!

Az árnyak útján (Éjangyal-trilógia 1.) 319 csillagozás

Brent Weeks: Az árnyak útján
Könyvmolyképző · 3.499 Ft –42% 2.029 Ft
Könyvtár

Durzo Blint számára az orgyilkosság művészet, és ő a város legelismertebb művésze.
Azoth számára kétes a túlélés. Valami olyasmi, amit senki sem garantál. Utcagyerekként nő fel a nyomornegyedben, és megtanulja gyorsan felmérni az embereket. Ahogy megtanul vállalni bizonyos kockázatokat is. Olyan kockázatokat, mint Durzo Blint tanítványának állni.
De hogy felfogadja őt, Azothnak hátat kell fordítania régi életének, és elfogadnia új személyiségét és nevét. Nem Azoth többé. Kylar Sternként meg kell tanulnia az orgyilkosok világának veszélyes politikáját és a különös varázslatokat – és kifejleszti a halálhoz való érzékét.

Eredeti mű: Brent Weeks: The Way of Shadows

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2010
670 oldal · keménytáblás · ISBN: 9879632453750 · Fordította: Gazdag Tímea
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2010
670 oldal · ISBN: 9789632453019 · Fordította: Gazdag Tímea

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Durzo Blint · Kylar Stern · Solon Tofusin


Hirdetés

Kedvencelte 96

Most olvassa 39

Várólistára tette 276

Kívánságlistára tette 205

Kölcsönkérné 6

Elcserélné vagy eladná

>!
3.000 Ft ★★★★★ Eladó
aalexaa85 könyve Brent Weeks: Az árnyak útján
>!
3.000 Ft ★★★★★ Eladó
Eszchan könyve Brent Weeks: Az árnyak útján
>!
★★★★☆ Eladó Elcserélhető
Zsoofia könyve Brent Weeks: Az árnyak útján
>!
2.700 Ft ★★★★★ Eladó
kubu93 könyve Brent Weeks: Az árnyak útján
>!
2.000 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
KittyKaty könyve Brent Weeks: Az árnyak útján

Kiemelt értékelések

+
>!
Lanore P
Brent Weeks: Az árnyak útján

Weeks ezzel hivatalosan az egyik kedvenc írómmá vált! Egyszerűen zseniális, amit a lapokon művel, a fantáziája, a csavaros stílusa teljesen magával ragadott. Sajnos nem tudtam nem összehasonlítani a másik könyvével (Fekete Prizma), ahhoz képest Durzo és Kylar története egy fél négyzetmilliméterrel kevesebb helyet foglal el a szívemben, de így is imádtam minden sorát. Nehéz volt megszokni a sok szereplőt, a helyszíneket, a mágikus dolgokat, de úgy érzem, sikerült belerázódnom. Durzo az én abszolút favoritom, az ő orgyilkos karaktere felejthetetlen. Szerettem a Kylar-rel közös jeleneteiket, az útkeresésüket, a titkaikat, mindent! Azt hiszem, hogy egy filmvászon nem is tudná igazán jól visszaadni azokat az érzelmeket, azt a részletességet, amit a könyv nyújtott, és ez nekem újdonság, még sosem éreztem úgy, hogy egy ilyen jól megírt történetből nem szívesen nézném meg a filmet. Egy biztos: hamarosan folytatom a második résszel, nagyon kíváncsi vagyok, mi történt a szereplőimmel.

11 hozzászólás
+
>!
Mazsidrazsi P
Brent Weeks: Az árnyak útján

Azt a cselszövős-ármánykodós-csűrős-csavarós mindenségit neki!

Eleinte a nevekkel bajba voltam, de hát az Éhezők viadalánál is így kezdtem :D Mondanom se kell, ugyanarra a sorsra jutott: Kedvenc lett. Hogy miért?
Mert rengeteg szálon fut a dolog, és mindegyik szereplő sorsát végigkövethetjük. Ezek a sorsok mind másért, de számomra érdekesek voltak.
A főbb karakterek maximálisan ki vannak dolgozva, folyton meglepetéseket okoznak, és nem csak úgy vannak, élnek is.
Blint fantasztikus mélységeket és csúcsokat jár meg a szemünk láttára. Az egész lénye valahogy beleivódik az ember zsigereibe. És Brent, utállak miatta!!!! aki olvasta, tudja miért.
Azoth pedig… nehéz szavakba önteni a karakterét, mert annyira összetett és izgalmas. Annyi eseményen kell túlesnie,mindig lehetetlen helyzetekbe kerül, és mégis… Tényleg nehéz szavakba önteni azt, ami kialakult róla.

Imádtam a szóhasználatot, a kifejezéseket, a váltott fejezeteket, a komor hangulatát és a felépített világot. Ide a folytatással!

1 hozzászólás
+
>!
ViveEe P
Brent Weeks: Az árnyak útján

Kicsit nehéz összeszedni a gondolataimat a könyvvel kapcsolatban, hiszen annyi minden történt benne, holott igazából mégsem. Nagy reményekkel álltam a könyvnek, mert a legjobb barátom kedvenc sorozata, és közben bíztam is benne, hogy lelkendezve mesélhetem majd el neki, hogy milyen jó volt. Nem lelkezdezem, de tagadhatatlanok a könyv érdemei.
Egy olyan világba, és sajnos létező valóságba csöppenünk, ami cseppet sem vidám, és nem is könnyű téma. A szegénység, erőszak, szexuális bántalmazás világából jön a főszereplőnk, és mindannyian gyerekek. A nagyobb bántja a kicsit, aki mellé nem áll senki a rettegés miatt. És itt mindig eszembe jut a könyv egyik fontos mondata: „Meglepődnél mi mindenre vagy képes azért, hogy életben maradj.”. Főszereplőnk Azoth abbéli jogos félelme miatt áll gyilkosnak, hogy többé ne kelljen félnie. Mestere, Durzó egy érdekes karakter, akit nem könnyű kedvelni. Nekem nem is sikerült. Megkeseredett, és az általa sem hitt hazugságokat szajkózza, és nem rest ezt erőszakkal betartatni. De mégis elhiszem, hogy ő valahol jó.
Mama K a kedvenc karakterem, az éleslátása és esze lenyűgöz. Logan meg a hab a tortán. Szerintem ilyen ember nincs is, pláne nem egy ilyen világban, de nagyon jó egyensúlya a sok borzalomnak.
Rengeteg szálon fut egyszerre a történet, és mégis minden összeér. Azoth felnőtt, Durzó persze nem változik, és belecsöppenünk egy hatalomátvételbe.
Mindig megdöbbent, hogy egy országot milyen gyorsan el tudnak foglalni és kiírtani minden fontos vezetőt, elpusztítani egy hadsereget. És mindezt csak pár nap alatt.
Ennél a résznél vitte be nálam a nagy találatot az író. Csak annyit mondok, Roth. Remek volt. És szerintem itt érte el Kylar karaktere fejlődésének egy mérföldkövét. Nézz szembe a félelmeddel, és győzd le!
A mágia vonal tetszik, bár azért bővebb eszmefuttatásokat is olvasnék róla.
Nem egy leányálom ez a könyv, mégis ajánlom, mert nagyon érdekes, és állítólag csak ez után jön a java!

+
>!
RVivi
Brent Weeks: Az árnyak útján

Csak eljutottam végre az értékelés írásáig… :D
Először féltem tőle, mert mi van, ha megveszek egy ilyen téglát és nem tetszik? Pedig tudtam, hogy tetszeni fog, már a fülszöveg és a borító is megfogott. A könyvet pedig egyszerűen imádtam!
Már az elejénél tudtam, hogy ebből kedvenc lesz. Annyira jól kezdődött és még jobban folytatódott. Imádtam Kylar és Durzo beszélgetéseit. Na meg Kylart és Durzot is imádtam. De Kylar nevéről mindig a killer jutott eszembe.
Nagyon jól van megírva, szinte minden szereplőt imádtam, ha meg nem, akkoris szimpi volt. Az elején a Durzo-Azoth-Patkány rész egy filmbe illő jelenet volt. :D
Mindenkinek ajánlom, aki nem riad vissza a sötétebb és gyilkolászós könyvektől. Kihagyhatatlan és alig várom, hogy folytathassam a második és harmadik résszel és az író egyéb könyveivel, mert nekem ő és ez a könyve is kerül a kedvencek közé.

+
>!
hankman I
Brent Weeks: Az árnyak útján

Kezdetnek soha nem hallottam a mű írójáról, nem tudtam semmit a könyvről, mikor neten ráakadtam, de megláttam a borítót és elolvastam az ismertetőjét és mondtam nekem ez kell! Mikor megtudtam ez trilógia, akkor a többi kötet is kellett. Karácsonyi ajándéknak jobb „meglepetésem” nem is lehetett volna!

Kézbe vettem és elkezdtem olvasni. Ez egy nagyon jó választás volt! A stílusa a könyvnek nagyon jó, egy teljes, kerek világot kapunk szőröstül bőröstül. A világ mellé felejthetetlen szereplők, hihetetlen karakterek, és egy nagyon összetett, de nem kaotikus történet társul. Durzo Blint, Mama K, patkány, Kylar, Drake Gróf, Logan, és még sorolhatnám mind lenyűgöztek!

A vége önállóan egyszerre megnyugvás és borzongás. Megéri önmagában is elolvasni a könyvet, de az az ember nem is szerette ezt a történetet, aki ezek után ne akarná olvasni a trilógia többi kötetét! Én biztos fogom!

Történet mesélésből, világ teremtésből, emberi életekből csillagos ötös!

1 hozzászólás
+
>!
Nita_Könyvgalaxis P
Brent Weeks: Az árnyak útján

Amikor kezembe vettem ezt a könyvet, fogalmam se volt, mire számítsak. Tartottam tőle, hogy ez a könyv nem nekem íródott. Szerencsére tévedtem.
Brent Weeks egy nagyon érdekes világot teremtett, amelynek csak lassan bontakoznak ki a szabályai, a felépítése, de azt rögtön megtanulod, hogy a lényeg a túlélés. Mindenki másképp teszi ezt: Azoth ki akar törni a Telep nyomorából, Durzo Blint a halál képébe nevet, és ő maga osztja azt, a többiek meg igyekeznek elkerülni Blintet. Érzelmeknek látszólag itt helye nincs, de van, amit az ember nem képes irányítani…
Kylar Stern személyében új kedvenc főhőst avattam, aki szerencsére egyáltalán nem tökéletes, több hibát is elkövet. Durzo Blintet meg szeretem és utálom egyszerre, az ő karaktere ezt váltja ki belőlem.
Az író megfelelően adagolja a humort, a mondanivalót, izgalomban meg egyáltalán nincs hiány. Amikor a mozaikdarabkák a helyükre kerültek, nem győztem csodálkozni, hogy erre meg erre hogy nem jöttem rá előbb? Weeks rendesen az orromnál fogva vezetett. Engem kilóra megvett a történetével, és alig várom, hogy a folytatásokat is kezembe vehessem.

+
>!
Leonidas
Brent Weeks: Az árnyak útján

Még a magyar megjelenés előtt felfigyeltem a szerző könyveire. A világ érdekesnek tűnt, ezért nagyon vártam a magyar nyelvű megjelenést. Őszintén szólva kissé elbizonytalanodtam pár enyhén szólva kevésbé pozitív értékelés elolvasása után, de úgy döntöttem, egy esélyt megérdemel. Nem bántam meg, sőt szerintem nagyon érdekes regény. Az elején kissé megdöbbentett a gyerekek kegyetlen viselkedése. Nyomasztóan hatott rám a történetben található világ érzéketlensége, és a mindent elsöprő erőszak. Pörgős,jól felépített történet, tele izgalmas részekkel, bár tény, hogy nem mentes a kliséktől. Rengeteg nagyon jó akcióleírást tartalmaz, melyekben ráadásul sok szerepet kap a mágia. Ugyan a működéséről szinte semmit nem tudunk meg, de kétségtelenül hatásos és látványos mágiát használnak. A karakterek néha nem az igaziak, de lényegében jól kidolgozottak. Weeks egy pillanatig sem kíméli őket, néha szinte már kilátástalan helyzetekbe hajszolja szereplőit. Többször kerülnek olyan szituációba, ahol egyszerűen nincs jó választás. A főbb szereplők szerethetőek, kivéve Elene karakterét. Közte és Kylar között szövődött szerelem a regény leggyengébb pontja. Nagyon erőltetettnek éreztem. Picit több infó is jöhetett volna a világ működéséről. Lényegében csak a várost ismerjük meg, de azt elég részletesen.
Nem tökéletes regény, viszont kétségtelenül jól szórakoztam. Mindenképp elolvasom a folytatásokat is.

+
>!
meacska P
Brent Weeks: Az árnyak útján

Kicsit tartottam ettől a könyvtől, még nem volt dolgom orgyilkosos mesével.
A kiadó webshopjának indulásakor vettük, kihasználva az 50%-os akciót, szóval nem keveset állt a polcon, mire valamelyikünk leemelte (aki ugye én voltam, de a férj is hamarosan kezébe veszi, várhatóan a Futótűz – A kiválasztott könyvek kivégzése után), mert kedvet kapott hozzá tőlem.

Nekem két könyv jutott eszembe, amikor olvastam.

Az egyik az Első Törvény trilógia volt (lehet, hogy a hasonló kötés is közrejátszott, amit egyébként még mindig szörnyűnek tartok, vagy a Logannek hívott szereplő :) ), a másik pedig a Ködszerzet trilógia.

Sajnos nem éri el ezek szintjét… Bár ha jobban belegondolok, nekem A penge maga sem nyerte el a tetszésemet, amikor olvastam… De a Ködszerzetet viszont biztos, hogy alulmúlja.
Viszont nem akarom szidni, mert jó könyv lett, csak hiányolok belőle dolgokat: nagyon keveset tudtam meg az író által teremtett világról, ill. a karakterfejlődés sem az igazi még. Persze ezek a későbbi kötetekben lehet, hogy változni fognak. Nekem így kevéske volt.
Nem tudtam azonosulni egyik karakterrel sem.

Folytatásra fel! :)

10 hozzászólás
+
>!
Vanessza_Dénes
Brent Weeks: Az árnyak útján

Weeks művészete felkavaró, egy csodálatos mese, ami mégis az életre tanít. Mindent aprólékosan átgondolt, kidolgozott, és újat nyújtott nekem annak ellenére, hogy nem hittem, hogy ebben a műfajban még lehet. Pedig igen. Itt a példa.
Maga a mű szerkezete is különbözött a többitől: az első két harmada a könyvnek tizenegy évet ölelt át, míg a harmadik harmad mindössze 36 órát.
Nem mondanám, hogy új kedvenc íróm lett, MÉG nem. De ki tudhatja mit kapok majd a folytatásoktól? :)

Bővebben itt: http://brinessza.blogspot.com/2015/11/brent-weeks-az-ar…

+
>!
elge76 P
Brent Weeks: Az árnyak útján

Megmondom őszintén, kicsit féltem ettől a könyvtől. Elsőkönyves író, aki számomra teljesen ismeretlen, akarom én ezt? Aztán ahogy elolvastam a legelső fejezetet, úgy voltam vele, hogy igen, akarom!
A történet nem eredeti, egy bérgyilkos (vagyis bocsánat, Veszejtő), aki kelletlenül de kitanít egy fiatal srácot, aztán mégis szövődik közöttük valami apa-fiú kapcsolat. Vannak gyerekkori haverok is, akik később visszatérnek. Meg vannak nők is persze, akik általában vagy elrontják a férfiak játékát és meg kell őket menteni, vagy kurtizánként vannak ábrázolva.
Szokásos fantasy klisé.

Viszont Weeks olyan mesteri módon képes ábrázolni a karaktereket, és ami a legfontosabb, a karakterfejlődést, hogy nem tudok szó nélkül elmenni mellette.
Egyszerűen jó olvasni, hogy a könyv elején milyen egy karakter, min megy keresztül, és végül mi lesz belőle. Én amúgy is kedvelem az ilyen történeteket, szóval élveztem minden percét. A másik, hogy a könyv tele van csavarokkal, de tényleg, gyakorlatilag nincs olyan fejezet, ami ne csavarna egyet a történet fonalán. A fejezetek amúgy sem hosszúak, így aztán hamar meg lehet lepődni, a 6-8-10 oldalak elolvasása után.
Ráadásul a fő történet szempontjából pedig nem egy csavart kapunk, hanem legalább négyet.
És ez fantasztikus! Mert olyan hangulatot teremt, amit élmény olvasni!

Ami viszont kicsit fura volt, bár ez lehet a néhol felbukkanó magyartalan megfogalmazások miatt történt, hogy vannak olyan mondatok, amiket egyszerűen nem értettem, hogy mit akar jelenteni, vagy hogyan kapcsolódik az előtte és az utána lévő mondatokhoz. Szerencsére nem sok van, de azért akad.
Pl., 530-ik oldal: „A teste kiütötte Durzo alól a lábait, és a Veszejtő Kylar tetejében ért földet.”
Mi az, hogy „Kylar tetejében”? O.O A házaknak van teteje, az embereknek feje van. Gondolom Kylar feje mellett, vagy valami hasonló akart lenni… „Kylar tetejében”…..

A másik dolog, hogy Weeks szeret úgy mesélni, hogy elkezd beszélni valamiről, aztán vagy hirtelen elkezd másról beszélni, vagy egész egyszerűen – és szerencsére ebből van több – elengedi az egészet egy cinikus poénnal. A vicc az benne, hogy a dolog így is működik.
Nekem amúgy nagyon bejött ez a történet, és a szereplők is remekül el lettek találva. Durzo és Kylar abszolút kedvenceim lettek, mind a kettő tökéletesen hozza azt a szerepet, amit szántak nekik.

Talán mindent elmond a hangulatáról, hogy a legelső kézbevétel után magam is csodálkoztam, hogy az első 160 oldalt egy ültő helyemben végigpörgettem.
Olvastatja magát, és tényleg nem találtam benne olyan részt, ahol egyetlen pillanatra is leült volna a sztori.

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

+
>!
bobo1019

Két ember akkor tud titkot tartani – szokta mondani Blint –, ha egyikük halott.

262. oldal

+
>!
Nita_Könyvgalaxis P

– Lefeküdtél a lányommal? – kérdezte a gróf.
[…]
– Egy ujjal sem nyúltam hozzá, uram.
– Nem is az ujjadról van szó.

277. oldal

4 hozzászólás
+
>!
Nita_Könyvgalaxis P

Hogyan szeretheti az ember a fényt, miközben a sötétségben él?

403. oldal

+
>!
bobo1019

Remény. Jól van. A remény az a hazugság, amelyet a jövőről hajtogat magának az ember.

130. oldal

+
>!
Shanara

Az ügyvéd olyan ember, aki rosszabb dolgokat csinál a törvény nevében, mint a legtöbb csibész törvénytelenül.

4 hozzászólás
+
>!
Julian

– A gyilkosság művészet, uram, és én vagyok a város legkiválóbb művésze.

Kapcsolódó szócikkek: Durzo Blint
+
>!
bobo1019

A szavaknak ereje van, ezt mondta. A szavak karddá válnak annak a kezében, aki jól bánik velük.

120. oldal

2 hozzászólás
+
>!
Rika

– Felvegyem a cipőt? – kérdezte Azoth. Nem szeretett cipőt hordani. Nem érezte benne, hogy milyen csúszós a talaj, és szűk is volt.
– Dehogy, majd mezítláb és egy nemesifjú ruhájában találkozol Drake gróffal – felelte Durzo.
– Igen?
– Nem.

100. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Durzo Blint
+
>!
Rika

A munka az munka, és nincs befejezve, amíg nincs befejezve. Blint újabb gyöngyszeme, tessék.

284. oldal

+
>!
Belle_Maundrell 

– Rossz ember vagy, Kylar?
Tétovázott. Aztán így felelt:
– Igen.
– Nem hiszek neked – mondta a lány. – Egy rossz ember hazudna.
– Talán én őszinte gazember vagyok. – Elfordult.
– Szerintem te még az a fiú vagy, aki megosztotta a kenyerét a barátaival, amikor éhezett.

316. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kylar Stern
5 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Éjangyal-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Mark Lawrence: Bolondok hercege
Böszörményi Gyula: 9… 8… 7…
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Robin Hobb: Az orgyilkos tanítványa
Neil Gaiman: Csillagpor
Christopher Paolini: Örökség
Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu
Angie Sage: Medicina