Amikor a tizenöt éves Clary Fray elindul a Pandemonium nevű New York-i klubba, aligha számít rá, hogy egy gyilkosság tanúja lesz – amit ráadásul három, különös tetoválásokkal borított és bizarr fegyverekkel hadonászó tinédzser követ el. A holttest aztán eltűnik a semmiben. Nehéz kihívni a rendőrséget, ha a gyilkosok mindenki más számára láthatatlanok, és semmi – még egy vércsepp sem – bizonyítja, hogy egy fiú meghalt. De fiú volt-e az áldozat egyáltalán?
Így találkozik Clary először az Árnyvadászokkal, akik azért küzdenek, hogy megszabadítsák a földet a démonoktól. Közülük való az angyali külseje ellenére igazi bunkó módjára viselkedő Jace is. Clary egyetlen nappal később, akarata ellenére már bele is csöppen Jace világába: édesanyja eltűnik, őt magát pedig megtámadja egy démon. De miért érdekelne egy démont két olyan hétköznapi mondi, mint Clary és az édesanyja? És hogyan tett szert Clary egyszer csak a Látásra? Az Árnyvadászok tudni… (tovább)
Csontváros (A Végzet Ereklyéi 1.) 838 csillagozás
Eredeti mű: Cassandra Clare: City of Bones 90% ↑ 11%
Eredeti megjelenés éve: 2007
Jace Wayland · Magnus Bane · Alec Lightwood · Clary Fray · Isabelle Lightwood (Izzy) · Simon Lewis · Valentine Morgenstern · Jocelyn Fray · Lucian Graymark (Luke Garroway) · Jeremiás testvér · Madame Dorothea
Minden enciklopédia-szócikk 52
Imádtam (tudom, szinte az összes értékelésemet így kezdem. De hála az égnek, jó könyveket választok :D) DE!!!!!! Próbálom nem túl spoileresen leírni:
EZ NEM LEHET IGAZ!!!! Jace és Clary nem. Nem, nem és NEM. Olyan szinten kiakadtam, hogy azt leírni nem lehet. Annyira tetszett ez az új világ, az új lények, az új szabályok, ez az egész. Már erősen kedvenc-gyanússá vált, de (Nyilván kedvenc lett :D ). Szóval nem. Ilyen nincs. Már szitkozódtam, szegény Párom nem értette miért vagyok ennyire kiakadva. Ha ez tényleg igaz, nem fogom elolvasni a többi részt, akármennyien is áradoznak róla és magas pontszámai vannak. Levettem a polcról a második részt, rajta a szöveg Jace Clary b….-ja (nem vagyok hajlandó sem leírni, sem kimondani). Szóval még jobban kiakadtam és MUSZÁJ volt elolvasnom a következő részek tartalmát és értékeléseit.. És igen, a 4. résznél a tartalomban és a 3. rész egyik értékelésében…. ott volt, amire vágytam!!! Úgyhogy, el fogom olvasni a többi részt. Mert imádom!!
érdekes történet, sokszínű szereplőgárda, de nekem a nagy durranás hiányzott. nem taglózott le, viszont jól szórakoztam.
bővebben a linknél.
második olvasás 7 hónappal később:
semmi egetrengető hatás. pont ugyanazt az élményt adja, mint először: jó kis langyi szórakozás. bocsi a rajongóktól, de sztem ez nem több egy tucatkönyvnél.
Úgy néz ki van egy újabb kedvenc könyvsorozatom! :) Mégis miért vártam eddig?!
Jó pár molynál olvastam, hogy mennyire idegeső Clary, így én egy Mac (Tündérkrónikák 1-2. rész) típusú csajra számítottam. Hál’Isten pozitívan csalódtam, mert szerintem egy teljesen normális 16 éves csaj módjára viselkedik, aki egyik napról a másikra megtudja, hogy az a világ, amiben eddig élt csak mese. oké, azt nem értem, hogy nem vette Simon érzéseit
Egy pöttyet még zavaró ez a rengeteg faj, amit megemlít, de gondolom ez csak a világ sokszínűségét hivatott bemutatni.
Simon egy igazi NYOMI! Lehetséges, hogy csak a bátor, magabiztos, erős és nem utolsó sorban szívdöglesztő Jace mellett törpül el a srác ami valljuk meg nem nehéz, de abban a pillanatban, ahogy színre lépett, én úgy sajnáltam őt… Magnus Bane pedig egy haláli forma! :) megnyugtatott az Úr, hogy még jó párszor találkozom vele
Szerencse, hogy az egész sorozat itthon csücsül a polcon, mert nem élném túl, ha nem folytathatnám. :D Milyen befejezés ez???!!! Tiszta szappanopera lett. Van egy elméletem, ami helyrerázhatja a dolgokat, de majd meglátjuk! :)
Huhh. Hol is kezdjem.
Szegény könyv halmozottan hátrányos helyzetből indult nálam: nem elég, hogy egy félmeztelen férfi mellkas van rajta, és ott virít minden oldalán a szégyenfolt (a vörös pötty) de még emellett egy Stephenie Meyer ajánlás is van rajta! Ez így együtt annyira távol áll tőlem, mint víziló a síeléstől.
A sztori az elején nagyon sablonos urban fantasynak ígérkezett, egy idegesítő, hisztérikus tini p***ával a középpontban, de szerencsére Clare viszonylag hamar előrukkolt olyan csavarokkal és fordulatokkal, amik miatt a 200. oldaltól kezdve nem tudtam letenni. A történetről nem tudok spoilermentesen beszélni, ezért azt a végére teszem, ugorjunk a karakterekre.
Clary az elején irtóra idegesített, a hisztijeivel meg az „én akkor is homlokegyenest mást csinálok, mint amit mondanak nekem” hozzáállásával, de a könyv közepétől kezdve valahonnan a titkos fiókból előrántott egy agyat, amit rögtön használatba is vett, és ettől szimpatikus lett.
Jace már az elejétől kezdve belopta magát a szívembe, mert ő olyan stílusosan bunkó. :D
Isabelle és Alec…őket nem tudtam hova rakni, egyelőre nekem nem tűntek túl kidolgozott karakternek. Talán majd a következő részben.
Simon végig maradt a semlegesség talaján, egyszerűen nem tudott olyat tenni vagy mondani, amitől érdekessé vált volna.
A prímet abszolúte Magnus Bane vistte el, akinek már a neve is szexi, hát még ha megjelenik és csinál is valamit. Zseniális férfikarakter, utoljára Jean-Claude volt rám ilyen hatással a korai Anita Blake-ekből. Imádom az ilyen fél lábbal a sötétben, fél lábbal a fényben járó manipulatív szemétládákat. Legalábbis fiktív világokban. :D
Valentine…ez a név…kész. Olyan, mintha a főgonosz nőt Lilinek vagy Fanninak hívnák. Akárhányszor megláttam a nevét, mindig az jutott eszembe „Be my Valentine.” XD Maga a karakter egyébként kellően utálatos volt, de valahogy a névválasztást én nem tartom szerencsésnek.
Ami miatt levontam egy fél csillagot, az a fordítás, mert helyenként zavaró volt. Nem jegyzeteltem ki, hogy mik voltak benne, elvégre nem vagyok blogger, de az ilyenek, mint hogy az üvegházban ZÖLD SZAG volt…Legyen növényszag, vagy természetszag, vagy akármi, de ne ZÖLD szag. XD No, és akkor most lássuk a spoileres részeket.
SPOILER
Voltak olyan fordulatok, amikre számítottam, és olyanok, amikre nagyon nem. Pl. Hodge árulása nagyon meglepett, az már kevésbé, hogy Clary Valentine lánya. Valahogy adta magát. Annak is nagyon örültem, hogy bár azt hittem, hogy Jocelyn meg fog halni, nem így történt. Végre, végre egy urban fantasy, ahol a főhős nem árva, vagy nem attól lesz felnőtt, hogy megölik előtte a szüleit! Tetszik.
A Jace szál nem tudom, hogy meglepett-e, mert először azt gondoltam, hogy ő lesz Valentine gyereke, aztán arra jutottam, hogy neeem, Clary lesz az. Arra nem gondoltam, hogy tesók lesznek, pedig végül is logikus. Nem tudom, mennyire beteges, de én ezzel együtt támogatnám, hogy folytatódjon a Clary x Jace szerelmi szál. Mármint ilyenre még csak animékben láttam példát (meg a való életben, de ott nem volt szexi) de szerintem érdekes és felkavaró dilemmázásra adhatna okot. Persze ezt nem tartom valószínűnek, hiszen ez esetben Amerikában dühös anyukahordák égetnék fel a kiadó boltjait és székhelyét. XD
SPOILER VÉGE
Ajánlom minden urban fantasy rajongónak! Nagyon kellemes és szórakoztató történet.
U.I.: Meyer szerintem nem olvasta ezt a könyvet. Jó mormonként tuti nem akarna egy démonoktól hemzsegő világban élni, ahol ráadásul melegek is vannak, meg véletlen majdnemvérfertőzés. XD
Végre, ide is eljutottam, és elkezdhettem olvasni a városos sorozatot. Nem voltam benne biztos, hogy tetszeni fog a könyv, de már az elején tudtam, hogy én ezt imádni fogom. Van benne izgalom, veszély, akció, humor, egy kis szerelem, melegek, pont nekem való.
Gondolkozok azon, hogy melyik volt a kedvenc részem, de annyira sok jelenet ugrik be, hogy nem tudok egyetlen kedvencet mondani. A kedvencek közé tartozik, amikor Jace meg Clary piknikezni mentek, aztán mikor Luke mesélt Clary-nek, meg mikor a végén repültek a motorral a kórházba, és még sok másik rész.
Kíváncsian várom a folytatást.
Nagyon nagy elvárással kezdtem neki a könyvnek, annak ellenére, hogy olvasás előtt néha azt éreztem, nekem ez nem fog tetszeni. Hát, tévedtem. Végig fent tartotta a figyelmem, izgultam a szereplőkért, nevettem velük ( vagy rajtuk ), ( és itt megjegyezném, hogy imádtam az írónő humorát) és teljesen elvarázsolt ez az egész, fordulatokkal, pici romantikával, és sötét lényekkel teli világ. Amit még igazán értékelek benne, hogy nem volt sablonos az egész, az írónő igenis belevitte azokat a szálakat és bonyodalmakat, amik eszembe sem jutottak, hogy megtörténhet. És a vége. Bevallom, tudtam, hogy ez lesz. Ohh, nem vagyok én Madame Dorothea szerencsére, hanem az én drága legjobb barátnőm @Fanncsuu elmondta nekem.:) Ezért lesz most fura a reakcióm. Örülök, hogy elmondta, mert félek szívrohamot kaptam volna, úgy dobogott a szívem, mikor!!! SPOILER!!!!! Jace bemutatja Valentine -t Clarynak apjaként SPOILER VÉGE! Nem sok könyv tud ilyet kihozni belőlem, és azt hiszem ezzel mindent elmondtam. És akkor végül jöjjön az a kérdés, hogyha ennyire dicsérem a könyvet, és az egekig magasztalom, akkor miért csak négy és fél csillag. A válaszom: A könyv majdnem háromnegyedéig hiányzott belőle valami. Nem tudom megmondani, hogy mi, csak valami. Tudok ám magyarázni. Remélem ezt a valamit a következő kötetekben meg fogom találni, és akkor nyugodt szívvel adhatok rá öt csillagot. Mindent összevetve nagyon tetszett, érdemes elolvasni aki vágyik valami változatosságra az ilyenfajta könyvekben, és aki fel szeretne rakni egy könyvet a „ Lehet , hogy ez a kedvenc sorozatom lesz” listájára. :)
Áh, Cassandra Clare halott ember! :D Imádtam, nem is tudom elmondani mennyire. Bár az eleje untatott: kifejezetten úgy indult, mint egy tipikus tiniregény. Álmodozó, különc tinilány egy hasonlóan különc „legjobb baráttal” (és valahol tényleg vannak Twilightos vonásai – Clary néha idegesítően másolta Bella nyafizó hezitálásait…), aztán jött a fordulat, kb. az 50. oldal környékén. És onnantól kezdve nem tudtam letenni, sőt :D első este vele is aludtam – közvetlenül a fejem mellett! :P Sok hasonlóságot fedeztem fel a hasonló, mágikus világban játszódó történetekkel, így természetesen a Harry Potterrel. Bár abban inkább csak a karakterek és törekvéseik hasonlósága tűnt fel (a Valentine-Voldemort párhuzam, vagy Hodge és Peter Pettigrew hasonlósága). Néha befigyelt a Twilight főleg Clary „vívódásaiban”, és a romantikus jelenetekben.
Összességében nagyon-nagyon-nagyon tetszett! És így az 1. rész végére érve már biztosan tudom: az Üvegváros után szívátültetésre lesz szükségem! :D
Update: így utólag semmi köze a Harry Potterhez. Nem is tudom, h hasonlíthattam hozzá :D de azért tetszett… :P
Úgy álltam hozzá ehhez a könyvhöz,hogy biztos jó lesz. Már régóta fájt rá a fogam. Végre oda is eljutottam,hogy elolvastam, kicsit lassan indult,de beindult a történet. Pörögtek az események és nem tudtam hirtelen hova kapni a fejem. A végén a csavarra már számítottam @micimyra spoilere miatt,de ezelőtt is sejtettem pár dolgot. Talán csak az volt a baj,hogy túl sok elvárással indultam ennek a könyvnek és így nem hozta azt a hatást,amit szerettem volna.Ennek ellenére nagyon tetszett és hamarosan folytatni is fogom.
Ez a könyv teljesen elvarázsolt. Egyszerűen imádtam. A végén lévő fordulattól majdnem leestem az ágyról olvasás közben és közben folyamatosan reménykedtem, hogy ez nem lesz igaz. Összegezve nagyon jó könyv, ajánlom mindenkinek.
Úgy döntöttem hogy elolvasom mind a 3-at előről és egyáltalán nem bántam meg.Még mindíg ugyanúgy tetszik mint elsőre.Minden megvan benne ami egy letehetetlen könyvhöz kell. Izgalmas történet, szerethető karakterek, humoros részek egy kis romantika és egy olyan legjobb barát akit szerintem bárki elfogadna. Egyszóval bárkinek ajánlom kortól függetlenül mert érdemes elolvasni:)
– Sajnos, Rév Asszonya, én maradtam az én egyetlen igaz szerelmem.
Dorothea erre harsányan felnevetett. – Legalább – mondta – nem kell tartanod a visszautasítástól, Jace Wayland.
– Nem feltétlenül van így. Időnként nemet mondok magamnak, hogy érdekesebb legyen.
– Mi ez? – robbant ki belőle, miközben Claryről a társaira pillantott, mintha ők tudnák, hogy került oda.
– Egy lány – mondta Jace, aki lassan összeszedte magát. – Nyilván láttál már lányokat, Alec. A húgod, Isabelle is lány.
– Szóval, ha nincs egészen telihold, csak kicsit érzed farkasnak magad? – kérdezte Clary.
– Mondhatjuk.
– Hát akkor nyugodtan dugd ki a fejed a kocsi ablakán, és lógasd ki a nyelved, ha úgy tartja kedved!
Luke elnevette magát. – Vérfarkas vagyok, nem golden retriever.
– [..] Hodge küldött, hogy ébresszelek fel. Igazából felajánlotta, hogy ő maga jön, de ha már hajnali öt van, gondoltam kevésbé rágsz be, ha valami szépet látsz.
– Mármint téged?
– Mi mást?
Ez csodálatosan hangzik – gondolta Clary – Csak te, a kómában fekvő feleséged, a sokkos állapotban lévő fiad, meg a lányod aki utál mint a szart. Nem is szólva arról, hogy a gyerekeid a jelek szerint szerelmesek egymásba. Hát igen, ez ám a nagy családi boldogság.
– Aztán meg – tette hozzá Simon –, azt is el akartam mondani neked, hogy újabban szívesen veszek föl női ruhákat. Meg lefeküdtem anyukáddal. Gondoltam, jobb, ha tudod.
Az emberek olyan ostobák! Van valamijük, ami mindennél többet ér, és alig vigyáznak rá. Eldobják maguktól az életet akár pénzért, akár zacskóba csomagolt porokért, akár egy idegen elragadó mosolyáért.