Szeretném, ha valahol valaki várna rám 5 vélemény

Anna Gavalda: Szeretném, ha valahol valaki várna rám
Molybolt

A második kiadás címe: Csak azt szeretném, ha valaki várna rám valahol

„Fenomenális vagy, Buffalo! Ahogy szpícselsz ezen az echte cowboy nyelven!”

Mire az RTL/LIRE 2000 nagydíját megkapta az alig harmincéves francia írónő, Anna Gavalda, első könyvét már rég szétkapkodták, több mint százezer példányt adtak el belőle. Tizenkét elbeszélést tartalmazó novelláskötetének írásai azokat a néha egész sorsokat meghatározó pillanatokat örökítik meg, amikor a mindennapok megszokott rendje kibillen. Stílusa keserédes, ám ha pontosak akarunk lenni, maradjunk inkább a félszáraznál: fanyar, őszinte, ironikus, de melegszívű, viszont soha nem édeskés.

„…olyan könyv ez, amelyet könnyű elolvasni. Azoknak írtam, akiknek nem kedvenc foglalatosságuk az olvasás. Igyekszem egyszerűen írni, mindenki számára, és igyekszem a legkevésbé elrugaszkodni az élettől. A díj, amelyet kaptam, a közönség díja volt…”
Anna Gavalda

"Ejha, ki megy ott… Tisztára Buffalo Bill. Egyszálbélű srác, kiugró ádámcsutkával, míves kiállítású szakállkával – pont az esetem – közelít a cicimhez, kontaktust szorgalmazva.
A hapsi: Nem ismerjük egymást valahonnan?
A cicim: …
A hapsi: Dehogyisnem! Tudom már, ott voltál a Garázsban akkor este hálaadáskor, ugye?
A cicim: …
A hapsi nem lombozódik le: Francia vagy?
Do you understand mí?
A cicim: …
Buffalo egyszer csak fölnéz. Jé, észrevetted?… arcom is van. Vakargatja a szakállkát teljes tanácstalanságában (röccs, röccs, röccs), a tűnődés gödrének aljára zuhanva. – From where are you from?
Fenomenális vagy, Buffalo! Ahogy szpícselsz ezen az echte cowboy nyelven!
Lakcímem Melun, Vasút tér 4-es szám, és előre közlöm, hágcsó nélkül nem jutsz fel az erkélyemre."

Borítók 1

Most olvassa

Most nem olvassa senki.

Összes olvasás 11

!Manni P 2011. május 9., 13:52

Pár novella egészen életszagú volt, de sokat annyira nem tudtam áthelyezni a valóságba. A szereplők érzései, gondolatai és vívódásai viszont nagyon is emberiek, és az írónő stílusa is nagyon bejött. Van egy olyan érzésem, hogy találkozom én még Gavalda könyveivel. :)

2 komment
!Mollie 2011. december 22., 05:45

Örülök, hogy két könyv után nem mondtam le végleg Gavaldáról, ezek a novellák végre tetszettek nekem is. Néha olyanok voltak, mintha hétköznapi blogokat olvasgatnék, néha voltak egy picit Tisza Katásabbak, meg egy picit pszichósabbak is, – összességében mindenképpen egy szerencsés válogatás. Ráadásul a Vígaszágra és a 35 kiló reményre (szerintem) jellemző, enyhén Coelhós mellékíz ezekből a novellákból (még?) teljesen hiányzik, aminek külön örültem. Ezek az írások valahogy életszerűbbek, természetesebbek, fanyarul humorosabbak vagy mittudomén. Meg nem tudnám mondani, miért éppen ezt vettem ma a kezembe, de jó választás volt, örülök ennek is (ennyi öröm egy napra, hahh). (És ez tényleg egy egyszuszra lenyomható könyv, ha valaki éppen szintén átmeneti álmatlanságban szenved, annak minden lelkiismeretfurdalás nélkül tudom ajánlani.:)

!April13 2011. december 5., 02:53

Azok a fajta novellák, amik olvasás után hagynak rá lehetőséget, hogy az ember tovább gondolhassa őket. Bárhol, bármikor. És persze az írónő megszokott stílusa is ad nekik egy pluszt.

Nincsenek linkek.