Viharsziget 91 vélemény

A mű „Vihar-sziget” címen is megjelent.
1954 nyarán Teddy Daniels szövetségi rendőrbíró és újonnan kinevezett társa, Chuck Aule megérkezik a Vihar-szigetre, melyen egyedül az Ashecliffe Elmegyógyintézet áll. Feladatuk, hogy nyomára bukkanjanak az egyik ápoltnak, aki egykoron szörnyű bűnöket követett el, és most titokzatos módon tűnt el a bezárt cellájából. A szigetre azonban pusztító hurrikán csap le, a rejtélyek és a megválaszolandó kérdések pedig egyre sokasodnak. Hogyan szökhetett meg valaki a zárkájából, és hol rejtőzhetett el a kietlen szigeten? Ki hagyja hátra a titokzatos üzeneteket a nyomozók számára? Mi történik valójában a hírhedt C Részlegben? Miért veszi körül az üresnek tűnő világítótornyot elektromos kerítés, és mit keresnek ott a felfegyverzett örök? Minél közelebb kerülnek a nyomozók a titokhoz, annál inkább úgy érzik, a megoldás folyamatosan kicsúszik a kezeik közül. Vajon csak képzelik, vagy tényleg mindenki az őrületbe akarja kergetni őket? Teddy Daniels egyre elszántabban keresi a megoldást, de minduntalan falakba, nyomasztó titkokba és hazugságokba ütközik. A végső igazságért pedig talán mindent fel kell áldoznia.
| Kiadás | ISBN | Oldal | Fordította | Illusztrálta | |
|---|---|---|---|---|---|
| 9789639868670 | 276 | Totth Benedek | Ugrás |

Aktuális kihívások
| Kihívás | Résztvevők | Véget ér | |
|---|---|---|---|
| BOOVIE – Kettős látás, avagy a dupla élvezet éve.:) | ★ | 602 | 2012. május 16., 23:59 |
| Krimikedvelők figyelem – olvassunk Dennis Lehane-t! | ★ | 26 | 2013. február 15., 15:42 |
Izgalmas könyv volt, azonban nekem csak egyszer olvasandó kategória marad, de jól szórakoztam, főleg a remek történetfelépítés és múltbéli emlékek adagolása miatt, ami mindenképpen az írót dicséri, mindvégig fenntartja az a figyelmet és jól egyensúlyozik a kiszámíthatóság és a rejtélyesség határán, ami történet közepe/vége felé kibontakozó csavarhoz vezet.
Tetszik, hogy nem a mai korban játszódik, hanem az ötvenes években, amikor nagyon érezhető volt a háború hatása, kihatása a mindennapi életre. A képi világa, tájleírása is jó, jól visszaadja az elszigetelt elmegyógyintézet bezárt világát, szinte úgy érezhetjük, hogy mi is ott ragadunk a szigeten.
Több helyütt írták róla, hogy a film kiszámíthatóbb, amit meg fogok nézni, főleg Scorsese rendezése miatt.
Idén tavasszal elkövettem azt a hibát, hogy megnéztem az RTL-en a Showder Klubot. Egy, addig számomra ismeretlen stand-upos lelövi a poént a könyv végéről… állam leesik, szemem kiguvad. A fickó nevét pedig megjegyzem magamnak (Tóth Edu nem leszel a kedvencem). Mindegy, reménykedem benne, hogy agyam szűri az infót és hamar elfelejtem…. de b* meg, NEM! Jó, jó! Mély levegőt veszek, sokszor egymás után és lenyugszom szépen! Így ni!
Mikor végül mégis nekikezdtem, közben erősen szuggeráltam magam: „Nem emlékszel rá mit mondtak! Különben is tévedhetett! Lehet, hogy a filmben más a vége” stb… Más szóval: mindent megpróbáltam. Végül Denis Lehane segített rajtam, mert olyan jól ír a fickó, oly annyira képes titokzatos lenni, hogy a végére már meg is feledkeztem az engem zavaró tényezőről. Olyan jól vezeti a történetet, olyan jól keveri a lapokat, hogy kb. a történet 1/3-tól már nem is gondoltam arra a bizonyos dologra :P Teddy szimpatikus volt, de a legjobban Chuck figurája tetszett, aki mindig el tudott sütni egy poént, és hamar megtalálta a közös hangot az emberekkel.
Az író állítása szerint még a Titokzatos folyónál is lélekfeszítőbb könyvet akart írni (Azt egyébként csak filmen láttam. És hiába tetszett, hiába volt megdöbbentő a vége, mégis azt mondom, nem fogom elolvasni könyvben, mert annyira felkavart, hogy nem szeretném még egyszer átélni) egy erős gótikus beütéssel. Nos, a lélekfeszítő rész összejött, a gótikából viszont nem sokat éreztem. Persze van benne egy rémisztő tébolyda, és sok benne a talány is, de valahogy mégsem éreztem azt a sötétséget benne, ami a gótika oly sajátossága. Egyedül akkor éreztem a jelenlétét, amikor Teddy bevette a fejfájására a gyógyszert (második alkalommal) ill. amikor a „C” részlegen kóválygott a két főhős.
A vége pedig, hát egyszerűen fantasztikus, minden egyes kirakós darab a helyére kerül. A legeslegvégével nem voltam mondjuk egészen kibékülve, de teljesen megértem, hogy a drámai hatás miatt ennek így kellett végződnie. De akkor is… :P
10 kommentAz első alkalom, hogy a film jobban tetszett, mint a könyv.
7 kommentVigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Ááááh izgalmas, letehetetlen, rémisztő és nagyon elgondolkodtató volt számomra. Imádtam!!! A csavart a végén már vártam, de azért ekkorát… Minden szereplőt imádtam, talán a doki volt a kedvenc. Az amit megtett a betegért, hogy ne kelljen elkövetni az a „bizonyos beavatkozást”, mutatja, hogy milyen is az igazán jó orvos. Igaz a könyv vége annyira nyitott maradt, hogy az olvasó eldöntheti, hogy mi is történt igazán Teddyvel. De nekem így tetszett mert szeretem ha gondolkodóba eshetek egy-egy remekmű után.
2 kommentSemmi eredeti nincs ebben a könyvben: a megtört szívű zsaru halott felesége emlékével és egy adag bosszúvággyal felszerelkezve nyomozni indul fiatalabb társával a baljóslatú szigetre, ahol semmi sem az, aminek látszik és amit aztán egy hurrikán miatt nem tudnak elhagyni. Aztán ebből a halom kliséből mégiscsak kialakul egy meglepően ijesztő és egyedi hangulatú történet, amire semmi rosszat nem tudnék mondani.
Amikor először volt a kezemben a 2. fejezetig se jutottam el; második nekifutásra pedig szinte egyben nyeltem le. Klausztrofóbikus lázálom. Kár, hogy a filmet hamarabb láttam, így sokat vesztettem az olvasás élményéből. Mindazonáltal, egy jól felépített pszichológiai thriller, amelyben felütést kapnak noir és gótikus elemek is. Csak azt sajnálom, hogy a magyar könyv címe nem működik úgy mint az eredeti: lásd Shutter Island = Daniels' Truths anagrammapár.
Most úgy érzem egy ilyen könnyen fogyasztható könyvre volt szükségem. Gyorsan haladtam és persze a vége csavar eléggé ütős volt. 3. Lehane könyv, amit olvastam és eddig mindegyik tetszett.
A közepéig elég jó, de a második felétől, egészen a csattanóig már nem estem hasra. Lehet, azért, mert egy részére már rájöttem a közepén, lehet azért, mert valaki elkezdte spoilerezni, mire rájött, hogy én még ezt nem olvastam, eszem a lelkét.
Teddy meg akarta kérdezni tőle, milyen hangot ad ki a szív, amikor szétrobban a gyönyörűségtől, amikor valakinek a látványa úgy tölt el, ahogyan az étel, a vér és a levegő sosem lenne képes, amikor azt érzed, hogy ha van egy pillanat, amiért meg kell születned, akkor ez az.
186. o.
– Baszódjak meg, ha értem – szólalt meg végül Chuck.
Cawley melléjük lépett
– A mi klinikai diagnózisunk is valami hasonlót állapított meg.
– […] Hány pszichiáter kell egy villanykörte becsavarásához?
– Nem tudom. Hány?
– Nyolc.
– Miért?
– Nehogy már most elkezdjük analizálni!
-Tegyük fel, hogy a szillogizmus a következő kijelentéssel kezdődik: „Az őrültek tagadják, hogy őrültek volnának.” Tudja követni?
-Persze.
-Rendben, a második rész így szól: „Bob tagadja, hogy őrült lenne.” És végül a harmadik, az „ergo” rész : „Következésképpen Bob őrült.”
205.oldal
– […]Mit szólnál, ha mondjuk lehajtanád a fejedet, a karjaid kobrává változnának, aztán ezek a kobrák felágaskodva, az állkapcsukat széttárva, megpróbálnák bekapni a fejed?
– Hát azt, hogy kurva szar napom van.
– És ha az esőcseppek tűzgolyókká változnának? Vagy mondjuk egy bokor támadni készülő tigrissé?
– Az még annál is szarabb nap lenne. […]
– […] A skizofrénia kizárólag az emberi fajra jellemző betegség. A patkányok, a nyulak vagy a tehenek kimaradnak belőle. Ezért aztán hogyan lehet kipróbálni az új gyógymódokat?
– Embereken.
– Gratulálok, nyertél egy szivart!
120. o.
– Nem vagyok őrült. Egyáltalán nem. Természetesen mi mást mondhatna egy őrült? Ez a hátborzongatóan kafkai zsenialitása a helyzetnek. Ha az ember őrült, de rajta kívül mindenki úgy tudja, hogy az, akkor minden tiltakozásával az ő malmukra hatja a vizet. Ugye érti, amit mondok?
205. o.
– De vajon el kell-e vesztenünk a múltunkat ahhoz, hogy bebiztosíthassuk a jövõnket? – Chuck a habok közé pöccintette a csikket. – Ez a nagy kérdés.
27. o.
Néha úgy érezte, az, hogy tovább él, csak a gyávaságát bizonyítja. Mi értelme van bevásárolni, megtankolni a Chryslert, borotválkozni, zoknit húzni, sorban állni, kiválasztani a nyakkendőt, inget vasalni, arcot mosni, fésülködni, beváltani a csekkeket, megújítani a jogosítványát, újságot olvasni, pisálni, enni – egyedül, mindig egyedül –, moziba járni, lemezt hallgatni, számlákat fizetni, újra megborotválkozni, újra megmosakodni, újra aludni, újra felkelni…
156. o.
Együtt akartunk megöregedni, Dolores. Gyerekeket akartunk. Öreg fák árnyékában szerettünk volna sétálni. Végig akartam nézni, ahogyan vonalakat karcol a bőrödre az idő, és tudni akartam, melyik mikor került oda. Együtt akartunk meghalni.