!

Sziget 35 csillagozás

Aldous Huxley: Sziget
Könyvtár

Hogyan lesz egy mindenből kiábrándult, cinikus angol újságíróból a jó ügyért mindenre, de főleg saját korábbi énjének meghaladására képes, boldog szerető és bölcs délszigeti reform-gondolkodó?
Valahogy úgy, ahogy egy sor, kegyetlen társadalomszatíra és két disztópia – a Szép új világ és a Majmok bombája – szerzője is eljuthatott az emberiség felemelkedésének lehetősége mellett hitet tévő pozitív utópia, a Sziget profetikus álmáig. Utolsó befejezett művében Huxley elmondja, miként kerülhetjük el az öncélú technológiai haladás által kiüresített puszta ország és az önmagát eltörlő civilizáció romjain tenyésző átokföldje sivár tájait, hogy megtaláljuk azt az édeni világot, ahová az emberiség ősidők óta vágyakozott. Ugyan a végkifejlet nélkülöz mindenféle naiv, kincstári optimizmust, e könyv mégiscsak egy, az ember kollektív jövőjét bizakodással szemlélő író testamentuma. Nem véletlenül lett a Sziget a hatvanas-hetvenes évek ifjúsági ellenkultúrájának is megkerülhetetlen alapműve.

Eredeti mű: Aldous Huxley: Island

Eredeti megjelenés éve: 1962


Enciklopédia 1


Hirdetés

Kedvencelte 6

Most olvassa 5

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 40

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

+
>!
pat P
Aldous Huxley: Sziget

Hibát követtem el: túl gyorsan olvastam, és nem jelöltem/jegyeztem azokat a szakaszokat, amiket újra kéne olvasni.
Ahhoz képest, hogy „esszéregény” (okosok szerint), és az ötszáz oldalra jutó cselekmény bőven összefoglalható öt nem különösebben bővített mondatban, háááát… én tényleg alig tudtam letenni. Annyira sziporkázó szellemi kaland, és pont azért, mert egyáltalán nem biztos, hogy minden gondolatmenetével egyet tudsz érteni (sőt), és gondolkodni kell, és morfondírozni, és rájönni dolgokra. Bármiket is összeirkált róla a hivatalos, hozzáértő kritikusok egy része, igenis ironikus és szatirikus, viszont egyáltalán nem „naivan optimista”. Ugyan már!!! Minden mondatán átsüt, hogy az író fél életében azon gondolkodott, mi a baj a jelenleg fennálló társadalmi-világnézeti rendszerekkel, meg azon, hogy milyen tényezők miatt siklanak ki rendre az akár a legjobb szándékkal (valóságban vagy papíron) megalkotott utópisztikus törekvések. És vannak ötletei a világ jobbítására, némelyik megfontolásra érdemes.
(Meggyőződésem egyébként, hogy nem létezik teljesen pozitív utópia, ha valami annak tűnik, kifelejtettünk néhány nézőpontot.)

+
>!
selfmadehell 
Aldous Huxley: Sziget

Ha rajtam múlna, kötelezővé tenném, vagy még inkább betiltanám. A lényeg, hogy olvassák minél többen… Egyébként jogosan kritizálták többen is, nem izgalmas a könyv, legalábbis nem úgy, ahogy pl. egy detektívregény, de nem is szórakoztatás a célja.

+
>!
Grimasz I
Aldous Huxley: Sziget

Ez egy gondolkodó könyv. Mármint olyan, ami nem kifejezetten csak arra fekteti a hangsúlyt, hogy mi a rossz a világban, hanem ésszerűen azt fejtegeti, hogy miként lehetne helyrehozni a hibákat. Kissé idealista, még így is, de engem meggyőzött arról, hogy ez egyáltalán nem egy lehetetlen társadalom képe. Huxley pedig, ha lehet még többet nőtt a szememben, hiszen az elképzelései koránt sem puszta spekulációk.

+
>!
Türkiz
Aldous Huxley: Sziget

A fele után nem sokkal feladtam, nem bírtam tovább. Legtöbbször nem is értettem miről olvasok. Nagy csalódás a Szép új világ után.

+
>!
BabusM
Aldous Huxley: Sziget

Kb. a feléig egész olvasmányos. Aztán elkezd egyre nehézkesebbé válni. A végén pedig már alig vártam, hogy vége legyen és befejezhessem végre. És ahhoz képest, hogy pozitív utópia, nekem túl sokszor jutott eszembe olvasás közben Madách falansztere.

+
>!
Naphta
Aldous Huxley: Sziget

a szép új világgal ellentétben ez egy utópia,
egy idilli világot ábrázol egy zárt közösséggel, mely békében
és szeretetben él a külvilágtól elzárva egy paradicsomi szigeten.
Érdekes, mély, szép könyv, sok keleti filozófiával átitatva.

+
>!
Rea
Aldous Huxley: Sziget

A szép új világgal ellentétben, erre a szigetre szívesen ellátogatnék.))Kár ,hogy nem létezik.)

+
>!
Jac
Aldous Huxley: Sziget

Nagyon pozitív utópia, de sajnos a végén Huxley azért hű marad önmagához. Számomra helyenként nehéz volt követni, főleg amikor mindenféle lelki magyarázatba bonyolódik. Egyébként tetszett.

+
>!
Moander
Aldous Huxley: Sziget

Volt, hogy tudtam követni az eseményeket, volt, hogy nem. Ez köszönhető annak is, hogy hiányos a műveltségem, esetleg annak is betudható, hogy nem figyeltem eléggé oda. Eléggé hullámzó számomra ez a könyv, voltak olyan részek, amiket élveztem (amit értettem), és voltak olyanok, amit már szinte untam, habár ez betudható annak is, amit fentebb már kifejtettem.

Szívesen ellátogatnék egy ilyen szigetre, mert összességében nekem pozitívak azok az élmények, amit olvastam. :)

+
>!
AnutaProjekt
Aldous Huxley: Sziget

Nagyon jó könyv! Ha valakinek tetszett, azt minden bizonnyal érdekli ez is: http://anutaprojekt.blog.hu


Népszerű idézetek

+
>!
drogba

Melyik a jobb?
Hülyének születni egy intelligens társadalomban, vagy intelligensnek egy őrült társadalomban?

Huxley - Sziget 314. oldal

+
>!
Qwerf

A változások és a véletlenek érthetetlen folyamára gondolt, amelyből az élet összeáll, mindarra a szépségre, rettenetre és abszurditásra, amelyeknek összejátszása megteremti az emberi sors értelmezhetetlen, ám mégis isteni jelentőséggel bíró mintázatát.

45. oldal

+
>!
Qwerf

– Úgy találja tehát, hogy a mi orvostudományunk meglehetősen primitív?
– Nem ez a megfelelő kifejezés. Nem primitív. Ötven százalékban lenyűgöző, ötven százalékban azonban nem létező. Nagyszerűek az antibiotikumaik – arra azonban semmiféle módszerük sincsen, hogy növeljék a szervezet ellenálló képességét – ami pedig szükségtelenné tenné az antibiotikumok használatát. Fantasztikusok a műtéti eljárásaik – de ha azt nézzük, hogy tanítják meg az embereket arra, hogy miként éljék le az életüket anélkül, hogy szükség lenne rá, hogy feldarabolják őket, abszolúte semmit nem tudnak felmutatni. És ez így van minden más vonatkozásban is. Csillagos ötös azért, ahogy összefoltozzák, aki kezd darabokra hullani; viszont kettes alá, ha azt tekintjük célnak, hogy segítsenek az embereknek megőrizni az egészségüket. A csatornahálózataik karbantartásán kívül úgy tűnik, nem igazán tesznek semmit a megelőzés érdekében. Pedig ez a mondás maguktól származik: a megelőzés a legjobb gyógymód.

110-111. oldal

+
>!
drogba

A pókok természetéből következően elkerülhetetlen, hogy hálót szőnek, és ugyanígy nincs mit tenni, az emberek szimbólumokat kreálnak. Erre való az emberi agy – egy adott élmény káoszából kezelhető szimbólumokat teremt. Olykor egyes szimbólumok egészen közeli közeli kapcsolatban állnak a tapasztalataink mögötti külső valóság bizonyos aspektusaival; ilyenkor tudománnyal vagy a józan ész megnyilvánulásaival van dolgunk. Máskor viszont a szimbólumoknak szinte semmi kapcsolata nincs a külső valósággal, ekkor be a képbe a paranoia és a delírium. Gyakoribb azonban, hogy a kettő keverékével állunk szemben; részben valósághű részben fantasztikus elemekkel; na ez a vallás.

Huxley - Sziget 301. oldal

+
>!
Qwerf

Szerette volna, ha a gyerekek megértik, hogy az istenek amolyan házilag készült alkotmányok, és hogy mi huzigáljuk a zsinegeiket, azaz tőlünk származik a hatalmuk, és ennek a hatalomnak köszönhető, hogy aztán ők huzigálhatják a mi zsinegeinket.

XIII. fejezet - 338. oldal

+
>!
drogba

A mai világ első gondolata, hogyan lehet a lehető legrövidebb idő alatt a legnagyobb lehetséges teljesítményt kicsiholni.
Számomra első az ember, az ember elégedettsége.

Huxley-Sziget 250. oldal

+
>!
Qwerf

De még a szerelmes szeretőkkel is megesik olykor, hogy gyűlölik, akit szeretnek.

177. oldal

+
>!
Qwerf

A bolondok közt az ostobább fajta nem jut semmire; csak a nagy tudásúak és az okosok bolondsága fordulhat át bölcsességbe és vezethet jó eredményekhez.

VIII. fejezet - 218. oldal

+
>!
Oswald

Nem láttál senkit meghalni, és nem láttál szülő nőt sem. Akkor hogyan értesültél a világ dolgairól?

407. oldal (Cartaphilus, Budapest, 2008)

+
>!
daniagi

Az ember azt képzeli magáról, hogy egyedi, csodálatos lény a világmindenség középpontjában. Valójában azonban pusztán némi késlekedés az entrópia feltartóztathatatlan masírozásában.

402. oldal

Kapcsolódó szócikkek: entrópia

Hasonló könyvek címkék alapján


Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is