Pokoli szimfóniák 8 vélemény

Négy kisregény az Ördög tolmácsolásában
Molybolt

Prágában egy író és egy bárzongorista-detektív életének szálai futnak össze pár pillanat erejéig egy különös, fekete öltönyös férfi akaratának köszönhetően. Miközben betekintést nyerünk az emberi természet legsötétebb bugyraiba, a szemünk láttára elevenednek meg a gótikus város legendái…

Szabadkán egy hivatalnok bukkan megrendítő történelmi titkokra a lakása falai mögött, és miközben fenyegető üzeneteket kap, egy fekete macska keresztezi az útját újra meg újra…

Az 1600-as évek Torinójában egy jobb sorsra érdemes orgonaművész megírja élete fő művét, majd eladja azt egy furcsa alaknak. Évszázadokkal később a városba érkezik a kortárs orgonaművészet egyik legjelesebb alakja, és miközben nagyszabású karácsonyi koncertjére készül, a városban baljós események történnek…

Velencében, a karnevál kellős közepén egy részeg utcazenész készül a Canal Grande vizébe ölni magát – ám mielőtt megtehetné, egy pestisálarcos idegen lép elé, aki az életéről faggatja őt. A mese hátborzongató: tragédiák sorozata övezi…

Jonathan Cross, Michael Mansfield, Nolik Antal, Bíró Szabolcs és Angyal Sándor egyedülálló utazásra hívják az Olvasót első közös kötetük, a Pokoli szimfóniák lapjain. Miközben sorra járják Európa izgalmas történelmi helyszíneit, rejtélyekről, halálesetekről, legendákról, egyéni és kollektív tragédiákról mesélve, mindegyikük történetében felbukkan ugyanaz a személy, aki sejtelmes hangján suttogva egyben narrátora is a könyvnek: az Ördög.

Borítók 1

Fülszövegek 1

KiadásISBNOldalFordítottaIllusztrálta
Median, 20119788089459100316Ugrás

Sorozatpolc

A sorozat kötetei:

1. Bíró Szabolcs: Sub Rosa
  2. Bíró Szabolcs: A Sub Rosa tanulmányút
  3. Bíró Szabolcs – Nolik Antal – Michael Mansfield – Jonathan Cross – Angyal Sándor: Pokoli szimfóniák

Összes olvasás 13

!Sceurpien A 2011. május 24., 04:37

A Pokoli Szimfóniák egyedülálló mű, azt tekintve, hogy talán néhány kevéssé ismert szerző szedi össze képzelete legjavát, hogy valami maradandót alkosson, és mégis olyan minőségben teszik ezt, amit még a „nagy” íróknál is ritkán láthatunk. Lenyűgözően sok munka lehetett mind a szerkesztésben, mind az írásban, nem is beszélve a helyből magával ragadó borítóról. A könyv tele van ötletekkel, amik feldobják a szokásos antológiák felsorolás-jellegét, kezdve a könyv „adatait” leíró filmszerű főcímmel, egészen az Angyal Sándor által megformált Ördög megfelelően kiválasztott idézetektől hemzsegő narrációjáig. Valójában az igazán nagyszerű az, hogy a sötét és baljóslatú téma ellenére egyik alkotó sem ment át „dárkosba”, mindenki olyan színvonalon alkot, ami megköveteli a szépirodalom jelzőt.

!BridgeOlvas 2011. május 15., 19:19

Sokat töprengtem, hogy értékelhetném a 4+1 szerző 4 kisregényét, aztán rájöttem, azért nem haladok, mert mindenképpen összefüggő narratívaként akarom látni ezt a könyvet, mikor nem is az.
Van nekünk tehát négy különálló kisregényünk négy szerzőtől, amelyek négy külön értékelést érdemelnének. Egyelőre azonban maradjunk abban, hogy melyik jobban, melyik kevésbé, de mindegyik történet érdekes volt. Leginkább Jonathan Cross ördög-ábrázolása tetszett, @Bíró_Szabolcs történetéről pedig egy az egyben el tudom képzelni, hogy megesett néhány szerzővel – legalábbis az első fele. ;-) Amit azonban gendertudatos olvasóként feltétlenül kritikával kell illessek, azok a nőalakok, uraim, amelyeken még van mit finomítani.

7 komment
!sebőkzsófi 2011. szeptember 25., 14:52

Ez a könyv számomra az idei év meglepetése lett! A teljes képet nézve azt kell mondanom, nem hiszem, hogy van még egy ilyen kötet a magyar könyvpiacon, ha pedig be kéne sorolnom műfajilag, nagyon nehéz dolgom lenne. Talán a mágikus realizmushoz áll legközelebb: van benne krimi, thriller, dráma és egy csomó sajátságos íz. Egyszerre homogén és heterogén olvasmány, és igazán színes, nem nagyon tudtam letenni. Sokan Nolik Antal történetét tartják a leggyengébbnek, szerintem azonban rettentő erős, és hangulatilag gyakran a skandináv krimiket juttatta eszembe. A fél csillag levonás egyedül azért jár, hogy ne bízza el magát egyik szerző sem! :P

!seabird P 2011. november 10., 16:51

A könyv felütése előtt nem igazán tudtam, hogy mire számítsak, egy kicsit tartottam is tőle.
De már az első kisregény rögtön megfogott azzal, hogy az egyik kedvenc városomban, Prágában játszódik, és igazán átéreztem azt a rettegést, amit Gólem (már a neve is iszonytató) sejtelmes felbukkanása okoz.
A második történet tetszett a legjobban, annyira átjött az író Szabadka iránti szeretete, hogy élőben is kíváncsi lettem a városra, és itt izgultam leginkább a főszereplő sorsáért..
A Torinóban játszódó történet végét egy kicsit sablonosnak éreztem, de Nickolassen és Regina étteremben lejátszódó közjátéka talán az egyik legerőteljesebb jelenet a könyvben.
Az utolsó írásnál érdekes volt látni, ahogy a főszereplő élettörténete fokozatosan tárul elénk, újra és újra elgondolkodni az örök kérdésen: miért úgy történ, ahogy, és tényleg lehetett volna-e másképp is?
A történeteket remek hangvételű narrátor vezeti fel, megalapozva ezzel az egész könyv hangulatát.
Szóval summa summarum: kellemesen csalódtam az egész könyvben.:)

!elle P 2011. augusztus 10., 14:11

Húúh…most fejeztem be, és úgy döntöttem most írom meg az értékelést, míg teljesen a hatása alatt vagyok. Még mindig bennem van az utolsó bekezdés…annyira találó: „Itt van a Te legnagyobb ajándékod, mely nyomorba dönti legszentebb teremtésedet, a Földet. A legnagyobb adomány, amit egy felsőbb hatalom valaha is ajándékozhatott, a szabad akarat.”
Fantasztikus az egész könyv. Mind a négy történet lenyűgöző, de nekem valahogy az első kettő tetszett a legjobban. Olyan jó lett volna, ha azok hosszabbak, s esetleg egy-egy külön regényben íródnak.;))
Imádtam ezeket a hátborzongató történeteket, azt, hogy a Ördög szólalt meg, és az ő szemszögéből ismerhettük meg az eseményeket…nem hiszem, hogy olvastam már valaha olyan művet, amelyben az Ördög mesél (kivéve esetleg Az ember tragédiáját). Szerettem, amikor több szálon futott a cselekmény, amikor az író párhuzamosan mesélt két történetet (ez az első és harmadik kisregényben figyelhető meg). Szerettem, hogy ugyanaz az ördögi zsenialitás tükröződött vissza minden kisregény végén, és hogy olyan mély értelme volt minden egyes mondatnak, szónak.
Tetszett az írásmód, a mondatalkotás, a szavak használata. Olyan gyönyörűen voltak megfogalmazva egyes részek, hogy csak úgy ámultam és bámultam, hogy ennél szebben még az évszázad költője sem fogalmazhatta volna meg…egy-egy találó hasonlat, egy-egy gyönyörű metafora, vagy csak egy egyszerű gondolat… Nekem ezekből csak az művészi tökéletesség rajzolódott ki, és hogy ezek az emberek tudnak valamit.:) Pár gondolatot elolvastam többször, hogy jól az eszembe véssem, és esetleg én is használni tudjam a közéletben, valamikor.;))
Már a cím is nagyon megnyerő, beindítja az ember fantáziáját, az igényes borítóról meg nem is beszélve!
Hiába húzom, ragozom tovább, csak ugyanoda lyukadhatok ki: csodálatos volt a könyv, és rengeteg kellemes percet, órát szerzett, úgyhogy köszönöm az íróknak, hogy ilyen jó élményt szereztek nekem:)…és persze könyvet!

!Windham 2011. július 8., 21:59

Kicsit késve, de azért pótolom az adósságomat kedves Szabi!
Kezdem először a borítóval: Rég láttam ennyire tetszetős borított. Igaz, hogy nem a külső alapján választom a könyvet – amikor utoljára ezt tettem nagyon befürödtem a regénnyel. Itt viszont ha nem ismertem volna a szerzőket, akkor is leemelem a polcról. Egyszerű, de nagyszerű. Tökéletesen passzol a belsőhöz.
Ami leginkább megfogott a kisregényekben az a hangulat volt. Magával ragadott a könyv az első sortól és nem engedett az utolsó pontig.
Szabolcs regénye borzongatóan életszagú, mind, ami a családon belüli erőszakot, mind a kiégett regényírót illeti. Hab a tortán az Ördög kísértése. Szívesen olvastam volna részletesen a detektív és az író találkozásáról. De ezen kívül kiváló.
Nolik Antal írásával bajban voltam. Volt olyan, amikor faltam az oldalakat, de akadt párszor olyan is, amikor azt néztem mikor lesz már vége. Ilyenkor leginkább a stílussal volt gondom. Pl. „beindult bankhivatalnok”, „nem építész szaki”. Ha egy szereplő szájába adja az ilyen mondatokat azzal nincs semmi bajom, de így, hogy ez a stílus végigkísérte az egész kisregényt nem volt túl szépirodalmi.
Michael Mansfield írása volt a legmisztikusabb. Mindkét idősík szereplői felett ott magasodott valami nagyobb hatalom. Valami erősebb. Tisztában voltak azzal, hogy egy olyan harcba csöppentek, amelyben halandóságukból fakadóan ők csak bábuk.
Jonathan Cross kisregénye egy igaz felemelkedés és bukás történet. Amolyan Carlito – útja misztikus változatban. Az ő helyszínei tetszettek a legjobban. Velence szinte megelevenedett. A kocsmák, a börtön, a kórház, mintha ott lettem volna.
Angyal Sándor Ördöge sziporkázó. Humoros. Közben pedig elgondolkodtató. Bár szerintem, aki mélyen vallásos nagyon megbotránkozik majd az olvasás közben. Pimaszul odamondogat az egyháznak és neki is.
Összegzésül csak annyi várom a következőt!!!

!natalie  2011. június 17., 09:50

Két nappal később felhívták, és közölték vele, hogy ha hajlandó beleírni egy romantikus szálat, illetve lecseréli a kétségbeesetten negatív befejezést egy gyönyörűségesen pozitívra, akkor kiadják. Így lett belőle hetvenezerpéldányos.
Sosem tartozhatott az ötvenpéldányosok közé.
Sosem válhatott művésszé.

- Bíró Szabolcs: A Corelli-kísérlet -

!elle P 2011. augusztus 11., 11:38

Ez a világ teteje, kedves – mosolygott rá Nickolassen. – A Csomolungmáról lenézve vajmi kevés életet láthat. Csak jeget, havat, fagyot és mozdulatlanságot. Ám innen az embert láthatja. Az embert és az egész világot. Innen beleláthat a lelkekbe is. Akár vezérelheti is őket e billentyűkel, hiszen minden egyes billentyű egy kapcsoló, ami az emberi szívet hangolja. Ilyen varázshatalma van a muzsikának, kedves. Ilyen erőt képvisel.

!elle P 2011. augusztus 11., 11:41

Nagyjából ez volt életének az utolsó olyan időszaka, amikor még birtokolhatta az irányítás érzetének illúzióját. Tekinthető ez élete csúcspontjának is, mert mi egyéb lehetne jobb, mint egy olyan reggel, amikor az ember elhiheti, hogy ha keményen küzd, akkor sorsa jobbra fordul, álmai valóra válnak.

!elle P 2011. augusztus 11., 11:45

Tony már hosszú ideje bámult a lába előtt egyre szélesedő szakadékba. A mélység már régóta csábította. De annyi várakozással eltöltött év után most érkezett csak el a pillanat, mikor a talpa alól eltűnt a talaj, és végre megkezdhette örökké tartó zuhanását.

!elle P 2011. augusztus 11., 11:49

– Van, aki azt tartja, hogy minden döntésünkkel megöljük a jövő valóságának egy darabját. Kiválasztunk egy számunkra megfelelő megoldást, míg a másikat hagyjuk elkárhozni.
– Ezek a születések előtt megölt valóságok később megbosszulják magukat.
– Magának különös érzéke van, hogy akaratán kívül a jövőjének legtöbb valóságát meggyilkolja. Talán azért üldözi a balsors, mert már túlságosan eltávolodott korábbi önmagától. A kudarc vált megszokottá, így bármennyire is igyekezni akart, valahol legbelül a bukást várta.

Blogbejegyzések

Pokoli szimfóniák – Négy kisregény az Ördög tolmácsolásában · BridgeOlvas