!

A Tesó Kódex 138 csillagozás

Barney Stinson – Matt Kuhn: A Tesó Kódex

Mindannyian valamilyen belső viselkedési szabályzat szerint éljük életünket. Vannak, akik ezt erkölcsnek nevezik. Mások vallásnak. De azok a Tesók, akik nem ötölnek-hatolnak, hanem behatolnak, úgy hívják: a Tesó Kódex.

Ami a történelem folyamán eddig csupán egy szájhagyomány útján terjedő, elnyelvelt elvrendszer volt, most először írott formában is a világ Tesóinak kezébe kerülhet. Sőt, a világtörténelemben először magyarul, hogy a magyarok is megtudhassák, mitől dagad a sok pannon halma, és megismerhessék a Tesó-trikolort: a piros lámpás fehérnép mindig zöld utat ad! E szabatos szabályrendszer betartásával bárkiből igazi Tesóbálvány válhat.

BARNEY-RÓL, BARNEY-TÓL

Az egyedülálló Barney Stinson egyedülálló, de sohasem egyedül álló, jóvágású polihisztor, akinek a legnagyobb húzása (prózai értelemben) az volt, mikor a blogszférát a feje tetejére állítva a www.barneysblog.com-mal. Barney 83 különböző hangszeren játszik, de sohasem lóg a szeren: rekorddöntő… (tovább)

Eredeti mű: Barney Stinson – Matt Kuhn: The Bro Code

Eredeti megjelenés éve: 2008

Hirdetés

Kedvencnek jelölte 12

Most olvassa 5

Várólistán 62

Kívánságlistán 41

Kölcsönkérné 3

Elcserélné vagy eladná

>!
1.100 Ft ★★★★★ Eladó
kolika könyve
>!
900 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Kristóf_Szabó könyve
>!
Elcserélhető
bnori89 könyve

Kiemelt értékelések

+
>!
Életveszélyes_és_Tilos 
Barney Stinson – Matt Kuhn: A Tesó Kódex

Én is tesó akarok lenni!
A 22. cikkelyre hivatkozva:
Nincs olyan szabály, amely tiltaná, hogy egy nőből Tesó váljék.

3 hozzászólás
+
>!
Merielle
Barney Stinson – Matt Kuhn: A Tesó Kódex

It was Legen…wait for it…Dary! Tipikus Barneys beszólások, tipikus Barneys viselkedések, avagy hogyan legyünk olyan legendásak és királyok, mint Barney Stinson. Itt mindent megtalál az ember (vagy ember lánya) hozzá, szívesen lennék én is Tesó. Te is? *pacsi*
Általában nem szoktam szeretni a sorozatokból adódó könyvet, de ez nagyon jól sikerült, vicces és hasznos is. :D Sokan nézik ugye az Így jártam anyátokkal, úgyhogy kicsit könnyebb lesz megérteni ezek után a férfiakat, ha ők is aszerint csajoznak.
Most már csak valakinek meg kéne írnia a Bula Regulát is, a Női kódexet, szívesen olvasnék egy olyat is.

Barneysodtál már? Kész vagy Barneysodni? Akkor öltönyt fel!

6 hozzászólás
++
>!
FFG
Barney Stinson – Matt Kuhn: A Tesó Kódex

Mit mondhatnék? Barney hangjával, és gesztusaival jött át az egész kódex, ami tipikusan barneys megszólalásokat tartalmaz. Aki szerette a karaktert az Így jártam anyátokkal sorozatból, az már tudhatja, milyen, aki meg nem, bátran tegyen egy próbát…

+
>!
Pável P
Barney Stinson – Matt Kuhn: A Tesó Kódex

Barney Stinson tul'képp csak egy mellékszereplő egyik kedvenc sorozatomban*, mégis lemos mindenki mást a képernyőről – a figura és a színész egyaránt érdekesebb, mint bármelyikük a jövendőbelijét kereső Ted asztaltárságából.

Na de tegyük méltó helyére ezt az opus magnumot! (nem, Tesók, most nem a arról dumálok.) A mű a világirodalomban egyedülálló módon ötvözi a szikár jogi constitutumok komolyságát és a bővérű humor léhaságát, bár tesóalkotmány, lehet felette röhögni is, persze csak ha a csajunk nincs otthon, mert még belenéz – bár ez sem tragédia, pasifelügyelet mellett nem gond, mert megmutathatjuk neki az egyetlen, csajoknak szóló fejezetet (ha elöl felejtenénk, itt hagyjuk nyitva), ami meggyőzően félrevezető, csak legyint ránk, és megy vissza körmöt ráspolyozni. (Bár a Tesó-ősatyák hatalmas lehetőséget rejtettek itt el, ami a női életpálya modellt illeti: feltalálták – és egyben hozzájárultak – a női szárnysegéd intézményéhez – ami zseniális trükk! Részletek, fortélyok és használati útmutató a könyvben. Csak nehéz kinevelni őket rájuk találni…)

Nagyon élveztem a humorát, amit persze nem kell komolyan venni – bár a szinte véletlenül, elszólásképpen említett női változat, amibe szerzőnk egyszer belekukkolhatott egy pillanatra, a Bula Regula felcsigázta az érdeklődésemet…

Ami feltűnő benne, az a harsány homofóbia, ami vicces ugyan, de különös, ha tekintetbe vesszük, hogy a Barneyt zseniálisan megformáló színész az egyik leghíresebb melegceleb**, így kissé stichje lesz a dolognak (annál jobb színész, hogy felülemelkedik ezen – immár sokadik évad óta). Persze a könyvhöz Barneynak, azaz Neil Patrick Harrisnek semmi köze, viszont a szerzőnek van köze a sorozathoz, az egyik epizódíró a sokból, így ő csak a sorozat szellemiségének megfelelően lehúzott még egy előbőrt…

A könyv humorának sajátossága amúgy a rengeteg szójáték, és ennek magyarítása nem lehetett kis meló, így külön gratulációt érdemel Gyurkovics Máté és Pusztai Péter: kösz, Tesók!

p.s.
A kötet mellé nemrég kiadott zsebkönyvnyi „tutikalauz” zömmel (vagy tán egészen?) ebből válogat, de sajnos éppen a leggázosabb poénokból, szóval nem ajánlanám.
http://moly.hu/konyvek/barney-stinson-matt-kuhn-tutikalauz-tesoknak

* http://hu.wikipedia.org/wiki/Barney_Stinson
http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%8Dgy_j%C3%A1rtam_any%C3%A1tokkal
** http://hu.wikipedia.org/wiki/Neil_Patrick_Harris

5 hozzászólás
+
>!
Adrikaaa
Barney Stinson – Matt Kuhn: A Tesó Kódex

~ 122. cikkely ~

Egy Tesó mindig pörög. Mindig.

Ez most azt hiszem jól esett. Kellemes olvasmány volt, mely néhol igencsak megnevettetett. Sok-Sok kettőspontdé és láv Barney. :D

+
>!
Anitiger P
Barney Stinson – Matt Kuhn: A Tesó Kódex

Igen szomorú, hogy szinte hallottam Markovics Tamást Barney S. magyar hangját ahogy mondja ezeket a marhaságokat :)
Miért is vontam le 1 pontot? Mert kicsinyes nőszemély vagyok, aki nem tudta kitölteni a Homályween-i feladványt a 127. Törvénynél! Csakis emiatt!
Amivel még sok időm ment el a könyv olvasása kapcsán: a 122. Törvénynél szereplő összes dalt végighallgattam akár ismertem, akár nem.
Összességében haláli gyerek ez a Matt Kuhn, hogy kitalálta, megírta és kiadatta – és Barney-val eladta a Tesó Kódex-et! Az egész annyira precízen van összeállítva, hogy tényleg el lehetne menni Suit Up!-os estéken tesókkal csajozni! vagy pasizni ugye, hiszen gondolom a női szárnysegédnek is besegítenek a tesói nemde?

+
>!
kinyike
Barney Stinson – Matt Kuhn: A Tesó Kódex

Jó volt! Nem mondom, hogy nagyon jó, de tetszett. Azért olvastam el, mert a sorozatot imádom! *-* :D Kíváncsi voltam, hogy milyen „törvények” vannak még Barneytól, amiket eddig még nem hallottam. Az összes törvényt Barney hangján hallottam, és az olvasásközben is az Így jártam anyátokkal járt az fejemben! Vicces, és rövid, kikapcsolódásnak nagyon jó! :)

+
>!
abstractelf
Barney Stinson – Matt Kuhn: A Tesó Kódex

Vicces volt, és hihetetlen vágyat ébresztett bennem, hogy megnézzek pár HIMYM-et.

+
>!
Kati8814
Barney Stinson – Matt Kuhn: A Tesó Kódex

>.< ….és tényleg ilyen idióták a pasik :D de most komolyan!! Amúgy sokat nevettem rajta! :)


Népszerű idézetek

+++
>!
mazsa P

A tesó olyasvalaki, aki odaadja neked a pólóját, ha ő már nem hordja többet. A tesó olyasvalaki, aki megfekszik azért, hogy te megfektess valakit. Röviden, a tesó egy életre szóló társ, akiben megbízhatsz, hogy mindörökké ott lesz melletted, kivéve ha más dolga van.

Mi is az a tesó?

+
>!
Natasha

Tesógédlet: Hogyan dobjunk egy csajt hat, vagy annál kevesebb szóval
„Talán legközelebb próbálkozz körettel.”
„Aranyos! Látom, te is bajuszt növesztesz.”
„A csaj olyan, mint te fiatalon.”
„Szívesen fizetnék neked egy mellplasztikát.”
„Bocsi, de kidobtam a cipőidet.”
„A húgod bezzeg nem ellenkezett.”

21. oldal

1 hozzászólás
+
>!
errant

Kezdetben nem vala Tesó Kódex. Ez elég kellemetlenül érintette a világ első Tesóit – Káint és Ábelt. Megegyezéses alapon meghatározott viselkedési szabályok híján Káin megölte Ábelt, és elkövette a történelem első Tesógyilkosságát. Büntetésképpen Káin örök magányra ítéltetett (ő Tesómentes, ó!). Hogy miért? Mert szárnysegéd nélkül az ég egy adta világon semmi esélye nem volt csajokat felhajtani.
Évszázadokkal később, egy spártai Tesó meg egy trójai Tesó összetűzésbe keveredett egy Heléna nevezetű csaj miatt.

A Kódex eredete, 17. oldal

12 hozzászólás
+
>!
psn

Egy tesónak mindig kötelessége viszonoznia a kört, mikor tesóival italozik.

KIVÉTEL: Egy tesó mentesül a szabály alól, ha tesója olyan italt rendel, amiben ernyő van.

65. törvény

+
>!
Brigi007

Egy Tesó sosem hordhat pinket. Még Európában sem.

47. cikkely, 78. oldal

1 hozzászólás
+
>!
Tmea

A kezdet kezdetén nem volt Tesó Kódex…ami nagy pech volt a világ első tesóinak- Káinak és Ábelnek.

+
>!
Merielle

Évszázadokkal később, egy spártai Tesó meg egy trójai Tesó
összetűzésbe keveredett egy Heléna nevezetű csaj miatt. Tudom
én, hogy a Heléna nem a világ legdögösebb neve, de a hírek
szerint olyan arca volt, amelyért „ezer hajó kel át a tengeren", úgyhogy képzelhetitek, a mellei milyenek lehettek.

+
>!
Fleur_Rouge_Cerise 

Egy tesó sohasem kér útbaigazítást, ha eltéved.

KIVÉTEL: Egy Tesó kérhet útbaigazítást egy dögös csajtól, aki ismerősnek tűnik a környéken.
KIVÉTEL: Egy Tesó akkor is kérhet útbaigazítást egy dögös csajtól, ha úgy tűnik, a csaj is el van tévedve.
KIVÉTEL: Egy Tesó akkor is kérhet útbaigazítást egy dögös csajtól, ha egyáltalán nem is tévedt el.

141. oldal, 99. cikkely

1 hozzászólás

Ha tetszett ez a könyv, akkor ezeket is olvasd el