Hogyan született a Nehéz homok? Eredetileg novellát akartam írni. A szerelemről. Egyszer régen, még a háború előtt, volt egy ismerősöm, aki elmesélte nekem a szülei történetét: apja Svájcban született, ellátogatott Szimferopolba, szerelmes lett, és ott maradt. A harmincas években letartóztatták, később aztán szabadlábra helyezték. A háború után megtudtam, hogy ismerősöm szülei – mind a ketten – elpusztultak.
Ez a történet bennem élt, de nem nemzetiségi történetként. Ráhel és Jákob szerelmét láttam benne. Egy férfi és egy nő szerelmét, ifjonti és érett korú szerelmét, felhőtlenül boldog szerelmét, és iszonyatos viharok, embertelen szenvedések próbálta szerelmét, olyan emberek szerelmét, akik a legszörnyűbb körülmények között is meg tudták őrizni emberi és nemzeti méltóságukat.
1975 nyarán Jaltában nekiültem, hogy megírjam. Hamarosan rájöttem, hogy nem lesz belőle novella… Más nehézségekkel is szembekerültem. Ismerősöm szülei, mint már említettem, Szimferopolban éltek.…(tovább)
Nehéz homok 2 csillagozás

Ahogy a Volga hömpölyöghet az orosz síkságon, úgy hömpölyög a mese. Nem tudok oroszul, de így mesélhetnek az oroszok (zseniális fordítás Nikodémusz Elli munkája.
Nem történik semmi különös: emberek megszeretik egymást, emberek születnek, hétköznapi emberek élik a maguk életét, mint bárki más, egy ilyen történetet bárki elmondhat. A történelem történik, „átmegy” rajtuk, de élni kell, szeretni kell, a szerelem, a szeretet, az élet átsegít mindenen.
Aztán jön a háború, Hitler, és az elképzelhetetlen megtörténik.
Nem tudom szavakba foglalni: Az embert el lehet pusztítani, de legyőzni nem lehet. (Hemingway).
„Apám, Jakov Ivanovszkij földi maradványait nem találtuk meg… De nem találtunk… semmiféle sírt, csak homokot. Felástuk az egész telket, de semmit sem találtunk, csak homokot, homokot, tiszta, pergő, nehéz homokot… Apám holtteste nyomtalanul eltűnt. Furcsa, ugye?…"Minden megbocsájtatik, csak az ártatlanul kiontott vért nem lehet megbocsájtani soha.”
Ribakov írta az Arbat gyermekeit is.
…az igazi hívő csak egy Istent ismer, amelyet a szívében hord, s ha hívő akarsz lenni, akkor azt a hitet fogadd el, amelyben születtél. a hitet megváltoztatni személyes érdekből, ez nem szép dolog, a hit nem kesztyű, lehúzod a kezedről az egyiket, felhúzod a másikat…
p.: 35
…az embereket nemcsak aszerint ítéljük meg, hogy hogyan haltak meg, hanem aszerint is, hogy -Hogyan_ éltek. A halál sok mindent jóvátesz, de csak ha ez a halál egy tett következménye.
p.:301
Képzelgés? Misztikum?… Lehetséges … És mégis, soha és senki nem látta többé anyámat sem élve, sem holtan. Eltűnt, szertefoszlott, feloldódott a levegőben, ott a fenyőfák között, közel a kisvároshoz, ahol született és élt, ahol szeretett, és őt is szerették, ahol annyi küszködés ellenére is boldog volt, ahol felnevelte a gyermekeit, ahol dajkálta az unokáit, és látta szörnyű pusztulásukat, ahol átélt annyi mindent, amennyit egyetlen emberi szív sem tud elviselni. De az ő szíve kitartott, és életének utolsó percében is anyja tudott lenni valamennyi szerencsétlen, elgyötört embernek, elindítva őket a harc és az emberhez méltó halál útján."
p.: 423