Láthatatlan szörnyek 99 csillagozás

Chuck Palahniuk: Láthatatlan szörnyek

A Láthatatlan szörnyeket, Chuck Palahniuk sorrendben harmadik regényét egyik kritikusa találóan a Harcosok klubja női változatának nevezte. És valóban, a szerző mintha a Szex és New York csillogó világát vegyítené Bret Easton Ellis véres horrormeséivel. Egy eszelős történetet olvashatunk a divat és a modellek csillogó, de üres világáról, szerelmes betegekről és a beteges szerelemről, valamint a mindent elsöprő gyűlöletről.

Shannon McFarland karrierjét derékba töri egy szörnyű „baleset”: egy szép napon éppen hazafelé hajt, amikor valaki rálő az autójára. A lövés következtében Shannon elveszíti az alsó állkapcsát, a munkáját és a vőlegényét. Szörnyeteg lesz, akire senki nem mer ránézni. A külvilág többé nem vesz róla tudomást: láthatatlanná válik. A kórházban, a beszédterapeuta rendelőjében megismerkedik Brandy Alexanderrel, aki az utolsó műtétjére vár, hogy végre-valahára igazi nővé válhasson. Brandy, a királynők királynője valójában… (tovább)

Eredeti mű: Chuck Palahniuk: Invisible Monsters

yazard könyve
1.800 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
DevotionsVisage könyve

vicomte MP

Most sokktól elkerekedett szemű gyanakvással!
Vaku.
Most az undor igézetétől elszoruló torokkal!
Most megvető szánakozással!
Vaku.
Most őszinte, együttérző sajnálattal!
Vaku.

Ugorjunk oda, hogy a könyv végére az első fejezet hatásvadász, színpadiasan morbid nyitóképe új, és mélyebb értelmet nyer, mellyel utólag belesimul a történetbe.
Úgyhogy ne parázz!
Nem pusztán polgárpukkasztás miatt olyan az első harminc oldal, amilyen.
Ugorjunk oda, hogy ez a könyv az üresség rettenetéről szól, de nem abban az értelemben, ahogy a kínosan lilaködös fülszöveg alapján gondolná az ember.
Nem azt a csontig koptatott tézist bizonygatja, hogy a modellek és divatmagazinok világa csillogó és üres, hanem azt, hogy milyen rettenetes ürességet akarnak azok megtölteni, akik ebbe menekülnek.
Ugorjunk oda, hogy Palahniuknak nem a fogyasztói társadalomról van lesújtó véleménye, hanem az emberekről.
Az emberekről, akik elvesztették az önazonosságukat, ezért bármire hajlandóak, annak reményében, hogy ezt pótolni tudják. Az emberekről, akikben a rettenetes, tomboló hiány magába szív és elpusztít mindent és mindenkit, aki és ami a közelükbe kerül.
Elsősorban saját magukat.

Morpheus

FELNŐTT TARTALOM!
Miután elolvastam (szilveszter), ordítani akartam és széttörni az asztalt, és verni a falat. Persze nem tettem. (miért is persze?)
Undort keltett bennem ez a könyv, mert pont olyan, mint ez a világ. Elém rakta, mint százéves nemibeteg prosti a micsodáját. Elkeseredtem. Mert olyanokat ír, ami igaz, csak nem akarjuk tudomásul venni:
Ez a világ egy csapda, és minden, ami kiútnak látszik, csak egy újabb csapda bejárata.
Aztán rájöttem, hogy ez az ÉLET. Nem a boldogság, nem a pénz, nem a dicsőség, nem a hatalom, nem a bulizás, nem a tulajdonlás, nem az utazás… Hanem hogy megkeressük a csapdából kivezető utat, menjünk bele az újabb csapdába, keressük meg ott is a kivezető utat… és így tovább. És SOHA nincs / nem lesz vége. Soha. Az út a lényeg, nem a cél… Ezt tudni véljük régóta, halljuk innen-onnan. Ejj, de amíg rá nem érez az ember, addig üres duma. Szóval kívánom mindenkinek, hogy érezzen rá, ez a könyv is alkalmas lehet az elősegítésére.

kalamáris

Vigyázat, spoiler!

Quasimodo óta hagyomány, hogy a testi deformitás szépséges lelket takar, a Viva TV adásai pedig meggyőzően bizonyítják a sztereotípiát, hogy a pénz, a szépség, és a lelki torzulások kéz a kézben járnak.

Nagyjából az utóbbi megállapítás a kiindulópontja Palahniuk könyvének is, noha erre csak a tőle megszokott bizarr jelenetekkel és ügyes csavarokkal teli történet végén döbbenünk rá igazából.

A szépség olyan adomány, ami megnyomorítja azokat a nőket, akik nem tudnak élni ezzel az ajándékkal – állítja Palahniuk, és rögtön megoldást is kínál a problémára, a tőle megszokott véres és sokkoló módon, megszórva a történetet homoszexualitással, gyilkossági kísérlettel, egy patikányi idegnyugtatóval, és tetőzve egy ámokfutással Amerikán keresztül.

Palahniuk könyveiről, pontosabban arról, hogy hogyan tárják föl sebészi pontossággal a modern nyugati kultúrát emésztő társadalmi rákfenéket, egyszer még disszertációkat fognak írni (ha nem tették meg már eddig is). Én ilyesmire nem vállalkozom. Megelégszem a kijelentéssel, hogy bármelyik kortárs írónak alaposan fel kell kötnie a gatyáját, ha Palahniuk nyomába akar érni.

A Harcosok klubjától csak azért marad le egy hajszállal, mert a zsírlopási jelenetet lehetetlen felülmúlni, viszont ha a végére érsz ennek a kötetnek, nem csak az antidepresszánsokról lesznek kimerítő ismereteid, hanem a nemváltoztató műtéteket is olyan részletességgel fogod ismerni, hogy akár te is levezethetnél egyet. (Az operáció otthoni kipróbálásra nem javallott.)

tamasloczi

Gusztustalan egy könyv ez, de Palahniuk nem semmi. Nem is tudom, olvastam-e a közelmúltban gyomorforgatóbbat; többször is megfordult a fejemben, hogy félbehagyom, de ez a disznó belesző a beteg gondolataiba olyan csavarokat, ami ha nem is legitimizálja, de valamelyest elfogadhatóvá teszi ezt a szennyet.
Egyelőre azonban nem is tudok többet írni róla, annyira megkönnyebbültem a tudattól, hogy végre vége.

PaperDramaQueen

Kultusz. Ez a könyv lett a krédóm. Csak gyűlölni vagy imádni lehet, és én teljesen belehabarodtam. Túlzás nélkül megváltoztatta az életemet, és hiszem, hogy meg is mentette.

Olyvia

Először kissé nehéz, volt megszokni, hogy ezúttal nő a „mesélő”.
Valóban a Harcosok Klubja női változata.
Most őszintén.
Vaku.
Kiszámíthatatlan, fordulatos könyv a nőről aki tudja, hogy a szépsége által csapdába fog esni. Ezért azt teszi amitől a legjobban fél.
A „termék termékének terméke” rész pedig valami eszméletlen jó.

Ezra

– A legjobb, ha nem harcolsz ellene, csak mész előre. Ne próbálj mindig mindent rendbe hozni. Minél inkább menekülsz valami elől, annál nehezebben tudsz megszabadulni tőle. Ha harcolsz valami ellen, csak erősebbé teszed.

189

volna P

Hát nem érted? Mert arra neveltek, hogy rendes életet éljünk. Hogy ne kövessünk el hibákat. – Így folytatja: – Szerintem minél súlyosabbnak tűnik a hiba, amit elkövetsz, annál nagyobb az esélyed arra, hogy kitörj és igazi életet élj.

221. oldal (Huszonhatodik fejezet)

Algernon ×+SP

Szóval ha őszinte akarok lenni, a lényeg, hogy az életem csak rólam szól.

egy_ember MP

A Seattle Center környékén egyetlen autó sem parkol, az emberek otthon tévéznek, vagy ők maguk a tévéműsor, már amennyiben hiszel Istenben.

Zonyika MP

A fickó üvölt: Most kéjesen, baby!
Most gúnyosan!
Vaku.
Most szenvtelen egzisztencialista közönnyel!
Vaku.
Most megküzdési mechanizmusként alkalmazott féktelen intellektualizmussal!

Algernon ×+SP

Hisztizni csak közönség előtt lehet. (…) Ugorjunk oda, amikor még csecsemő voltál, és csak bébiételt ettél. Odabotorkálsz a dohányzóasztalhoz. Két lábon állsz, és tovább kell totyognod azokon a virslikre emlékeztető lábacskákon, különben eltaknyolsz. Aztán végre megérkezel, és csúnyán beütöd a nagy, puha csecsemőfejedet a dohányzóasztal hegyes sarkába. Lehuppansz a földre, és láss csodát, fáj. Nem történik semmi katasztrófa, amíg rohanva meg nem érkezik anyu és apu. Jaj, szegénykém, ó, mi történt a buksiddal? És csak ekkor sírod el magad.

volna P

A Valiummal az a helyzet, hogy nem szünteti meg a fájdalmaidat, de legalább nem akadsz ki, ha fáj valamid.

157. oldal (Tizennyolcadik fejezet)

Zonyika MP

Mindez azért van így, mert a kultúránk csapdájában vergődünk, emberi lényként létezünk, ezen a bolygón, ezzel az aggyal, és mindenkinek ugyanúgy két keze és két lába van. Akkora kelepcébe kerültünk, hogy ha véletlenül sikerül kiokoskodnunk valamilyen új menekülési útvonalat, akkor is mérget vehetünk rá, hogy csak a csapda egy addig ismeretlen részébe jutunk. Bármit akarunk, csak azért akarjuk, mert így neveltek bennünket.

egy_ember MP

A plasztikai műtétekről szóló könyvek, a tájékoztató fü­zetek és brosúrák mind a normális és boldog élet ígéretével kecsegtettek; de az egész egyre kevésbé emlékeztetett arra, amit akartam. Amit akartam, az egyre inkább ahhoz ha­sonlított, aminek az akarására neveltek. Ahhoz hasonlított, amit mindenki akar.
Most figyelmesen!
Most szépen!
Vaku.
Most békében és boldogságban, mint aki gyengéd kap­csolatban és tökéletes családban él!
Brandy azt mondja:
– A legjobb, ha nem harcolsz ellene, csak mész előre. Ne próbálj mindig mindent rendbe hozni. Minél inkább mene­külsz valami elől, annál nehezebben tudsz megszabadulni tőle. Ha harcolsz valami ellen, csak erősebbé teszed.
Azt mondja:
– Ne azt csináld, amit akarsz. Csináld azt, amit nem akarsz. Csináld azt, aminek kapcsán beléd nevelték, hogy ne akard.
Ez a boldogság hajszolásának az ellentéte. Brandy azt mondja nekem:
– Csináld azt, amitől a legjobban félsz.

Algernon ×+SP

– Drágám – mondja – az ilyen időszakokban sokat segít, ha úgy gondolsz magadra, mintha egy kanapé vagy egy újság lennél, valami, ami egy csomó ember közös erőfeszítésének a gyümölcse, de ami mégsem az örökkévalóságnak készül.

Rafał Kosik: Félix, Net, Nika és az elméletileg lehetséges katasztrófa

Rafał Kosik: Félix, Net, Nika és az elméletileg lehetséges katasztrófa

Tedd a kívánságlistádra, hogy megnyerhesd a Pongrác Kiadó által kisorsolt 5 példány egyikét!