Réztábla a kapu alatt 148 vélemény

Archibald Joseph Cronin nevét régóta ismeri a magyar olvasó. A harmincas években divatos orvosregényének legsikeresebb művelőjének kilenc könyve jelent meg nálunk 1934 után. Bizonyára sokan emlékeznek még A Kalapkirály-ra, a Három szerelem-re vagy az Egy orvos újtá-ra. Cronin maga is orvos volt – katonaorvos, hajóorvos, majd bányaorvos, utóbbi minőségében éppen Walesben, ahol a Réztábla a kapu alatt egy része is játszódik. E kétségkívül leghíresebb regényének főszereplője, dr. Adrew Manson, friss dimpomával a zsebében érkezik Skóciából a walesi bányavidékre. Hamar ráébred, hogy elméleti képzettsége veszélyesebb, mintha teljesen tudatlan volna, ezért igyekszik minél több tapasztalatot szerezni s a gyakorlatból tanulni, hogy igazán jó és hasznos orvos váljék belőle. Segítségére van ebben áldozatos felesége és egy hányatott sorsú kollégája is. Hét esztendővel később Londoban találjuk – ahol megszédíti az anyagi gyarapodás lehetősége. Amit eddig elkerült, holott megkönnyítette volna helyzetét: feladja az elveit. Türelmesen hallgatja a gazdag hipochondereket, és észre sem veszi, hogy a valódi betegek számára már nincs ideje. A jómód felé vezető erkölcsi züllés útján egy tragédia állítja meg. De idejében-e? Minden idők egyik legsikeresebb bestsellerét veheti – ismét – kezébe a magyar közönség.
| Kiadás | ISBN | Oldal | Fordította | Illusztrálta | |
| 9633676142 | 510 | Váradi Katalin | Ugrás |

Aktuális kihívások
| Kihívás | Résztvevők | Véget ér | |
|---|---|---|---|
| Olvassunk/olvassunk újra A. J. Cronin könyveket ! | ★ | 16 | 2012. október 1., 18:00 |
| Olvassunk orvosregényeket! | ★ | 80 | 2012. december 31., 23:50 |
Az a fajta klasszikus cselekményt és írásmódot alkalmazó alkotás, ami különösen kedvemre való. Több ilyen kéne. Nekem. Arról nem is beszélve, hogy orvosos a sztori, ezekhez szintén nagyon vonzódom. Fogok még Cronint olvasni, de csak lassan adagolva, minden cseppje kincs. Nagy mesélő ő, és letisztultan egyszerűen fogalmaz, bár meg kell hagyni, a végén jól kicsinálta szegény nejt. Gyanítom, becsvágyó ürge volt, a női nemnek nem sok szerepet szánt ebben a regényben, de én ezt neki megbocsájtom.
3 kommentSzerettem olvasni. Az a fajta könyv, amit szeretek: hétköznapi emberekről szól, és olvastatja magát. Jó időről időre ilyen könyveket olvasni.
Magáról a regényről: az eleje tetszett, a középső részében meg legszívesebben fölpofoztam volna a főhőst (sőt egyszer azon kaptam magam, hogy a villamosmegállóban beszélek a könyvhöz és tanácsokat osztok Andrew-nak, hogy szedje már össze magát). A vége meg pont jó volt így.
Jól esett. Köszönöm mindazoknak, akik ajánlották.
Nagyon tetszett a könyv, elejétől kezdve olvasmányos, mindig történik valami, és annyi emberi érzelem (pozitív és negatív is) csapong benne, hogy hol dühös voltam, hol nyugodt, együttérző, büszke, stb. Remek könyv! A könyv nekem sokszor jobban tetszik, mint a film, ebben az esetben is így volt! :)
Orvos regény. A cselekmény az író személyes tapasztalatain alapul.
Egy pályakezdő orvos életútját mutatja be az 1900-as évek elején.
Sok minden megtalálható benne, ami engem érdekel: a karrier kiépítése, a „villogás”, majd a lecsúszás. Van benne egy kevés romantika, emberi sorsok bemutatása és meglepő fordulatok.
Ez volt az első Cronin könyvem, hamarosan elkezdem az „ Ezt látják a csillagokat és ha az is teszik, akkor azt hiszem Cronin függő leszek. :)
Nem biztos, hogy jó polcra teszem. De ez a mélység, lélek hiányzik a mai könyvek legtöbbjéből
Édesanyám egyik kedvenc könyve volt, ő adta a kezembe annak idején. Magam is kellemes órákat töltöttem a könyv társaságában. Hivatáskönyv – nagy adag emberséggel.
Ma fejeztem be. Ahogy mondani szokás, magával rántott a regény bele a sűrűjébe. :) Andrew-t utáltam, amikor durva volt, telhetetlen és pénzközpontú, az álorvosoknál kinyílt a bicska a zsebemben, és szomorkodtam Christine meg Andrew miatt, amikor annyira eltávolodtak egymástól… :( és elbeszéltek egymás mellett… Denny a szívemhez nőtt, a végén pedig én is eltemettem Christine-t (de miért is kellett meghalnia???)
olvasmányos, érdekes, végig fenntartotta a feszültséget bennem, hogy mi lesz velük.
Miután órákon keresztül olvastam, annyira furcsa volt az utcán sétálni… egészen velem voltak a szereplők :) (nem, nem vagyok skizofrén…) :D
Vannak részek , amelyek nagyon tetszettek.
A felén túl megváltozik dr. Manson jelleme, melyet a pénz irányít. Maga az élet várja ezt el tőle , vagy megél , vagy felkopik az álla.
A felesége egy tünemény, kevés nő van aki feladja a munkáját és férje boldogulását keresi, segíti. Bár ez a történet a XIX. század elején játszódik.Akkor minden másképp volt , a nőknek kiváltság volt ha tanulhattak. Lehet a mai nők ezt akarják be pótolni és karrieristák , közben pedig lassan kisebbség lesz a magyar.
Hiányoltam a történetből , nem derült ki , hogy miért nem lehet gyereke Mrs. Mansonnak?
Még van 100 oldal …….
Kiolvastam, de a vége nem tetszett.Miért kellett meghalnia a feleségének? összecsapott a vége.
Tudom és értem , hogy a főhős visszatalál a saját énjére, de óriási árat fizet érte!
Mindenek ára van szokták mondani!!Nem lett a kedvencem a könyv, néha vontatott volt , lehet a megjelenés korában nagyot durrant , de mára veszített a fényéből .
…és tisztán látom, hogy csak azok a dolgok érnek valamit, melyekért küzdeni kell. Ami csak úgy könnyen az ember ölébe hull, nem nyújt igazi örömet, kielégülést.
Amit mindig sejtett, azt most már világosan, kristálytisztán látta: bármit mondjanak is a cinikus emberek, a boldogság belső ügy, egy teljesen szellemi állapot, mely független minden vagyontól, birtoktól, világi kincstől.
Az őrültség ér a legtöbbet az egész világon.
Csak az őrült dolgokért érdemes élni a világon. Megmutatjuk, hogy így is lehet! Idealista alapon! Új értelmezést adunk a hippokráteszi eskünek: abszolút ragaszkodás a tudományos módszerhez, a pénzkérdés teljes háttérbe szorítása, semmi megalkuvás!