Karcok

Onamsik P

Itt vannak az én kedvenceim (bár meglehet, hogy más hangulatban nem teljesen ez lenne a tíz választottam, de most igen):
|kihíváshoz

1. Gabriel García Márquez: Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája
Nagyon szeretem Márquez stílusát, úgyhogy a szívem egyik csücske mindenképpen az ő könyve kellett, hogy legyen. Azért szeretem, mert félig meddig át van itatva a természetfelettivel, ugyanakkor az emberek jellemüket tekintve teljesen valószerűek, meg aztán ott vannak a kurvák, de komolyan Márquez világának elmaradhatatlan résztvevői, valamiért számomra rendkívül megkapó ez a világ :) Végül azért választottam éppen ezt a könyvét, mert nagyon érdekes volt, mikor olvastam, hogy alapjában véve az egész történet cselekménye egy nap alatt játszódik és mégse. Hiszen az elején már tudjuk, hogy mi lesz a vége, mert a történetben Márquez szépen visszafejti a gyilkosságot, feltárja az indítékokat, leírja az előzményeit, és végül megtörténik a gyilkosság, amiről a végére már kezdi azt hinni az ember, hogy meg lehet magyarázni a félreértéseket és ezáltal meg lehet akadályozni a gyilkosságot, de nem. Nekem nagyon tetszett, úgyhogy mindenképpen az egyik kedvencem :)

2. Chuck Palahniuk: Kísértettek
Szintén kedvenc íróm által írt könyv, talán a legjobb. Először is imádom, ahogy Palahniuk ír, másrészről ez a könyve külön érdekes volt, mivel novellák és versek vannak regénnyé fűzve egy remek ötlettel (mi szerint a regény szereplői sorban elmondják a saját történetüket egy-egy vers, majd egy azt követő novella keretében). Jóformán a világ összes mocskát és fájdalmát belesűríti ebbe a könyvbe a saját stílusában.

3. Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg
A rókás rész, a rókás rész. De tényleg annyira imádom azt a részt, és olyan mélyen elgondolkodtam a hatására az emberi kapcsolatokon, hogy hú, ezért került a kedvencek közé. Alapjában véve egy nagyon szerethető történet, amit gyerekként is szerettem, de az igazi mondanivalóját csak akkor értettem meg, mikor nem olyan régen újraolvastam. Megjegyzem ekkor volt az, hogy eléggé szíven ütött a vége, mert én ezt nem fogtam fel annak idején, mikor olvastam, hogy mi is történik pontosan a kis herceggel, most igen és elszomorított.

4. Gregory Maguire: A boszorkány
Kiskoromban rettegtem a Gonosz Nyugati Boszorkánytól, de tényleg, még mindig emlékszem arra a rémálmomra, amiben kergetett. Éppen ezért nem gondoltam, hogy valaha az életben meg tudom szeretni, erre jött ez a könyv és nagyon ügyesen rácáfolt. Ezen felül még rengeteg dolgot adott, olyan könyv, amit több szempontból is nagyon szeretek. Egyrészről az írónak sikerült rendkívül jól kibontani az Óz történetéből megismert világot, illetve az ott történt eseményeket, másrészről hihetetlenül jól megírt történet, erősen jelen van benne a politika, ugyanakkor egy remek fantasy egy szomorú szerelmi szállal.

5. Gaby Schuster: Nina & Nicki 4. – Négy jó barát
Ez a könyv a bennem lakozó romantikus lányka kedvence, megjegyzem azért ez a romantikus lányka nem szokott hú, de gyakran a felszínre törni, de ezt a könyvet azért nagyon szeretem. Meg aztán nem csak a benne kialakuló szerelmek miatt, hanem mert egy teljesen hétköznapi történet, aminek az olvasása közben mégis várja az ember, hogy na, mi fog történni. Ezenkívül mikor először olvastam, akkor még kellően fiatal voltam hozzá, hogy izgalomba hozzon, hogy nálam idősebbekről olvasok, aztán jött az, mikor velem egyidősek voltak a szereplők, most meg egyszerűen csak jó volt visszaemlékezni arra, mikor én voltam ennyi idős.

6. Jane Austen: Meggyőző érvek
Wentworth kapitány életem szerelme, bár valószínűleg a valóságban nem bírnám elviselni, mert valójában nem az ilyen pasikért vagyok oda, de a könyvben imádtam. Meg aztán Jane Austen regényeit egyébként is szeretem, annak ellenére, hogy jóformán mindegyik ugyanarról szól, mégis kicsit más. Meg aztán jó a stílusa is, van benne némi humor, és nem nyújtja túl a dolgokat. Egyszer el is gondolkoztunk ezen nővéremmel, hogy ugye mindig az van kielemezve, hogy hogyan jönnek össze a szereplők, de az esküvőt meg a további életüket elég röviden letudja, és ez pont jó így.

7. Stephen King: Tóparti kísértetek
Fura egy könyv, mert ahogy barátom is mondta, az első jó néhány száz oldalon keresztül jóformán semmi nem történik, csak apró utalásokból tudja összerakni az olvasó a történet egy részét, aztán a végén fogja magát és százszorosára tekeri a sebességet, hogy majd leesik az ember feje tőle olvasás közben, majd mikor minden kiderült, akkor visszavesz belőle és szépen befejezi a történetet. Megjegyzem azok az apró utalások, történések, amikkel szépen felvezeti a történetet azok is eléggé fenntartják az olvasó figyelmét, sőt lassan-lassan már túlfeszítik az idegeit azzal, hogy mikor derül ki végre, hogy mi is van. Meg egyébként hihetetlen, hogy tele van a könyv utalásokkal más művekre (könyvekre, filmekre, zenékre), de úgy, hogy mindez egyáltalán nem zavaró.

8. Torey Hayden: Egy gyerek
Egy hihetetlen történet, ami nagyon megrázott. Képtelen vagyok felfogni, hogy hogyan képes az írónő boldogan bemenni ilyen gyerekek közé, tudva, hogy milyen szörnyűségeket élhettek át, illetve érezve azt, hogy talán sose tudnak majd beilleszkedni a társadalomba, és ennek ellenére ő megy és reméli a legjobbat. Szóval minden tiszteletem, hogy van ehhez elég lelki ereje, nekem nem lenne azt hiszem. Ugyanakkor Sheila is egy hihetetlen gyerek, akiben rendkívül erősen munkál az élni akarás, ami elképesztő azok után, amiken átment. Ha pedig mindezektől eltekintünk, akkor a könyv rendkívül mélyen ír az emberi kapcsolatokról, emiatt engem nagyon elgondolkodtatott, a lehető legjobb értelemben.

9. Jeffrey Eugenides: Öngyilkos szüzek
Elég nehéz lesz róla írni, mert nem tudom pontosan, hogy mi fogott meg benne, talán az a hangulat, amit megidéz a könyv, nem tudom biztosan, de nagyon jó volt. Kapunk egy történetet, ami megmutatja a tényeket, de nem fedi fel az összes apró titkot, amik megindokolnák a tetteket, ugyanannyi tudunk, mint a fiúk, akik próbálják kideríteni, hogy mi miért történt. Ezenkívül szól még arról az öt lányról is, aki próbál kitörni a szülői szigor fogságából, talán nekik csak ez a módjuk volt rá.

10. Celia Rees: Kalózok!
Igazság szerint eltelt néhány év, mióta utoljára olvastam a könyvet, de már fontolgatom egy ideje, hogy megint újra kéne olvasni, csak jelen pillanatban nincs nálam, mert kölcsönadtam barátnőmnek, úgyhogy ez még várat magára. Egyébként véleményem szerint egy varázslatos történet, és hú, de szerettem volna kalóz lenni, mikor először olvastam. Ami pedig talán még fontosabb, hogy kiállta a többszöri újraolvasás próbáját és mindannyiszor izgultam, amikor izgulni kellett. Ja, és imádom a könyv borítóját :

Asszem nem járnék jól, ha egy lakatlan szigetre való utazáshoz kéne kiválasztanom egyetlen egy könyvet :D

Kapcsolódó könyvek: Gabriel García Márquez: Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája · Chuck Palahniuk: Kísértettek · Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg · Gregory Maguire: A boszorkány · Gaby Schuster: Nina & Nicki 4. – Négy jó barát · Jane Austen: Meggyőző érvek · Stephen King: Tóparti kísértetek · Torey Hayden: Egy gyerek · Jeffrey Eugenides: Öngyilkos szüzek · Celia Rees: Kalózok!

Gabriel García Márquez: Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája Chuck Palahniuk: Kísértettek Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg Gregory Maguire: A boszorkány Gaby Schuster: Nina & Nicki 4. – Négy jó barát Jane Austen: Meggyőző érvek Stephen King: Tóparti kísértetek Torey Hayden: Egy gyerek Jeffrey Eugenides: Öngyilkos szüzek Celia Rees: Kalózok!
brena

Rájöttem miért szeretek párhuzamosan olvasni könyveket:)Mert tegnap pl választhattam orvos vagy kalóz leszek pár órára:))))ez annyira jó dolog:))

Kapcsolódó könyvek: Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony · Celia Rees: Kalózok!

Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony Celia Rees: Kalózok!
brena

Kalóz akarok lenni vagy minimum hajóra szállni,de MOST azonnal:)
Imádom ahogy ír ez a nő!:))

Norin

Broom♥ és William♥
:))))

Norin

Reszkess brazil jövök! És ezentúl nem lesz időd játszadozni.muhaha!!!
Rövidebben: kedvenc részek újra olvasása elindult.:)

Rafał Kosik: Félix, Net, Nika és az elméletileg lehetséges katasztrófa

Rafał Kosik: Félix, Net, Nika és az elméletileg lehetséges katasztrófa

Tedd a kívánságlistádra, hogy megnyerhesd a Pongrác Kiadó által kisorsolt 5 példány egyikét!