Én és ők 100 vélemény

Brunella Gasperini: Én és őkBrunella Gasperini: Én és ők
Molybolt

Egy szeleburdi, kócos, csupacsont anya mikroszkopikus méretekkel, aki kávé, porok, cigaretta háromszögében egyszerre próbál írni, telefonhoz menni, gyerekekre felügyelni, konyhai katasztrófákat elhárítani, háztartást vezetni; három istenadta, pontosabban istenverte gyerek; egy javakorabeli kutya; egy lerobbant kocsi, egy rendhagyó háztartási alkalmazott és „én, aki a család egyetlen normális tagja vagyok, jóllehet nõm gyakorta olyképpen viselkedik, mintha legszívesebben pszichoanalízisbe küldene. – Egyetlen gyerek – sóhajtja fejcsóválva. A feleségem szerint ugyanis az embernek, hogy megközelítõleg normálisszámba mehessen, legalább két testvére kell hogy legyen. Neki volt valami öt, minek következtében õ aztán szupernormális, ami viszont komplett õrültet jelent” – köszön be Brunella Gasperini családi trilógiájának elsõ krónikása, a férj. Egy milánói família zûrös életének nagyjából fél esztendejét meséli el. Az ellenállhatatlan humorral, szellemesen megírt történetfüzérben sok az önéletrajzi elem.

Borítók 2

Aktuális kihívások

KihívásRésztvevőkVéget ér
Vita all'italiana: Brunella Gasperini 3+172012. augusztus 31., 23:59

!sassenach  2011. december 23., 08:53

A Kedvenc könyvek olvasása című kihívás keretében olvastam, @Szirmocska ajánlására. Nos, kedves @Szirmocska ! Nem tudom, hogy fejezzem ki hálámat, amiért megismertetted velem ezt a könyvet. Ez valami fantasztikusan jó volt. Rengeteget nevettem rajta ("úgy mint tíz moly, ha nevet"), a kutyás résznél kicsit elszomorodtam, a végén karácsonyi hangulatba kerültem…és mindvégig benne éltem a történetben.
Szomorú vagyok, hogy máris a végére értem, mert nagyon nagyon jó volt. Szóval, még egyszer köszönöm az ajánlást! Nagyon nagy „pat-pat” érte! :) Nálam is kedvenccé vált. :)

2 komment
!hannis 2009. június 3., 23:28

Az egyik kedvencem. Szeretemszeretemszeretem, Csupacsontot, Gamberinit, Brunát, Popot, Tattit, szeretném velük tölteni a nyarat abban a piros házban, ugrálni a Domokosról a tóba uszonyokkal a lábamon, rakétákat begyújtogatni, Mikiegeret olvasni, pelusozni, írni-írni-írni az öreg írógépen, esténként csak hallgatni a peléket, képesnek lenni „csak úgy lenni”. Néha türelmesnek és néha hisztisnek lenni, szeretni a másikat a hibáival, fényújságjaival, hebrencsségével együtt nagyon, morgás után nevető szemekkel nézni, kupán vágni a tesóm.

Elképesztően kedves, megnevettet, és felmelegít. Mi is pat-patolunk otthon:).

!mondhatatlan 2010. január 19., 13:11

Egymilliószor olvastam mindhárom részt (plusz egy nő és egyéb állatfajtákat), cellux tartja össze úgy-ahogy a lapokat, és mindig bennem lesz az egész világa, a történetek akkorról, mikor a kiteríteni még csak lebirkózást jelentett, Sam Mamete zöldcsíkos reggelei a manzárdszobában.. ha tényleg cudarul vagyok, ezt előveszem. Vagy csak felírom a falra, hogy „hüjék, hüjék”

!Évamoly 2010. július 24., 14:28

Csóró főiskolás korunkban a barátnőmmel közösen vettük meg, aztán nem győztük egymás kezéből „kikapkodni”.:-))))

!ildiii 2009. június 20., 22:02

Ez a könyv megöleli az ember lelkét. De komolyan! :)

!Judit_1968 P 2011. szeptember 25., 14:30

Előbb olvastam a második részt, (Ő és Mi) mert ez nem volt benn a könyvtárban. Viszont ezek után a harmadikra is mindenképpen sort kerítek, ugyanis némelyik „romantikus- szerelmes” könyv sem tartalmaz ennyi romantikát, szerelmet, szeretetet, mint ez, pedig csak egy szeleburdi olasz család mókás története. Igazán jól szórakoztam. A mosolyom olvasás közben végig őszinte volt. Szeretnék ebben a családban élni!

!Dün SP 2009. július 23., 10:46

Szívemhez nőtt ez a dilis család, mókás és egyben megható a történetük.

!mohapapa 2012. április 7., 16:33

Kamaszkorom vége felé egy aktuális barátnőm édesanyja ajánlotta nekem. Ma is hálás vagyok érte.
Az értékrendenben méltó és egyenrangú társa Méhes György családkönyv sorozatának (Tatárok a tengeren, Leleplezem a családomat, Micsoda társaság, Klenc vesszőparipa).
Igazából nem tudnék választani a sorozat kötetei közül, ahogy van, cakumpakk kedvenc valamennyi

!negyvenketto 2010. június 10., 16:03

A feleségem mindig mezítláb létezik, kivéve amikor lefekszik, mert akkor zoknit húz. Pirosat. Piros zokni nélkül nem tud elaludni. Hogy ütődött, azt már mondtam. Ő ugyanis írónő.

!negyvenketto 2010. június 10., 16:27

Nem tudom, mondtam-e már, hogy családom mániákus imádattal viseltetik az állatok iránt. Nem csupán a textíliából valók, azaz pelusok, de az igaziak iránt is, bármilyen fajtájúak, jellegűek és jelleműek legyenek az illetők. Hogy némi fogalmat alkothassanak a dolog méreteiről: nálunk nem az a legkapósabb gyümölcs, amelyik a legszebb vagy a legnagyobb vagy a legérettebb, hanem az, amelyikben a kukac van. Amely kukac, ha csakugyan jelen van, a legnagyobb óvatossággal kiszedetik és „Jaj de aranyos!” kiáltások közepette ünnepélyesen elhelyeztetik a kertben, ahol is az egész família négykézlábra ereszkedve, meghatott tekintettel követi útját a szabadság felé.

!meseanyu 2009. október 16., 19:50

A feleségem szerint ugyanis az embernek, hogy megközelítőleg normálisszámba mehessen, legalább két testvére kell, hogy legyen. Neki volt valami öt, minek következtében ő aztán szupernormális, ami viszont komplett őrültet jelent.

7. o.

1 komment
!sassenach  2011. december 11., 23:13

A Középső még nem tudta, hogy számtanból fog-e megbukni, vagy számtanból és latinból, vagy számtanból, latinból, olaszból, angolból, rajzból, történelemből és földrajzból…

18. o.

!sassenach  2011. december 23., 08:45

S akkor rádöbbentem, hogy én is mérhetetlenül jól érzem magam- minden pillanatban; s hogy mérhetetlenül szeretem őt: minden pillanatban.

67. o.

!negyvenketto 2010. június 12., 22:04

A Nagy az asztalnál ült, és biztos kézzel, ám fáradt arckifejezéssel rajzolt az albumába: flegmatikus leányzókat, akik halványan őrá emlékeztettek, eltekintve bizonyos hangsúlyozott domborulatoktól, melyek az ő esetében inkább csak félénk halmocskák; és daliás legényeket, akik halványan a Paolo nevű ifjoncra emlékeztettek, eltekintve holmi vadállatias jellegtől, ami a Paolo nevű ifjonc esetében inkább csak háziállatias.

!negyvenketto 2010. június 12., 22:08

A Nagylány, miután leereszkedő puszikat nyomott az arcunkra – „boldog új évet, mami, boldog új évet, papi”, hogy majd megfojtottam –, most amott táncol egy Brutus-frizurás és hatvannégy foggal mosolygó ifjonccal, aki szerinte – abból ítélve, ahogy az ránéz, amikor az nem néz őrá – alkalmasint mennyei lehet. Szerintem teljességgel földi ugyan, sőt alvilági, de nőm azt állítja, hogy perspektíva kérdése az egész.

!Judit_1968 P 2011. szeptember 25., 11:59

Az én válaszom nem változott. Szárazon vagy ázottan, szemüveggel vagy anélkül, nadrágban vagy légies ruhában, ugyanaz ő mindig. Az, aki mellettem jött a szép és mostoha napokban, tizenhét éven át, házsártosan és gyengéden és bátran. Ő.

108. o.

!pillepaplan 2011. július 29., 18:38

Megfogtam feleségem kezét, és beledugtam a zsebembe; az ázott ruhák, megfáradt izmok, evező-növesztette bőrkeményedések, eljövendő reumák mind szertefoszlottak a régi kandalló és a régi mozdulat melegében.
Kevéssel utóbb megpillantottam a Paolo nevű ifjonc kezét, amint bizonytalanul kóvályog a levegőben, visszahúzódik, ismét kóvályogni indul, habozva alább ereszkedik, s végül sziivszoriitóan lágy mozdulattal kiköt a Nagylány kezén.
A régi generáció fertőzése, gondolom.