A Megsebzett szabadság nyílegyenesen a top listám élére ugrott, elég biztos helyre fészkelve be magát.
Már eddig is Benina volt a kedvenc magyar íróm, de ezután kétség sem fér hozzá, hogy az a világ, amit ő képes teremteni lélegzet elállító. Nem tudom, hogy csinálja, de az utolsó lengedező fűszálig mindent láttam magam előtt, már már éreztem a napsütést, havazást, vizet és mindent. Le a kalappal előtte.
Amióta olvasgattam az idézeteket, már nagyon vártam, hogy végre a kezembe foghassam egészben, mert megfogott, szeretem a történelmi témákat, és ez nem az a száraz törikönyv féle feldolgozás, hanem egy valós érzelmekkel átszőtt történet. Örülök, hogy jobban megismerhettem általa az őseinket (még ha, volt is olyan része,ami csak fikció) akik ugyanúgy éreztek, mint mi magunk. Tetszett az ahogy Flavia makacsul, minden érzelmét beleadva küzdött a barbár magyarok ellen és, hogy végül a gyűlölete átcsapott szerelembe. Ez annyira szépen volt átvezetve, hogy szinte észre sem lehetett venni, mikor fordult meg. tetszettek Flavia és Daval csípős párbeszédei, megjegyzéseik, az ahogyan egymáshoz viszonyultak.
Daval hiába volt hatalmas, félelmetes, tiszteletet parancsoló, a szíve mélyén egy kedves, érző lélek, akibe igenis sok tisztelet és szeretet szorult.
Imádtam az 5 testvért! Hunor és Ernakh lett Daval mellett a két nagy kedvencem, ők halálosak, de Hanga és Zombor is közel került a szívemhez. Az egymást közt lefolytatott párbeszédek, ugratások és az, ahogy egymással bántak, óvták egymást és bármire képesek lettek volna a másikért- nagyon megragadtak :)
Bazal, Gara, Vazul és Gyöngyvér – ők is roppant érdekes és szerethető karakterek, ugyanúgy, mint Botar, bár ő nem szerepelt sokat, de annál bölcsebb volt.
Balmazt és Kajdont ki nem álltam…
Maga a történet nem akart több lenni , mint ami és éppen ez a legnagyobb varázsa. Nem kellenek ide hű, de nagy szálak, ez inkább az érzelmekről, összetartásról és a családról, na meg a hűségről szólt.
Két szívszorítóan gyönyörű része is volt: Az Eskü az leírhatatlanul hideg rázós Igen Daval, én ugyanígy letenném neked az Eskümet , a másik Flavia utolsó mondatai a könyv végén.
Nagyon várom a folytatást, mert már most komoly elvonási tüneteim vannak. Na meg azért kíváncsi leszek Zombor sorsára és Gyöngyvér és Ernakh kapcsolata is nagyon érdekel, na meg szegény Hunor is, akinek remélem Happy End-et szán Benina, és Hangára is kíváncsi leszek, de, ha még Davalról és Flaviáról is olvashatnék az maga lenne a mennyország :D
Olvassátok el, mert kihagyhatatlan!
Ui: Kihagytam az állatokat, pedig ők fontos részt képeznek. Ezmi, Zen és Vihar. Az külön csodálatos, ahogyan Daval és az állatai szavak nélkül is megértik egymást, annyira szépek azok a részek is.
Ezmi- ő nem sokat volt még, de már most tudom, hogy nagyon nagyon fogom szeretni :)