!

Komfortos mennyország 361 csillagozás

Alice Sebold: Komfortos mennyország Alice Sebold: Komfortos mennyország
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Susie tizennégy éves. Üldögél a kilátóban, a maga kis mennyországában, és visszaemlékezik a halálára. Susie-t megerőszakolta és meggyilkolta a szomszéd. Családja csak annyit tud, hogy eltűnt, és visszavárják. A rendőrség nyomoz. A szomszéd eltünteti a nyomokat. Az élet megy tovább.
A kérdés persze éppen ez: hogyan megy tovább? Hogyan birkózik meg két szülő a lánya elvesztésével? A tizenhárom éves húg a nővére hiányával? Megérti-e négyéves öccse, mit jelent az, hogy elment? És megbékél-e Susie azzal, hogy csak nézheti őket?
Csodálatos, felemelő könyv Sebold regénye, amely egy tizennégy éves kislány tiszta szemével figyeli a tragédiát és a gyógyulás folyamatát, az ő hangján kommentálja az emberek megmagyarázhatatlan viselkedését, és az ő bölcsességével veszi tudomásul, hogy csak úgy lehet itt a Földön élni, ha egy kicsit megtanulunk felejteni.
A mű az utóbbi évek talán legnagyobb amerikai bestsellere.

Eredeti mű: Alice Sebold: The Lovely Bones

Eredeti megjelenés éve: 2002


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Susie Sailfish


Hirdetés

Kedvencelte 73

Most olvassa 19

Várólistára tette 262

Kívánságlistára tette 174

Kölcsönkérné 10

Elcserélné vagy eladná

>!
1.500 Ft ★★★★☆ Eladó Elcserélhető
tealeaf könyve Alice Sebold: Komfortos mennyország

Kiemelt értékelések

+
>!
csillagka P
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Istenem az égben, de súlyos könyvet is adtál a kezembe, pedig könnyen olvasható és az emészthetőséggel sincs baj.
Nagyon nehéz értékelés írni egy olyan műről, amivel ennyire nem értek egyet, még is érzem mit szeretne kifejezni.
Szögezzük le az elején ha az én lányomat valaki bántaná láncfűrésszel látogatnám meg, és bizony nem félnék használni, nem érdekelnének a következmények, magamért nem tenném meg, de a gyerekért gondolkozás nélkül.
Ez a könyv nem is a bűntényről szól, hanem inkább a gyász feldolgozásáról és a reménytelenségről ha fiatalon elvesztünk valakit aki fontos, talán fontosabb mint az életünk.
Nagyon zavart a szülők tétlensége és tehetetlensége, persze mindenki másképpen dolgozza fel a gyászt és sajnos van akinek sosem sikerül, de hogy pont egymással nem tudtak beszélni róla az szörnyű.
A mennyország bemutatása kimondottan tetszett, ahogy a vége is, a legvége! csak a lélektani résszel voltak problémáim és az időnként feltörő romantikus nyállal abból kicsit kevesebbet jobban el tudtam volna viselni (példának okáért semennyit)
Nem értettem és nem is díjaztam a szerelmi szálat, miközben Lindsey és Sámuel kapcsolatának nagyon tudtam drukkolni.
Összességében ez nem egy tökéletes könyv, nagyon nem, de olyan témát feszeget és gondolatokat tartalmaz amiről bizony beszélni kell.
Nem bántam meg az olvasást akkor sem ha néha menthetetlenül húztam a számat, de mit tegyek ha nem vagyok romantikus alkat és bizony utálom ha a könyvem alatt lavórt kell tartani, hogy ne nyálazzon össze mindent.

+
>!
Stone P
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Tetszett ez a nézőpont. Fentről lefelé, az ember kíváncsiság génjeit kielégítő leskelődés azokba a dolgokba, amiben nem vagy jelen, de tudni akarsz róluk. Mennyi ilyen ember van körülöttem, akiket túlságosan érdekel, mások mit gondolnak róluk. Nem az én normám. Nem az én világom. Meg aminek hátat fordít az ember, arra nem kell folyton visszanézegetni. A kislányt, azonban nem a maga akarata lökte ki az életéből, bár véletlenek nincsenek, erőszakkal kirakták belőle. Nem akart ő menni sehova, neki terveik voltak. Helyette egész hátralévő öröklétben csak kukucskált a maradók életébe. De nem is volt fontos a kislány, ez a könyv nem krimi, ez egy fejlődés és életút történet, több élet útja, ami egy dolog hatására megváltozott, a rá adott reakciók pedig a vízbe csapódó kő körüli hullámok, elülnek. Idővel. Az élet megy tovább. Szóval, ahogy írtam a nézőpont miatt volt érdekes. Meg a szavak szövése is rendben volt. Filmet sosem fogom megnézni, nem érdekel, ez így könyvben volt igazi…

1 hozzászólás
+
>!
Galambdúc
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Erről nem fogok hosszan ömlengeni, szép és az élet egyik kényes kérdését feszegető történet, jól megírva. Furcsa, miért tiltották be Amerikában, gondolom a túl naturalisztikus részek miatt. A regény erőssége a karakterábrázolás és az, ahogyan a személyiségek változását képes bemutatni. Ezt hiányolom a mai, befogadható irodalmat „gyártó” amerikai írókból, nincs bennük mélység.
Ez azonban nem az állóvíz kategória, mindenki fejlődik, még talán az is, aki már nem él.
Szokatlan ötlet – profi megvalósítás, kedveljük.

8 hozzászólás
+
>!
fukszia
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Jó lenne hinni, hogy van mennyország és eltávozott szeretteink boldog kényelemből figyelnek bennünket! Próbálom hinni, hogy így van!

6 hozzászólás
+
>!
Anitiger P
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Nem újraolvasósan jó, hanem „egyszer muszáj elolvasni”-féle jó könyv.

Valamit helyre tesz az emberben. Megnyugtat, picit felemel, darabokra tör.

Bevallom úgy olvastam, hogy amint már nagyon a sírás határán álltam, azonnal átpártoltam a Warm Bodies (Isaac Marion: Eleven testek), az Alice Tükörországban (Lewis Carroll) vagy A szív alakú doboz (Joe Hill) könyvhöz és átszakítottam magam az éppen kezembe akadó könyv világába. Sokat elárul a könyvről, hogy az említett három könyvből kettőt már elolvastam és kritikát is írtam róluk a blogra.

A könyv mellett szól, hogy megbékíti az embert az elmúlással, de nem egy nyálas-giccses történet. Én folyamatosan találtam olyan embert, akit szerettem és olyat is, akit éppen utáltam. Nem szépít. A gonosz embernek is léteznek jó pillanatai benne, de az olvasás közben megszeretett szereplők is tesznek visszatetsző dolgokat.

Susie egy kedves kislány, de a kedvencem Ruth volt végig a könyv során. Örültem, hogy ott vannak egymásnak Ray-jel, mert mindkettőjüket IGAZÁN megérintette Susie halála. Nem menekülni kezdtek vagy tagadni, de nem is estek vergődtek több évig a bánat csapdájában.
Egyébként szerettem, hogy a gyász majd összes megnyilvánulási formáját végignézhettem Susie-val az ő kilátójából. Mindenféle korú, nemű, relációjú embereket kísértünk végig a gyász fázisain… Izgalmas volt!

(Bővebben a blogon: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/05/alice-sebold-komfortos-mennyorszag.html)

+
>!
Ananiila
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Sok kérdés maradt megválaszolatlanul bennem, nem teljes számomra a történet főleg a gyilkosság és annak felderítése miatt. Igaz ennek a sztorinak nem is ez a lényege.
Mindenesetre ez egy olyan könyv amire azt szoktam mondani, hogy bevitte a gyomrost. Elszorult torokkal és könnyektől ázott szemmel fejeztem be az olvasást.
Mindenképp 5 csillagos, bár a következő húsz évben nem tervezem az újraolvasását és most mindenképpen valami könnyedebb olvasnivaló után fogok nézni.

A könyv utolsó sorának elolvasása után azonnal nyomtam be a dvd-t annyira kíváncsi voltam a filmes megvalósításra. Kár volt.
Mintha nem ugyanazt a könyvet olvastam volna a forgatókönyv írójával és a film rendezőjével. Teljesen máshová helyezte a hangsúlyt a film, mint amit én elvártam volna. Nem is beszélve a giccsparádéról ami jellemezte az egész filmet. Amikor megláttam, hogy Peter Jackson a rendező és egyik forgatókönyvíró persze rögtön megértettem. Csodás fantasy világot hozott létre, a baj csak az, hogy ez nem egy fantasy hanem egy dráma, egy lélektani történet.
Fantasztikus színészek játszanak a filmben, külön kiemelném a főszereplő Susie-t játszó Saoirse Ronan-t.
többi: http://ananiila.blogspot.com/

5 hozzászólás
+
>!
ggizi 
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Nagyon érdekes volt ez a könyv. Végigkísérhettük, ki hogyan próbálja feldolgozni a szeretett személy elvesztését, ki hogyan reagál a bizonytalanságra, a megmagyarázhatatlan érzésekre és megérzésekre. Szomorú történet volt, mégis voltak benne felemelő pillanatok rendesen. És sajnos csalódások is… de persze kívülállóként könnyen ítélkezhetünk…

++
>!
zsofigirl
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Erről már írtam egy értékelést, amit aztán le is töröltem. Nem találtam ide valónak. De most legalább írhatok újat. Én nagyon akartam szeretni ezt a könyvet. Három éve vettem meg, aztán hazavittem és otthon várt az ágyam melletti könyvkupacban, hogy végre elolvassam. Valahogy már olvasatlanul is nagyon szerettem, többször kézbevettem, elolvastam a fülszöveget, megsimogattam a borítót. Aztán elolvastam. És minél többször gondolok vissza rá, annál inkább érzem, hogy valami nagyon hiányzott. Hogy ez a könyv nem erről kellett volna szóljon. Hogy valahogy nagyon rossz ívet vett a történet. Annyira jól kezdődött (ha szabad ilyet mondani) és a végére valami teljesen más irányt vett a történet, amivel nem vagyok kibékülve. Nem tudom megmagyarázni, de hiányérzetem maradt utána. Kár.

+
>!
RedRose
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Az első öt fejezetig nagyon tetszett, aztán nem tudom lehet az én hibám, de meguntam. Valahogy onnantól nem hagyott különösebb nyomot.


Népszerű idézetek

+
>!
anni_olvas

Nagyon jól tudtam, hogy az ötujjas kesztyű azt jelenti, hogy az ember felnőtt, az egyujjas pedig azt, hogy nem.

14 hozzászólás
+
>!
s_l_m

Apám íróasztalán volt egy kis üveggömb, abban lakott egy vörös-fehér csíkos sálas, hópelyhek közt topogó pingvin. Kislány koromban apám mindig az ölébe vett, és az üveggömbért nyúlt. Megforgatta, s aztán néztük, ahogy hull, kavarog a pingvin körül a hó. Megsajnáltam szegényt, amiért olyan magányos. Szóvá is tettem apámnak, de ő azt mondta: Sose féltsd, Susie, szép élete van. Egy tökéletes világba van bezárva.

++
>!
madárka

Aki magányos, gondoltam, az a földön is, mennyben is az.

Tíz

+
>!
Dormeck

Szerette azt képzelni, hogy amerre jár, a világ megfordul utána, de tisztában volt saját jelentéktelenségével.

1 hozzászólás
+
>!
tataijucc

– Tudod, Susie – felelte Lynn nagyi –, ha úgy csókolsz, mint egy citrom, abból nem lesz, csak limonádé.

Huszonegy

+
>!
ColourfulFantasy

A szívét közönybe burkoló ólomkristály üveg darabokra hasadt.

33. oldal

2 hozzászólás
+
>!
matraimelinda

– Semmi mást nem kell tennetek, mint kívánnotok valamit, és ha elég erősen kívánjátok, és pláne indokotok van rá, akkor az bekövetkezik.

23. oldal

+
>!
tataijucc

Mert a borzalom a földön kézzelfogható és mindennapos. Olyan, mint a virág vagy a nap. Visszafoghatatlan.

Tizennégy

+
>!
csartak MP

Apám íróasztalán volt egy kis üveggömb, abban lakott egy vörös-fehér csíkos sálas, hópelyhek közt topogó pingvin.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján


Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is