Pálcika, ha elindul 11 csillagozás ↑ 23%

Akkor aztán zsupsz!
Darvasi László: Pálcika, ha elindul

„Egyetlen pálcika is lehet hős!” Így szól Süni Vitéz jóslata, de igaza lesz-e vajon? Mi történik egy pálcikával, ha elindul? Hova jut? Kikkel találkozik? Pálcikának sok rokona, barátja van: a ropi, a kötőtű, a fogpiszkáló vagy a szívószál bár mind hasonlók Pálcikához, de Pálcika csak egy van. Neki viszont számtalan mesélnivalója akad Daru Dénesről, Gyuszi Nyusziról, a Szalonna Rablókról vagy éppen a rettenetes Fűrész úrról. Darvasi László meséiben Pálcika újra és újra útnak indul, hogy megismerje a világot, de a világ is megismeri őt. A nagysikerű Trapiti meseregények után Darvasi László Pálcika-történetein keresztül – Koncz Timea játékos illusztrációival együtt – most az egész család megtudhatja: milyen Pálcika szerint a világ.

Eredeti megjelenés éve: 2012

Magvető, Budapest, 2012
120 oldal · ISBN: 9789631429961 · Illusztrálta: Koncz Tímea

1.000 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
ksenia könyve

Pável

Darvasi László: Pálcika, ha elindul ↑ 23% Akkor aztán zsupsz!

Hááát… a székely bácsis vicc jutott eszembe erről, aki gerendát farag (itt most ugrom egyet) és aminek a vége, hogy: „-Ha el nem rontom, pálcika fogpiszkáló!”
No ezért lett belőle más is: fakanál, nyalókapálcika, karmesterpálca, kerítésléc – többféle pálcika, mit ahány csokit szeret (és ismer egyáltalán) Gombóc Artúr (csak hogy egy 3D-s mesehőst is ideidézzek.) Szóval felszikrázik néha ez a mesekazal, mintha csak (Pálcika most kihúzza magát ) gyufa lenne, de azért az egész Pálcikára kifaragott mesefolyam kissé erőltetett, mint a felnőttek jókedve, mikor ujjuk közé csippentve csattogtatják a gyermek pofázmányát.
Ez a kötet úgy illik DL nagy (felnőtt) regényeihez, mint Michelangelóhoz az esztergált széklábak. (Némelyik azért a felnőttek szívét/bendőjét is megcsiklandhatja: pl. a Szalonna Rablók történetei.)

Darvasi László: Pálcika, ha elindul ↑ 23% Akkor aztán zsupsz!

Szeretem Darvasi László írásait. Olvasom a gyermekkönyveit is. Volt szerencsém olyan rendezvényen is részt venni, ahol a gyermekolvasóival találkozott. A szerző (saját bevallása szerint) leginkább olyan gyerekeknek írta, akik az olvasni tudás kezdetén tartanak, 7-8 évesek. Pillanatnyilag nincs a környezetemben olyan gyermek, akin le tudnám tesztelni a hatást.
Nekem tetszik ez a kötet, elgondolkodtató, kapcsolatokkal, barátokkal, családdal és rokonokkal, segítőkészséggel és toleranciával is foglalkozik. Tetszenek a rajzok is, visszafogottan, egészítik ki a szöveget. A gyermekeket véleményem szerint a mai korban nagyon sok hatás éri, nem igazán tanulnak meg saját képi világot teremteni. A mesekönyvek egy része is túl harsány, kevésbé számít a szöveg, a saját gondolatok, a kis felfedezések. Ezt a kötetet olyannak látom, ami erre alkalmas.

andalgocia

Darvasi László: Pálcika, ha elindul ↑ 23% Akkor aztán zsupsz!

Akár fantázia-játék is lehetne belőle: mi lennék, ha pálcika lennék?

nero P

Darvasi László: Pálcika, ha elindul ↑ 23% Akkor aztán zsupsz!

Egyszerű történetecskék, Darvasi szerethető nyelvén, amit Koncz Tímea egyszerű rajzai tökéletesen egészítenek ki. Egy kicsit olyan érzésem volt, mintha egyfajta tisztelgés lenne az egész kötet Janikovszky Éva előtt. Pálcika történeteit a kicsik is értik, a nagyok is szeretni fogják, a szülők pedig szívesen fogják mesélni. Kell még valami egy jó mesekönyvhöz?

meseanyu MP

Darvasi László: Pálcika, ha elindul ↑ 23% Akkor aztán zsupsz!

Minden tiszteletem Darvasié, de ez a könyv rettenetesen lefárasztott. A gyerek is csak pillázott nagyokat, és kérdezte, hogy ugyan milyen indíttatásból vettem ezt ki a könyvtárból.

mesemoly

Darvasi László: Pálcika, ha elindul ↑ 23% Akkor aztán zsupsz!

Ez aztán az értelmetlen könyv.:-)

deixis

Darvasi László: Pálcika, ha elindul ↑ 23% Akkor aztán zsupsz!

engem nem hatott meg túlságosan.
(és szerintem minden szülő rémálma lehet ez a könyv, ha nem lenne elég, hogy a gyerek minden botot/fél fát/rönköt felvesz, akkor most adott a lehetőség, hogy mostantól minden sétálás után egy Pálcikával bővüljön a család.)

Nincsen Keddhely!
Az utazás után, ahogy hazafelé pálcikázott, Pálcikának az eszébe jutott, hogy ha van olyan város, hogy Szombathely, akkor olyan miért nincsen, hogy Hétfőhely. Vagy Keddhely? Vagy Péntekhely? És így tovább. Nahát ki érti ezt?

Szerelmes Pálcika
Igen, mert Pálcika szerelmes is volt már. Így dobogott az ilyen és olyan pálcikákért a szíve: dibi-dobi bumm, bumm, dibi-dobi bumm, bumm. Ahogy gondolkodott ezen, vagyis hát a szerelmen, az jutott eszébe, hogy ha legközelebb szerelmes lesz, akkor nem pálcikát szeret meg, hanem, mondjuk egy nyírfa karcsú ágacskáját.

Hát te kivagy?
Pálcikának volt egy nagyon öreg, régi barátja, a Gerenda Gerenda. Pálcika ezért szerette a finn, a svéd és a norvég házakat. Mert azokban nagyon, nagyon sok gerenda volt!
-Én is szeretem a finn, a svéd meg a norvég házakat- mondta egy kicsi valami, de mi.
Tényleg, mi?
-Hát te ki vagy? – hajolt le Pálcika.
-Tiszteletedre, a szú- mosolygott a kicsi valami, csakhogy ám Pálcika nem mosolygott vissza.
Tudta, hogy a szú a fát eszi, a léceket, a gerendákat, Gerenda gerendát.
De később azért eltűnődött a dolgon.
Valamit a szúnak is ennie kell, hát nem?