Britta kiönti szívét 21 csillagozás

Astrid Lindgren: Britta kiönti szívétAstrid Lindgren: Britta kiönti szívétAstrid Lindgren: Britta kiönti szívét

„Azt hiszem, az lesz a legjobb, ha mindenekelőtt bemutatkozom. Britta Hagström a nevem, tizenöt éves vagyok. Kisváros leányiskolájának hetedik osztályába járok. Biztosan szeretnéd tudni, milyen is vagyok…. Őszintén szólva, meglehetősen hétköznapi külsőm van; a szemem hétköznapian kék, a hajam hétköznapian világosszőke, az orrom hétköznapian fitos. A "hétköznapi” svéd kislánnyal és családjával persze – a mulatságos levelek tanúsága szerint – néha nem is oly hétköznapi dolgok történnek! Britta szemével láttatva a kisváros hétköznapisága eleven, érdekes, eseménydús kalandok sorozatává válik, s az érzékeny szemű és szívű kamasz kislány életében felbukkan a szerelem is….

Eredeti megjelenés éve: 1944

Móra, Budapest, 1992
144 oldal · ISBN: 9631168441 · Fordította: Lontay László · Illusztrálta: Réber László
Móra, Budapest, 1962
140 oldal · Fordította: Lontay László · Illusztrálta: Réber László

worsi A×SP

Britta ugyanazokat a könyveket szereti, mint én, mikor annyi idős voltam, mint ő. Egy különbség van csak: a róla szóló könyv. :-)

Lahara SP

Jó kis könyv ez, Rukkoláról szereztem. Eredetileg vissza akartam tenni, de ez erősen meggondolandó. Viszont roppant jól szórakoztam a fordító félrefordításain, amikor Britta sorolja, milyen könyveket szeretett kiskorában. Például az „Anna története a Grünkullán”. Sose hallottam ilyen könyvről, biztos valami svéd helyi mese. Hát nem. Ez, kérem szépen az Anne otthonra talál. A fordító nem tudhatta, hogy a Grünkulla valójában Green Gables. Baki.
Ez pont az a típusú könyv, amit kedvelek. Megy is a polcra a többi hasonló közé.

mdmselle ISP

Britta semmit nem változott az évek alatt, ugyanolyan szerethető most is, mint amilyen kamaszkoromban volt.

egyperces

Hatására nagyszabású levelezésbe kezdtünk az osztálytársaimmal. Postaiba!

Zsálya

A nénikém ajánlotta, és bár eleinte viszolyogtam tőle, mint úgy általában az ajánlott könyvektől -szeretem magam felfedezni a világot, ez rossz és makacs szokásom –, minden betűjét faltam és imádtam. Nagyon kedves regényem volt.

Veron P

Ismeretlenül láttam meg használt könyvek között, és valami azt súgta, hogy kell nekem… Azóta meg nem tudnám mondani hányszor olvastam el, főleg régebben… imádom:)

Andieka67

A könyvet még Édesanyám kapta a hatvanas években egy barátnőjétől. Nagyon sokszor elolvastam, persze tinédzser koromban. Akkor nagyon tetszett, nem tudom most – negyvenen már túl – mit mondana nekem…A könyv emlék viszont nagyon kellemes és szerethető.

tashley

Tetszett, mert vicces. Kevésbé romantikus, mint az Anne Shirley sorozat vagy Jean Webster regényei, de azért így is nagyon kedves lányregény.

mdmselle ISP

Nem furcsa, hogy az ember tudja a születésnapját, de nem ismeri a napot, amelyen meg fog halni? Hiszen az ember minden évben átéli azt a napot, amely egykoron ott áll majd a sírkövén. Azt hiszem, az embernek valami különöset kellene éreznie ezen a napon, valamiféle furcsa csendet s búbánatot, amelyet csak a visszavonhatatlan dolgok kelthetnek a szívünkben.

SNÄTTRINGE, SZILVESZTER ESTÉJÉN

worsi A×SP

… ismersz engem: a könyv a legjobb csalétek, ha horogra akarnak kapni. Ha egyszer valami okból annyira megvadulnék, hogy senki se merne közelíteni hozzám, akkor elég lesz, ha egy könyvet dugnak az orrom alá, és máris úgy meghunyászkodom, hogy a kiskölykök körülugrándozhatnak.

65. oldal (November 28.)

worsi A×SP

Soha nem érzem magam olyan jól, mint amikor egy kicsit beteg vagyok.

40. oldal (Október 19.)

Etike P

– Ne legyél már olyan büszke, te Britta. Egy kicsit kedvesebbnek, engedékenyebbnek kell lenned, különben rád sem néznek a férfiak.
– Kétlem, hogy te különösebben tudhatnád, mit gondolnak a férfiak – tört ki belőlem a düh. – Te legfeljebb a takonypócok nevében nyilatkozhatsz!