Rembrandt 9 csillagozás

Egy arckép fényben és árnyban
Bródy Sándor: RembrandtBródy Sándor: RembrandtBródy Sándor: RembrandtBródy Sándor: Rembrandt

„Rembrandt látása munka közben hideg volt. Másképpen nem is lehet. A meglátásban kell lennie annak a benső forróságnak, amely nélkül nincs művészi alkotás.

És ennek a meleg mámor-emléknek úgy kell elkönyvelve lenni a lélekben, hogy arról minden pillanatban azsúr legyen. De nézni, amit csinálunk, nem lehet másképp, csak józan, hideg, szinte kegyetlenül vizsgálódó szemmel. Még egy jóravaló dal sem születhetik másképpen és az ihlet percnyi őrülete színészeknek termett. Meséljék maguknak, akiknek művészetét a múló és részeg perc öleli magába.” (részlet a könyvből)

Eredeti megjelenés éve: 1957

Szépirodalmi, Budapest, 1970
166 oldal
Magvető, Budapest, 1957
198 oldal

800 Ft ★★★★★ Eladó
Hermelinn könyve

Bródy Sándor: Rembrandt Egy arckép fényben és árnyban

Nekem ez sok csillag. Valahol olvastam, hogy milyen avítt, érdekes, mert szerintem meg tök modern. Eddig mindenképpen 2012. egyik nagy ajándéka. Bródy nem egy olyanfajta vicces-humoros, amin az ember tátott szájjal röhög és idézi a kocsmában, de finom kis csipkéskupolás meg segges-angyalos barokkos mókák vannak benne (mondjuk szavak vagy képek vagy hasonlatok például, nem úgy telibe konkrétan ám, hogy Rembrandt bemegy a kocsmába és… habár…!) már persze ha felleli valaki a 20. századi szövegben, ahol egy érdekes narrátor is meg-meg; én felleltem. Talán hangulatfüggő is. De nekem ehhez majdnem mindig lenne hangulatom… még kánikulában is. Könnyű, nyári Bródy.

Doro

Bródy Sándor: Rembrandt Egy arckép fényben és árnyban

Amikor a képek életre kelnek…
Szigorlatra kellett volna átfutnom a könyvet (kb. egy órát tudtam rászánni) és egész napra ott ragadtam vele a könyvtárban :-)

Koré

Bródy Sándor: Rembrandt Egy arckép fényben és árnyban

Szeretem, ahogy Rembrandt festett és azt is, ahogy Bródy róla írt. Önálló novellák kerek nagy egésze, amiből nem tudnék kedvencet választani.

Gregoria_Hill P

A nap, a kellő pillanatban, szájon és szemen rohanta, mondjuk megcsókolta, egy szeptemberi asszony különösen tüzes szájával.

Föltámadás

Gregoria_Hill P

A levegő, a víz, a nap, ó ezek!

Föltámadás

Gregoria_Hill P

Nem szeretem többé a halált, elvesztette előttem minden népszerűségét.

Rembrandt halála

Gregoria_Hill P

A szolga neve nem tudatik.

Gregoria_Hill P

Bizalommal, illetve bizalmatlanul nézett föl az őt megszólító Rembrandtra.

Piktura

Gregoria_Hill P

A képnek nagyon örültek, és a papné meg is csókolta az ura festett száját, és az ajándék örömére a házaspár elevenen is csókolózott. Természetes, hogy férfinak és nőnek megvolt minden foga.

Ezekiel

Gregoria_Hill P

A kocsmárosné közvetítésével és gyöngyháznyelű halkések villogtatásával végre kiment öreg gazdájával a kocsmaajtón.

Rembrandt tanítványai

Gregoria_Hill P

Mint egy sugár, mint egy színpadi effektus, belépett Heskia.

"Rembrandt, légy kemény"