!

Az ágasvári csata 52 csillagozás

Bogáti Péter: Az ágasvári csata Bogáti Péter: Az ágasvári csata Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Könyvtár

A könyv, amelyet a tisztelt reménybeli olvasó e pillanatban a kezében tart, több mint két évtizeddel ezelőtt jelent meg először. Szerzője, mielőtt másodszor is útjára bocsátotta volna, nem minden aggodalom nélkül olvasta újra: érvényesek-e még a benne írottak? Noha a színhely, a táj azóta – miként ez természetes is – fölöttébb átalakult, új házak, új utak, épületek, sőt szereplői tisztes családapákká serdültek, úgy gondolom a legfontosabb mégsem avult el. A csata amelynek színhelyét annak idején egy kisegér rágta körül a térképen, a csata amely legalább annyi mulatsággal is járt, mint ádáz küzdelemmel, a csata amelyben ugyan sok patakvíz folyt el és semmi vér, de azért csata volt a javából – ez akár ma is megeshet újra! Ezt a csatát ésszel és ügyességgel vívták az úttörőtábor elrabolt zászlajáért elszánt lelkű, bátor és kalandvágyó ifjak, hozzájuk hasonlóak pedig, semmi kétség, napjainkban is szép számmal akadnak. Ennek a csatának az elbeszéléséhez egész könyv kell. Méghozzá az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1961


Hirdetés

Kedvencelte 11

Most olvassa 2

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 5

Elcserélné vagy eladná


Kiemelt értékelések

+
>!
kriszti_h
Bogáti Péter: Az ágasvári csata

Csak annyit, hogy a húgom KÍVÜLRŐL tudta a könyvet. Ez biztosan jelenthet valamit! (Persze azon kívül, hogy a húgom ütődött.)

+
>!
Mileva
Bogáti Péter: Az ágasvári csata

Leg-leg-leg! Éveken keresztül, akárhányadszor vettem elő, röhögőgörcsöt kaptam bizonyos oldalaknál!

3 hozzászólás
+
>!
mesemoly P
Bogáti Péter: Az ágasvári csata

Először kicsit bizalmatlan voltam ezzel a könyvel, mert anya ajánlotta úgy, hogy ő gyerekkorában olvasta, és neki nagyon tetszett. De kellemes meglepetés ért. Nagyon nagyon tetszett sokat nevettem rajta. Négy idézetet ki is írtam belőle, ezek nagyon viccesek voltak.
A kedvencem közülük ez : http://moly.hu/idezetek/342439

2 hozzászólás
+
>!
mohapapa I
Bogáti Péter: Az ágasvári csata

Köszönöm Éva néni és Laci bácsi, biosz-föci tanci házaspáros, ma igazgatók különféle iskolákban, akik, amikor ajánlottátok valamelyik vándortáborban, fiatalabbak voltatok, mint ma én!
Ismét egy kötelező teendő olvsmány, ami tán' megszerettetné az olvasást a mai kamaszékkal.

+
>!
Pruntyi
Bogáti Péter: Az ágasvári csata

Sajnos nekem gyerekkorombol kimaradt de meg igy felnott fejjel is nagyon szorakoztato kis konyv volt. Egyszerre volt, erdekes, vicces sot meg ismeretterjeszto is.
A jovoben tervezek meg az irotol mas konyvet is olvasni; nagyon tetszett a stilusa. Gordulekenyen, olvasmanyosan fogalmaz.

+
>!
pat P
Bogáti Péter: Az ágasvári csata

Csuda vigye, hogy nem olvastam tízévesen, imádtam volna. Fiúknak szól, szinte senki nem szerelmes szinte senkibe. Hasznos dolgok földtörténetről, vitorlázórepülésről, történelemről, a (szám)háború művészetéről, stb. stb.

2 hozzászólás
+
>!
Sothy
Bogáti Péter: Az ágasvári csata

41 éves fejjel azt mondom hogy életem egyik kedvence! 13 évesen olvastam először, és azóta is számtalanszor elővettem. Szerintem 5 évente biztosan. Már rongyossá olvastam, de vigyázok rá. Egy igazi kikapcsolódás ez a könyv. Ha a Mátrában járok, még mindig kiráz a hideg azokon a helyek ahol játszódik. Már a fiam is megízlelte…..
Tipikus 5 csillagos könyv!

+
>!
mrumus
Bogáti Péter: Az ágasvári csata

Egy tíz év körüli fiúnak tökéletes olvasmány lehet, pláne, ha van akár egy cseppnyi természettudományos érdeklődése is. De még az sem kell, az oktató jellegű részek is olyan ügyesen vannak beleszőve, hogy még az én tökéletesen humán beállítottságú agyamnak sem volt sok. Biztos, hogy ajánlani fogom majd a fiamnak, az egyetlen aggodalmam, hogy ciki lesz neki olyat olvasni, ami még bőven az úttörőkorszakban íródott.

3 hozzászólás
+
>!
Zöldi2003
Bogáti Péter: Az ágasvári csata

Baromi jó könyv!
Azt hittem unalmas lesz pedig egyáltalán nem az!!
Mindenkinek ajánlom!

+
>!
Megtor
Bogáti Péter: Az ágasvári csata

Fiatal korom kedvenc könyve! Mindig ilyen táborozásra vágytam utána! Jó humorú írás, sokat nevettem rajta. Ajánlom mindenkinek!


Népszerű idézetek

+
>!
Daru

– (…) Csak nem szokásom másokat szembe dicsérni.
– Pedig én még azt is elviselem – mondom én. – Szerény ember vagyok.

Móra Könyvkiadó, 31. o.

+
>!
blackett MP

Különben nagyon csinos tábor. Szebbet még nem is láttam ezen a környéken, már csak azért sem, mert most járunk itt először. Aki ide be akar lépni, annak le kell térnie az országútról, és át kell jönnie a patakon. A patakról csak annyit, hogy sokkal intelligensebb az országútnál, mert az út folyton felfelé halad, a patak viszont lefelé csörgedezik, ami, ugyebár, összehasonlíthatatlanul kényelmesebb. A patakon híd vezet át, ami által száraz lábbal is el lehet jutni a táborba. A híd nincsen rajta a térképen, mert egészen új beruházás, a tábor-előkészítési terv keretében mi csináltuk. Kőpilléreken nyugoszik, két szál deszkából és egy korlátból áll, ami nagyon helyes, mert ha a másik oldalán is lenne korlátja, akkor bizonyos, derékban is széles vállú egyének nem férnének át közöttük. De egy korlátjával is nagyon csinos híd, és nincsen igaza a Filozófusnak (ez Márki a Búvár Kund-őrsből), hogy nem híd, csak bürü. Szerintem ilyen szó nincs is, de Filozófus azt mondja, hogy van, tájszó, de térképjelzés is, az egészen kicsi hidakra, amik már nem is hidak, de még nagyobbak, mint a palló, aminek korlátja sincsen. Szerintem Filozófusnak van korlátja, amitől nem látja, hogy a mi hidunk akkor is híd, ha csak bürü, mert mi csináltuk, a miénk, és ha neki ez semmi, akkor építse fel Pesten az Erzsébet-bürüt és kész. Nahát!

2. fejezet

+
>!
blackett MP

A HÍD (csak azért is, csupa nagybetűvel!) után van a Kapu. Ezt is mi csináltuk, magunk faragtuk, én is ott voltam, amikor készen lett. Szép nagy kapu, és rá van írva,hogy:

INNEN BEFELÉ: TÁBOR

A kapu legizgalmasabb része a telefon. Igazi telefon, amiből igazi drót vezet a tábor közepéig, az ügyeletes sátráig. Ha valaki be akar jönni a táborba, akkor átjön a hídon, és meghúzza a kapun a csengőt. (Mert csengő is van, rángatni kell, és akkor kolompol.) A csengetésre a kapuőr kijön a patakból, ahol egy kerek kövön ült, és lábát áztatta a vízben, miközben azon töprengett, hogy milyen jó volna pisztrángot tenyészteni ebben a patakban, csak az a kérdés, hogy a pisztrángnak is jó volna-e. Felmászik a kapuhoz (nem a pisztráng, a kapuőr), és megkérdezi az illetőtől, hogy mit akar. Azután megforgatja a telefonkészülék oldalán levő kart, majd egyik kezével leemeli a kagylót, és a füléhez tartja, a másik kezével pedig tölcsért formál a szája elé, és beordít a táborba:
– Valaki be akar jönniii!
Mire a tábor felől egy másik hang visszakiabál:
– Mi aaaz?
Erre az őr leteszi a telefonkagylót, hogy a másik kezét is a szája elé tarthassa, és teli tüdőből megismétli:
– Egy idegeeen van a kapunááál!
– Bejöheeet!
A kapuőr újra felemeli a kagylót és beleszól: „Köszönöm, végeztem" – azzal helyére teszi a kagylót, és udvariasan int az idegennek, hogy bemehet, aztán visszaballag a patakba, és tovább áztatja a lábát.
Hát ez nálunk a telefon. Igaz viszont, hogy még egyszer sem fordult elő téves kapcsolás.

2. fejezet

+
>!
blackett MP

A tisztás, amin a tábor van, félkör alakú, és erdő veszi körül. Közepén emelkedik a zászlórúd, amire minden reggel ünnepélyesen felhúzzuk a zászlót, és este leeresztjük. A tisztáson körben három nagy sátor áll, a három őrs, úgymint a Búvár Kund-, a Csongor- és a Tünde-őrsök szállásai. Van még két gúlasátor is, egyik Balázs Károly tanár úré, aki a tábor parancsnoka, de a tábort mégsem ő vezeti, hanem a Parancsnokok Tanácsa; a másik sátor pedig az ügyeletes tartózkodási helye, azonkívül itt van, mint tudjuk már, a telefon másik vége. A tábor legfontosabb építménye azonban a hatodik, legnagyobb sátor, ebben lakik a konyha, valamint Kovács Gyuszi mamája. Ha fontossági sorrendet akarunk felállítani, akkor első helyre kerül a zászló, mert az jelképezi a tábor becsületét, a második helyen pedig mindjárt Kovács néni következik, mert ő főzi a világon a legjobb paprikás krumplit kolbásszal, kivéve az én mamámat, mert ő még annál is jobban főzi, amit kész vagyok bizonyítani bárkinek, aki egy mérleget alám tesz. Kovács néni teljesen önkéntesen vállalta, hogy társadalmi munkában gondoskodik a konyha vezetéséről. Sajnos, az alárendelt legénységet egyáltalában nem önkéntes ajánlkozás alapján toborozzák, hanem a tábor tagjai felváltva, beosztás szerint kényszerülnek arra, hogy rőzsét gyűjtsenek, vizet hordjanak, krumplit pucoljanak, és egyéb, vakációellenes cselekedeteket végezzenek.

2. fejezet

+
>!
mesemoly P

– Fiacskám vacsoráztál már?
– Igen, mama! Megettem egy sarkot Kemény Zsigmond Rajongókjából. De szörnyen poros volt.
– Százszor megmondtam már neked, hogy a Magyar Klasszikusok sorozat nem való vacsorára!

9. oldal

+
>!
mesemoly P

A térkép mozgott. Gömböc visított, majd a térkép visított, és Gömböc hallgatott. Az asztal alatt.

14. oldal

+
>!
mesemoly P

Éppen a tábor közepén álltam, és azon gondolkoztam, merre is induljak el, amikor hallottam a kiáltást, és arra nézek. Hát látom, hogy a konyhasátor egyik sarka meginog, behorpad, aztán lassan meghajlik az egész sátor, mintha ő is rőzsét keresne, és lassan eldűl jobbra. Akkor meggondolja magát, és ég és föld között megáll, lebegve, mint Mohamed koporsója.

28. oldal

+
>!
mesemoly P

Márki erre azt felelte, hogy túra nélkül nincs ripityom, és ne várjuk, hogy a sült galamb a szájunkba repüljön! Már miért ne várjuk? Én rendkívül elégedett lennék, ha időnként egy sült galamb berepülne a számba. Esetleg uborkasalátával, de a cékla se rossz.

121. oldal

+
>!
Daru

A rend nemcsak a lustaság ellensége, hanem a tétova bizonytalanságot, tehetetlen csüggedést is elkergeti, hogy helyet adjon a józan megfontolásnak és a tettvágynak.

Móra Könyvkiadó, 51. o.

+
>!
Daru

(…) a dühöngő anyaoroszlánnak sem szokták a hónalját csiklandozni, hogy: >de szép cicuska vagy!<

Móra Könyvkiadó, 150. o.


Hasonló könyvek címkék alapján


Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is