Damage Report 11 csillagozás ↑ 21%

Bari Máriusz: Damage Report

Hogyan képzeltük el a jövőt – és mi lett helyette?
A DAMAGE REPORT a kétezres évek kordokumentuma az életünkről, kapcsolatainkról, internetekről, értékrendekről, szexről, technológiai újdonságokról és régiségekről, egy szóban: rólunk.
Hogyan képzeltük el a jövőnket? És mi lett helyette? Hogyan működnek a jövőkutatók? Mik azok, amiket nem jósoltak meg, de megkaptunk? Milyen egy közösségi oldal az üzemeltetők oldaláról? Hogyan értjük a zenét, más kultúrákat és egymást? Milyen kulturális mozgalmak vannak a Tron és a Mátrix mögött? És tényleg van internetkapcsolat a Föld és a Mars között? Ezek a könyv legártatlanabb kérdései.

Mangafan, Budapest, 2012

Lahara SP

Nem vagyok egészen biztos benne, hogy ez a könyv nekem íródott. De a Dead Can Dance hallgatása olvasás közben sokadik dimenzióba visz, így már az sem zavar, hogy olyat olvasok, amit nem értek.
Ehhez kellett volna mellékelni egy magyar-damage szótárt is.
Aztán mégis realizáltam, hogy mégis célközönség lehetek. Sőt, valószínűleg baj, ha ezt nem veszem észre.

Anno bejelöltem a Rukkolán, de persze nem sikerült beszerezni. Pedig ennél már az elején eldöntöttem a rerukkot, mert csak elolvasni akartam, nem megtartani. De miután felkerült a letölthető verzió a hivatalos oldalra, így megváltoztak a dolgok. De az igaz, hogyha lenne pénzem – szórni –, akkor már régen megvásároltam volna, és azt megtartanám, sőt kölcsönadnám a tesómnak is.

Kéremszépen.
Én LE VAGYOK NY-Ű-G-Ö-Z-V-E. Így.
Csupa nagy betűvel.
Pedig még a felénél sem járok.
Hát „mi” tudunk ilyet is? Jó persze, persze, vannak magyar kiválóságaink szép számmal, csuhajja, de azért ez a műfajában (is) odab*sz.
Én mindig úgy gondoltam, hogy az okos szőkék táborát gazdagítom (sőt, meg merem kockáztatni, hogy némely ismerősöm is ezt gondolja), és mint ilyen, nem kis stréber voltam annó, amikor is az iskolapadot koptattam.. De nem röstellem bevallani, hogy az értelmező olvasás terén úgy látszik felejtettem, mert rendesen megesett velem már többször is, mióta olvasom hogy vissza kellett lapozni és meditálgatni ezen-azon.
Ami persze nem baj, sőt!
Mióta olvasom, a leglátogatottabb oldal a lapitopin nem a fészbúk , hanem az idegen szavak szótára no meg a jó öreg gógli. Olyan, a napjainkban is igen gyakran használt szavakat tanultam meg, mint „kúrópoke”, „hétrőfös koponyányimonyók” vagy a „stay vigilant”. És még sorolhatnám. A jelen korkép ábrázolása az valami félelmetesen űberbrutálmetál. Rendesen elgondolkodtatott helyenként, hogy vajon én is ilyen sekélyes-felszínes tagja vagyok-é a társadalomnak- és ugye azt gondolom, hogy NEM, de nyilván igen. Vagy mégsem? Szó, mi szó, szem nem marad szárazon (nekem egyébként a röhögéstől könnyezett be helyenként, szóval így-vagy úgy, de könnyes lesz!). És nem mellékesen (D alatt nem játszunk- én ezt a könyvben olvastam ám!) olyan tömény az anyag, mármint a könyv, 1 oldalban annyi az információ, hogy csak lesek, mint a lufiárus kislány a nyílzáporban- de tetszik, na!

ps.:kiegészítő értékelés, ha végigolvastam.
ps2.:(nem pléjsztésön 2…) annyi jó szöveg van benne, hogy akár az egész könyvet bepattinthatnám egy idézetnek. De ezt sajna nem lehet, úgyhogy aktívan jelölgetem őket és osztom Veletek.

——————————————————————————————————————————–
Vége. ESS PÁNIKBA. Áll a borító hátulján.
Akarva, akaratlanul a h2g2 alapmondata ugrik be, hogy pontos legyek: Don't Panic!
Igyekszem, oké, igyekszem.
Az egyik szemem sír, a másik meg, ja, hogy az is.
Hétköznapiságról nem beszélhetek, az ki van zárva.
Én még ennyit nem gógliztam meg vikiztem, mióta állandó internet kapcsolatom van. (2007. május) Összesen.
Szóval élvezte a pofim, hogy nem csak úgy „ülj a popsidon és olvass!”, hanem rendesen kutakodnom kellett, hogy megértsek ezt-azt.
Meg jó volt a téma, mármint abból a szempontból, hogy én ezt idáig így nem. Mármint ez a cyber dolog.
Na, és érdekelt, meg izgalmasnak találtam, meg más volt, szóval lekötött. Illetve gondolkodóba ejtett.
Azért valljuk be, nem sok olvasnivaló vált ki az emberből (legalábbis belőlem) olyan ingert, hogy na, akkor ezen most gondolkodjunk el! Nee, most ne vegyük ide az ezo könyveket-írókat, jó?
(Előre is elnézést [igenigen én is olvastam] a rajongóktól, de ehhez képest a végsőkig elcsépelt vámpírfarkasjány atom szerelmitrigonus
csak folyamatos betűhányadék, mármint ha azt vesszük alapul, hogy mire inspirál. Hát gondolkodásra tuti nem. A többibe ne menjünk bele.)
És tanultam belőle sok mindent is (ki az a Papa Legba, mi az a bukkake [ te még nem? keress rá gyorsan!;) ], mi az a GTFO,
hogy a cyber, mint olyan, milyen hatással volt aaa MINDENRE, gondolok itt zenefilmVILÁGstílus és megannyi más is)
azon kívül, hogy sok kellemes estét töltöttünk el együtt.
Továbbá most, hogy ilyen irányba is nyitott a kis érdeklődésem, rájöttem, hogy el kell, mit el kell? muszáj elolvasnom
William Gibson Neurománcát! Nagyon sürgősen.
Szóval felcsaptam kívánságlistára, meg azért a biztonság kedvéért kölcsönkérősbe is.
Szóval szánj meg (shrekcicaszem), maximum behúzom.
Dehogy, csak vicceltem (vagy nem), küldd el nyugodtan.
Ha olvastad, és nem jött át, na akkor kurvára ESS PÁNIKBA, mert gond van, és menj vissza BuciMacit lapozgatni, jó?
Nálam ez most 5/5.
Meg egy pacsi. Vagy kettő.

csobi SP

Vigyázat! Felnőtt tartalom.

21. Az átlagfelhasználó hozzáállása a közösségi oldalakhoz: nem vagyok hajlandó fizetni semmiért sem, de abból is úgy akarok kijönni, hogy lehetőleg még fizessenek is nekem. Ha nem fizetnek nekem, akkor szolgáltatást akarok kapni. Ha a szolgáltatás szünetel, leáll vagy fizetőssé válik, akkor jogosan áll feljebb nekem, hiszen az interneten minden ingyenes, tehát ez is, tehát jár nekem. Ha nem tetszik nekem az, amit ingyen csináltak nekem mások, akkor felháborodhatok, elküldhetem az összes stábtagot a mocskos kurva anyjába és otthagyhatom az egészet és komplett baráti körömet is elvihetem onnan.

337. oldal (Budapest, MangaFan, 2012)

Mercury

A múltat megismerni fontos, a múltban élni felesleges, a jövőről álmodozni butaság, a jövőt megtervezni alapvető fontosságú, a jelent meg megélni kell.

csobi SP

13. Ugyanilyen a közösségi oldal kialakítása is, bármennyit tesznek hozzá a felhasználók, a mögöttes gárdának, a designernek, programozóknak, főszerkesztőnek, adminoknak kell felügyelniük a rendszert, legyen szó technikai problémáról (nem tudok regisztrálni, jelszót váltani, kilépni, levelet írni, képet törölni, feltölteni, posztolni), biztonsági problémákról (már megint megtörtek minket a törökök, az olaszok, a kínaiak, a saját felhasználóink, nem működik a PayPal, nem nekünk fizetnek a felhasználók, hanem nekem, miért nekem fizetnek, miért nem többet fizetnek nekem, miért tudják a felhasználók a saját profiljukat feltörni és átdesignolni, ha nem hagytuk nekik), elvi problémákról (meg kell írni a felhasználói szabályzatot, át kell írni, módosítani kell, ha nem hagyunk politizálni senkit, akkor se a bal, se a jobb ne kezdjen el mondani semmit, értem, hogy a politika fontos, de polneutrálisok vagyunk, tartasd be, miért én tartsam be, én balos vagyok, én meg jobbos, én nem tudom, hol állok, jól van, te autista vagy, te viszed), kávéval, kokainnal, asszonnyal és zenével kell ellátni az adminokat, akik napi tizensok órában ülnek a fórum előtt és kiabálnak a tapasztalatlan, de önérzetes tizensokévesekkel, aztán nem kiabálnak, csak üveges szemekkel cigiznek a pepitamintás konyhában és merednek maguk elé.

335-336. oldal (Budapest, MangaFan, 2012)

zakkant

A valóság olyan, mint az origamipapír. Könnyedén hajlítható, csavarható, formálható, elvágható, felgyújtható és ha meghúzzák a farkát a belőle csinált darunak, mozgatható a feje

Vigyázat! Felnőtt tartalom.

Ott elveszítem a hitem a világban, amikor a hogyan legyünk jobban csillámláma mellett még valaki azt a kvízeredményt is megosztja velem, hogy ő kettes típusú kanyargósan kinyomott foscsík.

Eowyn P

(…) öt év alatt pedig bármit elfelejtünk, mit öt év, amikor a majom alakú kávébokor nyolc óra alatt nő ki a Farmvilleben, leplántálok huszonkétszer huszonkét mezőt mínusz a farmházam, a csokoládés tejet adó fekete bárányaim meg a szép színes léggömböm és csak két nap múlva megyek vissza úgy, hogy rámrohadt az egész. Úgyis tudjuk, hogy aki a munkahelyi értekezleten két asztallal arrébb ütemesen kattintgat, az lucernát meg paradicsomot arat, profitgyártás helyett. Tudom, csináltam. Tudod, te is.

zakkant

Nem számít a távolság meg az időzónák különbözősége, nem számít az, hogy valami ismeretlen nyelven van, nem számít a dolgok újdonságértéke. Ha net van, minden van.

Eowyn P

Egy gyermekkoromban olvasott orosz scifiből még arra is emlékszünk, hogy 8 Hz a FÁJDALOM frekvenciája. Nem, nem annyi. Igen, kipróbáltam.

Eowyn P

Egy kalap alá venni diákokat és parlamenti képviselőket meglehetősen fejlett iróniáról tesz tanúbizonyságot, bár mindkettő zárt helyen ül, néz ki a fejéből, szív, aztán felkészül a prezentációra és mond valamit, (…)

Dominik_Blasir

Ha nem tudnám, hogy futurista vágyálmot olvasok, azt hinném, hogy a Ghost in the Shell és a Transmetropolitan keveréke van az orrom előtt. Kurzweil 2040-ig kistucatjával dobálja a valláspusztító technológiai szintlépéseket: elfelejthetjük Leonardo reneszánsz férfiideá(l)ját, a nanorobotok ugyanis első körben becsatlakoznak az anyagcserénkbe és kiiktatnak pár felesleges szervet (ez szerinte a test 2.0), aztán a testünk is felesleges lesz és mindenki egy nanorobotokból álló felhő lesz, amit test 3.0-nak fogunk hívni, nekem ilyenkor jut eszembe a cyberpunk gonzo örök-elégedetlen újságíró karaktere, Spider Jerusalem, aki ránéz egy szóbanforgó felhőre és azt mondja neki, jobban szerettelek, amikor még volt arcod, mert azt be tudtam verni.

188. oldal, 04. fejezet - Panoptika