Polcra

Cormac McCarthy: Véres délkörök, avagy vörös alkony a nyugati égen

Vigyázat! A fülszöveg cselekményleírást tartalmaz.

A Nem vénnek való vidék szerzőjének legpokolibb regénye.

A Véres délkörök egy fiatal és nincstelen vándor története, aki kóborlása közben csapódik a törvényen kívülieket és skalpvadászokat tömörítő Glanton-bandához, melynek tagjai indiánokat irtottak Texas és Mexikó határvidékén, az 1840-es évek végén, a helyi elöljárók megbízásából. McCarthy regénye az amerikai álom keletkezésének ideológiai alapjait gondolja újra, ábrázolva a tudás és a hatalom, a fejlődés és az elembertelenedés, a történelem és a mítosz, de legfőképpen az elkövetett erőszak és az elbeszélt erőszak határmezsgyéit. Világában minden megtörténhet és meg is történik a túlélés érdekében. Nincsenek jók vagy rosszak. Nincsenek kiváltságosok, és kegyelem sincsen – sem öregnek, sem nőnek, sem gyermeknek. Feladatok vannak, melyeket a szereplők igyekeznek végrehajtani, anélkül, hogy túlságosan sokat gyötrődnének azon, mi helyes, és mi helytelen; indiánok és fehérek, harcosok és földművesek mind a dolgukat végzik ebben a pokolian perzselő, könyörtelen világban, és a legtávolabbi céljuk: a másnap reggeli ébredés. A történet és a nyelv egyaránt a fájdalomból építkezik, hogy azután a regény az ember elhagyatottságának és értelmetlen szenvedésének monumentumaként magasodjon a századok fölébe, és úgy hirdesse a keresés szükségszerűségének és ugyanakkor hiábavalóságának tanulságát, akár Herman Melville Moby Dickje.

Cormac McCarthy rémálomszerű, mégis gyönyörűséges nyelvezetű, kalandos remekművét a kritikusok a 20. századi irodalom, azon túl pedig a teljes angol nyelvű irodalom legfontosabb regényei közt tartják számon és Poe, Melville vagy Faulkner leghíresebb alkotásaihoz hasonlítják. Harold Bloom, a neves irodalmár egyenesen a négy legjobb élő amerikai író közé sorolja a szerzőt Philip Roth, Thomas Pynchon és Don DeLillo társaságában. McCarthy sokkoló elbeszélésében szenvtelenül ábrázolja az amerikai történelem egyik válságidőszakát, kendőzetlen képet festve az elkerülhetetlen fájdalomról és erőszakról.

Borítók (1)

Fülszövegek (1)

Most olvassa

Várólistán

Kívánságlistán

Top értékelések

egy_ember 10 hónapja

hátborzongató!
ajánló és rövid részlet a könyvek+ blogon

robertjordan 8 hónapja
→ 2009. július 8., 19:46

Az idei év eddigi legnagyobb könyvélménye. Egyszerűen tökéletes. McCarthy egy zseni.

tgorsy 8 hónapja 4 komment
→ 2009. augusztus 3., 17:45

Fenntartom a véleményem: írtó rossz.

viogabi 7 hónapja
korábbi olvasás

Fantasztikus…és még mi panaszkodunk,h.milyen nehéz az élet!!

Móra_Zoltán 5 hónapja
korábbi olvasás

Durva ez a könyv. Szörnyűséges élmény, nyelvileg igen kreatív, mitológiája átfogó és érvényes. A szépirodalom határán, karizmatikus esztétika.

frostdemon 3 hónapja
→ 2009. december 22., 09:18

Brutlis, kegyetlen és jó!

nóra 2 hónapja 2 komment
→ 2010. január 6., 08:02

Túléltem és életben maradtam és a fülem is a helyén :) . Közben fáztam, éheztem, mocskos lettem és véres és gyilkos is. Könyörtelen volt és mégis jó! Hihetetlen mondatok, leírások, metaforák, hasonlatok.
Filmajánló hozzá: Börtönvonat Yumába és a Jesse James meggyilkolása a tettes a gyáva Robert Ford.

Pável 2 hónapja

apokrif apokalipszis

—————
ja, és muszáj lesz újraolvasni

Top idézetek

nóra 2 hónapja 1× kedvenc

Régen letett már róla hogy a tettek következményeit mérlegelje s tudván tudva hogy mindenkinek meg vagyon írva a sorsa mégis elevenen tartotta még magában mindazt amivé valaha lehet még ezen a világon avagy ami a világ neki még lehet és légyen bár végzete akárha az őskőbe vésve ő szabad akaratot bitorolva magának úgy űzte s hajtotta előre a könyörtelenül tűző napot égi pályáján míglen végleg ki nem húny majd mintha örök időktől fogva rendelkeznék felette amikor utak se voltak még és emberek és napok se hogy bejárják rajtuk szabott pályájukat.

394.oldal

egy_ember 12 napja

Reggel felé lángokat pillantottak meg a horizonton. Glanton kiküldte a delavárokat. A hajnalcsillag már csak alig pislákolt a keleti égen. Amikor visszatértek odakuporodtak Glaton és a bíró meg a Brown testvérek közé és nagy hadonászás közben előadtak valamit aztán mindnyájan nyeregbe szálltak és folytatták az utat.
Öt üszkös szekér parázslott a sivatag homokjában és a lovasok leszálltak a lovukról és némán végigjárták a leölt argonauták tetemeit – a névtelen jámbor kivándorlókat kik most ott hevertek a kövek közt szörnyű sebeikben kiontott zsigerekkel és nyílvesszőktől tüskés mezítelen törzsükkel. Némelyik a szakálla szerint férfi lehetett mégis mintha a havi vérzés nyomait viselte volna a két lába közén s nem volt hímtagja mert lemetszették neki és most feketén és rettentőn vicsorgó szájából lógott ki. A koponyájukra száradt alvadt vér parókája alól bámuló majomszemmel meredtek felfelé keleten felkelő naptestvérükre.
A szekerekből csak a megfeketedett vasalás meg az elgörbült abroncsok és a még izzó kerékagy maradt a füstölgő faszénkupacba ágyazódva. A lovasok odaguggoltak a pislákoló tüzekhez és kávét ittak húst sütöttek aztán lefeküdtek aludni a halottak közé.

egy_ember 12 napja

Nem számít hogy az emberek mit gondolnak a háborúról – mondta a bíró. Az a háborúnak mindegy. Akárha azt kérdeznénk tőlük hogy mi a véleményük a kőről. Háború mindig volt. Ember se volt még de a háború már akkor itt várta a Földön. A legfőbb mesterség a legfőbb mesterét. Mindig így volt és mindig is így leszen. Csakis így és sose másképp.

egy_ember 12 napja

Isten nem olyannak teremtette a világot hogy mindenkinek jó legyen benne nem igaz?

robertjordan 3 hónapja

Csak aki egész magát feláldozta a háború véres oltárán aki visszajött a sírból s aki minden borzalmat látott és végül felismerte hogy mindez az ő lelkéből fakad csak az tud táncolni igazán.

UCC_Paradise 8 hónapja

Igyál – mondta. Igyál. Ki tudja ma éjjel a lelkeddel fizetsz talán.