Idézetek
– Josephine – szóltam –, mondta már neked valaki, hogy nem szép dolog az ajtónál hallgatózni?
Josephine hevesen bólogatott.
– Persze hogy mondták. De ha az ember meg akar tudni mindenfélét, muszáj az ajtónál hallgatózni.
Azt hiszem, az emberek gyakrabban ölnek meg szeretett személyeket, mint olyanokat, akiket gyűlölnek. Valószínűleg azért, mert csak szeretteink tudják elviselhetetlenné tenni az életünket.
– Igen idős emberek néha egy kissé furcsák…persze nem háborodottak, a világért sem, csak épp hajlanak a különcködésre.
Tudja, Gaitskill, ha az ember megöregszik, szeret visszaemlékezni ifjúkorára, fiatalkori barátaira.

A te korodban természetesen azt hiszi az ember, hogy a szerelemhez hamvas ifjúság kell és holdfény.
– Nem hinném, hogy az adományok igazán hasznosak. Rendszerint nem a megfelelő célra fordítják őket. A lelkesedés, a tettvágy, a széles látókör nem a pénz függvénye. A drága felszerelés, a költséges képzés, a kísérletekre költött vagyon nem mindig váltja be a hozzá fűzött reményeket. Az adományok nagy része rossz kezekben jut.
Szerintem ha a gyerekek felnőnek, az ember szakadjon el tőlük, vonuljon a háttérbe, kényszerítse őket, hogy felejtsék el.
– Kényszerítse? Ez egy kissé drasztikus, nem?
A kényszer mindig helytelen, akármilyen irányba hat.