Facebook Twitter RSS

A regényirodalom egyik legmegrendítőbb, felejthetetlen lányalakja Jane Eyre, Charlotte Bronte remekművének ifjú hősnője. Az ő életútját kísérve járjuk be Anglia vadregényes tájait, gazdag kastélyainak fényes termeit, a kietlen árvaházak fagyos szobáit, az angol tájak erdeit, hangafüves mezőségeit. A bátor és tiszta, önmagához és szerelméhez mindig hű Jane Eyre vezeti el a XIX. század Angliájának világába az olvasót, aki az ő tisztán látó szemével figyelheti a kastélyok színesen kavargó társasági életét és a színes kavargás mögött megbúvó könyörtelen önzést. S mire az olvasó a regény végére ér, a hősnővel együtt örül a rendíthetetlen hűség jutalmának: a tiszta szerelem diadalának. Charlotte Bronte remekművét Kondor Lajos grafikusművész szép illusztrációi díszítik.

Borítók (21)

Hetty 13e2g62

Top értékelések

cippo 8 hónapja 5 komment 8× kedvenc
→ 2009. december 26., 12:10

Olyan, mint egy szarul összerakott bobpálya. Hogy úgy indul, hogy "áááááááááá" – tudod, ilyen lentről fölfelé emelkedő modulációval –, aztán mégis úgy végződik, olyan legyintősen-bosszúsan, hogy "ááh".
Az a baj, hogy ez egy ilyen többkörös pálya. És minden körnél azt hiszem, hogy most majd meglesz a naaagykanyar, mert olyan vagyok, mint az optimista kisgyerek a viccben. Aztán nem lesz meg.
Mondom ezt mindamellett, hogy letehetetlen. Hát bocs.

Eta 11 hónapja 5 komment 2× kedvenc
korábbi olvasás

Nekem az a fő bajom vele, hogy szörnyen túlírt, valószínűtlen a cselekmény, és all in all giccses. Ráadásul hiányzik benne az a humor, ami pl. Austen könyveit olyan igazán zseniálissá teszi.

Outwar 1 hónapja 1× kedvenc
korábbi olvasás

A legjobb "jányregény",amit valaha is írtak.Az összes többi Bronte,összes többi könyve együtt sem ér a nyomába.Nem az a csöpögős-tipikus limonádé,amiről azt hiszik ( vajon miért :DD),hogy a nők többsége kajálja.Nem giccses,má' mér lenne az??A giccs könyvben a ponyva.Mint. pl. Danielle Steel ( bocs a rajongóktól).Az Üvöltő szelek már az elején összezavarja az olvasót,a misztikuma erőltetett és erőszakos.Itt egy letisztult,kerek történetet kapunk,pont annyi indulati és érzelmi mondanivalóval,amennyire szükség van.Bár tény,hogy a 3.harmad nélkül is kerek lehetett volna a történet.

makosguba 14 napja
korábbi olvasás

rengeteget sírtam, izgultam, át tudtam magam adni a cselekmény folyásának

nem egy összecsapott tipikusan csöpögős lányregény, egy romantikus, szívszaggató, néhol hátborzongató , jól felépített történet- bármelyik korosztálynak ajánlható

Orsó 18 napja
korábbi olvasás

A Franco Zeffirelli rendezte film után olvastam el a könyvet, és édesanyám kedvenc regénye is egyben, ami még hozzásegített hogy kezembe vegyem … Nagyon megszerettem, és az egyik nagy kedvencemmé vált. Nagyon szépen fogalmaz a szerző, gyönyörűek a tájleírások, személyleírások, maguk a gondolatok …

Gelso több mint 24 éve
→ 1986. január 11., 15:34

nekem nagyon tetszett a könyv, rég olvastam, így most többet nem is írok…

Pirike88 1 hónapja
korábbi olvasás

Az egyik legszebb könyv:DMár kilencszer olvastam:D

Nita_Könyvgalaxis P 2 hónapja
korábbi olvasás

Annak idején barátnőm ajánlására olvastam el, mivel azt mondta, hogy igazán félelmetes. Akkoriban nagyon vágytam a borzongásra, nekifogtam hát.
És hogy megkaptam-e amit akartam?
Még annál is többet, egy örök könyvélményt.

agika_olvas 2 hónapja 1 komment
korábbi olvasás

13 évesen tetszett, már csak a világ miatt is, amit bemutatott. Aztán elolvastam az Üvöltő szeleket. Ma azt gondolom, Jane alakja szerethető, és ez a könyv pozitívumaiként sorolható – és ez a sor nem túl hosszú.

csacsiga 11 éve
→ 1999. augusztus 15., 18:37

Austen-hiány ellenszereként ajánlotta anya, mint gyorssegély. Kicsit döcögősen ment, mert Austennél nehezebb olvasni, de a történet tetszett.

Top idézetek

tataijucc PS 10 hónapja 1 komment 24× kedvenc

Az élet túlságosan rövid ahhoz, hogy huzamosabb időn át haragudjunk az emberekre, és mindent elraktározzunk, ami fáj.

langi 10 hónapja 13× kedvenc

A sors az arcvonásokban van megírva, a homlokon, szemekben, a szemek körül és a száj vonalában.

Tizennyolcadik fejezet

tataijucc PS 10 hónapja 11× kedvenc

Az ő társaságában éreztem csak igazán, hogy élek, benne élek, és ő bennem él.

kabóca 12 hónapja 10× kedvenc

Sokkal okosabb, ha az ember türelmesen elviseli azt, ami csak neki fáj, mint ha hirtelenében olyasmit tesz, aminek káros következményeit mások is megsínylik.

Hatodik fejezet

[névtelen] 9 hónapja 9× kedvenc

Gyöngeségre és oktalanságra vall, ha valaki azt mondja, hogy nem tudja elviselni, amit a sors reá mért.

[névtelen] 9 hónapja 1 komment 9× kedvenc

Milyen jó lenne, ha most nagyobb fájdalom nélkül meg lehetne halni.

tataijucc PS 12 hónapja 9× kedvenc

… s a hiba beismerése már nagy lépés a javulás útján

Huszonkilencedik fejezet

tataijucc PS 12 hónapja 8× kedvenc

Magát szeretem, maga kis kobold, így szeretem, ahogy van, mit bánom én, hogy szegény és jelentéktelen, hogy kicsi és csúnya! Imádom magát, Jane!

Huszonharmadik fejezet

Izolda PS 7 hónapja 7× kedvenc

Mihelyt biztos voltam benne, hogy észrevétlenül megfigyelhetem, tekintetemet szinte delejes árammal vonta magára az arca. Nem tudtam a szememnek parancsolni. Néztem őt, néztem, és örömöm telt abban, hogy nézhetem, fájdalmas, nagy örömöm. Úgy voltam vele, mint a szomjan haló ember, aki végre kutat talál, s bár tudja, hogy a kút vize mérgezett, mégis nagy kortyokkal iszik belőle.
Milyen igaz az a mondás, hogy "szép az, amit szépnek látunk"! Mr. Rochester színtelen, olajbarna arca, tömör, szögletes homloka, előreugró fekete szemöldöke, mélyen ülő szeme, kemény arcvonásai, keserű szája – mindez csupa erély, akarat, elszántság – a szépség közismert törvényei alapján egyáltalán nem voltak szépek, de az én szememben ő több volt, mint szép, mert érdekelt, és mert teljesen hatása alá kerültem. Érzéseimnek sem tudtam többé parancsolni. Nem akartam szeretni őt, az olvasó jól tudja, hogy ki akartam irtani szívemből a szerelem csíráját is, de most, hogy újra láttam, ezek a csírák új erőre kaptak, kizöldültek. Szeretnem kellett, pedig rám se nézett.

178-179.

Brigg 5 hónapja 6× kedvenc

Legtöbbször úgy van az életben, hogy ami után sokáig, sóvárogva vágyakozunk, későn kapjuk meg.

Külső linkek