Az ABC-gyilkosságok (Hercule Poirot 13.) 314 csillagozás

Agatha Christie: Az ABC-gyilkosságokAgatha Christie: Az ABC-gyilkosságokAgatha Christie: Az ABC-gyilkosságokAgatha Christie: Az ABC-gyilkosságokAgatha Christie: Az ABC-gyilkosságokAgatha Christie: Az ABC-gyilkosságok

A ndroverben Alice Ascher az áldozat…
B exhillben a bájos Betty Barnard…
C hurstonban Sir Carmichael Clarke-ra csap le ABC, a titokzatos gyilkos!
D e ki lesz a következő?…
E setleg mégis megakadályozza a bűnténysorozatot Hercule Poirot, a zseniális magándetektív?
G yilkosság a trafikban, a tengerparton, a parkban és a moziban…
H ány betűje van az ABC-nek?
I deje volna már, hogy a rendőrség tegyen valamit!
J öhet-e még ezek után újabb meglepetés?
K i keríti kézre a titokzatos ABC-t?
L egyen nyugodt a Nyájas Olvasó:
M ég mielőtt az ABC elfogy,
N yugvópontra ér a nyomozás is!
O lyan eredménnyel, amilyet senki más nem produkál, mint
P oirot, a zseniális magándetektív!

Ez a mű „Poirot és az ABC” címmel is megjelent.

Eredeti mű: Agatha Christie: The ABC Murders

szumha könyve
Elcserélhető
tinaa96 könyve

Why_Doboz P

Az első fele után azt mondtam: „ez vagy olyan, mint a Columbo, hogy előre megmondja, ki a gyilkos, vagy a jó öreg Agatha megint valami nagy sunyiságra készül”. Természetesen az utóbbi jött be – ez a nő mindig rádöbbent, hogy úgy vezet az orromnál fogva, ahogy neki tetszik…

abstractelf

Én… én… IMÁDTAM! Nem gondoltam volna, hogy Agatha Christie ennyire megfog magával, ráadásul Poirot történetével! Imádtam, hogy Hastings kapitány szemszögéből van megírva e/1-ben, úgyhogy teljesen bele tudtam élni magam a regénybe.
Igazából bántam, hogy vége lett – még el tudtam volna olvasni jó sokáig.

Heloise

Bűntett rendelésre.
Nézzük csak az étlapot. Betörés? Hamisítás? Áh, ez mind vegetáriánusoknak való! Egy gyilkosságot szeretnék, némi körítéssel. Tudja mit? Inkább nem is egyet, hanem egy egész sorozatot kérek!
(elfogyasztása után)
Ez igazán ízletes volt, az elejétől a végéig. Tetszett az első pár oldalnál Hastings kapitány és Poirot eszmefuttatása a zaftos gyilkosság mibenlétéről. A (későbbi oldalakon felbukkanó) kriminálpszichológiáról szóló gondolatokat, kérdéseket is érdekesnek találtam: milyen apró, árulkodó jelek utalhatnak egy személyiség körvonalaira? S vajon ilyen apró jelek alapján megtalálhatjuk-e a tűt a szénakazalban? Rájöhetünk-e egy bomlott elme belső törvényszerűségeire? Vagy felfedezhetjük-e az ennek ellentmondó cselekedeteket?
Érdekes, és (nem utolsó sorban ) izgalmas krimi – Poirot méltó ellenfélre akadt.

Midoriko P

Szeretem az írónő történeteit. Bár könyvben talán ez csak a 4. könyvem tőle, de nagyon sok művét láttam megfilmesítve, köztük ezt is.
Már mikor kezdtem a könyvet, tudtam mi a gyilokságok indíttatása, de megint csak nem emlékeztem arra ki a tettes.
Aztán egy ponton, egy bizonyos gyilkosságnál teljesen biztos voltam benne ki vette el már három ember életét.
Még is az „ártatlan” gyilkos kiléte kicsit zavart, mert tényleg azt gondolta szegény ő ölte meg azokat az embereket, közben ő csak egy palimadár volt.
Crome felügyelő már az első perctől kezdve zavart a fölényeskedésével és, hogy azt hitte ő valaha is több, lehet a mi kis belga nyomozónknál.
Az első betűtől az utolsóig imádtam a történetet! Jó volt, hogy Poirot és Hastings együtt nyomoztak. Ez teljesen eszembe juttatta a gyerekkoromat, amikor nagypapámmal leültünk a TV elé és megnéztünk egy AC filmet. Amúgy a könyvet is papámtól örököltem, így még adott egy kis plusz boldogságot nekem!

Véda MP

Olvasása során megszólalt bennem a gonosz kisördög énem: „háhá, ezt kapd ki Poirot, sorozatgyilkosság, ez még neked is új!”:) Aztán jól visszakaptam, mert a sok csavar, oda nem illő momentum, lényegről elterelő kis mellékszálak olvastán,csak kapkodtam a fejem. És faltam a sorokat, végül is ez kellett ahhoz, hogy egy teljes napig magához láncoljon.
Christie-ről pedig megerősítést nyert a sejtésem a könyv által, pont olyan, mint a legkiválóbb színpadi illuzionista. Pontosan tudod, hogy egész idő alatt hülyít, mégis mindig működik a trükk és te végig remekül szórakozol:)

Ross P

Szóval elkezdtem olvasni.
Oké, gondoltam, szóval akkor ez egy olyan AC könyv, ahol már az elejétől fogva tudjuk, ki a gyilkos, és akkor nem az a lényeg, hogy KI, hanem, hogy HOGYAN követi el a gyilkosságokat. Oké, ezt még be tudja venni a gyomrom.
El is kezdődött a zseniálisan megtervezett gyilkosságsorozat… aztán egyre többet szerepelt a gyilkos, majd elkezdett hihetetlenül bugyuta hibákat elkövetni, és még Poirot is arról magyarázott, hogy a szerencse micsoda fontos tényező, és majd jól kivárjuk, hogy a mi oldalunkra áll…? Hát ez mi ez? Hol a nyomozás? Hol a zsenialitás?
Aztán ahogy ABC hihetetlen balfácán módra Andoverben… áh… Rémesen kiábrándító.
Na, gondoltam, ez egy három csillagos könyv… talán még annyi se.

Aztán jöttek a csavarok…

Istenem, Christie megint átvert! De még hogy átvert!
Soha nem számítottam volna ilyen végkifejletre. Zseniális!

Morn

A fülszöveg miatt muszáj volt, mert eleve szeretem az ilyen sorozatgyilkolós-módszereket. Mármint az ABC-re gondolva, természetesen. :) A végére leesett az állam. Gondoltam, hogy lesz benne valami csavar, túl könnyűnek tűnt, főleg Hasting kapitány nem személyes beszámolóinál elmélkedtem el, hogy ez most mi?!, de aztán persze Christie néni a végén elengedte az orromat és jól kiröhögött.
Köszöntem, jó élmény volt. (Bár a végét nehéz volt olvasni a Molyklub ülésének elején, mert figyeltem volna én rájuk is, de naaa…)

encus625 P

Talán az elsők között olvastam AC-től ezt a könyvet. Emlékszem, egyetemista koromban majdnem fent maradtam az egyik miskolci helyi járaton, annyira belemerültem az olvasásába. Akkor még zöldfülű krimiolvasó voltam, és én is elhittem olvasás közben, amit el akart velem hitetni AC. Most már a megoldás tudatában vettem újra kézbe. Szeretem, amikor Hastings kapitány meséli el a maga naivitásával a történetet. Poirot pedig ismét szenzációsat alkotott.

Valcsa

Mikor lesz már, hogy 4,5 – 5 csillagnál kevesebbet adjak egy Christie-regényre…? :D
Imádtam ezt is, akár csak az előző ötöt. Némi fejlődés már megmutatkozik rajtam: ezúttal legalább már valamelyest közel kerültem a gyilkos kilétéhez, de még mindig nem az igazi, szóval mindenképpen folytatom a „gyakorlást”. :D
Nem is értem, miért nem kezdtem el korábban AC-krimiket olvasni…

bozs P

A gyilkosság kitervelése és véghezvitele 5 csillagos. Valahol azt olvastam, hogy Agatha néni mosogatás közben találta ki a történeteket. Amikor ez eszébe jutott tuti sokat kellett mosogatnia.
Csak tudnám miért kellett az elején Poirot és Hastings beszélgetése a hajakról, bajuszról. Ez annyira elvette a kedvemet a könyvtől, hogy végig nehezen olvastam.
Az egyik szereplő neve viszont fergeteges: Alexander Bonaparte Cust

SophieOswald P

– (…) Az én erőm a fejemben van, Hastings, nem a lábamban! Azt hiszi, ölbe tett kézzel ülök, pedig egész idő alatt elmélkedem.

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Boglárka_Madar

Néhány perc múlva bejött a hálószobába, és megkérdezte:
– De mit csinál itt?
– Csomagolok magának is. Gondoltam, időt nyerünk vele.
– […] Hastings. Magában túlteng az érzelem, barátom; a kezére és az eszére egyaránt hat. Így kell összehajtani egy kabátot? És nézze meg, mit csinált a pizsamámmal! Ha kifolyik a hajszesz, mi lesz vele?
– Jóságos ég, Poirot – kiáltottam –, itt életről és halálról van szó! Mit számít az, mi történik a holminkkal?
– Nincs arányérzéke, Hastings. Nem tudunk korábban vonatra szállni, csak akkor, amikor indul, és ha tönkreteszi a ruháimat, azzal a legcsekélyebb mértékben sem akadályozhat meg egy gyilkosságot.

Európa Könyvkiadó, Budapest, 2003 109. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arthur Hastings · Hercule Poirot
SophieOswald P

– (…) Je vous assure, Hastings, nincs veszélyesebb annak, akinek titkolnivalója van, mint a beszélgetés. A beszéd (…) az ember találmánya, hogy megakadályozza a gondolkodásban.

krisztina990

– Poirot! – kiáltottam föl. – Maga festi a haját!
– Ó, végre világosság gyúlt az agyában!
– Jóságos ég. . . – dadogtam. – Ha legközelebb haza jövök, még hamis bajusza is lesz. . . vagy máris az?
Poirot ijedten összerázkódott. A bajusza volt mindig a gyengéje, hallatlanul büszke volt rá.
– Jaj, nem, dehogy! Isten segítségével még messze van az a nap. Hamis bajusz! Quel horreur!
Erőteljesen huzigálta arca ékességét, hogy bizonyítsa valódiságát.
– Meg kell adni, még mindig pompás – nyugtattam meg.
– N'est-ce pas? Az én bajuszomnak nincs párja egész Londonban!

A levél, 8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bajusz · Hercule Poirot
krisztina990

– Ön kicsoda? Nem a rendőrséghez tartozik?
– Többet érek, mint a rendőrség. – Poirot ezt minden fennhéjázás nélkül jelentette ki, ő csupán vitathatatlan tényt közölt.

Donald Fraser, 77. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
blackangel

…, nincs veszélyesebb annak, akinek titkolnivalója van, mint a beszélgetés. A beszéd – …. – az ember találmánya, hogy megakadályozza a gondolkodásban. Azonkívül csalhatatlan eszköze annak, hogy fölfedezzük, mit akar titokban tartani.

Koré

…amit gyakran ösztönös megérzésnek nevezünk, az valójában logikus következtetésen vagy tapasztalaton alapuló benyomás. Mikor egy szakértő úgy érzi, valami nincs rendjén egy festménnyel, egy bútordarabbal, vagy egy csekken az aláírással, valójában egész sereg apró jelre és részletre reagál ezzel az érzésével. Nem kell részletekbe merülnie, elég a tapasztalata, az eredmény pedig: határozott benyomás a rendellenességről. De ez nem ösztönös megérzés, ez tapasztalaton nyugvó benyomás.

SophieOswald P

– Nem lepne meg, ha úgy végezné, hogy kinyomozza a saját halálát – folytatta Japp nagyot nevetve.

Koré

A halál árnyékában ragaszkodunk az élethez, Hastings…