A leleményes Hugo Cabret 76 csillagozás ↑ 7%

Regény képekben és szövegben
Brian Selznick: A leleményes Hugo Cabret

Hugo Cabret a forgalmas párizsi vonatállomáson él, teljes titokban. Az árva kisfiú az épület rejtett járataiból felügyeli a pályaudvar óráinak működését. Ám amikor a sorsa, akárcsak az általa javítgatott fogaskerekek, összekapcsolódik egy könyvmoly kislány és a pályaudvar mogorva játékboltosának történetével, élete és legféltettebb titka is végzetes veszélybe kerül. Egy különös rajz, egy féltve őrzött jegyzetfüzet, egy ellopott kulcs, egy mechanikus ember és Hugo apjának rejtett üzenete szövevényes, megható és lenyűgöző kalandba sodorja mindhármukat.

Brian Selznick könyve 284 eredeti rajzával, valamint a képregények és filmek keverékét idéző formájával újraértelmezi a regény műfaját, és egy teljesen új, eddig ismeretlen olvasási élménnyel lepi meg a csodálatos történetek kedvelőit.
Brian Selznick 1966-ban született az amerikai New Jersey-ben. Első saját könyve, „A leleményes Hugo Cabret” megjelenése előtt többszörösen díjnyertes… (tovább)

Eredeti mű: Brian Selznick: The Invention of Hugo Cabret

Eredeti megjelenés éve: 2007

Libri, Budapest, 2012
544 oldal · ISBN: 9789633100721 · Fordította: Dunajcsik Mátyás

Elcserélhető
vic79 könyve

Dün ×SP

Brian Selznick: A leleményes Hugo Cabret ↑ 7% Regény képekben és szövegben

Először a könyvből készült filmet láttam és nem is nagyon tudtam, hogy miről fog szólni, csak néztem és hagytam, hogy magával ragadjon. Láttam már pár Méliès-filmet és pár alkotást a Lumière-fivérektől, így különösen sikerült elvarázsolnia a történetnek.
Nem csoda, hogy rögtön lecsaptam a könyvre, amikor megláttam az Új Könyvek polcon a könyvtárban – úgy tűnik gyors voltam, az én kölcsönzésem miatt került bele az első kölcsönzési határidő pecsét :) – és nagyon hamar ki is olvastam. Nem elég, hogy a történet varázslatos, de bámulatosak Brian Selznick illusztrációi, a filmkockák, a kiadás, de még a könyv illata is egyedi volt. Igazából sokkal tovább is olvastam volna még…
(Hjaj, ez a baj, a nagyon jó könyvekkel, valahogy megilletődöm tőlük és csak ilyen semmitmondó mondatokat sikerül írnom róluk. Pedig ez a könyv tényleg lenyűgöző ám.)

Varázslatos olvasmányélmény.

Amikor leemeltem a polcról, azt hittem egy gyerekkönyvet fogtam meg, és az is, részben. De bele akartam kucorodni a lapokba, el akartam bújni a pályaudvaron, hallgatni az óra kattogását, figyelni a megszülető világot.

Olvassátok Hugo történetét, nem azért, mert én vagy más ajánlotta, vagy azért, mert egy este alatt így olvashatsz el 500+ oldalt. Ne azért vedd le a polcról, mert képek vannak benne, vagy mert gyönyörű kiadás.

Hanem mert Hugo álmai a tieid is, mert hiszem, hogy a film az igazság másodpercenként huszonnégyszer, és hová lennék, ha nem kergetnénk sosemvolt álmokat?

Brian Selznick: A leleményes Hugo Cabret ↑ 7% Regény képekben és szövegben

Varázslatos. Különleges. Egyszerű. Szerethető. Hangulatos. Egyedi. Szomorú. Szép.

Álmok. Remények. Barátok. Család. Célok. Vágyak. Leleményesség. Idő.

Kíváncsi vagy, honnan jönnek az álmok? Milyen az, ha fényes nappal elevenednek meg? Milyen mutatványokra képes az idő? Vajon ha nincs, vagy elveszítjük a célunk, nem tudjuk tenni a dolgunk és elromlunk?

Megmondom én: nem hiszem, hogy számít, honnan jönnek, elég ha tudjuk, léteznek, és bárhol, bármikor megtalálhatnak minket, mi is őket; a valóra vált álom veszélyes is de örömteli is lehet, így hát vigyázni kell, mit kívánunk, de az biztos, ha egy álom megelevenedik, az a születése pillanatában tökéletes és gyönyörű, senkit nem érdekel akkor, mi lesz később, nem is kell; az idő különleges és rejtélyes, néha elszalad, néha vánszorog, de sosem találja el, mikor milyen tempóban kellene haladnia, de néha, igen, néha tud meglepetést okozni és mutat néhány igazán különleges mutatványt; álmok és célok nélkül senkik vagyunk, kell hogy legyen valami, valaki, amiért s akiért élhetünk, küzdhetünk és ha ezt bármilyen okból kifolyólag is elveszítjük, akkor úgy vélhetjük, hogy nem tudjuk tenni a dolgunk, haszontalanok vagyunk, rosszak, nem működünk, elromlottunk, és bár vannak, akadnak új célok, de ennél is fontosabb, hogy az elvesztés nem örök s végleges, pont ez a lényeg, erről szól a küzdés, akkor is kitartani, amikor már úgy tűnik, nincs miért, mert nincs veszett ügy, míg akad egy ember is, aki képes küzdeni érte. Ha pedig van kivel, az mindennél többet jelent s ér.

Impozáns kiadvány, kívül-belül csodaszép, le a kalappal előtte. Nagyon-nagyon jók a képek, igazán hangulatosak, különleges élményt nyújtanak. A cselekmény viszonylag egyszerű, lassan kibontakozó, de lélekmelengetően van elmesélve, és ebben a rohanó világban szükség van ilyen és ehhez hasonló történetekre. Nem fogja megváltani a világot, de a szíveket talán igen. És ennél több, én azt gondolom, nem kell.

narayan P

Brian Selznick: A leleményes Hugo Cabret ↑ 7% Regény képekben és szövegben

Ez a könyv kívül-belül gyönyörű, egy különleges hangulatú, szó szerint varázslatos világba repít el. Az illusztrációk csodaszépek, és együtt a szöveggel olyan érzés olvasni, mintha egyből filmen is nézné az ember… sosem kedveltem különösebben a némafilmeket, de ez a történet annyi jót mesélt róluk, hogy kedvet kaptam hozzájuk :) Elképesztően nagy élmény lehetett akkoriban ilyen csodát alkotni a filmvászonra, és elkápráztatni vele a közönséget… most egy picit én is ott lehettem a nézők között, köszönöm a lehetőséget, @tündérrózsa :)

Uzsonna

Brian Selznick: A leleményes Hugo Cabret ↑ 7% Regény képekben és szövegben

Különleges külsejével hívja fel magára a figyelmet a könyv és rögtön belelapozásra is ösztönöz. És nem lehet letenni, mert magával ragad a történet és annak képi világa, melynek segítségével filmszerűen peregnek az események. A 30-as évek Párizsában, zömmel a pályaudvaron találjuk magunkat, ahol Hugoval titkos utakon járunk, a pályaudvar órái mögé leshetünk, és egy különös automata ember titka után kutakodhatunk, amely Hugo számára a kiutat jelentheti kilátástalan helyzetéből. Mechanikus szerkezetek, idő, bűvészet, álmok, az első filmek, képek, emberi életek, titkok egyvelege ez a könyv, melyet nem lehet egykönnyen elfelejteni.
És mennyire igaz a tanulsága is: csak a céltalan emberek „romlanak el”.
A filmet is szeretném megnézni ezek után, bár az előzetes megnézése után egy kicsit tartok tőle, egy-két rész elég bugyutának tűnik, ami abszolút nem hiányzott a könyvből.

2012. december 2.
Megnéztem a filmet, és kár volt aggódnom. Valóban át lett alakítva az állomásfőnök figurája, hozzá lett adva 3 kutya (Selznik engedélyével), de illettek a történethez. Gyönyörű képsorok kísérik végig az egész filmet, nagyon tetszett az eleje is: a kattogó, forgó szerkezetek, és Párizs, mint egy nagy mozgó szerkezet. Minden Hugo körül forog, kattog, mozog. Visszaköszöntek a könyv képei, mondatai, a lényeg átjött a filmen is. És a filmbejátszások! Ezt a pluszt vártam még a filmtől.
Le a kalappal Mélies és Scorsese, a két álomgyáros előtt.

anni_olvas

Brian Selznick: A leleményes Hugo Cabret ↑ 7% Regény képekben és szövegben

Sosem gondoltam volna, hogy több, mint 500 oldal benyelhető 1,5 óra alatt, pedig de. Ez az élmény, amit a szöveg és az író különleges rajzai jelentettek felváltva, folyamatosan, valami nagyon-nagyon bejött nekem. Nagyon különleges, szinte hátborzongató hangulatú könyv, teljesen el lehet benne veszni. Azt hiszem, felnőtt korom kedvenc ifjúsági regénye került a kezembe, ami valami teljesen újat adott nekem!

RandomSky

Brian Selznick: A leleményes Hugo Cabret ↑ 7% Regény képekben és szövegben

A Vándorsólyom kisasszony… után egy újabb könyv, ami valami különlegeset ígér a külsejével. Ha belelapozol, jó eséllyel nem tudod ott hagyni, annyira erős hangulata van a rajzoknak (amik talán több is, mint a felét kiteszik). A történetnek kell némi idő, míg beindul, de aztán tényleg jó lesz. Azt hiszem, ez is olyan könyv lehet, ami sok gyerekkel megszeretteti az olvasást, ezért is adtam rá 4,5-et. Mondjuk a film trailere nagyon más hangulatot áraszt (tényleg minden ifjúsági filmnek „pörgősnek” és „viccesnek” kell lennie, tényleg minden fiatal néző idióta?!) – persze lehet, hogy maga a film jó. Hamarosan kiderül.
Másfelől van vele pár apróbb problémám, leírtam ide: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2012-02-19+15%3A00%3A00/brian-selznick-a-lelemenyes-hugo-cabret, de összességében tényleg varázslatos élmény, még ha nekem, aki már nem kimondottan a célcsoport tagja, nem is mond olyan sokat, mint az a néhány más, régebbi könyv, amik eszembe jutottak, mielőtt olvasni kezdtem a Hugo-t. Kettőt belinkeltem a Ha tetszett ez a könyv-höz.

Miamona

Brian Selznick: A leleményes Hugo Cabret ↑ 7% Regény képekben és szövegben

Újszerű élményt nyújtó, elmúlt időket idéző, mégis kortalan, hangulatos, mesés és realisztikus történet egyszerre. Ajánlom azoknak, akik hisznek még a mesékben, vagy ha nem, hát képesek elhitetni magukkal, hogy hisznek. Engem egyszerűen elbűvölt!

Bővebben: http://miamonakonyveldeje.blogspot.com/2012/03/brian-selznick-lelemenyes-hugo-cabret.html

andalgocia

Brian Selznick: A leleményes Hugo Cabret ↑ 7% Regény képekben és szövegben

…állandóan arra gondoltam, hogy nehogy megálljanak az órák….
tik-tak,
bim-bam
.. csak halljam őket, csak lássam mögötte Hugo szemeit, amikor ki-kiles a forgatagra, az emberekre, és a felhúzhatós egérre
…álom, álom, kitalálom…
nem kellett kitalálni az álmait, ott voltak a sorok között
megvalósult vagy nem- szerintem nézőpont kérdése
nekem is vannak álmaim, aprók, talán nem adom fel, hiszen ez a 12 éves sem adta fel, pedig mennyivel fiatalabb

Jeffi ×SP

Brian Selznick: A leleményes Hugo Cabret ↑ 7% Regény képekben és szövegben

Hát, fura volt. Mármint nem tudom mire számítottam, de ez jobb volt. Egyrészt féltem, hogy milyen lehet, meg hát vastag is *fél a vastag könyvektől* De gyönyörű. Maga a könyv is szép kívülről, na de belülről *-* csodaszép rajzok, kerek történet. Azt hiszem nagyon bejövős :)

RandomSky

Szeretem elképzelni, hogy az egész világ egyetlen, hatalmas gépezet. És tudod, a gépeknek soha nincsenek felesleges alkatrészei. Pontosan annyi és olyan alkatrészük van, mint amennyi szükséges. Hogyha pedig a világ valóban egyetlen nagy gép, akkor szerintem nekem is valami céllal kellett a világra jönnöm. Ami azt jelenti, hogy neked ugyanúgy kell, hogy legyen valami célod itt.

Nia_Aki P

– Belegondoltál már, hogy minden gépnek van valami célja? – kérdezte Isabelle-t. – Az egyiket azért csinálták, hogy megnevettessen, mint ezt az egeret itt, a másikat meg azért, hogy megmondja az időt, ahogy az órák, vagy hogy elbűvöljön, mint az automata. Talán ezért van az, hogy akárhányszor látok egy elromlott gépet, mindig elszomorodom: mert nem tudják tenni a dolgukat.
Isabelle felvette az egeret, újra felhúzta, és újra letette.
– Talán ugyanez van az emberekkel is – folytatta Hugo. – Ha elveszted a célod… az olyan, mintha te is elromlanál.

Nia_Aki P

AZ IDŐ A LEGKÜLÖNÖSEBB MUTATVÁNYOKRA KÉPES.

Nia_Aki P

„Ha valaha is kíváncsi voltál, honnan jönnek az álmok, amikor alszol, hát csak nézz körbe. Itt készítjük őket.”

Algernon ×+SP

Az idő a legkülönösebb mutatványokra képes. Egy szempillantás alatt csecsemők jelennek meg a babakocsikban, koporsók tűnnek el a földben, háborúkat nyernek meg és vesztenek el, a gyermekek pedig, akárcsak a lepkék, egy-kettőre felnőtté változnak.

Algernon ×+SP

Egyike volt az első filmrendezőknek, akik bebizonyították, hogy a filmnek nem feltétlenül kell a való életet tükröznie. Hamar rájött, hogy a kamera segítségével az álmokat is lencsevégre kaphatja.

Algernon ×+SP

Az Utazás a Holdba, Méliés leghíresebb filmje egy csapatnyi felfedező útját követi végig, akik elmennek a Holdra, megküzdenek a holdbéli emberekkel, és egy fogollyal térnek vissza a földlakók ünneplésétől övezve. Ha a távoli jövőbe egyszer az emberiség valóban képes lesz arra, hogy a Holdba repüljön, George Méliés-nek és a filmjeinek kell köszönnünk, hogy megértették velünk: ha merünk nagyot álmodni, bármi lehetséges.

Nia_Aki P

Hugónak eszébe jutott, mit mondott az apja arról, amikor életében először ment moziba. Azt mondta, olyan volt, mintha az ember fényes nappal az álmait látná megelevenedni.

Katalin_Lutor

Ma este önök azok, akik valójában: mágusok, hableányok, utazók, kalandorok és varázslók. Önök az igazi álmodók.

Katalin_Lutor

Ebben a pillanatban a világ fogaskerekei a helyükre billentek.