A türkizkék hegedűben Dávid Veron a Nő című feminista lap munkatársaként egy eltűnt kisfiú után nyomoz hű segítőivel. A gyanú egy ördögi alakra terelődik, aki vallásos lózungokkal – és persze sármos külsejével – vonzza magához a gyermek után áhítozó nőket. Balatonfüreden keresztül egészen Abbáziáig követik őt szereplőink, ott viszont olyan titkos üzelmekre bukkannak, amelyek az egész Osztrák-Magyar Monarchia jövőjére katasztrofális és végzetes következményekkel járhatnak. A regény ismét egy felejthetetlen kirándulás a Monarchia korába a szerzőtől megszokott élvezetes stílusban, fergeteges humorral és felejthetetlen szereplőkkel.
A türkizkék hegedű (Dávid Veron 2.) 80 csillagozás
Eredeti megjelenés éve: 2011
Kerülgettem, mint macska a forró kását. Dehát kilenc életem, egy halálom, csak beleugrottam. Aztán, ugye, beleestem. Mer' a kása finom, édes és ízes és laktató, és czukor, kakaó. Tejbe' dara(b). Ott látod a bajuszomon. Csomót meg keressen, aki a kákán is szokott. Nahát.
(Nesze neked, recenzió. ;)
Figyelj csak! Tempírozás, hívséggel, frizérozott … Na milyen? Süti, mi? Kitűnő szavak, mesteri mondatok, remek egész. Ha a történet érdektelen lenne is, szeretném az írásmód miatt ezt a könyvet. De így, hogy még a történet is kedvemre való, hát így meg aztán odavagyok érte.
Annyira hiánypótló ez így mindenestől. Veronostól, miliőstől, hogy nem tehetek ellene, rajongó vagyok. Rajongó, az idegesítő csajozósszövegű Dante matróz ellenére, meg az olykor direktrávezetős mondatok ellenére. A személytévesztést a 193.oldalon a füredi kalamajka közepette a felfokozott hangulatnak tudom be, vagy a könyvszedő tévesztésének
Nagyon ajánlom azoknak, akik kedvelik a romantikusan szövődő, krimibe hajlóságot, nyálas mondatok és csöpögős naplementébe lovagolás nélkül. Remek, jó humorú, önjelölt magánnyomozgatós történelmi hangulatú bonyodalom, ahol nem a történés idője és helyszínbeli háttere a fikció, hanem a cselekményszál. Nagyon szerethető könyv.
Örülök, hogy emlékezőtávolságban olvastam Eötvös balatoni és Akunyin török-orosz háborús könyvét. Összecsengett itt ott néhány dolog és az ilyen olvasás közbeni felismeréseket szeretem.
Hárfázhatnékom támadt.
Hát én szeretek ilyeneket olvasni/pont ilyeneket szeretek olvasni nyáron, ld. http://moly.hu/karcok/91004
Tavaly Erdős Renée könyveit olvastam például, és bár száz éve Baráth Katalint ugyebár nem olvashattam volna, ámde mégis hozta azt a fílinget. Egy picit tényleg körülményes a fogalmazás helyenként, de egyrészt meg lehet szokni, másrészt meg lehet, hogy azért ilyen, mert így van benne az kis derűs irónia, ami nekem tetszik. Nem tudom.
Három képeslap: századelős Pest, Balatonfüred, Abbázia, utazás szárazon és vízen. Pont júliusra való olvasmány.
Nagyon jó írás, még az elsőnél is jobban elnyerte a tetszésem, a nyelvi bravúrért becsülöm a könyvet leginkább. A karakterek kitalálása és felépítése is gazdag fantáziára utal. Amennyire nem akartam elolvasni ezeket a krimiket, annál nagyobb kedvenceim most. A cselekmény igazából két részre osztható, a szálak összefonódnak – na és a hármas helyszín: Budapest, Balatonfüred, Opatija, remek! Nyaraltam Abbáziában, és a sétányok meg a régi villák sora megelevenedett előttem, miközben Veron nyomozásáról olvastam. Kíváncsian várom az új, következő részt, merre visz szereplőink útja.
Én imádtam ennek a könyvnek a hangulatát! És igen, persze, ez egy krimi, de engem sokkal inkább elvarázsolt az, hogy sétálhattam Budapesten majd Abbáziában az 1910-es években, hogy láthattam az akkori épületeket (volt köztük híres kiadó és könyvtár is!), az akkori ruhákat; hogy halhattam az utcai zajokat, amikor még több volt a hintó, mint az autó, és hogy betekintést nyerhettem egy korabeli női lap szerkesztőségébe és a „jómódúak” mindennapi életébe. Az, hogy mindez egy izgalmas történetnek adta a keretet, amiben van gyerekrablás, gyilkosság, politikai és társadalmi intrikák, csak tovább fokozta az élményt. A főhősnő karakterét nagyon jól alkotta meg a szerző, és az ő különleges személyisége még több színt vitt a türkizkék hegedű palettájára. Az egy csillagot azért vontam le, mert bár izgalmas a történet, de mégsem annyira lélegzetelállító, meglepő és fordulatos, mint ahogy a nagy klasszikus krimiktől megszokhattuk. Ettől függetlenül, ha semmi krimi-szerű nem lenne benne, ha Dávid Veron csak szimplán jönne-menne ebben a számomra varázslatos korszakban és világban, akkor is elolvasnám a sorozat összes kötetét!:) Most majd a harmadikkal fogom folytatni – amit a Könyvhéten szereztem be és dedikált példány!:) – , az elsőt meg majd valamikor pótolom, ha hozzájutok.
Bár azt határozottan fájlaltam, hogy Veron lemintabirkázta a drága kis Cilikét, de Baráth Katalin vérfeminista amatőr nyomozókisasszonyának kalandjai még mindig meglehetősen szórakoztatóak. Füred és Abbázia sétányai teli napernyőkkel és szalmakalapokkal, nyammi. :-)
Remekül adta vissza a századelő hangulatát. Jó volt olvasni,szórakoztató, kellemes olvasmány volt. Kriminek azért kevéske, de érdekes olvasmány ,még az előző rész nélkül is. Mara és Veron két talpraesett, okos,ügyes leányzók,kedves figurák.Jó volt vissza kalandozni a múlt Budapestjén, Abbázián, és a régi Füreden barangolni.
Olyan igazi " békebelisencsajos"…már akkor is volt női magazin….
Baráth Katalin pontosan ezt tudja nyújtani nekem: sikerült belecsempésznie az írásaiba azt a különleges, igazi magyar hangot, amitől egy kicsit otthonosan érzem magam a könyveiben, és állandóan rácsodálkozom arra, mennyire könnyedén lépi át ezt a több mint száz éves szakadékot.
A türkizkék hegedű kicsit olyan, mint egy régi csipketerítő – messziről is igazán szép és érdekes, de ahogy egyre közelebb hajolunk, annál több apró mintát és réteget tár fel előttünk.
Valamivel bővebben: http://sastollpenna.blogspot.hu/2012/11/boldog-bekeidok-es-krumplicukor.html
Néha borzalmasan küzdöttem a nyakatekert mondatokkal. Jó, nagyon jó, csak néha egyetlen mondatba annyi (felesleges) információ van belesűrítve, hogy fáradtan elég nehéz olvasni. Azért az 5 sornyi mondat kicsit túlzás;) Ezért a fél pont levonása.
Magamtól a kezembe nem vettem volna, a krimi nem az én műfajom, de @mirha unszolt, hogy de, neked ez tetszeni fog és kölcsönadta a könyvét. Na jó, ha ő mondja, ám legyen. És tényleg tetszett. Haboskrémes vaníliakrimi könyvmolymálnával a tetején:) Szerintem nagyon kilóg a lóláb, hogy a 21. században született a regény, a tempó nagyon gyors, nagyon sok a meghökkentő vagy vicces jelző, és hogy senki sem szólja meg a lányokat, miért utazgatnak egy férfival, aki nem az apjuk és nem a férjük?? Ejnye, micsoda erkölcsök!, de valahogy nem volt bosszantó. Úgyhogy nálam lesz még folytatása:)
…míg Mara egy gazdag fakereskedő egyetlen örököse, elkényeztetett és velejéig nagyvilági hölgy, mégsem sikerült keresztülvinnie az ötletet Schwimmer asszonyon, aki a választójogon és a helyes háztartásvezetésen túl egyéb témáért nemigen lelkesedett. Pedig már 1911-et írtak, és nyugatabbra rég elkezdték leporolni a nők szerepére vonatkozó elveket.
Ezek a férfiak, ezek mind egyformák – állapította meg magában nem túl eredeti módon Veron. – Ha borosta, ha barkó, ha szakáll, ha bajusz, egyszerűen nem képesek megállni, hogy cirógassák. Nem is értem, miért csupán a nők tartanak macskát, amikor azt is éppen oly jól lehet simogatni!
Agyelánék kocsisa, Lóri ezúttal nem az Andrássy utat választotta, mert Mara kisasszony erősen ráparancsolt, hogy siessen. Márpedig a kora reggel ellenére már lustán korzózó népség és a füstös santánokból hazafelé igyekvő, álmos, részeg semmirekellők csak lassították az előrehaladást. Lóri az Aréna útról jobbra kanyarodott, végigvágtatott a Damjanich, majd a Rottenbiller utcán, aztán a Baross tér villamossínerdején átzötyögtetve a két lány ráfordult a Rákóczi utcára, és a Duna felé vette az irányt. Járókelőből itt sem volt kevés, bár a munkába igyekvők már régen a gyárak gépei mellett szorgoskodtak. Tisztviselőből és rejtélyes foglalkozású naplopóból azonban így is akadt elég.
– Ezek legalább becsületes gazemberek, mert sietős a dolguk! – szólt hátra vidoran, amikor úrnője parancsára kis híján átgázolt egy vándorköszörűsön és egy újságjait halálra váltan magához ölelő rikkancson.
A Budapest felől Trieszt irányába száguldó gyorsvonat süvítő füttyel búcsúzott a búzamezőktől, amelyek a lebukó nap fényében egyetlen parttalan aranytengerként hullámzottak. Az égbolt napsugaraktól elsápasztott kék szoknyájának alján az Esthajnalcsillag egyelőre fehér pöttyként, szerényen húzódott meg. Tudta jól, hogy a hamarosan leszálló nyári éjszaka számára is elhozza majd a tündöklés idejét.
– Nem ártana ugyan, ha valamivel több szalonnát erőltetnének a kisfiúba, ám mindent tekintetbe véve kutya baja. Ami azonban a spirituális állagot illeti…
Tudnivalóan tolvaj, hisz egy pestinek egyetlen pillantás elég, hogy polgártársában felismerje a grófot, a dzsentrit, a szatócsot vagy az utcanők kitartott strigóját.
…Veron hátsójába csípett. A lány felszisszent, de nem volt rest, négy verseskötettel súlyosbított retiküljével képen suhintotta a szemtelenkedőt.
Átjárta a szánalom attól, amit megpillantott: egy ötévesforma, sírástól maszatos arcú, göndör, fekete fejű kisfiú, aki kétségbeesetten kapaszkodott Mara kezébe, és akinek fáradt, halvány fényű szemében a mélységes szomorúság ellenére is könnyű volt viszontlátni anyja, a hajdani csíkos ruhás lány nevető szempárját.