Értékelések

Horv_Dori

A közkedvelt középkor, legalábbis számomra kedvelt.
Nagyon szeretem, ha egy könyv ebben a korban játszódik, a királyságok idején és még misztikum is van benne. Féltem egy Sötét Örvény könyvnek nekiállni, mert biztosan tele lesz gyilkolással, vérontással, csonkítással és azoknak részletes leírásával. Leírás van, de szerencsére nem olyan részletes.
A szerző fantasztikusan elképzelte a világot, a tájat, a várost, a karaktereket, a társadalmat, a háborúkat. Minden apróbb részletre kitér,a karakterek, az ország múltjára, legendákra, hitvallásra, kultúrákra. Alapos leírást kapunk arról is, hogy egy Veszejtőnek, orgyilkosnak mennyi mindent kell kiállnia a túlélésért, a megélhetésért és fel kell adnia a családot, barátokat, a szerelmet, hisz a munkája ezeket is kockára teszi. Tetszettek a gyilkolásra használt eszközök, mérgek, a gyilkolások módjai, hogy egy ember mit érez, mire gondol utolsó pillanataiban, a harcok, a mágusok és azok varázslatai, legfőképpen a ka'karik. Varázstárgyak, melyek maguk választják meg a gazdájukat, erőt és halhatatlanságot adva nekik.
Durzo Blint karaktere örök rejtély marad számomra, tetszett az öreg az iróniájával, szarkazmusával, cinikusságával, tettrekészségével, a könyörtelenségével. Ő egy példakép, hogyan kell elviselni a minket körülvevő világot, hogy ne vegyük figyelembe embertársaink érdekeit, csak magunknak éljük, ne érezzünk se szomorúságot, se boldogságot. Elképesztő hogyan ki tudta játszani az őt körülvevő embereket és mindig, minden helyzetben elő tudott állni valami frappánssal. De néha nem értem, hogy mit miért tett, mikor lett volna jobb választása is Könyörtelen volt. Nagyon. Remélem Kylar a nyomába lép valamilyen szinten, mert hiányozni fog Durzo humora.

Darolyn P

Első rész.
Először nehéz volt, mert annyi név, hely, adat volt, hogy semmit nem tudtam, semmit nem értettem. Mintha a történet közepébe csöppentem volna. Ez később javult, de néha még a végén is elgondolkodtam, hogy akkor most ki kicsoda.
Jó könyv volt, tele fordulattal, izgalommal, politikával-diplomáciával. Jól felépített a világ, a szereplők valóságosak és szerethetőek.

Hiranneth

Nekem tetszett. Bár nem éppen a legvékonyabb könyv, amit leemeltem a könyvtári polcról, de nem bántam meg :). Azoth és Keylar élete cseppet sem egyszerű és bonyodalom mentes. Mert egy utcakölyök élete nem egyszerű, és néha egyetlen út áll előtte nyitva…ez esetben az, hogy Veszejtő legyen. Az orgyilkosok legjobbjai azonban nem véletlenül örvendenek olyan hírnévnek, amilyen nekik van.
Mindezek mellett egy város bel- és külpolitikai összeesküvéseibe, harcaiba is bepillantást nyerünk.
Egy cseppet sem hagy minket unatkozni az író, mindig van kiért aggódni, és néha csak kapkodja az ember, hogy ezt miért tette az adott szereplő…mert bizony mindenki mindenki ellen van.
Mindenesetre kíváncsi vagyok, mi lesz a városlakókkal és Keylarral.

Mandy

Nem ez volt az eddigi legkönnyebb olvasmány, amivel eddig találkoztam, de megérte elolvasni :)
Nagyon jól vannak a szereplők bemutatva, több szálon fut a cselekmény, eseménydús, tele akcióval. Sok a váratlan fordulat, és abszolút nem számít az ember arra, hogy némelyik konfliktusból mi lesz.
Lenyűgözőnek tartom Azoth kitartását és jellemfejlődését, és azt is, hogy annak ellenére, hogy érzelmek nélküli gyilkosnak képezik ki, akkor is megpróbál ember maradni, a mestere nagy bánatára.
Nem is szaporítom tovább a szót, megéri rászánni az időt erre a könyvre, sőt, már kezdem is a második részt :)

Hush_Campo

Agyon dicsért orgyilkosos fantazi, színes-szagos koppintás ízzel erősen átitatva. Szinte minden mondat dejavu, ejj dejó is volt amikor ezt a Robin Hobbnál, Knaaknál vagy Salvatorénal olvastam… Ez még önmagában engem nem riasztott volna el, de még rosszul is van összegyúrva. Mindez tetézve egy elég pocsék szövegminőséggel, nálam kihúzta a gyufát. Ha jól emlékszem még a buszról is leszálltam.

Becca

A borító nagyon bejön, a fülszöveg elmegy. Valamiért megvettem. Vonzott. Imádtam. Pörgős, szerethető karakterek, cselszövés. Egy csöppnyi szerelem. Minden ami kell egy jó könyvhöz. Még Durzót is szerettem. Baromi jó ötlet volt, hogy egyszerre megvettem a trilógiát, így nem kellett fejvesztve rohannom a könyvesboltba a folytatásért. Előtte olvastam a Tövisek hercegét, az nem igazán nyerte el a tetszésem, és picit féltem ettől a könyvtől. De alaptalannak bizonyult a félelmem.

+++