!

Isten gépei 141 csillagozás

Brandon Hackett: Isten gépei
Galaktikabolt · 2.670 Ft –82% 490 Ft
Bookline · 2.670 Ft –74% 690 Ft
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egyik pillanatról a másikra történt: 2027-ben a Nap eltűnt az égről. Helyén egy vörös törpecsillag ontja rőt fényét a Föld világos oldalára, míg a halott és fagyott sötét oldal fölött sosem látott csillagképek ragyognak. Az Ugrásnak nevezett jelenség oka ismeretlen, az emberi civilizáció beleremeg a sokkba: a napos oldali országokat menekültek milliói árasztják el, a világgazdaság összeomlik, az emberiség a túlélésért küzd. A pusztulásból azonban lassan új világ születik. Húsz év múlva a technikai fejlődés soha nem látott ütemre gyorsul, az élet friss és modern, a fiatal generációk számára a régi Föld már csak a legendákban létezik. Kerti Szófia, a genetikailag módosított budapesti lány és társai inkább a jövőbe tekintenek, ahol újabb fordulópont, a technológiai szingularitás várja az emberiséget. Egy esemény, ahol a fejlődés görbéje függőlegessé válik, amely mögé semmilyen előrejelzés nem láthat be, és ahol tudása az embert saját istenévé avathatja. De vajon valóban független-e… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Metropolis Media, Budapest, 2011
>!
Metropolis Media, Budapest, 2008
294 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639828209

Enciklopédia 1


Hirdetés

Kedvencelte 29

Most olvassa 7

Várólistára tette 68

Kívánságlistára tette 33

Elcserélné vagy eladná

>!
1.000 Ft ★★★★★ Eladó
Oswald könyve Brandon Hackett: Isten gépei
>!
1.000 Ft ★★★★★ Eladó
B_Péter könyve Brandon Hackett: Isten gépei

Kiemelt értékelések

+
>!
csartak MP
Brandon Hackett: Isten gépei

Érdekes témákat feszeget Brandon Hackett, mégpedig a transzhumanizmus, a technológiai szingularitás és az anyagmanipuláció eszméjét. A transzhumanisták elsősorban a biotechnológiákban látják a megoldást a betegségekre, az öregedésre, a nem önkéntes halálra. Ezen elmélet szerint az ember továbbfejlesztése a távoli jövőben megvalósul, és test már csupán a felvett anyagból összerendezett, bárhogyan átalakítható dolog. Mindezek felett állnak azok az ultraintelligens gépek, ami már önmaguknál is jobb gépeket terveznek.
Az emberfeletti technológia megjelenésével a társadalmi változások felgyorsulnak, megváltoztatva a környezetet, és innen már csak egy lépés a a technológiai szingularitás, ami mindenképpen be kell, hogy következzen. A regényben a látszólag egy őrült kísérletnek lehetünk tanúi, figyelemmel követhetjük több szereplő szemszögén keresztül a többszörösen lemásolt és más csillagrendszerekbe illetve körülményekbe áthelyezett Föld és az emberiség fejlődését. Kik az Isten gépei? Ki kinek az Istene? Az út valahogy mindig egyformának tűnik, de nem tudni hova vezet a végtelen kísérletezés. A történet nincs lezárva, mindenképpen továbbgondolást igényel.

11 hozzászólás
+
>!
moszat
Brandon Hackett: Isten gépei

Sajnálom, érdemben belekötni nem tudok.
Meghasonlott érzés, hogy életemben először vállvetve a ZSP díjjal, ugyan halkan, de elismerem azon véleményeket, miszerint ez a kortárs hazai science-fiction csúcsteljesítménye. Hogy valójában ez mit jelent a sci-fire, a kortársra és a hazaira nézve, abba most ne menjünk bele, de az írás ötletességét tekintve mindenképpen megüt egy Robert Charles Wilsoni szintet, témáját tekintve pedig a RCW életmű zanzája is lehetne (a plágiumperekről később).
Nem vagyok mondható Bradon Hackett rajongónak két olvasott könyve után, de a szomszédos véleményeket olvasva irodalmáról, azt hiszem, ami problémám van a tárgyi regénnyel, az valójában Brandon Hackettel van. A Kingi éra nyomait még mindig magán viseli a szórakoztató irodalom. Azóta sem létezhet mű erősen szerethető vagy épp gyűlölhető, lényeges vagy teljesen irreleváns elő- és melléktörténettel rendelkező, elmaradhatatlanul traumatizált szereplő nélkül. Ezt, az eredendően masszív humanista behatást, a ponyvai zsánerekben a folyamatos újrahasznosítás embertelen és lélektelen kötelező klisévé degradálta. A RCW életmű kitűnő példa az atmoszferikus és grandiózus SF ötletek mellett a kereskedelmi klisé-irodalom paneleinek kíméletlen és precíz alkalmazására. Az sem segít a dolgon, hogy Hackettnél ez inkább epigoni, ügyetlen és nem feltétlenül tudatos.
És SF szempontból értelmetlen is. A sci-fi azon ritka tematikák egyike, ahol a jellemek, motivációk, drámák, a mozgalmas cselekmény és a többi, minél szélesebb és átlagosabb olvasói kör azonosulását megkönnyítő írói eszköztár alkalmazása nem kötelező. Persze értem én, hogy az író is pénzből meg lájkokból él, de ha ez nem megy, akkor nem kell feltétlen erőltetni. Legalább is a sci-fiben. Noha nem mintha egy jó esszéregényt könnyebb lenne megírni, mint egy kereskedelmi ponyvát, bár olvasója biztosan kevesebb lesz. Szóval értem én.
Mindezért nem is teszem szóvá a három darab egydimenziós Szófiát, akiket teljesen dimenziótlan karakterek játszanak körül egy önigazoló, önreflexív történetben, mert ez a történet nem erről, hanem a feltételezetten elsőszülött manipulátorokról szól. Ugyan ezt a Clarke-i klisét is többször hasznosították már újra, mint bármely pet palackot, de amíg fel van cicomázva az aktuális szingularitásos, poszthumános sci-fi divatoknak megfelelően, addig én nem tudom megunni.
Az pedig mindenképpen dicséretes, látva a szerző irodalmának ívét, hogy kétségtelenül törekszik egyfajta irodalmi nívó megugrására. Pont ezért javaslom tisztelettel Moskátné Brandon Hackettnek, hogy kösse föl az irodalmi gatyát, mert kezd úgy kinézni, hogy otthon azt nem ő viseli.

4 hozzászólás
+
>!
vicomte MP
Brandon Hackett: Isten gépei

Hackett az űroperák világában folytatott kalandozások után több évet is kihagyott, majd új lendülettel vetett bele magát a SF írásba, immár a poszthumanizmussal dúsított hard-SF műfajában.

Az Isten gépei már a második kötet, amely ennek jegyében született. Ám sajnos azt kell mondanom, hogy hiába hozott össze egy érdekes kérdéseket felvető könyvet, jobban örültem volna, ha dolgozik még rajta, hogy regényként is működőképessé tegye az írását.

A háttér, a világ, a kiinduló szituáció izgalmas, sőt, fel is csigázza az olvasót. Hackett a Földön bekövetkezett epikus méretű változásokat, és azok következményeit logikusan építi fel és egész korrektül végig is vezeti, amellyel azokat, akik számára az SF egyenlő egy lehetséges jövőt bemutató gondolatkísérlettel, valószínűleg meg is győzi.

De számomra nem csupán ennyi a SF.

A könyv ugyanis nálam megbukott annál az alapvető elvárásnál, hogy túllépjen a száraz leírás szintjén, és legalább egy kifejtett premisszával rendelkezzen, ami köré a történet felépül. S természetesen mindez társuljon olyan konfliktussal, amely plasztikusan kidolgozott szereplők segítségével bomlik ki, s amely kellően érdekes ahhoz, hogy az olvasó bevonódjon a történetbe. Az Isten gépei főleg a második pontban nagyon gyengén teljesít. A narrátor-főszereplőben rengeteg drámai potenciál rejlik, de ezt nagyon nem sikerült megragadni, és így ez a lehetőség elpazarolódik.

A könyv második felében már tisztán érződik, hogy az írót sem igazán érdeklik már a szereplői, sőt le is mondott arról, hogy mozgassa őket, s inkább a kozmikus léptékű történésekre koncentrál, a karakterek – akárcsak az olvasó – nem tesznek mást, csupán szemlélik az eseményeket.

Ami persze nagy ívű, látványos, sőt még elgondolkoztató is, csak engem már hidegen hagyott. Mikor végre eljutottunk a történet tetőpontjának szánt jelenetig, nem mondhatnám, hogy meglepett a fordulat. A regény premisszáját – ami a könyv végéig valószínűleg egy fekete lyuk szingularitása mögött rejtezhetett – sem érzetem elégnek ahhoz, hogy igazolja, hogy arra bizony egy teljes regényt kellett szánni.

+
>!
Shanara
Brandon Hackett: Isten gépei

Első olvasásra talán furcsának és kifejezetten technika és fejlődésközpontúnak tűnik a történet. Nem mondom, hogy nem így van és nem ez a regény mondanivalójának és minden benne szereplő történésnek a lényege, de ahogy említettem, az író képes arra, hogy mindezt határozottan emberközelivé tegye az olvasó számára. Nem történt ez másként most sem. Legalábbis a kötet elején. Aztán már olyan léptékű folyamatoknak lehettem tanúja, ahol az ember gyakorlatilag megszűnik irányítónak, illetve egy idő után akár tényezőnek is lenni. A felvázolt technikai fejlődés, illetve azok különböző fajtái, vagy mondhatnánk úgy is, hogy az egymástól eltérően bejárt utak elképesztő jövőképet festenek le.
Rengeteg információ, ötlet van a regényben, amelyek egy része jól kidolgozott, más részének még bőven lehetett volna teret és oldalszámot adni a kiteljesedéshez, de úgy összességében megemelem a kalapom az egész történet és annak felépítése, az események és következmények levezetése előtt, még akkor is, ha nem minden mozzanata nyerte el maradéktalanul a tetszésem. Végtelen ötletek tárháza ez a könyv és tényleg elgondolkoztató, színvonalas sci-fi. Külön öröm számomra, hogy ez a történet egy magyar szerző fejéből pattant ki.
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.hu/2013/11/brandon-hackett-…

+
>!
petamas +P
Brandon Hackett: Isten gépei

No, végre egy Hackett-regény, ami igazán tetszett. :) A technológiai szingularitás leírása, a Manipulátorok, a különböző alternatív Földek mind-mind megragadják az ember képzeletét, és a könyv végéig nem is eresztik el. (Vagy akár még utána sem…)

Karakterek tekintetében a regény nem túl erős, és a narrátor kilétét felfedő „csavar” jó előre látható, ez mégsem volt zavaró olvasás közben. A szerző későbbi műveivel a legnagyobb problémám az volt, hogy maga a szöveg nem tetszett, számomra „szétestek” a mondatok, valahogy nem kapcsolódtak egymáshoz elég jól. Ez itt nem volt jelen, a stílus egyenletes és gördülékeny, vagy legalábbis én annak éreztem. Nem tudom, hogy ez az eggyel több vagy épp eggyel kevesebb szerkesztési körnek – esetleg a kipihentebb állapotomnak – köszönhető, de végre nyugodtan, törések nélkül tudtam elolvasni egy Hackett-művet. Kíváncsian várom, milyen lesz a Poszthumán döntés, fog-e annyira tetszeni, mint ez.

1 hozzászólás
+
>!
Sha
Brandon Hackett: Isten gépei

A Földön felgyorsul a technika fejlődése. Már fel sem lehet készülni a következményekre. Újabbnál újabb találmányok. Egyre irányíthatatlanabbá válik világunk. Odáig fajul, hogy szinte bármit megtehetnek az emberek.
Bonyolítja a dolgot, hogy egyszer csak hopp, a bolygónk egy másik helyre kerül. Egy hosszú életű vörös törpe körül kering. Biztos nem magától került oda. Az emberek élettere rohamosan és vészesen összeszűkül, hiszen a fél Föld megfagy. A technika pedig még mindig egyre gyorsabban fejlődik.
Valóban nem sok esélye van így az emberiségnek. Mi lesz ebből?

Napjaink egyik nagy problémáját vetíti elénk az író. A technika túlzott iramú fejlődését. Asimov jut róla eszembe: „Életünk legszomorúbb vonása az, hogy a tudomány gyorsabban gyűjti az információkat, mint a társadalom a bölcsességet”.
Egyáltalán nem bölcs a társadalmunk. Valamit tennünk kellene.

+
>!
Profundus_Librum
Brandon Hackett: Isten gépei

Fajsúlyos témák ragyogó kombinációja a könyv, teli szenzációs ötletekkel és fordulatokkal valamint az eddigi kettő mellett még rengeteg olyan gondolattal (Chopra-elv, feketedoboz-gazdaság (A „fekete doboz” kifejezés a fizikában és elektronikában elterjedt megnevezése annak, aminek csak a be- és kimeneteit ismerjük, a belső felépítését nem.), epigonrészecskék, az anyagmanipuláció környezeti hatásai, géntechnológia, a technológiai szingularitás miatti társadalmi reakciók) amik önmagukban is megérnének egy saját blog-bejegyzést – ha jobban értenék a témához, meg is csinálnám. Egy olyan jövőképet bemutatva, ami – a túlzásokat (vagyis a központi nagy drámát) leszámítva – ijesztő, abszolút hihető és elgondolkodtató. A könyv tudományos, gépi és emberi fejlődéssel foglalkozó, hard-SF „rizsája” (más zsáner-könyvekkel összehasonlítva) viszonylag könnyen érthető, emészthető volt, és a legjobb részek közé számítanak. A történet több helyütt feszültté, kalandossá, űrutazásokkal tarkított űroperává válik, tehát aki az ilyen stílusú könyveket is díjazza (mint én), az sem fog hoppon maradni.

Bővebben a blogon:
http://profunduslibrum.blogspot.hu/2013/11/brandon-hack…

+
>!
Jávori_István I
Brandon Hackett: Isten gépei

Újszerű jövőkép, gazdag, szinte korláttalan fantáziával megírva. A szerző az istengépek (vagy a gépistenek) segítségével korábban elképzelhetetlen, hihetetlen világokat, lehetőségeket teremt, tár az olvasó elé. Már-már azt hittem, hogy ez az emberi létforma legyőzhetetlen és örök életű. De a fejlődésnek más, még magasabb csúcspontjai is lehetnek…

+
>!
jezsek
Brandon Hackett: Isten gépei

Sok-sok ötletet zsúfolt bele a szerző ebbe a könyvbe, már éppen a túl sok és még jó határán volt, de mivel annyira természetesen kezelte a fizikai, csillagászati, technikai, biológiai változásokat és vívmányokat, hogy még belül maradt az élvezhetőség határán. Nem vált érthetetlenné vagy túlbonyolítottá a történet, mert bár nagy tereket és időket ölel át, sok a történés, cselekmény, de a szereplők száma kicsi, ők maguk is egyre jobban háttérbe szorultak (különösen örültem ennek a „szerelmi” szál erőltetettsége miatt), és az események logikusan végigvezetettek, így a végére nem maradt semmi, amit ne értettem volna meg, de éppen ezért nagy meglepetés sem ért. Meglehetősen „sűrű” könyv, kevés az üresjárat, amitől letehetetlen volt. Nekem ez afféle szellemi kaland volt, kellemes meglepetésemre.

+
>!
Noro MP
Brandon Hackett: Isten gépei

Az Isten gépei különböző evolúciós szinteken élő „emberek” találkozása. Hogyan látják egymást, képesek-e, akarják-e áthidalni a köztük kialakult szakadékot? E szakadék oka természetesen a technológiai szingularitás, amelyre a könyv több verziót is bemutat. A történetet egyébként is az ötletek zápora dominálja, de ez a stílus kitűnően illik választott témájához: az egymást követő ötletek, újítások annyira lefoglalnak, hogy már nincs idő foglalkozni az emberrel? – hát ilyen érzés, amikor közelít a szingularitás :) Ezzel együtt jó lett volna elmélyedni némelyik ötletben, ez a regény valóban elbírta volna, ha kétszer ilyen hosszú (és én évszázadonként kb. egyszer szoktam ilyet mondani). Nekem egyébként a legérdekesebb felvetése az volt, hogy az önmagán túllépő ember vajon elkerülhetetlenül lerombolja-e maga körül a civilizációt. Bár erre nem kapunk választ, mert a könyv IV. része e téren tulajdonképpen „csalás”… ugyanakkor az is egyfajta válasz, hogy szükség volt e csalásra.


Népszerű idézetek

+
>!
tamasloczi

Demokrácia. Ahol boldog, boldogtalan szavazhat arról, hogy ki irányítson, miközben a legtöbbek döntésében nincs helye az észérveknek. Aztán az emberek rájönnek, hogy nem egy új messiás került hatalomra, hanem csak egy ember, olyan, mint ők, aki ha kell, hazudik, ha kell, manipulál, piszkos üzletekbe bocsátkozik.
[…]
Gondolkodj logikusan, ne csak a beléd nevelt viselkedési formák alapján. Ha az emberiség túlélése múlna rajta, te kinek a kezébe adnád az irányítást? Feltételezhetően annak, aki a legalkalmasabb rá. És kinek adná az átlagember? Annak, aki szélesebben mosolyog. Annak, aki szimpatikusabb. Annak, aki több embert tud meggyőzni, hogy ő a jobb választás. Szerinted mennyire logikus és erkölcsileg alátámasztható ez a kiválasztási folyamat? Mondhatnád, hogy nem tudsz jobbat, de ez egyrészt nem igaz, másrészt ez még nem igazolja, hogy ez a megoldás jó.

259. oldal

+
>!
csartak MP

Tulajdonképpen volt valami profán abban, hogy az emberek egy olyan gépezet ellen tiltakoztak, ami soha nem látott jólétet hozhatott az egész világ számára.

119. oldal

+
>!
Zzss

[…] a lexikális tudás elsajátítására épülő oktatási rendszer már az Ugrás előtt anakronisztikussá vált. Évszámok, események és adatok felesleges memorizálásának semmi értelme nem volt egy olyan korban, amikor minden információ azonnal hozzáférhető, letölthető.

20. oldal

1 hozzászólás
+
>!
csartak MP

Anyagot szívunk magunkba. Epigonrészecskéket sokszorosítunk.
Te jó ég, miféle kifejezések ezek? Ez már tényleg nem emberi. Évek óta igyekszem megőrizni régi énemet, de mostanában egyre kevésbé sikerül. Egyáltalán miért ragaszkodom ennyire az emberi külsőségekhez? Talán mert nem szeretném elveszteni a kapcsolatot a múlttal. A mi fejlődésünk túllépett az emberi fajon, ahogy hamarosan ez a Föld is eljut erre a pontra. Én azonban szívesebben lennék inkább ember, még ha ez azzal is jár, hogy öregszem, betegségekkel küzdök, és a bolygónak csak egy kis százalékát ismerem meg.

156. oldal

+
>!
csartak MP

Új értelmet nyert az „akié a föld, azé a hatalom” kifejezés. Az óceánok vízszintje látványosan csökkenni kezdett, mivel a konszernek megfelelő törvényi szabályozás hiányában a nemzetközi vizekből akadálytalanul nyerhettek szabadon felhasználható anyagot maguknak. Ugyanakkor döbbenetes új építmények születtek szerte a világban: mesterséges szigetek az óceán közepén, személyre szabott magánhegyek, lebegő sziklateraszok, rajtuk szürreális alakú házakkal. A nagyvárosokban régi épületek ezrei tűntek el pillanatok alatt, miután a lakókkal olyan szerződéseket írattak alá, ami szerint sokkal jobb minőségű, modern, igaz, kisebb anyagmennyiséget felhasználó lakásokba költözhettek. Minden és mindenki mozgásban volt, a világ percről-percre formálódott.

214. oldal

+
>!
Blissenobiarella

Megteremtettük magunknak „Istent”, aki az embert szolgálja?

12. Fázisváltás

+
>!
Blissenobiarella

A tehetetlen várakozásnál nincs rosszabb.

4. Bastien és én

+
>!
Apró_László

Ember és ember eddig még sosem volt egyenlő a történelmetek során. Gondolkodj logikusan, ne csak a beléd nevelt viselkedésnormák alapján! Ha az emberiség túlélése múlna rajta, te kinek a kezébe adnád az irányítást? Feltételezhetően annak, aki legalkalmasabb rá. És kinek adná az átlagember? Annak, aki szélesebben mosolyog. Annak, aki szimpatikusabb. Annak, aki több embert tud meggyőzni, hogy ő a jobb választás. Szerinted mennyire logikus és erkölcsileg alátámasztható ez a kiválasztási folyamat? Mondhatnád, hogy nem tudsz jobbat, de ez egyrészt nem igaz, másrészt ez még nem igazolja, hogy ez a megoldás jó.

259. oldal

+
>!
Diosz P

– Korántsem biztos, hogy ez az exponenciális fejődés valóban a végtelenségig fenntartható – mondta Gates.-. Én bízom benne hogy nem. A technikai fejlődést csak a társadalmi reakciókkal együtt vizsgálhatjuk, és jelenleg nincs hiteles adat arról, hogyan reagálnak majd az emberek. Mi a fogyasztókból élünk, és ha túl gyorsan jönnek az újabb és újabb, még fejlettebb termékek, a vásárlók egyre inkább kivárásra játszanak. A túl nagy technológiai ugrások megölik a piacot. Márpedig most sokkal nehezebb csak „kicsit” ugrani, mint néhány évtizeddel ezelőtt. És akkor értelmetlenné válnak a fejlesztések, ahogy erre Nayaran is célzott. Ezt úgy hiszem, egyikünk sem akarja.

62. oldal

+
>!
András_Karakai P

Janus-arcú Föld, ez jutott eszembe először, amikor megpillantottam a vörös törpecsillag körül keringő bolygónkat.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Peter F. Hamilton: Pandóra csillaga I-II.
Hannu Rajaniemi: Fraktálherceg
Dmitry Glukhovsky: Futu.re
Jacek Dukaj: Zuzanna és a világmindenség
Richard Morgan: Valós halál
Charles Stross: Accelerando
Joan Slonczewski: Agypestis
Iain M. Banks: Közelkép
Alastair Reynolds: Napok háza
Theodore Sturgeon: Több mint emberi