Miért jó kicsinek lenni és miért jó nagynak lenni? Ha nagy vagy, gyorsan tudsz futni, de ha kicsi, hamar kifáradsz. Viszont ha kicsi vagy, fel tudsz ülni a faágra, ha nagy vagy, letörik alattad. Agócs Írisz bölcs és derűs képeskönyve egy nagy elefánt és egy kis madár barátságáról.
Kicsi, nagy 14 csillagozás
Eredeti megjelenés éve: 2012

A világ dialektikus összetettségére nyitja csippantja fel a kicsik (nagy) szemét ez a kis (de belül nagy, hisz máskülönben miképp férne bele egy elefánt) album: Agócs Írisz gyönyörű és kedvesen suta rajzai mellett a történet csak annyi, hogy a kicsiségnek és a nagyságnak is megvannak az előnyei és a hátulütői is, kész filozófiai rugdalózó, nullától 5 éves korig, hamarabb kiolvasható, mint ez a pár sor itt.
Az értelmi fejlődést azzal is elősegíti, hogy ellentmondásba keveredik: egy ízben könnyű utolérni az elefántot, mert az nagy, majd később azzal érvel: nagyokat lépkedhet és messzire juthat… Szóval van törpöngeni való is.
Szeretem, amikor egy kis mesekönyv nincs túlrajzolva, ez abból az igazi tündérbűbájos fajtából való.
Nagyon aranyos kis könyv, megtanít arra, hogy akárki akár milyen, el kell fogadni.
Hiába kerestem a szerzőt, ezt bizony maga Agócs Írisz írta. :) Először azt hittem, kisnövésű gyerekek terápiás könyve, de félúton kiderült, ez bizony több nézőpontú szemléletre szocializáló mese. Kár, hogy az elefánt érveit sokkal gyengébbnek éreztem a madárka érveinél, ellenkező esetben ötcsillagos lett volna. Mert a mese amúgy cuki, a rajzok pedig Agócs Írisztől megszokott módon szupercukik.