Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény (Narnia Krónikái 2.) 377 csillagozás

C. S. Lewis: Narnia Krónikái – Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrényC. S. Lewis: Narnia Krónikái – Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrényC. S. Lewis: Narnia Krónikái – Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrényC. S. Lewis: Narnia Krónikái – Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrényC. S. Lewis: Narnia Krónikái – Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Narni birodalmának titokzatos történetét hét kötetben mondja el a világhírű angol szerző, C. S. Lewis, ezek közül az első, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény címűt vitte filmre a Walt Disney Pictures és a Walden Media.

A Narnia Krónikája a Jó és Rossz örök háborúját meséli el. Olykor a csatamezőn, nyílt küzdelemben csap össze a fény az árnnyal, máskor a szív rejtett zugaiban. Ám legyenek az ütközetek akár a lélekben, akár a harcmezőn: minden összecsapás meghatározó erejű.

Olyan utakon kalandozhatunk, amelyek a világ végére vezetnek, fantasztikus lényekkel köthetünk ismeretséget, megtudjuk, mi az árulás, mi a hőstett, mit jelent megnyerni vagy épp elveszíteni egy barátot. Kalandos utazás ez a fantázia birodalmában, ugyanakkor a legmélyebb valóságban. Kiadónk sorozatban jelenteti meg a rajzokkal illusztrált hét kötetet. Sorozat ez, melyben minden mű önmagában is teljes egész, önállóan is lenyűgöző olvasmány. Kezdődjék hát meg a kalandok sora!

A…(tovább)

Eredeti mű: C. S. Lewis: The Chronicles of Narnia – The Lion, the Witch and the Wardrobe

Eredeti megjelenés éve: 1950

Harmat, Budapest, 2012
184 oldal · ISBN: 9789632881249 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János
M&C, Budapest, 2002
206 oldal · ISBN: 9637342397 · Fordította: K. Nagy Erzsébet · Illusztrálta: Pauline Baynes

Aslan · Edmund Pevensie · Peter Pevensie · Lucy Pevensie · Susan Pevensie · Mr. Tumnus · Digory Kirke

Narnia

papirzsepi könyve
★★★★☆ Eladó Elcserélhető
Marin könyve

Algernon ×+SP

Hiába tudom, hogy nem ítélünk meg könyvet a belőle készült film alapján, mégis kicsit nagyon volumenű cselekményre számítottam. Vagyis nem másra, csak valahogy monumentálisabbra.
Egyszerűen nem érzem a történések súlyát, hiszen 2-3 sorban oldódnak meg a konfliktushelyzeteket, egy-egy tulajdonsággal leírhatók a karakterek.
Mese ez a javából, de ennyi idős (23 éves) fejjel kicsit többet várok, sajnos nem varázsol el annyira, mint szeretném. Korábban kellett volna ezt olvasni, úgy érzem.
Azért nem utasítanék el egy Narniába szóló szekrényt jegyet :)

Petrus601

Mikor elkezdtem olvasni, abban a hitben éltem, hogy én az első részt olvasom…hát nem…na mindegy.:D
Tetszett a történet és az is, ahogy el lett mesélve, de valami mégis fura volt benne.
A filmet előbb láttam, mint, hogy olvastam volna ezt. Lehet, hogy amiatt is volt furcsa. De most a film tetszett jobban.
Valahogy itt nem jött át annyira a vége, mint a filmben.
Hupsz, ez összehasonlítós lett.

Lahara SP

Amikor először olvastam, éppen túl voltam a filmen. Amikor másodszor, más ismertem az előzményt. És most harmadjára. De ebben a kiadásban, ami nekem van meg, nem ajánlom senkinek, mert nagyon illúzió- és hangulatromboló. A fordítás ugyanaz, de az illusztrációk borzalmasak, bár ne is lennének. Ez a Szent István Társulat kiadása, ahol az embereknek bábufeje, a nyulaknak tojásfesték reklámnyúlfeje, a hódok normálisak, de a farkasnak őzlába van.

Ha mélyebben belemennék a történetbe, vagy magyaráznám, mi mit jelent, akkor kijelnteném, hogy Edmund az esendő ember, akit könnyű rosszra csábítani. Lucy az őszinte és tisztaszívű, Peter a bölcs és az erő. Susan meg amolyan semmilyen. Sajnos róla nem tudok értékelést írni úgy, hogy nem ismerem a későbbi dolgait. Különben igazán jó mese. Olyan angolos.

Ryan P

A végét összecsapottnak érzem, hiányoltam a nagy csatajelenetet, és a lezárás is túl gyors volt számomra. A film sokkal jobban tetszik, mint a könyv, de még mindig nagy kedvenc a történet, úgyhogy megkapja a három és fél csillagot :D

Dorthie

A teázó, jólelkű faun és az egész hófödte Narnia a lámpaoszlopával és minden további varázslényével együtt belopta magát a szívembe. Ez a film adta meg a kezdő löketet, hogy el akarjam olvasni Narnia krónikáit. Habár még csak 3 köteten vagyok túl a hétből, ez kétségkívül az egyik kedvencem :)
Ha kisebb koromban ezt felolvasták volna nekem, vagy később én magam olvasom el, egészen biztosan gyermekkorom kedvenc meséje közé tartozott volna. Mint például a Végtelen történet c. filmek…

deardurr

Nekem ez a Narnia krónikája nagyon bejön! Nem tudtam elképzelni, hogyan lehet egy hét részes sorozat mind, külön-külön is érdekes és mégis egymásba fonódó, de most már kezdem sejteni. Nem baj, hogy gyerekként kimaradt, így is tudom pótolni. Narnia, mert megérdemlem.

krlany IM×SP

Mese néhány órára. Kikapcsol, de el nem varázsol. Azt hiszem az a bajom vele, – ha mondjuk bajom van vele, bár ez sem biztos –, hogy elmeséli a történéseket, és hiányzik az a kis plusz, amitől nem én írok le valamit, hanem a nagy író.
Idézni sem tudok belőle, mert nincs egy frappáns mondat, vagy egy jól megfogalmazott gondolat benne, pedig én azokat szeressem.
Egyébként a történet aranyos, de pl a film látványa nélkül, azt hiszem bajban lennék. Nem egy leíró típus az öreg.

Fairy

Nekem tetszett a könyv Narnia világa továbbra is nagyon tetszik.
Ahogy a könyvet olvastam valahogy vártam valami pluszt ami nem jött.
Nagyon sok kérdés maradt bennem.
A történet egyáltalán nem ott folytatódik ahol az előző kötet véget ér.
Mennyi idő telt el a két történet között?
Hogyan lett Narniában örök tél?
Hogyan kerűlt trónra/hatalomra a boszorkány?
Mi lett a Narniát védő csodaalmafával?
Ami a legjobban foglalkoztat hová lett a királyi pár?
A sokféle lényt csak megemlíti az író, nem leírja és bemutatja.
A csatát is hamar levezeti kb egy két oldal.
Szeretnék én is egy ilyen varázslatos ruhásszekrényt.

wolfsteps

Jó ez, szép ez, mesés meg elvarázsol, de hiányzik az a plusz nekem. Lehet a film miatt, lehet azért vártam sokkal többet tőle, de nem azt kaptam teljesen amit vártam. Valahogy nincs súlya a könyvnek. Nincs súlya a harcoknak, a gonosznak, a jónak. Végülis az egész csata egy oldalban lefojt, aztán pedig megint minden jó. Tele mindenféle színes meg mesés fantasztikus karakterrel, de azokat is le lehet írni 1-2 szóban, ami szerintem nem elég, ahhoz hogy teljesen magával ragadjon Narnia. Nekem hiányzik az, hogy érezzem a fenyők illatát, a hó érintését, a zajokat, fém csörrenését, és mindenfélét, mert nem éreztem/hallottam/láttam semmitse. Valahogy lehetett volna szerintem ezt jobban is megírni, hogy ne csak olvassam hanem még inkább éljem is át.
Ettől még szeressük Narniát, persze! :D

Maryke

Mindenképpen alap mű az egész sorozat. Igaz nem ez a kedvenc kötetem, de itt ismerhetjük meg a Prevensie gyerekekkel, akik idővel a szívünkhöz nőnek. Akárhogy is én sajnáltam Edmundot a butasága miatt.

Szabcsi

Jóra fordul minden rossz, ha Aslan visszatért,
Megfizet a gonosznak a sok-sok bánatért.
Ha összecsapja mancsait, elszökik a tél,
Ha megrázza a sörényét, a tavasz visszatér.

Kapcsolódó szócikkek: Aslan
imma AP

LUCY BARFIELDNEK

Drága Lucy,
ezt a történetet neked írtam. Amikor belefogtam, nem gondoltam arra, hogy a kislányok gyorsabban növekednek, mint a könyvek. Így te már túlságosan felnőtt vagy a mesékhez. Mire ez a könyv a kezedbe kerül, még öregebb leszel.
Ha majd újra annyi idős leszel, hogy megint gyönyörködni akarsz a mesékben, akkor a legfelső polcról emeld le és porold le ezt a kis könyvet. Ha elolvastad, mondd el, tetszett-e! Akkor tán süket is leszek, hogy meghallgassam, túl öreg, hogy pontosan értsem a szavaidat. Viszont örökre hűséges barátod maradok:
C. S. Lewis

(ajánlás)

hóvirág

Ó, Éva leánya a ragyogó Szek Rényországból, a messzi Idekimász városából, ahol örök fény és nyár uralkodik, mit szólnál ahhoz, ha meghívnálak egy csésze teára – magamhoz?

118. oldal (Narnia krónikái - Sorszámozott Aranykiadás, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Mr. Tumnus
hóvirág

– Most mit tegyünk? – kérdezte Susan.
– Kedvesem – nézett rájuk szeretettel az öreg –, létezik egy lehetőség, amit még senki sem említett, mégis érdemes megpróbálni.
– Mi az? – kérdezte izgatottan Susan.
– Hogy mindenki törődjön a maga dolgával – válaszolta, mintegy lezárva ezzel a beszélgetést.

132. oldal (Narnia krónikái - Sorszámozott Aranykiadás, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Susan Pevensie
Zsoofii2

– Azt hittem…Úgy gondoltam… – de Edmund nem tudott mit mondani.
– Egyáltalán nem gondolsz te semmit – veszekedett vele Peter. – Ez egyszerűen rosszindulat. Mindig élvezed, ha olyanokat bánthatsz, akik gyengébbek és fiatalabbak nálad. Már régen észrevettük, csak eddig nem szóltunk.

Ellani

Ó, Éva leánya a ragyogó Szek Rényországból, a messzi Idekimász városából, ahol örök fény és nyár uralkodik, mit szólnál ahhoz ha meghívnálak egy csésze teára – magamhoz?

hóvirág

Peter nem érzett bátorságot, nem érezte magát hősnek, de ez nem tartotta vissza attól, hogy testvére segítségére siessen.

166. oldal (Narnia krónikái - Sorszámozott Aranykiadás, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Peter Pevensie
island

Peter behúzta az ajtót, de nem zárta be, mert ő is tudta, amit minden épeszű ember tud: soha, de soha nem szabad magunkra zárni a szekrényajtót.

Kapcsolódó szócikkek: Peter Pevensie
szelesteirita

– Aslan! Drága Aslan! Mi bánt? Nem mondhatod el? Beteg vagy?
– Nem. Szomorú és magányos vagyok. Simogassátok végig a sörényemet, hogy érezzem, velem vagytok.

Kapcsolódó szócikkek: Aslan