Parker Pyne esetei (Ariadne Oliver 1.) 12 csillagozás

Agatha Christie: Parker Pyne esetei

Agatha Christie életművének (Mr. Quin mellett) másik szokatlan alakja a nyugalomba vonult statisztikus, Parker Pyne, aki tudását az emberek boldogságának szolgálatába állította. Mindennap megjelenik a hirdetése a Times hasábjain: „Boldog? Ha nem, keresse fel Mr. Parker Pyne irodáját!” És az emberek jönnek. Boldogtalan feleség, unatkozó kishivatalnok, nyugdíjas katona – mindenki megfordul nála. Idővel olyan népszerűségre tesz szert, hogy kénytelen külföldre utazni, ha nyugalmat akar. De a bonyodalmak ott is megtalálják, ő pedig hiába akarja megkeményíteni a szívét, végül mindenkin segít, aki hozzá fordul.

A kötet Magyarországon először tartalmazza az írónő összes Parker Pyne-novelláját, amelyek más kiadóknál, más kötetekben, más fordításban már megjelentek.

Eredeti mű: Agatha Christie: Parker Pyne Investigates

Európa, Budapest, 2012
292 oldal · ISBN: 9789630793780 · Fordította: Sipos Katalin, Gy. Horváth László

Pável

Mr. Pyne Poirot egyfajta inverze: szintén kövér és folyton nyomoz, még nyaralás közben is, de ő csupa derű, míg H. P. folyton morog. Ám alig akad igazi bűnténye, ő inkább afféle Müller Péter-kommandó: segítőivel mások életében rántják helyre a kificamodott boldogságot – vagy épp segítenek a sorsnak a helyes mederbe terelődni… Bevallom, nem túl izgalmas, néha szórakoztató. Inkább kínos, mint szerencsés kitérő az életműben.

Jesper_Olsen

Kellemes szinfolt a palettán. Legjobban A bagdadi kapu c. novella tetszett. Azzal, hogy A.C. kimozditja P.P.-t Angliából, sokat lenditett a könyvön.

vöri P

Először kicsit megijesztett – alig van már olyan kötet, amit ne olvastam volna a szerzőnőtől, így fokozottabban rákészülök, mikor végre egy számomra még ismeretlen Agatha Christie könyvet kaparintok a kezembe. Nem a már megszokott esetekről olvashatunk ezekben a novellákban, bár „szerencsére” a kötet közepe felé azért bűntények közlébe is sodorja Parker Pyne-t a sors, a többi novella sem rossz, csak szokatlan volt elsőre, néhol kissé irreálisnak tűntek a történetek.

Katherine_Grey

Remek novelláskötet, amely két történettel többet tartalmaz, mint a régi Parker Pyne nyomoz című kiadás. Jobb fordításban sokkal jobbak ezek a novellák. Sipos Katalin új változatában Parker Pyne szellemesebb, érdekesebb, Christie-sebb. érdemes megismerni az ezúttal külsejében is remekül sikerült kötetet.