!

Az öröm művészete 51 csillagozás

Flow a mindennapokban
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

Csíkszentmihályi Mihály arra az örök kérdésre keresi a választ, hogy mi a boldogság titka, mitől is leszünk mi, emberek, elégedettek. Az öröm művészete a világhírű pszichológus korábbi műveiben lefektetett alapgondolatainak letisztult összegzése és azok gyakorlati alkalmazása a mindennapi életünkre. Emberek ezrein végzett széleskörű vizsgálatok alapján jutott a szerző arra a következtetésre, hogy a boldogtalanság, az elégedetlenség fő oka az, hogy az emberek többsége a mindennapok során egyáltalán nem foglalkozik, nem is vesz tudomást érzelmeiről. Csíkszentmihályi szerint a probléma megoldásának a kulcsa az lehet, ha olyan, változó kihívások elé állítjuk magunkat, amelyek magas fokú tudást és különböző képességek alkalmazását várják el tőlünk.


Enciklopédia 3


Hirdetés

Kedvencelte 4

Most olvassa 12

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 3

Elcserélné vagy eladná


Kiemelt értékelések

+
>!
imi

Ezután a könyv után határoztam el, hogy Kiteboardozni fogok. S lőn…

+
>!
dontpanic

Lehet önsegítő könyvként is tekinteni rá, ilyen szempontból nem tudom megítélni, mert én továbbképzésre olvastam, nem azért, mert segítségre van szükségem. Én nagyjából már most úgy élek, ahogy a könyvben le van írva, szóval engem csak megerősített ilyen szempontból.
Aki a gödör alján van, annak nem tudom, mennyire hasznos, függetlenül attól, hogy nekem hasznosnak tűnik.

De nem is ebben rejlik az igazi értéke, mert biztosan sok jó önsegítő könyv van még, bár ez azért különleges, mert Csíkszentmihályi fogalma, a flow felől közelít.
Szerintem az igazi értéke az utolsó fejezetben rejlik, ahol a szerző tulajdonképpen megoldja a modern kor egyik nagy problémáját. A vallások, mára jórészt kiüresedett formáit behelyettesíti egy olyan, transzcendens „mítoszrendszerrel”, ami a mai kor számára is érthető és hiteles tud maradni.
Azokra az alapokra fektetve mondja el, amit a vallások már rég elmondtak, és aminél többet úgysem lehet mondani (legyél jó, cselekedj jót), amiket ma tudunk a világról, amit a tudomány alapján ismerünk.
Szerintem ez nagyobb teljesítmény, mint amilyennek látszik, és bár a könyv egésze tetszett, de ez az utolsó fejezet egyenesen zseniális volt.

6 hozzászólás
+
>!
Galambdúc

Kicsit szárazkás, több példa elment volna még az én ízlésem szerint. De azért örülök, mert megtudtam, hogy átlagon felül sok flow-élményben van részem (csak eddig nem neveztem nevén a gyereket, meg nem is biztos, hogy az a lényeg, inkább a megélt, belefeledkezős pillanat maga).
Tetszett, amit a sors szeretetéról mond, meg hogy a munkát hogyan tehetjük élvezhetővé, esetleg flow-állapothoz közelítve. Az emberi kapcsolatok fontosságát is hosszan taglalja, piros pont érte.
A Flow-t (az eredetit) félbehagytam, nekem ez a kötet sokkal kézzelfoghatóbb, használhatóbb. (mert kevésbé tudományos talán)

+
>!
kávésbögre

Úgy gondolom, Csíkszentmihályi könyve segített abban, hogy tudatosabban éljek. Hogy az élet szerethető, és sok múlik azon, hogyan állunk hozzá. Amolyan „léleksimogató”, elalvás előtti olvasmány esténként, mindig csak néhány oldalt olvasva, hogy azzal a gondolattal feküdjünk le, hogy az élet igenis rendben van.

+
>!
Annamarie

Szerintem nagyon jókat gondol Csíkszentmihályi, csak nem tudja átadni annyira erőteljesen. Sokszor bő lére van eresztve, és elemi dolgokat magyaráz, miközben a lényeges dolgokon kevés a hangsúly. Ettől függetlenül, természetesen nagyon hasznos olvasmány, és mindenkinek ajánlom.

++
>!
_Andrea_

Kutakodás okán valószínűleg az író összes könyvén át fogom rágni magam, annyira nem is fáj majd.
Szeretem az olyan könyveket, amik a normális psziché működéséről szólnak. Megnyugtatóak.

+
>!
László_Benedek

A sima flow-ot szerettem volna kivenni a könyvtárból, de ez került bele a kosaramba.Annak ellenére, hogy viszonylag sok önfejlesztő könyvet olvasok, ez a mű világrengető. Biztosan elő fogom még venni a jövőben is.

+
>!
szikszai_2 P

Remekmű! Ez a szemléletmód nekem teljesen új volt. Sokat tanultam belőle. Csíkszentmihályiban egy új mesterre leltem, akitől lehet tanulni. A könyv kiolvasása után már másként nézek a világra!

+
>!
meseanyu MP

Az eredeti kötethez nekem nem tudott hozzátenni, inkább untam is egy kicsit. Persze aki ezt olvassa először, annak biztos nagyobb durranás.


Népszerű idézetek

+
>!
Dora

Az unatkozásra nincs mentség.

162. oldal, Az autotelikus személyiség

6 hozzászólás
+
>!
Dora

Csak úgy meríthetünk egy beszélgetésből valamit, ha új ismeretre vagy új érzésre teszünk szert. Ez azonban a beszélgetés mindkét résztvevőjétől figyelemösszpontosítást igényel, vagyis lelki energia befektetését, amire nemigen vagyunk hajlandóak. Pedig az igazi beszélgetésben elérhető flow-állapot az élet legizgalmasabb élményei közé tartozik.

147. oldal - Az életvitel átalakítása c. fejezet

2 hozzászólás
+
>!
dontpanic

Amikor az ösztönök felszabadításának bátor élharcosai a szabad szerelemben a társadalmi elnyomás megszüntetésének eszközét üdvözölték, aligha gondolták volna, hogy fél évszázad múlva a nemiség a dezodorok és üdítők reklámozását fogja szolgálni.

112. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dezodor
+
>!
Dora

Miután a munka az ember életének központi részét alkotja, feltétlenül élvezetes és kielégítő tevékenységnek kell lennie. Mégis sok ember úgy érzi, hogy amennyiben tisztességesen megfizetik, és állása biztonságot jelent számára, nem kell törődnie azzal, hogy munkája mennyire unalmas vagy elidegenítő. Ez a hozzáállás azonban azt eredményezi, hogy az illető eltékozolja az életéből az ébren töltött idejének majdnem 40 százalékát. És mivel rajtunk kívül senki mást nem érdekel, hogy munkánk élvezetes legyen, világos, hogy magunknak kell kezünkbe venni ezt a kérdést.

132. oldal - Az életvitel átalakítása fejezet

2 hozzászólás
+
>!
Cata15

Addig semmi nem lesz igazán érdekes, amíg nem szentelünk rá elég figyelmet!

+
>!
dontpanic

Eddig egyetlen társadalom sem volt képes a házasságot valamilyen más társadalmi intézménnyel helyettesíteni – a Szovjetunió, Izrael és a kommunista Kína sem. Korunk egyik nagy ellentmondása, hogy a liberális kapitalizmus az összes jó szándékával együtt minden eddiginél jobban meggyengítette a családokat – anélkül, hogy ki tudna találni valamit helyette.

115-116. oldal

+
>!
Dora

Jó, hogy ez az ember több mint nyolcvan évesen rájött, nem kell passzívan beletörődnie az unalmas életbe. Még akkor sem, ha a közbenső hatvan év értelmetlenül és siváran telt. De vajon hány olyan ember van, aki soha életében nem ismeri fel, hogy lelki energiáinak némi átalakításával a lehető legjobbat hozhatja ki az életéből? Ha pontos az a felmérési eredmény, hogy a lakosságnak körülbelül a 15 százaléka soha nem élt át flow-élményt, azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban emberek tízmilliói fosztják meg magukat mindattól, amiért egyáltalán érdemes élni.

128. oldal - Az életvitel átalakítása c. fejezet

1 hozzászólás
+
>!
RitaVitrol

Álmok és kockázatok nélkül csupán az élet halovány látszatát tudjuk megvalósítani.

16. oldal

+
>!
novakkata

Télen, amikor esik a hó, az ablakon kinézve temérdek egyforma hópelyhet láthatunk. Ha azonban nagyító alatt nézzük őket, azt tapasztaljuk, hogy nem egyformák, mindegyikük másmilyen alakú, nincs köztük két pontosan egyforma. Így van ez az emberekkel is.

+
>!
HBrigi

Ahogy az ilyen kreatív emberek az élethez viszonyulnak, azt sugallja, hogy az ember lehet egyszerre extrovertált és introvertált. Mi több, lehetséges, hogy a belülről és kívülről irányítottság teljes skálájának megjelenítése a normális emberi viselkedés. Éppen az nem normális, ha valaki odacövekeli magát ennek az intervallumnak az egyik végéhez, és vagy csak mások között, vagy csak magányosan tud élni. Bizonyos vérmérséklet vagy szocializáció az egyik vagy másik irányba lökheti az embert, és egy idő után könnyen hozzászokik, és úgy gondolja, hogy vagy a társas kapcsolatok, vagy a magány, de nem mindkettő. Így viszonyt leszűkíti az átélhető élmények körét, és behatárolja az élet élvezetének lehetőségeit.

126. oldal

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján


Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is