!

A Nagy Füzet 41 csillagozás

Agota Kristof: A Nagy Füzet
Könyvtár

Valahol Európában pusztító háború dúl. Egy anya vidékre menekíti ikreit a nagyanyjukhoz, a népmesék gonosz boszorkányához. A gyerekeknek egyedül kell megtanulniuk mindent, ami a túléléshez szükséges. Magányosan, éhezve és fázva vezetik naplójukat a Nagy Füzetbe. Följegyzik, mit láttak, mit hallottak, mit tettek, mit tanultak. Szívük megkeményedik, testük megedződik, életben maradnak – de iszonyatos áron.
Agota Kristof Magyarországon született, Svájcban él, franciául ír – elsősorban drámákat. Franciaországban megjelent s azóta tizenöt nyelvre lefordított első regénye fekete humorral átszőtt mese és fejlődésregény egyszerre. Vízió egy könyörtelen, elembertelenedett világról, a háború és az azt követő ellentmondásos időszak szörnyűségeiről.

Eredeti mű: Agota Kristof: Le grand cahier

Eredeti megjelenés éve: 1986


Hirdetés

Kedvencelte 8

Most olvassa 3

Várólistára tette 63

Kívánságlistára tette 55

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

+
>!
zsoltu
Agota Kristof: A Nagy Füzet

Az idén meghalt Agota Kristof trilógiájának legsűrűbb része, önállóan is megállja a helyét. Lehet olvasni egyben is, és oldalanként – hiszen egy-egy fejezet alig hosszabb 1-2 oldalnál. Szikár és kegyetlen. Gyönyörű és megrázó. Amikor megjelent a RaRe könyvek között, elolvastam, és vettem belőle 300 példányt, és osztogattam a barátaimnak. Már csak 5 példány van belőle.

2 hozzászólás
+
>!
egyszerű_teremtés
Agota Kristof: A Nagy Füzet

A regény rövidsége ellenére meglepően sok kegyetlenséget tartalmaz. Csáth óta persze nem lepődünk meg a gyerekek szörnyű tettein, gondolnánk, pedig dehogy nem! A könyv becsukása után pár percig szavakat sem találtam – ennél többet talán nem is várhatunk egy műalkotástól.

+
>!
verdeleth MP
Agota Kristof: A Nagy Füzet

Nagyon megrázó, főleg, hogy gyerekek a szereplők. Gyerekek, akik csak úgy tudják ezt a poklot túlélni, ha kivetkőznek emberi mivoltukból. A stílus pedig követi ezt a lelkületet: minden dísztől és szépségtől megfosztott, lecsupaszított mondatok. Nem öröm olvasni, és mégis a legnagyobbak között van.

+
>!
nadasdit
Agota Kristof: A Nagy Füzet

Nyers, brutális, mintha nem is nő írta volna. Kötelező olvasmánnyá kellene tenni!

+
>!
Momóka
Agota Kristof: A Nagy Füzet

Letehetetlen. Borzasztó, objektív, kegyetlen. Ezek jutnak eszembe róla. Szörnyen embertelen és egyszerre emberi mindkét főhős, minden rendkívül kiszámítottnak hat, minden olyan precíz, hideg és pontos, amilyen nincs az életben. Valójában két alkalom alatt olvastam el, mindkét alkalommal csak az lebegett a szemem előtt, hogy a végére jussak, de nem azért mert elborzasztott vagy ilyesmi, hanem mert tudni akartam hova lyukad ki a könyv.
Rettentő érdekes volt olvasni egy ilyen öntörvényű könyvet, és ijesztő, de komolyan tetszett. A hangulata, a történései, bármennyire is durvák, főleg az objektivitásuk teszi azzá. A legijesztőbb talán az benne, hogy nem érzem magam sem rosszul, sem nyomasztóan, inkább készenléti állapotban.
Ez a könyv beszippant, de vigyázni kell vele. Én a kedvencemmé nyilvánítom ezennel.

+
>!
utazó
Agota Kristof: A Nagy Füzet

Iszonyatos. Végig sokkolt, tudtam olvasás közben, hogy ezzel az első résszel nem fogom beérni.

+
>!
lizke
Agota Kristof: A Nagy Füzet

… és azóta csak járkálok és nem találom a helyemet.
Van ebben valami, ami miatt annyira magába vonz, hogy még amikor mást kéne akkor is titkon a táskára téve ezt, és akkor megszűnik a külvilág, majd ha szólnak, hirtelen felriadok. Borzongok, közben mégis akarom. Történelem könyv, könyv a történelemről? A háborúról? A pusztításról amit javakban és lélekben tett? Mind.

+
>!
chibizso
Agota Kristof: A Nagy Füzet

Ez a könyv egy aljas darab.
Szinte az első oldaltól sokkol, megfagyaszt, de ez az érzés annyira erős és additív, hogy nem akar engedni. Már undorodsz, a hideg ráz, de nem tudod letenni egy percre se. Letaglózóak a ki nem mondott szavak. Az, hogy minden alattomosan és sunyin bújik meg a sorok mögött, s onnan ostromolja végig az olvasót. Árnyékként fojtogatja. Ezt hívom tehetségnek.
Bevallom, a film miatti hírverés miatt vettem kezembe A nagy füzetet. De azt hiszem, megérte elolvasni. Emberi szinten kapunk valós képet a háborúról, amit többé-kevésbé hitelesnek is éreztem. Például eszembe jutott, hogy mesélték, a nagymamám és a családja úgy maradhatott életben, hogy beszéltek a családban oroszul és németül is. Az éhezésről, vándorlásról, elvitelekről nem is beszélve.
Több embernek kellene ezt a könyvet olvasnia.

+
>!
Emerencia P
Agota Kristof: A Nagy Füzet

Pár filmkocka,amit a tv-ben láttam meg , felkeltette az érdeklődésemet.Tudtam , hogy ismerős a cím, és megtaláltam a saját könyvespolcomon, eddig várt, hogy kézbe vegyem és elolvassam. Egy szuszra kiolvastam,nem tudtam letenni. A főszereplő ikerpár olyan drasztikus változáson megy át,ami már súrolja a realitás határait.Emberiek,mégis hideg, számító gondolkodásúakká válnak.Félelmetesen tudatosak,szinte érzéketlenek bizonyos eseményekre, emberekre.Átalakulnak,megedződnek mindennel és mindenkivel szemben.Felkavaró történet,aminek még le kell ülepedni .Kihagyhatatlan.

+
>!
pomesz
Agota Kristof: A Nagy Füzet

Néhol meghökkentő, megdöbbentő és szerintem nagyon kemény és férfias írás, hihetetlen, hogy egy nő tollából született.


Népszerű idézetek

+
>!
painperduu

– Te csak fogd be a pofádat! A nők nem tudják, mi a háború.
A nő azt mondja:
– Hogy nem tudjuk-e? Te seggfej! Ránk marad minden munka, minden gond: enni adni a gyerekeknek, ápolni a sebesülteket. Ha egyszer vége lesz a háborúnak, ti mind hősök lesztek. Aki meghal: hős. Aki túléli: hős. Aki belerokkan: hős. Ezért találtátok ki a háborút ti, férfiak. Ez a ti háborútok. Ti akartátok, hát csináljátok, hülye szájhősök!

113-114. oldal Budapest: Magvető, 1989 - Az első műsorunk

+
>!
ficka

A plébános hallgat egy darabig, aztán azt mondja:
– Ezek szerint ismeritek a Tízparancsolatot. Meg is tartjátok?
– Nem, plébános úr, nem tartjuk meg. Senki sem tartja meg. Meg van írva: „Ne ölj!”, és mindenki öl.
A plébános azt mondja:
– Hát igen… sajnos háború van.

94. oldal, Budapest: Magvető, 1989

1 hozzászólás
+
>!
painperduu

– Nekem nem kell tőletek a gyümölcs, a hal, meg a tej. Azt lopni is tudom. Én azt akarom, hogy szeressetek. Senki se szeret. Még az anyám se. De én se szeretek senkit. Se az anyámat, se titeket. Gyűlöllek benneteket.

38. oldal, Budapest: Magvető, 1989 - A szomszédasszony és a lánya

+
>!
Lina26

– Tiszt úr mondani, ti csinálni sok gyakorlatok. Sokféle gyakorlatok. Ő látni, hogy ti verni egymás szíjjal.
– Az a testedzési gyakorlat volt.
– Tiszt úr kérdezi, ti miért csinálni.
– Hogy megszokjuk a fájdalmat.
– Ő kérdezni, ti szeretni, hogy fájni.
– Nem. Csak le akarjuk győzni a fájdalmat, a meleget, a hideget, az éhséget, mindent, ami rossz.


Hasonló könyvek címkék alapján


Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is