással…

Előhang

norka 4 hónapja 10× kedvenc

A repülésnek is megvan a maga művészete, vagyis inkább a fortélya.

Abban rejlik, hogy megtanuld magad a földre vetni és elhibázni azt.

Az élet a világmindenség meg minden

z 4 hónapja 3 komment 9× kedvenc

A GALAXIS Útikalauz Stopposoknak szerint a Bábel-hal Isten nem-létezésének egyik alapvető (bár elég kétes, lásd. a fekete az fehér) bizonyítéka:

„Mármost bizarrul valószínűtlen, hogy pusztán az evolúció tiszta véletlenje eredményeképpen létrejöhet valami, ami ennyire észbontóan hasznos. Ezért néhány gondolkodó egyenesen Isten nem létezésének végső és legkézenfekvőbb bizonyítékát látja benne.

E gondolkodók nagyjából így érvelnek:

– Nem vagyok hajlandó rá – mondja az Úr –, hogy létezésemről bizonyítékot szolgáltassak. Mert a bizonyíték kizárja a hitet, s hit nélkül én semmivé válok.
– A Bábel-hal viszont – így az Ember – kész lebukás, nem? Sose fejlődött volna ki véletlenül. Tehát létezésedet bizonyítja, ez esetben pedig a saját érvelésed alapján nem létezel. Quod erat demonstrandum.
– A fenébe – mondja az Úr. – Erre nem is gondoltam – és menten felszívódik egy logikai buborékban.
– Ez könnyen ment – mondja az Ember, és gyorsan megpróbálja bebizonyítani, hogy a fekete az fehér, míg el nem gázoltatja magát a legközelebbi zebránál.”

mazsa 2 hónapja 8× kedvenc

Az idő illúzió – jegyezte meg. – Az ebédidő kétszeresen az.

2. fejezet

Vuk 3 hónapja 8× kedvenc

Építettek hát maguknak egy döbbenetes méretű szuperkomputert, mely oly bámulatosan intelligens volt, hogy még be sem kötötték az adattárolóit, máris eljutott a Gondolkodom, tehát vagyok-tól a rizspuding és a jövedelemadó létezésének levezetéséig. Csak ekkor tudták kikapcsolni.

157.oldal

z 4 hónapja 8× kedvenc

Frank_Tyrell 1 hónapja 7× kedvenc

– Az első tízmillió év volt a legrosszabb – emlékezett Marvin. – A második tízmillió év úgyszintén a legrosszabb volt. A harmadik tízmillió évet egyáltalán nem élveztem. Aztán az egész fokról fokra rosszabbodott.

Vendéglő a világ végén

Külső linkek