Behálózva 54 vélemény

„Kicsi a világ!”, szoktuk mondogatni, ha kiderül, hogy valamilyen módon közünk van egy ismeretlen emberhez. Valóban kicsi a világ, hiszen az emberiség hatmillió tagja közül alig pár lépésnyi kapcsolati távolságban mindenki mindenkit ismer! Az emberi társadalomban is, a világban is: minden mindennel összefügg.
Ha így van, nyilvánvaló a kérdés: Miképpen béníthatja meg egy gimnazista a legnagyobb internetes cégek oldalait? Miként lehetséges, hogy az Egyesült Államok jól szervezett demokratikus társadalma látványosan felkészületlennek bizonyult a 2001. szeptember 11-én történt terrortámadás idején? Miben rejlik a terrorszervezetek ereje? Hogyan viselkednek és terjednek a vírusok? Milyen a legveszedelmesebb betegség, a rák igazi természete?
A kulcsszó: HÁLÓZAT.
Barabási Albert-László, az USA-ban élő magyar származású matematikus rendkívül izgalmas és érdekfeszítő könyvében lebilincselő könnyedséggel világítja meg egy új, mostanában kibontakozó tudományát, a komplex hálózatok kutatásának területét és főbb kérdéseit.
A 21. század elejének talán legfontosabb felfedezése lehet annak meglátása, hogy minden hálózat, rendszer azonos szervező elv alapján jön létre, és egyszerű, de hatékony szabályok révén működik. A világunkban meglévő hálózatok valódi természetének megértésével olyan, az emberiséget foglalkoztató kérdésekben kerülhetünk közelebb a válaszhoz, mint és más vírusok leküzdése, a gazdasági válságok kezelése, a terrorizmus visszaszorítása vagy akár az emberi társadalom gondjainak megoldása.
| Kiadás | ISBN | Oldal | Fordította | Illusztrálta | |
|---|---|---|---|---|---|
| Magyar Könyvklub, 2003 | 9789635478958 | 366 | Vicsek Mária | Ugrás | |
| 9789632272931 | 320 | Vicsek Mária | Ugrás |

Barabási Albert-László: Behálózva 88% A hálózatok új tudománya
nagyon jó könyv. minden kommunikáció szakon és webes embernek kötelező, még akkor is, ha utóbbiak sok unalomig ismert részt fognak találni benne. egy zanzásított változatát kötelező olvasmánnyá tenném a középoktatásban is.
Barabási Albert-László: Behálózva 88% A hálózatok új tudománya
Alapmű. Sokan hivatkoznak erre a mérföldkőre és még fognak is. A Web 2.0 világának könyve, mindenkinek ajánlom.
Kivételes mű!
Anno Stephen Hawking könyve volt ami hozzásegített, hogy a fekete lyukak és a tér-idő görbület mellett lazán tudjam mi az a féreglyuk…..
Kissé később Barabási Albert-László könyve hozzásegített ahhoz, hogy rájöjjek arra, hogy mennyi mindent nem fogok megérteni a hálózatokról, a skaláris függvényekről….
Egyszerű kérdések szépen levezett válaszok mellett is úgy érzem, a könyv elolvasása után csak annyi derült ki, hogy nagyon kicsik vagyunk/vagyok, hogy megértsem a hálózatok gyönyörű kialakulását, rendeződését, magasabb szintű szerveződését….
Remélem , amikor már sokadjára( mert bizony elfogom még…) olvasom majd a fény nem csak pislákolni fog, hanem fénysugárként fog világítani, a nem létető értelmem sötét mezején.
A könyv mellé kifejezetten ajánlani tudom ,aki nem volt ott, vagy csak éppen még nem tekintette meg.
Barabási Albert-László: Behálózva 88% A hálózatok új tudománya
Van benne pár jó gondolat, de az érdekes dolgok 90%-a már annyira beleivódott a mindennapokba, hogy nem sok újdonságot olvastam. Pár jó sztori volt benne.
Barabási Albert-László: Behálózva 88% A hálózatok új tudománya
Szerintem ez a könyv zseniális. Lehet, hogy pár helyen terjengős, az is lehet, hogy már egy csomó mindent tudunk a témáról, mert már olvastuk máshol, mégis egy szuper összefoglalás. Pont annyi, amennyi kell, pont olyan mélységben, hogy egy átlagember is megértse.
Én imádtam, és valószínűleg újra is fogom majd olvasni. Aztán jöhet Csermely is : )
Barabási Albert-László: Behálózva 88% A hálózatok új tudománya
igen jó könyv. nagyon sajnálatos, hogy ismeretterjesztő könyveket olyan kevesen olvasnak. pedig…
2 kommentBarabási Albert-László: Behálózva 88% A hálózatok új tudománya
Tudományos ismeretterjesztés érdekfeszítő módon megírva.Megdöbbentő és elgondolkodtató, hogy életünk mennyi szegmensében vannak jelen a hálózatok- mindennapi kapcsoltaink, sejtbiológia, internet, gazdasági élet, virológia stb..
Nagyon ott van!
A számítógépnek nincs ízlése vagy előítélete (még), és azonos izgalommal rágja át magát a birkózó, a modern művészet és a béka szerelmi életének lapjain, gyakorlatiasan követve mindhárom kapcsolatot.
Barabási Albert-László: Behálózva 88% A hálózatok új tudománya
A természet általában gyülőli a hatványfüggvényeket.
87.oldal
Barabási Albert-László: Behálózva 88% A hálózatok új tudománya
Erdős tartja a rekordot abban, hogy érdekes problémákat talál ki, és gondoskodik róla, hogy valaki megoldja. Bár soha nem volt annál a néhány ruhánál több tulajdona, mint ami belefért egy kis bőr kézitáskába, amivel gyakran utazott, mégis gyakran ajánlott fel az általa érdekesnek talált problémák megoldásáért vagy bizonyításáért pénzjutalmat. Öt dollárt, ha a problémát egyszerűnek gondolta, ötszáz dollárt pedig az igazán nehezekért. És valóban boldogan fizetett, ha a bizonyítást valaki benyújtotta. Nem számított, ha gyakran az egydolláros probléma nehezebbnek bizonyult az ötszáz dollárosnál. A szerencsés matematikusok, akik megkapták a jutalmak egyikét, soha nem vették fel a csekkért járó készpénzt. A csekket többségük bekereteztette. A jutalom a század egyedülálló zsenijétől származó különleges elismerés volt, semmi pénz nem ért volna fel a díj szellemi értékével.
Barabási Albert-László: Behálózva 88% A hálózatok új tudománya
De mégis valami gyanús ezzel a véletlenszerű világegyetemmel, ahol minden pont egyenlő. Meg tudtam volna-e írni ezt a könyvet, ha testem molekulái úgy döntöttek volna, hogy teljesen véletlenszerűen lépnek egymással reakcióba? Lennének-e nemzetek, államok, iskolák és templomok vagy bármilyen más, a szociális rendre utaló jelenségek, ha az emberek teljesen véletlen módon működnének egymással együtt? Létezne-e gazdaság, ha a vállalatok vevőieket teljesen véletlenszerűen választanák meg, és helyettesítenék eladóikat kockák millióival? Többségünk úgy érzi, hogy a világ, amelyben élünk nem véletlenszerű, és hogy a komplex rendszerek mögött valamilyen rendnek kell lennie.