Grotex 11 vélemény

Darvas László – Felvidéki András: Grotex
Molybolt

Darvas László verselményei Felvidéki András rajzolmányaival

Ahol a pingvinek egymásnak szolgálnak fel. Ahol mi döntjük el, melyik betyár raboljon ki bennünket. Ahol a sündisznók hiányos képzést kapnak az egyetemen. Ahol a Szőkenőt ünnepélyesen megkövetik. Ahol Noé Darwint is magával viszi a bárkára. Ahol népvándorlásban a magyarok nyerik a szépségversenyt. Ahol a rókákat négyzetre lehet emelni. Ahol sumérok állítanak be a tornácunkra. Grotex világ. Felnőttképeskönyv – olvassatok fel belőle apukának-anyukának, mielőtt ágyba zavarnátok őket.

Borítók 1

!HAri P 2010. szeptember 30., 14:55

eszkész:))
tartalomhoz a forma,
nyúlik az arcforma,
de nem ám úgy morcos-zordra,
mosolygós a pofa-torna.

!Pável 2009. december 1., 17:34

Parádés, a legnagyobbjainkhoz méltó versparódiákba botlik azonnal, aki felüti Darvas László Grotex című „felnőttképeskönyvét” (Barlang kiadó, 2009, rajz. Felvidéki András)

Alapvetően szójátékok a versikék. Néha telibe talál, néha erőltetettnek tűnt számomra – de lehet, épp ezek nyerik majd el mások, főleg a kisebbek tetszését, elvégre a gyerekelme nyitottabb, mint amilyen hatósugarú az én mentális járókeretem.

Nem csak színvonalában vegyes a kötet: pl. egy „gyerekes” strófát olyan versike követ, amely a karbantartás/szarbantartás-tréfára épít, és ez mégiscsak nóvum gyerekvers-irodalmunkban…

Vannak igen egyszerű, de jópofa viccekre kihegyezett versikék – amelyeknek lehet, hogy nem használt a megverselés, de ezt döntse el ki-ki magában:

Előkészület
Felbrúzolok az ördög honlapjára
(www.kenkoves.hu)
megnézem, milyen a pokol,
ha lefagy.

A bűn rossz versikéket nem idézem, mégiscsak egy ajánló ez a poszt, és nem lebeszélő, azokat az oldalakat lekvárral tapasszátok össze…

Ha a szerző türelmetlen,
s jótanácsra nem vár:
kritikusabb olvasója
fegyvere a lekvár.

(Elnézést e verses, adhoc merényletért – pável)

Bizony elkelt volna egy szigorú szerkesztő. Egy versében utal Romhányira, és a most következő szójátékra: meddőhányás ez néha.
Szóval, a nagy Rímhányó klasszikusához nem ér fel, de pl. már majdnem méltó társa a szintén bravúros, játékos félig gyerek-, félig felnőttverseket író Havasi Attila 1001 magányos rinocéroszának. (Hogy még egyet ajánljak. De őt már csak antikváriumban leled fel.)
…………..
vagyis ők:

!Dün SP 2010. július 10., 11:21

Hát ez…! Köszönet @Pável -nek és @miestas -nak, hogy folyton belebotlottam és most már muszáj volt elolvasni.
Igazi cirkusz ez a könyv: zsonglőrködés a szavakkal, Felvidéki András fantasztikus vektorgrafikái által megelevenedő állatok és emberek…
Talán az egyik legkülönlegesebb illusztrált könyv, nem csak, hogy a rajzok hűen leképezik a verseket, de együtt is élnek velük, nem is tudnám elképzelni egyiket a másik nélkül.
A rövidebb versek sokkal jobbak szerintem, a hosszabbak néha tényleg túlírtnak hatnak. De egyébiránt eszméletlen virtuóz, humoros kötet, már falom is a páros előző kötetét…
(Ha már: nagy köszönet a szerzőknek a digitális elérhetőségekért!)

1 komment
!metahari 2010. november 15., 23:56

a rajzok még jobbak – viszont ott a tuti, hogy „zsálya, gyömbér, oreganó, roston sül az öreganyó” – hát nevettem, néha lapoztam, aztán groteszk vigyorral… hát jó… legyen az értékelés: szóviccből eredeti csirkefelhalmozás.

!Miestas 2010. július 9., 13:12

Egy óra mosoly, néhány gondolat ébresztő gondolat, kifigurázott figura, humorba bújtatott valóság.
A három és fél csillag csak azért mert volt olyan vers amit nem értettem, bár akkor a csillag nekem szól most… de végül is mindegy , akinek füle van hallja meg a sorok mögötti félhangot, akinek szeme van lássa meg a sorok elötti titkosírást.

!cippo P 2010. július 16., 16:22

a grotex, az kérlek az, hogy én a Darvast a Darvasinak gondoltam. Ezzel mindent elmondtam?

!Dün SP 2010. július 16., 13:35

103.o.

8 komment
!Dün SP 2010. július 16., 13:33

SZERELMESVERS

Neved nem írom Etna-tűzzel az égre,
de ha pókot látsz mászni a plafonon,
csak visíts. Futok, és megdöglesztem.

103. o.

Megkeresztel Maflapók
háromféle marslakót:

elektromos, delejes, dízel…
(mesemondó bácsi kiált:)
Meg ne hintsd a szenteltvízzel!

Nem tudta ezt Maflapók,

!HAri P 2010. szeptember 30., 15:14

Hagyd el a versből
a rím csöngettyűjét,
a ritmus lódobogását,
a pátosz tömjénes aromáját!
Mosd meg, szárítds ki,
daráld prézlivé,
panírozd be vele a gondolatot -
aztán sütheted.

van benne áhítat
bőségesen,
s bár nem jut túl az
ián:
mi tán szebben daloltunk a
litán?!
(ián)