Polcra

Benkei Ildikó – Jámbor László: Prófécia Szomolyáról – Kaló Imre borásszal beszélget Benkei Ildikó és Jámbor László

Szomolyán, 150-200 éves vagy még öregebb pincék egyikében beszélgetünk. Ez a hely, ahol álltunk, biztos, hogy még ennél is idősebb. Megélték azt a kort, amikor ebben a faluban több mint 15 ezer darab cseresznyefa virágzott. Egyenként 50-100 kiló termést adva. Létezett 400 hektár zártkert, amelynek a fő növénye a cseresznye volt, de bőven termett mellette a szőlő és minden más gyümölcs a legnagyobb változatosságban. Az itt élők közül legalább 300 ember pontosan tudta, mikor és hogyan kell szántani, mikor kell vetni, mikor kell aratni, hogyan kell kenyeret sütni. Legalább 500 éve ismerik a kenyérkovászt, folytonossága generációkon keresztül a mai napig tart. Tudták, mit jelent a természetes élet, és mit jelent az emberi szorgalom. Ma viszont kifigurázzák azokat, akik ezt a szorgalmat próbálják újraéleszteni.

Borítók (2)

Fülszövegek (2)

Sorozatpolc

További kötetek: Borbély László: Egy önveszélyes ember – Reviczky Gáborral beszélget Borbély László, Benkei Ildikó: Válaszút vándora – Kallós Zoltánnal beszélget Benkei Ildikó, Szőnyi Erzsébet: Hiszek a zene erejében – Mezei Károly, Fazekas Valéria: Citius, altius, fortius! – Schmitt Pállal és Makray Katalinnal beszélget Fazekas Valéria, Fazekas Valéria: A sas repülni vágyik – Gyurkovics Tiborral beszélget Fazekas Valéria, Benkei Ildikó: A fénygyújtogató – Böjte Csaba atyával beszélget Benkei Ildikó, Benkei Ildikó: Angyal, vigyél hírt a csodáról – Wittner Máriával beszélget Benkei Ildikó, Benkei Ildikó: Vetni kell, és várni aratásig – Koltay Gergellyel beszélget Benkei Ildikó, Fazekas Valéria: Lészen csillagfordulás – Kondor Katalinnal beszélget Fazekas Valéria, Benkei Ildikó: Madárnyelven – Petrás Máriával beszélget Benkei Ildikó, Benkei Ildikó: Lujos – Kő Pállal beszélget Benkei Ildikó, Kozma László: Nemzet, család, történelem – Skrabski Árpáddal beszélget Kozma László, Fülöp Zsuzsa: Mint szűkölködők, de sokakat gazdagítók – Kuklai Antal körömi plébánossal beszélget Fülöp Zsuzsa, Dvorszky Hedvig: Megfogyatkozva – Kovács Gergelyné kultúrtörténésszel beszélget Dvorszky Hedvig, Dvorszky Hedvig: Gondos gazdaként alázattal szolgálni – Bethlen Farkassal, Verőce polgármesterével Kondor Katalin beszélget, Mezei Károly: Beteg társadalom, egészséges nemzet – Kopp Mária orvos-pszichológussal beszélget Mezei Károly, Kozma László: Láttuk az Úr csillagát – A csíkmenasági Köne Ambrussal beszélget Kozma László, Szervátiusz Klára: Mindörökké, Erdély – Szervátiusz Tiborral beszélget Szervátiusz Klára, Sághy Marianne: Mindennap hazajöttem – Szabó Ferenccel beszélget Sághy Marianne, Dvorszky Hedvig: A római vendégváró – Szőnyi Zsuzsával beszélget N. Dvorszky Hedvig, Mezei Károly: Magyarország szíve vidéken van – Hámori Józseffel beszélget Mezei Károly, Kozma László: Gyökerek és fények – Kozma Imrével beszélget Kozma László, Fazekas Valéria: A tánc az életem – Novák Ferenccel beszélget Fazekas Valéria, Patonai Adrienne: Üzenet mindenkinek – Ferencz Évával beszélget Patonai Adrienne, Kozma László: Hiány és teljesség – V. Majzik Máriával beszélget Kozma László, Fülöp Zsuzsanna: „én onnan is a zöld mezőt látom” – Csete György építésszel beszélget Fülöp Zsuzsanna, Benkei Ildikó: Szent István gyermekei – Nyisztor Tinkával beszélget Benkei Ildikó, Mezei Károly: Tett és semmi más – Szinte Gábor festőművésszel beszélget Mezei Károly, Mezei Károly: Fölemelkedni vagy lesüllyedni? – Taxner-Tóth Ernő irodalomtörténésszel beszélget Mezei Károly, Mezei Károly: Én itthon vagyok otthon… – Náray-Szabó Gáborral beszélget Mezei Károly, Kocsis Klára: Derűs borúlátó – Tüskés Tiborral beszélget Kocsis Klára, Fazekas Valéria: Az ütések alatt – Melocco Miklóssal beszélget Fazekas Valéria, Benkei Ildikó: Ora et labora! – Várszegi Asztrikkal beszélget Benkei Ildikó, Fülöp Zsuzsanna: Az ember képes átlépni a saját árnyékát! – Széles Gáborral beszélget Fülöp Zsuzsanna, Patonai Adrienne: Közös hazában! – Farkas Flóriánnal beszélget Patonai Andrienne, Kozma László: Nagyváradi harangszó – Tempfli Józseffel beszélget Kozma László, Fazekas Valéria: „Költő” a kamera mögött – Sára Sándorral beszélget Fazekas Valéria

Címkék

Most olvassa

Várólistán

Kívánságlistán

Top értékelések

Top idézetek

anika 3 hónapja 1× kedvenc

Én a borommal a szeretetet üzenem, a barátságot, a megbékélést. Üzenem, hogy az élet akkor szép, amikor egymást segítjük az értékteremtésben. Akinek megüli a gyomrát ez a gondolat, amit a borommal együtt le kell „nyelnie”, az nem érzi a pincében jól magát. De egyre többen érzik jól magukat, és egyre többen jönnek ide azért, mert az élet egyszerű valóságával szeretnének találkozni. Itt találkozhatnak vele.

Mafia 2 hónapja

Építeni csak az erkölcs alapján lehet, a tudás mélységével, amelyben a Hermann Ottó-i értékrend érvényesül, a modern kori polihisztori világ, amelyben nem a Bill Gates-i köldökzsinórt fogdossák, hanem a természetben igazodnak el, és tudják, hogy miért nő ebben az égövben kocsánytalan tölgy.

Külső linkek